Χωριά στην Κεφαλλονιά
Αγία Ευφημία
Η Αγία Ευφημία είναι παραθαλάσσιο χωριό στο μυχό του φερώνυμου όρμου της Αγίας Ευφημίας και στη νότια είσοδο του στενού της Ιθάκης. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 109 μέτρων και 10 μέτρων ο οικισμός. Η Αγία Ευφημία συνδέεται ιστορικά με όλη την περιοχή της Πυλάρου όπου ανήκει και, που θεωρήθηκε ως «τοποτηρητής» του βορείου τμήματος της Κεφαλλονιάς. Σε ύψωμα κοντά στο χωριό, στη θέση Παλάτια, εντοπίστηκαν λείψανα αρχαίων οχυρωματικών έργων και οικοδομημάτων. Φαίνεται ότι αυτά τα κτίσματα ήταν βίγλες παρατήρησης της εισόδου και εξόδου, προς και από την εύφορη κοιλάδα-πέρασμα, ανάμεσα στις ορεινές περιοχές στα βόρεια και νότια. Οι κάτοικοι, εκτός από τον τουρισμό ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, παράγοντας μεταξύ άλλων και την εκλεκτή πυλαρινή φέτα. Αξιοθέατα του χωριού είναι Η φερώνυμη εκκλησία της Αγίας Ευφημίας, το ψηφιδωτό έπαυλης της Ρωμαϊκής εποχής στην οδό Αρχαιοτήτων και το μοναστήρι της Παναγίας των Θεμάτων του 11ου αιώνα, στα νοτιοδυτικά του χωριού πάνω στο όρος της Αγίας Δυνατής. Διαθέτει εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλαιές εικόνες, μία από τις οποίες, η «Παναγία των Θεμάτων».
Άγια Θέκλη
Η Αγία Θέκλη είναι χωριό στη δυτική Κεφαλλονιά και είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, χτισμένη σε υψόμετρο 238 μέτρων. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού προέρχονταν από την οικογένεια των Λοβέρδων οι οποίοι ήρθαν από το Βυζάντιο. Από την οικογένεια των Λοβέρδων δημιουργήθηκε η οικογένεια των Λιβιεράτων και από αυτήν, άλλες δώδεκα. Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής στο χωριό υπήρξε αρχηγείο του ΕΑΜ και έγιναν πολλές εκτελέσεις. Υπάρχει ανδριάντας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. To γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης λειτουργεί από το 1892 και η πρώτη ονομασία του ήταν Ραλλάτειος Σχολή, κατόπιν ελληνικό σχολείο και μετέπειτα αστικό σχολείο. Αξιοθέατα του χωριού είναι η φερώνυμη εκκλησία της Αγίας Θέκλης, του 19ου αιώνα (το νέο κτίσμα), αλλά λέγεται ότι είναι προγενέστερη και, ότι την εικόνα της Αγίας έφερε η οικογένεια των Λοβέρδων από το Βυζάντιο. Η εκκλησία έπεσε από σεισμό το 1864 και φτιάχτηκε άλλη η οποία τελείωσε το 1891. Επίσης μπορείτε να δείτε την ημιτελή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τη σπηλιά του Γέρακα στην είσοδο του χωριού.
Αγκώνας
Ο Αγκώνας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του κυρίως κορμού της Κεφαλλονιάς, κοντά στην ένωση με τη χερσόνησο της Παλικής και δεσπόζει στον κόλπο του Μούρτου, σε υψόμετρο 280 μέτρων. Η ομώνυμη τοπική κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός. Στο χωριό μπορείτε να δείτε τα εντυπωσιακά υπεραιωνόβια πεύκα της περιοχής, τον παλαιό μύλο («Παλιό Λιτρουβιό») με τις πέτρες για την παραγωγή λαδιού, στη νότια έξοδο του χωριού και την εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη το 1777.
Αθέρας
Ο Αθέρας βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κεφαλλονιάς, στην αρχή της χερσονήσου της Παλλικής. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων και διαθέτει απέραντη θέα προς τη θάλασσα. Πηγές θέτουν την κατοικία του Οδυσσέα κοντά στον Αθέρα αφού είναι το μόνο μέρος σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη που ανταποκρίνεται στις περιγραφές του Ομήρου για το μέρος όπου βρισκόντουσαν τα ανάκτορα του Οδυσσέα στην Οδύσσεια. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξύλινο τέμπλο που χρονολογείται το 19ο αιώνα και το πέτρινο επιβλητικό καμπαναριό με τις δίδυμες καμπάνες.
Αργοστόλι
Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Είναι μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους λόφους γύρω από τη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και το φυσικό λιμάνι που σχηματίζεται εκεί. Ένα από τα «μυστήρια» του Αργοστολίου είναι οι Καταβόθρες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Από τα κύρια αξιοθέατα του Αργοστολίου είναι και το Φανάρι ή αλλιώς ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Αργοστόλι και είναι πάνω σε τεχνητή χερσόνησο. Είναι ένα κυκλικό κτίριο που στηρίζεται σε είκοσι λευκούς κίονες δωρικού ρυθμού.
Άσσος
Η Άσος βρίσκεται πάνω και βόρεια από στενό ισθμό («λαιμό») πλάτους μόλις 50 μέτρων, που ενώνει την κυρίως Κεφαλλονιά με μικρή απόκρημνη χερσόνησο, τη χερσόνησο της Άσου, όπου υπάρχει το Φρούριο της Άσου. Ο αβαθής ορμίσκος που σχηματίζεται βορείως του ισθμού αποτελεί το λιμανάκι του χωριού. Το βενετσιάνικο Κάστρο της Άσσου ήταν ένα από τα δύο μεγάλα κάστρα της εποχής, μαζί με εκείνο του Αγίου Γεωργίου. Η Άσος χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το κέντρο του χωριού εντοπιζόταν αρχικώς στο φρούριο που κτίσθηκε στη μικρή χερσόνησο από τους Ενετούς θεμελιωμένο πάνω σε αρχαιότερο τεσσάρων προμαχώνων, αφού προστέθηκαν και άλλοι δύο.. Σε αυτό διέμενε ο ένας από τους προβλεπτές της Κεφαλλονιάς, καθώς η Άσος ήταν η διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλλονιάς από το 1593. Το σχετικά καλώς διατηρούμενο φρούριο έχει σχεδόν τετραγωνικό σχήμα και στις 4 γωνίες του βρίσκονται ισάριθμοι προμαχώνες, που φέρουν τα εξής ονόματα: Άγιος Μάρκος (ο νοτιοδυτικός), Άγιος Ιωάννης του Κόμη (ο νοτιοανατολικός και ακρόπολη), Ρεσπούνα (ο βορειοδυτικός) και Μόρα (ο βορειοανατολικός). Ανάμεσα στους δύο τελευταίους βρίσκονται, πέμπτος μικρότερος προμαχώνας ο Σάντα Μαρία, όπως και έκτος βορειότερα του Μόρα ο Καμπούσα.
Βαλσαμάτα
Το 1981, ο οικισμός Φραγκάτα συνενώθηκε με τα Βαλσαμάτα. Κοντά στα Βαλσαμάτα βρίσκεται η μονή του Αγίου Γερασίμου, το μεγαλύτερο μοναστήρι της Κεφαλλονιάς, που δημιούργησε ο ίδιος ο πολιούχος άγιος του νησιού. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε αυτό το χωριό παράγεται η ποικιλία σταφυλιού ρομπόλα. Στην περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού της Ρομπόλας και κάθε Αύγουστο στην πλατεία των Φραγκάτων και στα Ενετικά πηγάδια στα Βαλσαμάτα γίνονται οι δύο Εορτές της Ρομπόλας.
Βλαχάτα
Τα Βλαχάτα είναι χτισμένα στους πρόποδες του Αίνου, σε υψόμετρο 187 μέτρων και είναι από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα χωριά της Κεφαλλονιάς και βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα σπίτια στα Βλαχάτα είναι χτισμένα εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου που διασχίζει το χωριό και είναι όλα μετασεισμικά, καθώς οι σεισμοί του Αυγούστου του 1953 κατέστρεψαν το σύνολο σχεδόν του χωριού. Το μόνο κτίριο που έμεινε τότε όρθιο –και παραμένει ακόμα και σήμερα- είναι η εκκλησία των Βλαχάτων, η Αγία Μαρίνα. Έχουν απέραντη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και τη βόρεια Ζάκυνθο. Κοντά βρίσκεται η ιστορική Μονή Σισσίων, που λέγεται πως ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, κατά το πέρασμά του από την Κεφαλλονιά.
Γερμενάτα
Τα Γερμενάτα είναι χτισμένο σε υψόμετρο 114 μέτρων στο βορειότερο άκρο της Κεφαλλονιάς. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα παραδοσιακά και τα Γερμενάτα είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακός οικισμός. Η θέα από τα Γερμενάτα είναι εντυπωσιακή.
Γριζάτα
Τα Γριζάτα είναι πεδινό χωριό στη βορειοανατολική Κεφαλλονιά. Είναι χτισμένα κάτω από τον Αίνο, το μεγάλο, επιβλητικό βουνό του νησιού που είναι καλυμμένο από τη σκούρα κεφαλληνιακή ελάτη. Η καταπράσινη φύση που περιβάλει το χωριό κάνει το τοπίο μοναδικό. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπήλαιο της Δρογκαράτης, ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ελλάδας. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και απέναντι ακριβώς υπάρχει μια μικρή πλατειούλα με ένα άγαλμα.
Δαμουλιανάτα
Τα Δαμουλιανάτα είναι χωριό της δυτικής Κεφαλλονιάς και βρίσκονται στη μέση περίπου της χερσονήσου της Παλλικής. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 365 μέτρων, μέσα στην πλούσια φύση και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Στα Δαμουλιανάτα βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας, που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Υπολογίζεται πως χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και διαθέτει ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι δύο παλιοί ανεμόμυλοι βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, ενώ λίγο πάνω από τα σημερινά Δαμουλιανάτα, υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του μεσαιωνικού χωριού. Ονομάζεται Παλιοχώρι και εκεί θα δείτε τα θεμέλια της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης και το παλιό νεκροταφείο.
Καμιναράτα
Τα Καμιναράτα, βρίσκονται σε υψόμετρο 349 μέτρων και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, έτσι που βλέπει όλη την Παλλική, τον κάμπο μέχρι το Ληξούρι, και απέναντι το Αργοστόλι και τον Αίνο, το μεγάλο βουνό του νησιού. Η περιοχή των Καμιναράτων είναι κατάφυτη, με ελιές, πεύκα και καρυδιές. Ανάμεσά τους οι κατακόκκινες στέγες των σπιτιών, συνθέτουν έναν πολύχρωμο καμβά στο κεφαλλονίτικο τοπίο.
Καραβάδος
Ο Καραβάδος είναι ένα πανέμορφο χωριό στα νότια του νησιού. Τα σπίτια, οι δρόμοι, οι εκκλησίες του χωριού είναι πολύ περιποιημένες και φροντισμένες και κάνουν τον Καραβάδο να δείχνει ακόμα ομορφότερος. Θεωρείται «καπετανοχώρι» της Κεφαλλονιάς, καθώς πολλοί από τους κατοίκους του ασχολούνται με τη θάλασσα, είτε ως ψαράδες είτε ως ναυτικοί. Μια σιδερένια άγκυρα στο κέντρο του χωριού είναι μνημείο, αφιερωμένο «από το χωριό στους χαμένους ναυτικούς του», όπως αναφέρει η χαραγμένη επιγραφή. Στον Καραβάδο θα δείτε ακόμη το Ηρώο του χωριού, με το μεταλλικό αετό στην κορυφή και μια πηγή με τρεχούμενο νερό. Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ξεχωρίζει από το σκούρο κόκκινο χρώμα που είναι βαμμένη, με άσπρες λεπτομέρειες και εμφανή τα ενετικά χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική της. Στο εσωτερικό υπάρχει το μοναδικό μαρμάρινο τέμπλο εκκλησίας στην Κεφαλλονιά.
Καραβόμυλος
Ο Καραβόμυλος είναι ένα γραφικό χωριό δίπλα στη θάλασσα. Ο παραδοσιακός νερόμυλος στην άκρη της παραλίας του Καραβόμυλου, είναι από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της περιοχής. Ακριβώς από πίσω, μια τεχνητή «λίμνη» που περιβάλλεται από πλούσια, καταπράσινη βλάστηση, συμπληρώνει το μοναδικό τοπίο. Στα ήρεμα νερά κολυμπάνε πάπιες και κύκνοι.
Κατελειός
Ο Κατελειός είναι από τα πιο γνωστά χωριά της Κεφαλλονιάς. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικίες: στον Άνω Κατελειό, όπου βρίσκονται κυρίως τα σπίτια των κατοίκων και στον Κάτω, τον πιο «τουριστικό» οικισμό, με τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα, την ατέλειωτη παραλία και βέβαια τα γραφικά ταβερνάκια. Η περιοχή του Κατελειού είναι πεδινή, βρίσκεται κάτω από τον Αίνο και διασχίζεται από το μοναδικό ποτάμι του νησιού, που τροφοδοτείται από τα νερά του βουνού και ρέει όλο το χρόνο. Στη θέση «Μούντα» της παραλίας του Κατελειού έχει εντοπιστεί η σπάνια χελώνα της Μεσογείου, Caretta – Caretta να καταφεύγει για να γεννήσει τα αυγά της.
Κομιτάτα
Τα Κομιτάτα είναι χωριό στη βορειοδυτική Κεφαλλονιά χτισμένο σε υψόμετρο 564 μέτρων. Τα Κομιτάτα της Κεφαλλονιάς έγιναν διάσημα σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι». Πολλές σκηνές της γυρίστηκαν στην πανέμορφη παραλία του Χοργοτά, κάτω από το χωριό, μεταξύ αυτών και αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την αφίσα της. Το χωριό είναι γραφικό και πανέμορφο, μέσα στο πράσινο, με υπέροχη θέα προς τη δυτική ακτή της Ιθάκης, αλλά ακόμα και της ακτές της Κεντρικής Ελλάδας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Παναγία την Χαλικιερή, που βρίσκεται εδώ και γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, με μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.
Κουβαλάτα
Τα Κουβαλάτα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 167 μέτρων και βρίσκονται βόρεια του Ληξουρίου, στη μια πλευρά του κόλπου του Λιβαδίου. Κοντά στα Κουβαλάτα υπάρχουν τα ερείπια της Μονής της «Κυράς των Αγγέλων», που ήταν από τις πιο σημαντικές της Κεφαλλονιάς έως το 19ο αιώνα, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μια αγροτική έπαυλη που χρονολογείται από το τέλος του 17ου αιώνα. Ο υγροβιότοπος στο Λιβάδι είναι από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα του νησιού. Υπολογίζεται πως περισσότερα από εκατό ρυάκια της περιοχής εκβάλλουν εδώ, ενώ φιλοξενούνται πολλά και σπάνια είδη πτηνών.
Κουντουράτα
Τα Κουντουράτα είναι ένα μικρό πεδινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 90 μέτρων και πολύ κοντά στη θάλασσα. Η εκκλησία των Κουντουράτων είναι ο Άγιος Νικόλαος, που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς όμως ξαναχτίστηκε με την φροντίδα των ντόπιων της περιοχής. Το τέμπλο της είναι περίτεχνο, με αγιογράφηση του 1888. Σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο προαύλιο, ο Άγιος Νικόλαος των Κουντουράτων είχε καταστραφεί από φωτιά νωρίτερα, οπότε το κτίσμα του 1888 ήταν το δεύτερο και το σημερινό, το τρίτο. Στο κοιμητήριο του ναού μπορεί κανείς να θαυμάσει επιτύμβιες πλάκες και ταφικά μνημεία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας.
Ληξούρι
Είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του νησιού η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα λόγω ενός ρέματος που διασχίζει την πόλη. Για να πάτε από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη, θα πρέπει να περάσετε ένα από τα γεφυράκια που βρίσκονται πάνω από το χείμαρρο. Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι η αρχαία πόλη Πάλη, η οποία ήταν πιθανότατα κορινθιακή αποικία, η εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου που είναι ο προστάτης της πόλης και το άγαλμα του σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου.
Λουρδάτα
Τα Λουρδάτα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού δίπλα στις παραλίες του κόλπου Λουρδά. Είναι χτισμένα σε περιοχή με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά που πηγάζουν από τον Αίνο. Η περιοχή συνδυάζει βουνό με θάλασσα και είναι κατάφυτη από κυπαρίσσια, ελιές, πεύκα, φοίνικες, μπανανιές και άλλες καλλιέργειες. Είναι καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός που διαθέτει αρκετές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και κέντρα εστίασης.
Μαυράτα
Το χωριό Μαυράτα βρίσκεται στη vοτιοανατολική πλευρά του νησιού με περιποιημένα σπίτια, ασπρισμένες αυλές με λουλούδια στους κήπους και εκκλησίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Οι κάτοικοί τους ασχολούνται με τη γεωργία, καλλιεργούν ελιές και αμπέλια, αλλά και με τη ναυτιλία. Η παράδοση λέει πως αρχικά το όνομα του χωριού ήταν Λαμπράτα. Κάποτε όμως, έπεσε στο χωριό θανατηφόρος αρρώστια και λίγο μετά, ένα ναυάγιο οδήγησε στο θάνατο πολλούς ναυτικούς του, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να κυκλοφορούν μαυροντυμένες.
Πατρικάτα
Τα Πατρικάτα βρίσκονται στη βορειοδυτική χερσόνησο της Ερίσου, χτισμένα σε υψόμετρο 600 μέτρων και κατατάσσεται στα πιο ορεινά χωριά του νησιού. Το χωριό είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο με κυπαρίσσια και ελιές κυρίως, αλλά και πουρνάρια που συνθέτουν το σκηνικό, που συμπληρώνει η απέραντη θέα στη θάλασσα. Μικρά σπιτάκια με κόκκινες στέγες και περιποιημένες αυλές με λουλούδια είναι το κυρίαρχο στοιχείο του χωριού.
Πουλάτα
Τα Πουλάτα βρίσκονται νοτιοδυτικά της Σάμης με ελαιώνες και αμπέλια να περιβάλλουν τα μικρά όμορφα σπίτια του. Γύρω από τα Πουλάτα εξελίσσεται ένα από τα γεωλογικά φαινόμενα που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα των εδαφών και των υδάτων της Κεφαλλονιάς: πρόκειται για ένα σύστημα 17 περίπου σπηλαίων, με πιο διάσημο από αυτά το Σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό σπηλαιώδη σχηματισμό, στο βάθος του οποίου βρίσκεται μια μικρή λιμνούλα. Κοντά στα Πουλάτα βρίσκεται το σπήλαιο της Δρογκαράτης, στα Χαλιωτάτα, που είναι από τα εντυπωσιακότερα της Ελλάδας και το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στον Καραβόμυλο.
Πόρος
Ο Πόρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κεφαλλονιάς. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια φυσική ομορφιά, το ανεξάντλητο πράσινο και τις βαθυγάλανες παραλίες με τα μεγάλα αστραφτερά βότσαλα. Η καταπράσινη πλαγιά του βουνού καταλήγει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, και τα σπίτια του Πόρου είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, αρμονικά ενταγμένα στο φυσικό τοπίο. Ιστορικά ο Πόρος ήταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης-κράτους των Πρόνων, που άκμασε κατά την αρχαϊκή περίοδο. Αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε κατά την παραμονή σας στην περιοχή. Επίσης στον Πόρο βρίσκεται η ιστορική Μονή Άτρου και υπολογίζεται πως ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Σάμη
Η Σάμη είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ανατολική Κεφαλλονιά, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στο βάθος κόλπου ο οποίος σχηματίζει ασφαλές λιμάνι, απέναντι από την Ιθάκη. Στη θέση του σημερινού οικισμού έχουν βρεθεί υπολείμματα κατοίκησης από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Στον λόφο Κράνης στους Άγιους Θεόδωρους, έχουν βρεθεί λείψανα μυκηναϊκού οικισμού. Στα γεωμετρικά χρόνια εντοπίζονται οι απαρχές μιας πόλης κράτους. Η αρχαία Σάμη ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη της Κεφαλλονιάς και έλεγχε το ανατολικό τμήμα του νησιού. Όπως και οι άλλες πόλεις του νησιού, ήταν αυτόνομη και έκοβε δικό της νόμισμα. Στις δύο φυσικές οχυρές θέσεις που διαθέτει, δύο λόφοι στα ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη και η κλασική πόλη, η οποία είναι κτισμένη σε μεγάλα τετράγωνα. Τα οχυρωματικά έργα σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα οχυρώσεων των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων. Θεμέλια κτιρίου που έχουν ταυτιστεί με ναό βρίσκονται στη θέση Αλποβούνι.
Σκάλα
Η Σκάλα είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού χτισμένη μετά το μεγάλο σεισμό. Η τεράστια σε μήκος παραλία της Σκάλας είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Αμμώδης, οργανωμένη σε πολλά σημεία, αλλά και ελεύθερη σε μεγάλο τμήμα της, με καταγάλανα βαθιά νερά. Λίγο έξω από την Σκάλα έχει ανακαλυφθεί η Ρωμαϊκή Έπαυλη Σκάλας, όπως ονομάζεται, μια έπαυλη που χρονολογείται τον 3ο αιώνα μ. Χ. και διαθέτει οικία και λουτρά, με θαυμαστά ψηφιδωτά.
Φαρακλάτα
Τα Φαρακλάτα είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, χτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα στην καταπράσινη φύση, στο κέντρο της Κεφαλλονιάς. Πολύχρωμα σπίτια, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατακόκκινες στέγες και περιποιημένες αυλές γεμάτες λουλούδια συνθέτουν το τοπίο στα Φαρακλάτα. Από μακριά θα δείτε να ξεχωρίζει η κεντρική εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το καμπαναριό της φτάνει τα 42 μέτρα σε ύψος και κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου στα Φαρακλάτα διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ερειπωμένος μύλος του Περιστιάνου, το σπίτι του πατέρα του Ρουμάνου συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι αλλά και το δέντρο όπου οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν το 1943 τον 20χρονο Άγγελο Κωνσταντάκη. Στα Φαρακλάτα υπάρχει επίσης και ένα μοναδικό μουσείο – ξενοδοχείο, όπου έχει ως θέμα τη ζωή στην Κεφαλλονιά το 19ο αιώνα και φιλοξενεί στους χώρους του κειμήλια εξαιρετικής σπουδαιότητας καθώς και το μοναδικό μουσείο ηλεκτρισμού.
Φισκάρδο
Το πανέμορφο Φισκάρδο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, στο στενότερο σημείο του καναλιού που χωρίζει την Κεφαλλονιά από την Ιθάκη. Το Φισκάρδο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, καθώς είναι από τους λίγους της Κεφαλλονιάς που δεν ισοπεδώθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Σπίτια διώροφα, με κατακόκκινες σκεπές και στενά μπαλκόνια, βαμμένα σε διάφορα έντονα χρώματα, δημιουργούν μαζί με την καταπράσινη φύση και την καταγάλανη θάλασσα ένα μοναδικό πίνακα ζωγραφικής. Το Φισκάρδο πήρε το όνομα του από τον Νορμανδό Σταυροφόρο Ροβέρτο Γυισκάρδο που το κατέλαβε το 1085 και έκτοτε δε μπόρεσε να το αφήσει ποτέ. Οι Βενετοί, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στο νησί, έχτισαν πανέμορφα κτίρια, που διατηρούνται ως σήμερα. Τα περισσότερα από τα σπίτια στο Φισκάρδο χτίστηκαν κατά το 18ο αιώνα και διατηρούν ως σήμερα τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της εποχής.