Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στην Κέρκυρα

Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα είναι ένας μεγάλος οικισμός πάνω στην Εθνική οδό Κέρκυρας – Πέλεκα, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το γραφικό και πανέμορφο χωριό του Πέλεκα, φημισμένο για τη θέα που προσφέρει στο ηλιοβασίλεμα. Η Αγία Τριάδα είναι αποκλειστικά οικιστική περιοχή, χωρίς κάποια τουριστική ανάπτυξη, από την οποία όμως θα περάσετε σίγουρα για να επισκεφτείτε κάποια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, τον Κοντογιαλό, τη Γλυφάδα και τη Μυρτιώτισσα.

Άγιοι Δέκα

Οι Άγια Δέκα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού. Αποτελούν ένα τυπικό παραδοσιακό χωριό της Κερκυραϊκής υπαίθρου, με πολλά παλαιά σπίτια κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής, διώροφα, τριώροφα και χωρίς μπαλκόνια με εξωτερικές σκάλες. Η ιστορία του χωριού των Αγίων Δέκα είναι άμεσα συνυφασμένη με την Κρήτη. Την περίοδο της Αραβοκρατίας, από το 823 έως το 961 πολλοί Κρήτες έφυγαν από το νησί τους και μετανάστευσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έφτασαν και στην Κέρκυρα, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους και την εικόνα των Αγίων Δέκα μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Κρήτη κατά την περίοδο των διωγμών από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δέκιο. Εγκαταστάθηκαν σε αυτό το σημείο και έφτιαξαν τον οικισμό. Οι Άγιοι Δέκα αναφέρονται σε γραπτές πηγές του 1503, οπότε καταλαβαίνουμε πόσο παλιό χωριό είναι. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού των Αγίων Δέκα απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική προς την πόλη της Κέρκυρας, το αεροδρόμιο, την Ηγουμενίτσα, τα βουνά της Αλβανίας και τους Παξούς.

Άγιοι Δούλοι

Το χωριό Άγιοι Δούλοι είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό της κερκυραϊκής υπαίθρου με βενετσιάνικα σπίτια και γραφικά σοκάκια. Το χωριό ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη βυζαντινή περίοδο οι κάτοικοί του ήταν δούλοι που καλλιεργούσαν τις εκτάσεις της εκκλησίας και ονομάζονταν αγιοδουλίτες. Σήμερα στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα. Είναι το αρχοντικό της οικογένειας Λάσκαρη που χτίστηκε από ντόπιους μάστορες υπό την καθοδήγηση του Ιταλού αρχιτέκτονα Ερρίκου Σορεσίνι.  Στους Άγιους Δούλους μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τη Μονή Αγίου Δημητρίου, που είναι κατασκευασμένη κατά την παραδοσιακή Κερκυραϊκή ναοδομία.

Άγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Κέρκυρας, στο Σιδάρι στις βόρειες ακτές. Στον Άγιο Αθανάσιο, λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Παντοκράτορος, χτισμένη τον 17ο αιώνα, επάνω σε λόφο και είναι περιτριγυρισμένη από ελιές και κυπαρίσσια, σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Άγιος Βασίλειος

Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας μικρός οικισμός ανάμεσα στα χωριά της Άνω και της Κάτω Κορακιάνας, πάνω από το τουριστικό θέρετρο της Δασιάς. Ο Άγιος  Βασίλειος περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους γεμάτους ελαιόδεντρα και αποτελείται κυρίως από κατοικίες, χωρίς να παρουσιάζει  κάποια ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

Άγιος Γεώργιος Αργυράδων

Ο Άγιος Γεώργιος Αργυράδων είναι ένα τουριστικό θέρετρο στο νότιο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 32χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και 5 χιλιομέτρων από το όμορφο, παραδοσιακό χωριό Αργυράδες, απ’ όπου και πήρε το συνοδευτικό τοπωνύμιο για να ξεχωρίζει από τον οικισμό στο βόρειο τμήμα του νησιού, τον Άγιο Γεώργιο Πάγων. Ο Άγιος Γεώργιος Αργυράδων είναι χτισμένος πάνω από μια μεγάλη αμμώδη παραλία με ρηχά, πεντακάθαρα νερά, πλήρως οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Ο Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, παρά την τουριστική ανάπτυξη είναι μια ήσυχη περιοχή. Αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τη φύση. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα στους ελαιώνες, στο κεδροδάσος της Λίμνης Κορισσίων, μίας μεγάλης λιμνοθάλασσας, ιδανική επιλογή για παρατήρηση πουλιών.

Άγιος Γεώργιος Πάγων

Ο Άγιος Γεώργιος Πάγων είναι παραθαλάσσιος οικισμός 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Κέρκυρας. Η παραλία στον Άγιο Γεώργιο Πάγων είναι από τις ομορφότερες του νησιού και γύρω από αυτήν άρχισε να αναπτύσσεται ο οικισμός μετά το 1975 και ο οποίος σήμερα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Στον  Άγιο Γεώργιο Πάγων υπάρχουν και κάποια παλαιά κτίσματα, που προϋπήρχαν του οικισμού, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των αρχών του 180ου αιώνα, το μαγαζί και το σπίτι του Τσιμπουγή του 18ου αιώνα στο νότιο τμήμα της παραλίας και το μαγαζί του Τάγκου απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των αρχών του 20ου αιώνα. Ερείπια παλαιότερου οικισμού που καταστράφηκε από κατολισθήσεις, άγνωστο πότε, διακρίνονται στο νότιο τμήμα του όρμου.

Άγιος Γόρδιος

Ο Άγιος Γόρδιος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στα δυτικά του νησιού, γνωστός περισσότερο για την όμορφη παραλία του και το φυσικό περιβάλλον που την περιβάλλει. Από τη μία πλευρά, ο βράχος του Αερόστατου με την πανοραμική θέα που στα παλιά χρόνια αποτελούσε τη Βάρδια, το παρατηρητήριο για τις κινήσεις των πειρατών.  Στη νότια πλευρά θα δείτε το χαρακτηριστικό βράχο που δεσπόζει μέσα στη θάλασσα, το λεγόμενο Ορθολίθι ή Μεγάλο Θολετό. Ό Άγιος Γόρδιος πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας, δίπλα στο κύμα. Δε γνωρίζουμε πότε χτίστηκε, όμως η εκκλησία αυτή αναφέρεται σε γραπτές πηγές του 1714.

Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας πολύ γραφικός ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 230 μέτρων πάνω από τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Στον Άγιο Δημήτριο θα δείτε όμορφα παλιά σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και φυσικά μια πανέμορφη θέα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του καταπράσινου νησιού και στη θάλασσα. Ο Άγιος Δημήτριος συνορεύει με το Χλομό, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας, με ιδιαίτερη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Άγιος Ηλίας

Ο Άγιος Ηλίας είναι ένα μικρό χωριό χωρίς κάποια τουριστική ανάπτυξη, πάνω από την παραλία Καλαμάκι στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες του Παντοκράτορα πάνω στο δρόμο που οδηγεί σε πολλά και όμορφα γραφικά χωριά του βουνού, όπως οι Λούτσες και η Παλιά Περίθεια, με το τελευταίο να αποτελεί ολόκληρο ένα αρχιτεκτονικό μνημείο ενετικής προέλευσης.

Άγιος Ιωάννης

Ο Άγιος Ιωάννης είναι χτισμένος πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί σε μερικές από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, τον Άη Γόρδη, τη Γλυφάδα και τους Έρμονες. Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας μόλις 7 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό με μια πανέμορφη πλατεία που δεσπόζει το παλιό αρχοντικό Γονέμη. Δίπλα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη και μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο πέντε στρεμμάτων, βρίσκεται η «Αίθουσα Τέχνης Γ. Κορακιανίτη», που λειτουργεί από το 1994. Είναι το προσωπικό ατελιέ του Κερκυραίου ζωγράφου, αλλά και χώρος στον οποίο φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής διαφόρων καλλιτεχνών. Στον Άγιο Ιωάννη μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε  το εργαστήριο ποτοποιίας για να δείτε πως παράγεται το Κερκυραϊκό κουμ-κουατ.

Άγιος Ιωάννης Εσπερίων

Ο Άγιος Ιωάννης Εσπερίων είναι παραθαλάσσιος οικισμός ακριβώς δίπλα στο τουριστικό Σιδάρι  χτισμένος πάνω από τη μεγάλη οργανωμένη παραλία του κοσμοπολίτικου θερέτρου. Από τη δυτική πλευρά του Αγίου Ιωάννη Εσπερίων διέρχεται και ο Τυφλός ποταμός λίγα μόλις μέτρα πριν καταλήξει στην θάλασσα.

Άγιος Ιωάννης Περιστερών

Ο Άγιος Ιωάννης Περιστερών βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού χτισμένος κατά μήκος του κεντρικού παραλιακού δρόμου και κάτω από ψηλές πλαγιές με ελαιόδεντρα.  Ο Άγιος Ιωάννης Περιστερών δεν είναι ακριβώς τουριστικό θέρετρο με την κλασική έννοια του όρου. Είναι ένας ήσυχος προορισμός που προτιμάται κυρίως από οικογένειες λόγω της σχετικά ήρεμης και ζεστής θάλασσάς του.

Άγιος Μάρκος

Ο Άγιος Μάρκος είναι από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας  που φέρει τιμητικά το όνομα του προστάτη της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας. Το χωριό ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από το Υπουργείο Πολιτισμού, χάρη στη μακρά του ιστορία και την ιδιαίτερη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του. Ο Άγιος Μάρκος διαθέτει σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων το εκκλησάκι του Αγίου Μερκουρίου που είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο στην Κέρκυρα μετά το ναό Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου. Βρίσκεται κρυμμένος σε έναν ελαιώνα σε ιδιόκτητο κτήμα και βάσει της κτητορικής επιγραφής η οποία έχει διασωθεί, οικοδομήθηκε το 1075! Πρόκειται για ένα μονόχωρο ορθογώνιο πέτρινο ναό με πλούσιες, αν και φθαρμένες, τοιχογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Οι παλαιότερες είναι σύγχρονες με την ανέγερση του ναού και οι μεταγενέστερες ανάγονται στο δεύτερο μισό του 14ου ή τις αρχές του 15ου αιώνα. Το χωριό Άγιος Μάρκος είναι χτισμένο πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο και προσφέρει μαγευτική θέα στον κόλπο του Ύψου και στην πόλη της Κέρκυρας, από την οποία απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα.

Άγιος Μαρτίνος

Το χωριό Άγιος Μαρτίνος, βρίσκεται πολύ κοντά στην τουριστική Αχαράβη, με την απέραντη παραλία της. Ο Άγιος Μαρτίνος είναι από τα πρώτα χωριά που συναντά κανείς αν θελήσει να εξερευνήσει την ενδοχώρα και να επισκεφτεί όμορφα γραφικά χωριά στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα.

Άγιος Ματθαίος

Ο Άγιος Ματθαίος είναι ένα μεγάλο ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές καταπράσινου λόφου, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.  Είναι ένα παλιό χωριό, του 16ου αιώνα, που δημιουργήθηκε όταν ο Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το παλαιότερο χωριό Ζυγωνός που βρισκόταν στα πεδινά και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο βουνό για μεγαλύτερη προστασία. Στον Άγιο Ματθαίο θα δείτε πολλά παλιά πέτρινα αρχοντικά σπίτια, κυρίως αν περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του. Νεότερα πολύχρωμα σπίτια, γραφικές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού αυτού. Ένα από αυτά οδηγεί στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται η κλειστή πια Μονή Παντοκράτορα του 16ου αιώνα, με μια μαγευτική θέα στη θάλασσα προς τη μεριά της Αδριατικής. Από τον Άγιο Ματθαίο μπορείτε να επισκεφθείτε το βυζαντινό κάστρο του Γαρδικίου, των αρχών του 13ου αιώνα, με οκταγωνικό σχήμα και τρεις πύλες.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στην πλαγιά καταπράσινου λόφου και με θέα στο λιμάνι του Πετριτή. Η ονομασία Άγιος Νικόλαος δόθηκε το 1940 και συνδέεται με την παράδοση ότι ο Άγιος Νικόλαος έσωσε το χωριό από την επιδημία πανώλης που θέρισε το γειτονικό Μαραθιά. Μέχρι τότε το χωριό λεγόταν Κολοκύθι, ονομασία που προέκυψε μάλλον από την καλλιέργεια κολοκυθιών ή από κάποιο επώνυμο Κολοκύθης. Ακόμα παλαιότερα, πριν από τον 17ο αιώνα ο Άγιος Νικόλαος ονομαζόταν Άγνος, λόγω του φυτού άγνος, ένα είδος λυγαριάς που ευδοκιμούσε στην περιοχή. Για πολλά χρόνια άλλωστε οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την καλαθοπλεκτική και είχαν το παρατσούκλι «κανιστράδες», καθώς κανίστρι σημαίνει καλάθι. Αυτό το παρατσούκλι τους συνοδεύει μέχρι τις ημέρες μας. Στον Άγιο Νικόλαο θα δείτε παλιά λουτρουβιά και την κεντρική πλατεία, το «Φόρο» του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κοντινό παραδοσιακό χωριό των Αργυράδων και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του.

Άγιος Ονούφριος

Ο Άγιος Ονούφριος είναι ένας μικρός οικισμός με 32 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από τους Σιναράδες στο Κοκκίνι. Ο Άγιος Ονούφριος πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή, μέσα σε μια περιοχή κατάφυτη από αμπέλια που δίνουν εξαιρετικό κρασί.

Άγιος Παντελεήμονας

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό κοντά στην Αχαράβη, χτισμένο στους βόρειους πρόποδες του Παντοκράτορα. Λίγοι κάτοικοι έχουν απομείνει στο χωριό αυτό, τα σπίτια των οποίων είναι «πνιγμένα» στο πράσινο και όσα κατοικούνται διαθέτουν περιποιημένες ολάνθιστες αυλές.

Άγιος Προκόπιος

Ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό που έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός είναι ο Άγιος Προκόπιος, χτισμένος πάνω σε ένα λόφο και περιτριγυρισμένος από τον Κερκυραϊκό ελαιώνα. Μια βόλτα στα σοκάκια και τις γειτονιές αποκαλύπτει όλα τα χαρακτηριστικά της ντόπιας αρχιτεκτονικής της υπαίθρου. Μερικά πολύ παλιά σπίτια, ακόμα και του 17ου αιώνα, αλλά και οι παλιές εκκλησίες του χωριού, δίνουν στον Άγιο Προκόπιο το άρωμα μιας άλλης εποχής. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, μέχρι το 1936 ήταν «Ψωραροί» και πρωτοσυναντάται σε πηγές από το 1381. Ένα από τα παλαιότερα χτίσματα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, για τον οποίο έχουμε αναφορές από το 1511. Ο ναός του Αγίου Προκοπίου, σήμερα ανακατασκευασμένος με πυργωτό καμπαναριό, αναφέρεται επίσης από τις αρχές του 16ου αιώνα. Αλλά και ο ναός της Αγίας Τριάδας του 1745 είναι χτισμένος με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διαθέτει ένα αξιόλογο τέμπλο και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Νοτιοανατολικά του λόφου του Αγίου Προκοπίου, μέσα στο χωριό μπορείτε να δείτε μια από τις γηραιότερες και μεγαλύτερες ελιές του νησιού τη λεγόμενη, «ελιά του Άη Προκόπη».

Άγιος Στέφανος Αυλιωτών

Ο Άγιος Στέφανος Αυλιωτών είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που έχει αναπτυχθεί πάνω από μια υπέροχη αμμώδη παραλία. Πρόκειται για ένα παλιό ψαροχώρι, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ήπια τουριστική ανάπτυξη. Από το λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου, φεύγουν τα πλοία για τα Διαπόντια νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό.

Άγιος Στέφανος Σινιών

Ο Άγιος Στέφανος Σινιών είναι ένα παραδοσιακό ψαράδικο χωριό σε μια εκπληκτική καταπράσινη τοποθεσία μεταξύ της παραλίας της Κερασιάς και της φημισμένης Κασσιόπης  από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. Ο Άγιος Στέφανος Σινιών έχει χαρακτηριστεί ως θέρετρο πολυτελείας καθώς στις πλαγιές του είναι χτισμένες πολλές ιδιωτικές βίλες Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Ο Άγιος Στέφανος Σινιών προσφέρει ήρεμες διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Βόρεια του Αγίου Στεφάνου Σινιών βρίσκονται δύο σημαντικά οικοσυστήματα η λίμνη Άκολη και η Βρωμόλιμνη, οι οποίες συνδέονται με ένα δίκτυο μονοπατιών που οδηγούν σε μερικές από τις πιο όμορφες και απομονωμένες παραλίες του νησιού στην περιοχή του Ερημίτη, ενώ στο τέλος του σηματοδοτημένου μονοπατιού θα οδηγηθείτε στην μεγάλη παραλία στο Αυλάκι.

Αγνίτσινη

Η Αγνίτσινη είναι ένας μεγάλος οικισμός, στον οποίο έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια πολλές μονοκατοικίες και πολυτελείς βίλες. Η Αγνίτσινη είναι χτισμένη στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε υψόμετρο 180 μέτρων,  πάνω από τον Άγιο Στέφανο Σινιών και την υπέροχη παραλία της Κερασιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον οργιώδους βλάστησης.

Αγραφοί

Το χωριό Αγραφοί είναι από τα πιο γραφικά χωριά της βόρειας Κέρκυρας. Παλιά καλοδιατηρημένα, χρωματιστά κτίρια βρίσκονται δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου συνθέτοντας ένα πανέμορφο παραδοσιακό σκηνικό. Οι Αγραφοί έχουν ιστορία που ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Το όνομά του το χωριό το οφείλει στους «άγραφους», που ήταν χωρικοί ελεύθεροι από φορολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Κεντρική εκκλησία στους Αγραφούς είναι η Παναγία η Οδηγήτρια, εκκλησία με επίσης μακρά ιστορία που ανάγεται στον 13ο αιώνα. Στο προαύλιο του ναού εντυπωσιάζει η μνημειακή κεντρική είσοδος με την περίτεχνη διακόσμηση και με τις τοιχογραφίες των αγίων Πέτρου και Παύλου δεξιά και αριστερά. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 22 και 23 Αυγούστου το πανηγύρι της εκκλησίας με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου Αγραφιτών με τις παραδοσιακές κερκυραϊκές στολές και πλήθος κόσμου.

Αγρός

Ο Αγρός βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας και είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της. Ο Αγρός περιλαμβάνει και τους οικισμούς Ασπιωτάδες, Μανατάδες και τους Ραφαλάδες. Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου θα δείτε πολύ παλιά αλλά και νεότερα κτίρια. Ο κεντρικός  δρόμος που διασχίζει τον Αγρό κατασκευάστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες το 1850.

Αλειμματάδες

Οι Αλειμματάδες είναι ένα παλιό χωριό, τουλάχιστον του 15ου αιώνα, σύμφωνα με γραπτές πηγές, χτισμένο στη δυτική πλευρά του όρους Παντοκράτορας  και με υπέροχη θέα. Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το επώνυμο «Αλειμματής», όπως συμβαίνει με πολλά ακόμη χωριά της υπαίθρου, να παίρνουν το όνομά τους από τους πρώτους οικιστές τους. Οι Αλειμματάδες είναι χωρισμένοι σε τρία μέρη, τον Άγιο Νικόλαο που είναι ο κεντρικός οικισμός και στον οποίο βρίσκεται ομώνυμος ναός, το Περαχώρι με την μικρή πλατεία και το λουτρουβιό του και τέλος τον οικισμό της Αγίας Άννας με την ομώνυμη εκκλησία του. Αν βρεθείτε στους Αλειμματάδες μην παραλείψετε να δείτε, δυστυχώς μόνο εξωτερικά, το αρχοντικό Ριβέλη, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Κερκυραϊκής υπαίθρου και να επισκεφτείτε ένα από τα παλιά λουτρουβιά του χωριού.

Αλεπού

Η Αλεπού είναι ένας μεγάλος οικισμός που αποτελεί προάστιο, αν όχι συνέχεια της πόλης της Κέρκυρας προς τα νοτιοδυτικά. Η Αλεπού απαντάται σε γραπτές πηγές ήδη από τον 16ο αιώνα, ως μπόργκο (προάστιο). Σχετικά με την ονομασία του οικισμού αυτού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το είδος σταφυλιού «αλουπού», που προφανώς ευδοκιμούσε στην περιοχή και άλλοι ότι προήλθε από παραφθορά, του ονόματος της οικογένειας γαιοκτημόνων Αληπούτζα (Alpuzza), η οποία ήταν γραμμένη στο Libro d’ Oro από το 1559. Βεβαίως δε μπορούμε να αποκλείσουμε και την πιθανότητα η ονομασία να προέρχεται από το πονηρό τετράποδο. Πρώτοι κάτοικοι της Αλεπούς υπήρξαν, όπως και σε πολλά άλλα χωριά, οι εργάτες των εκεί καλλιεργούμενων εκτάσεων των εκάστοτε αρχόντων. Το 1584 θεμελιώθηκε ο ναός της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο του πυρήνα του αρχικού οικισμού. Ως κύριοι γαιοκτήμονες της περιοχής, τον 18ο αιώνα, αναφέρονται οι οικογένειες Τσιριγκάκη, Κοσκινά και Τησαρχόντου. Ξεχωριστή γοητεία στην περιοχή προσθέτει το ποτάμι του Ποταμού, το οποίο πηγάζει από τους λόφους γύρω από τους Σιναράδες  και διανύει περίπου 7 χιλιόμετρα απόσταση μέχρι την εκβολή του στις Αλυκές.

Αλεποχώρι

Το Αλεποχώρι είναι ένας πολύ μικρός παραδοσιακός οικισμός στο τμήμα της Μέσης Κέρκυρας, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Στο Αλεποχώρι θα δείτε όμορφα χρωματιστά πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια τα οποία αξίζει να περπατήσετε για να απολαύσετε εικόνες από την αυθεντική ζωή της Κερκυραϊκής υπαίθρου.

Αναπαυτήρια

Τα Αναπαυτήρια είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων κοντά στο χωριό Λούτσες στο βουνό του Παντοκράτορα. Τα Αναπαυτήρια βρίσκονται σε μια θέση με υπέροχη θέα στις βραχώδεις ακτές της Κασσιόπης, αλλά και στις κοντινές ακτές και τα βουνά της Αλβανίας.

Αντιπερνοί

Οι Αντιπερνοί είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που το «αγκαλιάζει» πυκνή βλάστηση και βρίσκεται δίπλα στο χωριό Καρουσάδες. Οι Αντιπερνοί λέγεται ότι διατηρούν το όνομά τους από τη μυθολογία, καθώς ο Όμηρος αναφέρεται σε αυτό το χωριό με το όνομα Αντιπερναία που σημαίνει «Περνώ απέναντι», δηλαδή απέναντι από το φρούριο της πόλης των Φαιάκων, που λέγεται ότι βρισκόταν στο λόφο των σημερινών Αγραφών. Πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο χωριό, το οποίο όμως απέχει μερικά λεπτά από τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της βόρειας ακτής του νησιού, το Σιδάρι και τη Ρόδα.

Απολυσοί

Οι Απολυσοί είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 225 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας. Κάτω από τους Απολυσούς εκτείνεται το τουριστικό Νησάκι.

Απραός

Ο Απραός είναι ένας μικρός και ήσυχος οικισμός ανάμεσα στην Κασσιόπη και την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, χτισμένος πάνω στη θάλασσα. Ο Απραός απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.

Αργυράδες

Οι Αργυράδες είναι ένα χωριό με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας με καθαρά αμυντικά χαρακτηριστικά: στενούς δρόμους και σπίτια κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο που συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά εσωτερικές πόρτες. Χαρακτηριστικό στους Αργυράδες είναι τα λεγόμενα «πασαέτζα» τα περάσματα πάνω από το δρόμο, που ένωναν συγγενικές κατοικίες. Στα κατώγεια διακρίνονται μικρά παραθυράκια και ίχνη από πολεμίστρες. Οι Αργυράδες είναι χτισμένοι επίσης σε ένα φυσικό οχυρό μεταξύ τριών καταπράσινων λόφων. Πολύ κοντά στους Αργυράδες βρίσκεται η πανέμορφη αμμώδης παραλία του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα στις επίσης εντυπωσιακές παραλίες του Ίσσου και του Μαραθιά. Εκεί βρίσκεται και ο σημαντικότερος υγροβιότοπος της Κέρκυρας η Λίμνη Κορισσίων, έκτασης 6.000 στρεμμάτων. Οι Αργυράδες πήραν το όνομά τους από την μεγάλη Βυζαντινή οικογένεια των Αργυρών, η οποία κατείχε πολλές ιδιοκτησίες στη βορειοδυτική Ελλάδα και από την οποία προέρχεται και ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ρωμανός ο 3ος ο Αργυρός.

Αρίλλας

Ο Αρίλλας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, φημισμένος για την χρυσή παραλία του με τα ρηχά νερά. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα πλαισιωμένος από λόφους με ελαιώνες που καταλήγουν σε απότομες πλαγιές από άργιλο. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Στα αριστερά βρίσκεται η βραχονησίδα της Γραβιάς, δίπλα της οι νησίδες Βαρκούλες και ακόμα πιο δεξιά η βραχονησίδα Διάπολο και στο βάθος το Μαθράκι. Το ηλιοβασίλεμα πίσω από αυτά τα νησάκια είναι από τα ομορφότερα που έχετε δει ποτέ. Στον Αρίλλα βρίσκεται επίσης το εργοστάσιο της Κερκυραϊκής Μπύρας που παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη φρέσκιας μπύρας και έχει γίνει πολύ δημοφιλής όχι μόνο στους Κερκυραίους αλλά και στο εξωτερικό. Η ονομασία Αρίλλας πιθανόν είναι Ρωμαϊκής πρωτοχριστιανικής εποχής και προέρχεται από το δέντρο Αρία, ένα είδος δρυός που ευδοκιμούσε στην περιοχή και από το οποίο κατασκεύαζαν πλοία. Κατά μια άλλη εκδοχή η περιοχή ονομάστηκε έτσι από κάποιο Ρωμαίο στρατηγό Αρίλλα που στρατοπέδευσε στην περιοχή.

Αρκαδάδες

Οι Αρκαδάδες είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, μέσα σε μια καταπληκτική ύπαιθρο με κυπαρίσσια και ελαιώνες, όπου ο τουρισμός δεν έχει επηρεάσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων. Οι Αρκαδάδες είναι πολύ παλιό χωριό το οποίο με βάση γραπτές πηγές αναφέρεται ήδη από το 1346. Μέσα στα σοκάκια του χωριού, άλλωστε στέκουν ακόμη μερικά επιβλητικά αρχοντικά με εντυπωσιακές πύλες εισόδου, πολλά βοηθητικά κτίσματα, αυλές και ελαιοτριβεία. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν μετανάστες από την Αρκαδία, αλλά αυτή η εκδοχή διατηρείται μόνο προφορικά. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι κάτοικοί του προέρχονται από τη φυλή των Αλκάδων, αλβανικό φύλο που μετοίκησε στην περιοχή και μετά από παραλλαγές κατέληξε σε Αρκαδάδες. Σήμερα οι Αρκαδάδες αποτελούνται από πολλές γειτονιές οι οποίες έχουν πάρει το όνομά τους από τις οικογένειες που τις κατοικούν, όπως τα Κορικάτικα, τα Μιχαλάτικα, τα Παπαγιωργάτικα κ.α..Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι συνταξιούχοι και όσοι παραμένουν ενεργοί ασχολούνται με τις ελαιοκαλλιέργειες.

Αρμενάδες

Οι Αρμενάδες είναι ένα μικρό χωριουδάκι 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας στο βορρά. Η ονομασία του προέρχεται από Αρμένιους που έφτασαν στο νησί μετά τους διωγμούς από την πατρίδα τους τον 16ο αιώνα.  Οι πλούσιοι Κερκυραίοι τους έβαζαν να δουλεύουν κατά ομάδες στους ελαιώνες τους και έτσι σχημάτισαν σιγά σιγά τους δικούς τους οικισμούς. Εκτός από τους Αρμενάδες οι Αρμένιοι εγκαταστάθηκαν και στο γειτονικό ύψωμα τους σημερινούς Ραχτάδες. Στα δύο χωριά, άλλωστε, ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν το επώνυμο Αρμένης. Οι Αρμενάδες διαθέτουν αξιόλογες εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Αναστασίας, με σπάνιες και παμπάλαιες τοιχογραφίες. Η έκταση των Αρμενάδων περιλαμβάνει και τον νοτιότερο οικισμό Τερμενάδες, όπως και ένα κομμάτι της πανέμορφης παραλίας Αγίου Γεωργίου Πάγων.

Αυλιώτες

Το χωριό Αυλιώτες είναι χτισμένο πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου και την υπέροχη παραλία του. Στις δύο κορυφές του λόφου βρίσκονται οι εκκλησίες του χωριού. Από τη μία οι Άγιοι Ταξιάρχες και από την άλλη η Παναγία η οδηγήτρια. Από τις κορυφές αυτές μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς την Αλβανία, αλλά και τα τρία Διαπόντια νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού των Αυλιωτών. Οι περίπου 800 κάτοικοι των Αυλιωτών ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι αγρότες και αλιείς.

Αφιώνας

Ο Αφιώνας είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κέρκυρας, χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, επάνω σε ένα ορεινό ακρωτήρι που  προσφέρει μαγευτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος, στη βραχονησίδα Γραβιά, στα Διαπόντια νησιά  καθώς και στα μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Από τα δεξιά του Αφιώνα αγναντεύετε τον κόλπο του Αρίλλα  και από τα αριστερά τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου με την υπέροχη παραλία. Ο Αφιώνας εκτός από την καταπληκτική του θέση είναι ένα πολύ γραφικό χωριό με χρωματιστά σπίτια και καλντερίμια. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης που χτίστηκε το 1636. Δίπλα στην εκκλησία έχει στηθεί ένα μνημείο προς τιμήν του Έκτορα Γιαλοψού, του αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού που σκοτώθηκε στα Ίμια το 1996 και καταγόταν από εδώ. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ο Αφιώνας είχε πρωτοκατοικηθεί τον 6ο αι. π.X.. Άλλωστε πολλοί ερευνητές ταυτίζουν το Πόρτο Τιμόνι με την ομηρική πόλη των Φαιάκων, όμως δεν έχουν βρεθεί ικανά στοιχεία για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η  πρώτη αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται στο αυχένα του βουνού, και μετά από παράφραση έγινα Αφιώνας. Η πιθανότερη όμως εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά του από την ποικιλία σταφυλιού αφιώνι, η οποία ευδοκιμεί μόνο στην Κέρκυρα.

Άφρα

Η Άφρα είναι ένα όμορφο χωριό, σχετικά κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και χτισμένο κατά μήκος της κορυφής μιας ήπιας λοφοσειράς πάνω από το Λιβάδι του Ρόπα. Πέτρινα γεφύρια, παλιά ερείπια αρχοντικών, με κυρίαρχο το αρχοντικό Κουρκουμέλη, εγκαταλειμμένο σήμερα, δίνουν την ατμόσφαιρα της ζωής των αρχόντων του 17ου και 18 αιώνα που έζησαν στην περιοχή. Η Άφρα περιβάλλεται από ένα καταπράσινο περιβάλλον και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι χτισμένη στο κέντρο περίπου της ενδοχώρας, με πρόσβαση στις παραλίες τόσο της δυτικής, όσο και της ανατολικής ακτής: Στη Γλυφάδα και τον Κοντογιαλό από τη μία, στη Δασιά και τον Ύψο από την άλλη. Όλες απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Άφρα.

Αχαράβη

Η Αχαράβη Κέρκυρας θεωρείται ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στο νησί μετά την πόλη της Κέρκυρας. Είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του βορείου συγκροτήματος, καθώς μέχρι το 2011 ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Θιναλίων. Η Αχαράβη Κέρκυρας είναι χτισμένη σε μια πεδινή έκταση με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση και μπροστά από μια τεράστια αμμώδη παραλία  μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων. Στην Αχαράβη Κέρκυρας μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Ρωμαϊκών Λουτρών, όπου θα δείτε τμήματα του καναλιού που μετέφερε το νερό στα λουτρά. Πάνω στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης με εκθέματα από τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού των τριών τελευταίων αιώνων. Η ονομασία της Αχαράβης Κέρκυρας πιθανότατα προέρχεται από το «άχαρη ήβη» καθώς όπως λέγεται, η περιοχή ήταν έλος και λόγω της ελονοσίας που μάστιζε την περιοχή η όψη των νέων ήταν άχαρη και κιτρινωπή.

Βαλανειό

Χτισμένο στην ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου, το Βαλανείο  είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, με μεγάλη ιστορία που ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα. Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προέρχεται από την λέξη Βαλάνειο που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα λουτρά, καθώς υπάρχει η άποψη ότι τα χρόνια εκείνα υπήρχε ένα Ρωμαϊκό Λουτρό στις όχθες της Μαυρόλιμνης, μιας μικρής σήμερα λίμνης που βρίσκεται ανάμεσα στο Βαλανειό και τους Κυπριανάδες. Υπάρχει και μια δεύτερη άποψη σχετικά με την ονομασία που λέει ότι ίσως να προέρχεται από την βελανιδιά, αφού πριν φυτευτούν ελιές και δημιουργηθεί ο γνωστός Κερκυραϊκός ελαιώνας, η περιοχή ήταν γεμάτη βελανιδιές.

Βαρυπατάδες

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου οι Βαρυπατάδες, χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός, είναι χτισμένοι στις πλαγιές ενός λόφου που η κορυφή του είναι κατάφυτη με ελιές, κυπαρίσσια. Το χωριό περιβάλλεται από το γνωστό Κερκυραϊκό ελαιώνα. Ένα πραγματικά σπάνιο χωριό που καμία ακαλαίσθητη κατασκευή ή κτίριο δεν έχει αλλοιώσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στους Βαρυπατάδες μπορείτε να δείτε τη μικρή παραδοσιακή πλατεία, το λεγόμενο «φόρο» για τους ντόπιους στο οποίο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, τα ψηλά αρχοντικά με τα παστέλ χρώματα και τα χαρακτηριστικά κερκυραϊκά μπεζ κεραμίδια, τα παραδοσιακά σπίτια που είναι χτισμένα, σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο.

Βασιλάτικα

Τα Βασιλάτικα είναι ένα χωριό με λίγους κατοίκους χτισμένο σε έναν καταπράσινο λόφο μέσα σε ελιές και κυπαρίσσια. Το χωριό, αν και μικρό, έχει μεγάλη ιστορία που ανάγεται στα χρόνια του Ενετοκρατίας στο νησί. Σε ορισμένα κτίσματα μάλιστα, θα διακρίνετε στοιχεία της ενετικής αρχιτεκτονικής, όπως στην παλιά βάση του καμπαναριού της εκκλησίας, όπου υπάρχει το σύμβολο της Ενετικής Αυτοκρατορίας, ο Λέοντας. Η ονομασία του χωριού Βασιλάτικα πιθανότατα οφείλεται σε ένα περιστατικό που είναι καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας. To 1439 ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος μετέβη στη Φλωρεντία με κλιμάκιο ιεραρχών για την Οικουμενική σύνοδο που θα αποφάσιζε για την ένωση των δύο εκκλησιών. Στο ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη προς την Φλωρεντία έδεσε στο λιμάνι του Πετριτή που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Ηπείρου και φιλοξενήθηκε από τον Ενετό Διοικητή της περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού, βλέποντας τον Βασιλιά του Βυζαντίου και το Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να διανυκτερεύουν στο ασήμαντο και χωρίς όνομα χωριό τους, του έδωσαν το όνομα Βασιλάτικα, τιμώντας το Βασιλιά Παλαιολόγο.

Βασιλικά

Μετά τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη πάνω στον κεντρικό  δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Κέρκυρας στην παραλία της Γλυφάδας ή στην παραλία στους Έρμονες, βρίσκονται τα Βασιλικά, μια αμιγώς οικιστική περιοχή, στην οποία κατοικούν περίπου 250 άνθρωποι. Ο οικισμός των Βασιλικών βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιβαδιού του Ρόπα. Περιοχή αραιοκατοικημένη, με πλούσια φύση και όμορφη θέα. Ένας ανηφορικός, χορταριασμένος χωματόδρομος έξω από τον οικισμό, οδηγεί σε παλιούς σταύλους της περιοχής.

Βάτος

Ο Βάτος είναι ένα χωριό στη δυτική ακτή της Κέρκυρας κοντά σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού:  τους Έρμονες,  τη Μυρτιώτισσα, τη Γλυφάδα  και τον Κοντογιαλό. Ο Βάτος είναι χτισμένος σε μια πτυχή του βουνού του Αϊ Γιώργη, κρυμμένος από τη θάλασσα εξαιτίας του αλλοτινού φόβου των πειρατών. Αν και δεν ιστορικά ο Βάτος δεν αναφέρεται σε κάποιο επίσημο έγγραφο πριν από τον 16ο αιώνα, γύρω από το χωριό υπάρχουν μερικά κτίσματα που μαρτυρούν πως η περιοχή έχει κατοικηθεί νωρίτερα. Ένα από αυτά είναι η εκκλησία του Άη Γιώργη, χτισμένη στην κορυφή του λόφου, πιθανότατα στα τέλη του μεσαίωνα.  Αλλά και ο ενοριακός ναός του Βάτου, ο Άγιος Νικόλαος, διατηρεί ένα παλιό τμήμα που βάσει τοιχογραφιών χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τη γοητευτική αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών, ο επισκέπτης στον Βάτο θα δει όμορφα δρομάκια με ανθισμένες αυλές.

Βελονάδες

Οι Βελονάδες είναι ένα πεδινό χωριό κοντά στις παραλίες της βόρειας Κέρκυρας. Εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση και περιλαμβάνει τους οικισμούς Λιβάδι, Κουναβάδες και Ψαθύλα. Οι Βελονάδες είναι παλιό χωριό, καθώς αναφέρεται σε γραπτές πηγές του 1472. Η ονομασία του προήλθε πιθανότατα από το επώνυμο Βελόνης. Το επώνυμο αυτό με τη σειρά του υποδήλωνε κάποιον που δούλευε με βελόνες στα βυζαντινά χρόνια. Οι Βελονάδες διαθέτουν κάποια πολύ εντυπωσιακά παλιά αρχοντικά σπίτια που διατηρούνται, άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα δυστυχώς ερειπωμένα, όπως το αρχοντικό του Μακρή και το αρχοντικό της Μάριενας, της συζύγου δηλαδή κάποιου Μάριου. Στον οικισμό Λιβάδι των Βελονάδων θα δείτε και ένα παλιό ελαιουργείο του 1900 το οποίο οι σημερινοί ιδιοκτήτες κρατούν ατόφιο, με όλα τα εργαλεία εκείνης της εποχής και τα μεγάλα πέτρινα λιθάρια που χρησιμοποιούσαν για τη σύνθλιψη του καρπού της ελιάς.

Βίγγλα

Η Βίγγλα είναι ένας μικρός οικισμός σε υψόμετρο 250 μέτρων ακριβώς πάνω από το θαλάσσιο στενό που χωρίζει την Κέρκυρα με την Αλβανία. Η ονομασία του, άλλωστε, προέρχεται από την «Βίγλα», την περιοχή  από την οποία μπορούσε κάποιος να εποπτεύει την κίνηση των πλοίων στη θάλασσα. Η Βίγγλα είναι χτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και με θέα στην παραλία στο Καλάμι και το γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας.

Βιρός

Ο Βιρός είναι ένα μεγάλο χωριό στο κέντρο του νησιού, χτισμένο μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις, περίπου 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Ο Βιρός είναι ένα πάρα πολύ παλιό χωριό, που απαντάται σε γραπτές πηγές από το 1497. Είναι όμως παλαιότερο καθώς το 1420 συναντάται το επώνυμο Βιρώτης, δηλαδή ο καταγόμενος από τον Βιρό. Αρχικά περιοριζόταν στη θέση πάνω  στο λόφο, με τα χρόνια όμως, οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους σε χαμηλότερο υψόμετρο στα λιβάδια. Έτσι σήμερα ο Βιρός περιλαμβάνει πολλούς διάσπαρτους οικισμούς, όπως η Καστανιά, το Μπαστούνι, τα Σουλέικα  και ο Άγιος Γεώργιος Βιρού. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι Παναγία Οδηγήτρια που βρίσκεται  στο τρίστρατο του χωριού και στη γιορτή της οποίας στις 23 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.  Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται και το περιποιημένο παραδοσιακό κτίριο του πολιτιστικού Συλλόγου Βιρού, όπως και ένα ηρώο για τους πεσόντες στους πολέμους.

Βίστωνας

Ο Βίστωνας είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα  σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων στις δυτικές πλαγιές του όρους Ιστώνη απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Ο Βίστωνας είναι ένα μέρος που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια του και τα γραφικά σοκάκια του. Στο κέντρο του Βίστωνα δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο.

Βιταλάδες

Οι Βιταλάδες είναι ένα γραφικό χωριό στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, χτισμένο μέσα σε ελαιώνες και πυκνή βλάστηση. Στους Βιταλάδες θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια, γραφικά δρομάκια και μικρά καφενεία, όλα εκείνα δηλαδή που συνθέτουν την αυθεντική ζωή της Κερκυραϊκής υπαίθρου.

Βουνί

Το Βουνί είναι μικρός ημιορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων στο βουνό Παντοκράτορας. Στο Βουνί που δεν παρουσιάζει καμιά τουριστική ανάπτυξη κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι. Θα το βρείτε στην περιήγησή σας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την τουριστική Αχαράβη. Πολύ κοντά στο Βουνί, προς τα βόρεια βρίσκεται η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.

Βουνιατάδες

Οι Βουνιατάδες είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό χτισμένο πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο στο νότιο τμήμα του νησιού. Στους Βουνιατάδες δεσπόζει σε ένα ύψωμα η εκκλησία του Άη Γιάννη με το καμπαναριό της. Από το στενό κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό φεύγουν πολλά μικρά γραφικά δρομάκια που οδηγούν σε  αυλές σπιτιών και σε μικρές γειτονιές, προσφέροντας στον περιπατητή αυθεντικές εικόνες από τη ζωή σε ένα κερκυραϊκό χωριό.

Γαρδελάδες

Οι Γαρδελάδες είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε έναν καταπράσινο λόφο πάνω από την παραλία Λιαπάδων  στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Πλακόστρωτα δρομάκια, παλιά σπίτια, αρχοντικά με περίτεχνες εισόδους και μια γραφική πλατεία είναι στοιχεία που μαγεύουν τον επισκέπτη που θα βρεθεί στους Γαρδελάδες. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το ιταλικό «gardel» που σημαίνει παρατηρητήριο, πιθανότατα λόγω της θέσης του πάνω στο ύψωμα που προσφέρει πανοραμική θέα στην πεδιάδα. Οι κάτοικοι των Γαρδελάδων  ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή φρούτων και λαχανικών και την αμπελουργία, παράγοντας την ποικιλία κακοτρύγη με μοναδικό χρώμα και γεύση. Στους Γαρδελάδες αξίζει να επισκεφτείτε τα ερείπια της Μονής Αγίου Ονουφρίου αλλά και να περπατήσετε στον γειτονικό υγροβιότοπο, όπου βρίσκονται οι Λίμνες της Γαϊδαράνας.

Γαρδένος

Ο Γαρδένος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, κάτω από το χωριό των Βιταλάδων στη νότια Κέρκυρα. Ο Γαρδένος, όπως και η παραλία έχουν πάρει το όνομά τους από το ομώνυμο ποταμάκι που εκβάλλει εκεί, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο σκηνικό στις όχθες του κοντά στην ακτή. Από τον Γαρδένο, πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το παραδοσιακό χωριό Βιταλάδες, με τα γραφικά σοκάκια του, το οποίο είναι «φωλιασμένο» σε μια κατάφυτη περιοχή με ελαιώνες, διάσπαρτη με μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης.

Γαρνάδες

Οι Γαρνάδες είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στις υπέροχες παραλίες του Αρίλλα και του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών. Οι Γαρνάδες είναι χτισμένοι σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων.

Γαρούνα Άνω

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του όρους Άγιοι Δέκα το χωριό Άνω Γαρούνα είναι από τα μικρότερα της Κέρκυρας, με χαρακτηριστική όμως παραδοσιακή αρχιτεκτονική.  Η Άνω Γαρούνα που είναι περιτριγυρισμένη από πυκνούς ελαιώνες έχει υπέροχη θέα προς την παραλία του Άη Γόρδη, αλλά και στον απέναντι οικισμό του Κάτω Γαρούνα που είναι και μεγαλύτερος. Η Άνω Γαρούνα φημίζεται για την παράδοση στη γλυπτική και στο σκάλισμα της πέτρας. Στην περιοχή λειτουργούν βιοτεχνίες κεραμικών αλλά και του παραδοσιακού Κουμ Κουάτ, που θα το βρείτε σε διάφορες παραλλαγές, όπως λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Η Άνω Γαρούνα είναι ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία. Από την Άνω Γαρούνα θα αντικρύσετε και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Γαστούρι

Το Γαστούρι είναι ένα πολύ όμορφο γραφικό χωριό σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, χτισμένο σε μια καταπράσινη τοποθεσία, μέσα σε ελαιώνες, στις πλαγιές του όρους των Αγίων Δέκα. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Σίσσυ επέλεξε το Γαστούρι το 1889 για να χτίσει το παλάτι της, το φημισμένο Αχίλλειο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού. Το Γαστούρι είναι γεμάτο αρχοντικά και θερινές κατοικίες του 18ου και 19ου αιώνα με οικόσημα, βεράντες, περίτεχνα πορτόνια και περιποιημένες αυλές. Στο Γαστούρι επίσης ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της υπαίθρου της Κέρκυρας το 1898. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται ο υπεραιωνόβιος πλάτανος και η θολωτή δεξαμενή της πηγής της αυτοκράτειρας Σίσσυς που βρίσκεται στη συνοικία Παχάτικα. Συνδεδεμένη με το Αχίλλειο είναι και η  γέφυρα του Κάιζερ. Μια πέτρινη γέφυρα που ένωνε το παλάτι με τη θάλασσα, που θα την δείτε στο δρόμο μεταξύ Περάματος και Μπενιτσών. Ένα μόνο κομμάτι της γέφυρας έχε διασωθεί.

Γέφυρα

Η Γέφυρα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός πάνω στην παραλία Λιαπάδων. Έχει περίπου 50 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς η Γέφυρα βρίσκεται κοντά στην πολυσύχναστη και τουριστικά ανεπτυγμένη Παλαιοκαστρίτσα, που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Από τη Γέφυρα μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμα το Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας με την μακραίωνη ιστορία του, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου.

Γιαννάδες

Οι Γιαννάδες είναι ένα μεγάλο παραδοσιακό ορεινό χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία του. Ανηφορικά δρομάκια, κτίρια του 18ου αιώνα στα χρώματα της ώχρας και μια παμπάλαια εκκλησία του 16ου αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος,  συνθέτουν το σκηνικό στο γραφικό αυτό χωριό που είναι χτισμένο μέσα σε κατάφυτες εκτάσεις με ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Η κεντρική πλατεία στους Γιαννάδες προσφέρει μια πανοραμική θέα στο λιβάδι του Ρόπα – μια έκταση 16.000 στρεμμάτων, στο βουνό του Παντοκράτορα και τις βουνοκορφές της Ηπείρου και της Αλβανίας.

Γιμάρι

Το Γιμάρι είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που θα το συναντήσετε πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη στα βορειοανατολικά του νησιού. Το Γιμάρι είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, προσφέροντας ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές σε όποιον το επιλέξει.

Γλυφάδα

Η Γλυφάδα είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, μπροστά από τη μεγάλη ομώνυμη παραλία που είναι από τις ομορφότερες και πιο πολυσύχναστες στο νησί. Ο οικισμός της Γλυφάδας βρίσκεται στα ριζά του λόφου το Πέλεκα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.  Είναι χτισμένο σε μια πανέμορφη περιοχή, κάτω από ψηλά βράχια στην άκρη της θάλασσας.

Γουβιά

Ένας από τους πιο ανεπτυγμένους τουριστικά προορισμούς, πολύ κοντά μάλιστα στην πόλη της Κέρκυρας  είναι τα Γουβιά που είναι χτισμένα σε έναν φυσικό κόλπο. Παλαιότερα ήταν ψαροχώρι και το όνομά τους το πήραν από τους πολλούς γοβιούς ή γουβιούς – όπως λέγονται τα ψάρια κοκοβιοί – που αλιεύονταν στην περιοχή. Το 1537, ο οικισμός  πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον τουρκικό στόλο, με αρχηγό τον Μπαρμαρόσα. Δύο αιώνες αργότερα, μετά από παρόμοια απόπειρα, οι Βενετοί οχύρωσαν το λιμάνι και έχτισαν εκεί ναύσταθμο. Τα ερείπια των Βενετσιάνικων νεωρίων που χτίστηκαν τον 18ο αιώνα βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Από το αλλοτινό εντυπωσιακό οικοδόμημα όπου οι Ενετοί επισκεύαζαν τα πλοία του στόλου τους, σήμερα σώζονται κάποιες καμάρες.

Δασιά

Ένα από τα πιο οργανωμένα και παλαιότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού είναι η Δασιά σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Ο τουριστικός αυτός οικισμός εκτείνεται πάνω από την ομώνυμη παραλία με τα ρηχά νερά.

Δαφνάτα

Τα Δαφνάτα είναι συνοικισμός στο Σταυρό στη Μέση Κέρκυρα, χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων.  Τα Δαφνάτα βλέπουν τις ανατολικές ακτές του νησιού και βρίσκονται πάνω από το τουριστικό θέρετρο Μπενίτσες. Συνορεύουν με τα Κομιανάτα στα νότια και τα Χαλιδιάτα στα βόρεια.

Δάφνη

Η Δάφνη είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, χτισμένο σε υψόμετρο 160 μέτρων, επάνω στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τον Αγρό με τους Περουλάδες.  Η Δάφνη  συνορεύει με τα χωριά Τερμενάδες και Γαβράδες. Ο οικισμός αυτός έως το 1955 ονομαζόταν Περλεψιμάδες, ονομασία που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού.

Δουκάδες

Ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά του βόρειου τμήματος της Κέρκυρας είναι οι Δουκάδες. Πρόκειται για έναν κηρυγμένο  παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο με πέτρα σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την κοσμοπολίτικη Παλαιοκαστρίτσα. Στους Δουκάδες βρίσκεται ίσως η πιο εντυπωσιακή κατοικία της Κερκυραϊκής υπαίθρου, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Θεοτόκη, περίπου 1.000 τ.μ., που έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Στο χωριό υπάρχουν πολλά ακόμη αξιόλογα αρχοντικά που θα τα ανακαλύψετε αν περιπλανηθείτε στα σοκάκια του. Τους Δουκάδες διασχίζει ένας φιδωτός δρόμος με επίκεντρο της εκκλησία της Παναγίας της Μεσοχωρήτισσας που ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ένα ακόμα αξιοπρόσεχτο κτίσμα στους Δουκάδες είναι το δημοτικό σχολείο ενετικής αρχιτεκτονικής που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση στην είσοδο του χωριού. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα από το δάσος θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Από εκεί μπορείτε να δείτε από ψηλά την Παλαιοκαστρίτσα και τον όρμο των Λιαπάδων από τη μία πλευρά και την πόλη της Κέρκυρας  από την άλλη.

Δραγωτινά

Τα Δραγωτινά είναι ένα μικρό χωριό στα νότια της Λευκίμμης χτισμένο μέσα σε μια κοιλάδα και περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους. Συνορεύει με τα χωριά Σπαρτερά, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι ενώ βρίσκεται κοντά στην ήσυχη αμμώδη παραλία της Κάνουλας. Τα Δραγωτινά είναι ένα παλιό χωριό το οποίο αναφέρεται σε γραπτές πηγές του 1507. Η αρχική του θέση ήταν  κοντά στην εκκλησία των Ταξιαρχών προς τα δυτικά, μια πειρατική επιδρομή όμως το 1710 κατέστρεψε ολοκληρωτικά τα Δραγωτινά και οι εναπομείναντες κάτοικοί του χωριού μετοίκησαν στη σημερινή του θέση. Τα Δραγωτινά πήραν το όνομά του πιθανότατα από τη λέξη δραγάτης που σημαίνει φύλακας των αμπελιών, εξ αιτίας της αναπτυγμένης καλλιέργειας του αμπελιού στην περιοχή. Στα Δραγωτινά και στη γύρω περιοχή θα ανακαλύψετε πολλά μικρά, παλιά  ξωκλήσια, άλλα ερειπωμένα και άλλα διατηρημένα σε καλή κατάσταση.

Δροσάτο

Το Δροσάτο είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι με γραφικά σοκάκια και παλιά περιποιημένα σπίτια. Μερικά από αυτά μάλιστα φέρουν και ιδιαίτερη διακόσμηση στις προσόψεις τους, που κατά κύριο λόγο είναι χρωματιστές. Το χωριό είναι χτισμένο στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου σε υψόμετρο 120 μέτρων. Το Δροσάτο έως το 1955 ονομαζόταν Μαλακιοί, ονομασία που διατηρείται και σήμερα από τους παλαιότερους.

Δροσερή

Λίγο πριν φτάσετε στην κορυφή του Παντοκράτορα, του υψηλότερου βουνού της Κέρκυρας, θα συναντήσετε το μικρό χωριουδάκι Δροσερή με τους λιγοστούς κατοίκους σε υψόμετρο 570 μέτρων. Η διαδρομή προς τη Δροσερή, όπως και σε όλα τα ορεινά χωριά της περιοχής, προσφέρει πανέμορφη θέα στις ακτές του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού και της γειτονικής Αλβανίας, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον χαλάρωσης και ηρεμίας.

Εβροπούλοι

Οι Εβροπούλοι είναι ένα μικρό όμορφο παραδοσιακό χωριό σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Γραφικά σοκάκια, παλιά πέτρινα σπίτια και μια μικρή πλατεία με τα καφενεδάκια της δίνουν στους Εβροπούλους ξεχωριστό παραδοσιακό χρώμα. Στολίδι των Εβροπούλων αποτελεί το Μουσείο Καποδίστρια με προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος και έπιπλα, που στεγάζεται σε ένα από τα εξοχικά που διέθετε η οικογένεια στην περιοχή. Ένα παλιό ελαιοτριβείο, κτίσμα του 1777, έχει μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο που φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Παντοκράτορας, που χτίστηκε το 1930, πιθανότατα στη θέση μικρότερου ναού του 1745. Μέσα στον ναό φυλάσσεται ένα φλάμπουρο από τη Ρωσία που δώρισε ο ίδιος ο Καποδίστριας στην εκκλησία.

Επίσκεψη

Η Επίσκεψη είναι ένα μεγάλο ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Στην Επίσκεψη θα περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σκαλιά και θα δείτε επιβλητικά αρχοντικά σπίτια της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Ολόκληρο το χωριό περιβάλλεται από πυκνά δάση ελιάς και προσφέρει πανέμορφη θέα προς την Αλβανία, τη Ρόδα, ακόμα και στα Διαπόντια νησιά. Η ονομασία Επίσκεψη προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και σε οφείλεται στο σύστημα διοικητικής διαίρεσης εκείνης της εποχής. Η Κέρκυρα ήταν μια «Επαρχία», η «Επαρχία» χωριζόταν σε κλίματα και αυτά σε «Επισκέψεις».

Επισκοπή

Μικρό χωριουδάκι, με λιγοστούς κατοίκους η Επισκοπή στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στους δυτικούς πρόποδες του όρους Παντοκράτορας. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά και είναι ιδανικό για εξορμήσεις και περιπάτους στην πανέμορφη φύση.

Επισκοπιανά

Τα Επισκοπιανά, έχουν να καυχιούνται ότι είναι ο τόπος γέννησης του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου το σπίτι διατηρείται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση στο χωριό. Το 1819 μάλιστα φιλοξενήθηκαν σε αυτό το σπίτι οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης Τζαβέλας και Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του τελευταίου. Τα Επισκοπιανά ονομάζονται και Ψυχοπιανά. Ο λόγος είναι πως ο Καποδίστριας αποκαλούσε τους χωριανούς «Ψυχοπιανίτες μου» δηλαδή άνθρωποι της ψυχής μου. Τα Επισκοπιανά είναι ένα ήσυχο χωριό, χτισμένο σε ένα λόφο πάνω από τα το τουριστικό θέρετρο Μωραϊτικα, στο νότιο μέρος του νησιού. Στενοί δρόμοι, όμορφα χρωματιστά σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μικρές πλατείες, πολύ πράσινο και όμορφη θέα στη θάλασσα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα στα Επισκοπιανά.

Έρμονες

Οι Έρμονες είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός φωλιασμένος πάνω από έναν κλειστό όρμο. Καταπράσινοι απότομοι βράχοι καταλήγουν στη θάλασσα και στη μικρή παραλία των Ερμόνων, που είναι γνωστή για τα βαθιά κρυστάλλινα νερά της. Σύμφωνα με το μύθο στους Έρμονες έπαιζε με τις θεραπαινίδες της η Ναυσικά, η κόρη του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου, όταν μια μέρα βρήκε στην αμμουδιά τον ναυαγό Οδυσσέα.

Καβαλλέραινα

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και με θέα στις απέναντι Αλβανικές ακτές, βρίσκεται ο μικρός οικισμός Καβαλλέραινα. Τα λιγοστά σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα σε μια κατάφυτη πλαγιά που καταλήγει στη θάλασσα, πάνω από την πανέμορφη παραλία Αγνί.

Καββαδάδες

Οι Καββαδάδες είναι ένα μεγάλο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 120 μέτρων μέσα σε χρυσοπράσινο ελαιώνα. Οι Καββαδάδες απέχουν 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Το όνομά του χωριού προέρχεται από το επώνυμο Καββάδης ή Καββάδας. Οι Καββάδες ήταν κατασκευαστές του καβαδιού, ενός είδους βυζαντινού στρατιωτικού χιτώνα. Από εκεί προήλθε το επώνυμο Καβάδης, όπως και το Καψοκαβάδης, επώνυμα που συναντώνται πολύ συχνά στους Καββαδάδες. Στολίδι των Καββαδάδων είναι το αρχοντικό της οικογένειας Δενδρινού του 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα με τρεις επιβλητικές πύλες εισόδου και περίτεχνα πορτόνια. Στο συγκρότημα των Δενδρινών βρίσκονται και τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας. Ο Ανδρέας Δενδρινός βουλευτής Κερκύρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των αγροτικών εκτάσεων της Κέρκυρας, ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε τους αγρότες για πάρα πολλά χρόνια μετά την ενσωμάτωση με την Ελλάδα.

Καβαλλούρι

Νοτιοανατολικά των Καρουσάδων, βρίσκεται το γραφικό χωριό Καβαλλούρι που πήρε το όνομά του από τον ευγενή Καβαλούριο, ο οποίος ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή κατά την Ενετοκρατία. Στο Καβαλλούρι υπάρχουν πολλά παλιά σπίτια και αρχοντικά, αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η πέτρινη αγροικία που ανήκε στην οικογένεια Χαλικιόπουλου και χτίστηκε το 1540. Το σπίτι αυτό αγόρασε ο Κερκυραίος ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος ζωγράφος της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ. Το σπίτι αυτό έκτοτε είναι γνωστό με το όνομα Αρχοντικό ή Αγροικία Γιαλλινά.

Κάβος

Ο Κάβος είναι ο κατεξοχήν πολύβουος και τουριστικός προορισμός της Κέρκυρας με κύριο χαρακτηριστικό τη έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Ο οικισμός είναι χτισμένος μπροστά από την οργανωμένη παραλία του Κάβου. Σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τον Κάβο βρίσκεται το επιβλητικό ακρωτήρι του Αρκουδίλα, όπου θα βρείτε το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγίας στην άκρη του γκρεμού, αλλά και μια υπέροχη παρθένα παραλία στον νοτιότερο σημείο του νησιού.

Καλάμι

Το Καλάμι είναι ένα μικρό, γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο γύρω από έναν κόλπο και πάνω από την ομώνυμη μαγευτική παραλία. Η τοποθεσία που βρίσκεται το Καλάμι είναι πραγματικά ειδυλλιακή. Η βλάστηση είναι πλούσια και φτάνει μέχρι την θάλασσα.

Καλαφατιώνες

Οι Καλαφατιώνες είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός στο κεντρικό τμήμα του νησιού, 9 χιλιόμετρα από την πόλη  της Κέρκυρας. Περπατώντας στα πλακόστρωτα παραδοσιακά καλντερίμια στους Καλαφατιώνες θα θαυμάσετε τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών. Οι Καλαφατιώνες βρίσκονται επάνω σε έναν λόφο ανάμεσα σε έναν πυκνό ελαιώνα και ένα παρθένο δάσος από καστανιές στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε ή να το διασχίσετε με ποδήλατο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε στο χωριό το εργοστάσιο τσιτσιμπύρας, το μοναδικό που παράγει ακόμα το παραδοσιακό αυτό αναψυκτικό, που είναι κατάλοιπο της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Οι Καλαφατιώνες έχουν καταγραφεί ιστορικά ως ένα από τα χωριά που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και λεηλασίες από την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στο νησί το 1573, ενώ ο οικισμός έχει ίχνη κατοίκησης ήδη από την αρχαιότητα.

Καμάρα

Το χωριό Καμάρα της Μέσης Κέρκυρας είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του βουνού των Αγίων Δέκα. Διαθέτει πολλά παλιά σπίτια, αρχοντικά με αυλές, εξωτερικές σκάλες και καμάρες, αλλά και μερικά ενδιαφέροντα ξωκλήσια όπως του Αγίου Βλασίου και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ της βυζαντινής εποχής με πανέμορφες και παμπάλαιες τοιχογραφίες από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα. Στο χωριό Καμάρα υπάρχει ένα παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι, από τα ελάχιστα που διατηρούνται στο νησί, το οποίο ξεκινά από την πλατεία του χωριού και καταλήγει ψηλά, στη Μονή Αγίων Θεοδώρων, του 16ου αιώνα. Από το σημείο αυτό της Καμάρας θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς τη νοτιοδυτική Κέρκυρα και την παραλία του Άη Γόρδη. Η Καμάρα παλαιότερα ήταν γνωστή για τους μαστόρους της πέτρας στους οποίους οφείλεται και αυτό το καλοδιατηρημένο πέτρινο μονοπάτι.

Κανακάδες

Οι Κανακάδες είναι ένα παλιό, αγροτικό χωριό που έχει αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή του Λιβαδιού του Ρόπα. Οι Κανακάδες είναι ένας γραφικός οικισμός, με παλιά σπίτια σε έντονα χρώματα, περιποιημένες και ολάνθιστες αυλές. Το χωριό αυτό υπήρξε σημαντικό κέντρο κατά την Ενετοκρατία και λόγω των εύφορων εδαφών αποτέλεσε και έδρα φεουδαρχών και σημείο συγκέντρωσης όλης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Στην κορυφή ενός απότομου βράχου που δεσπόζει πάνω από το χωριό των Κανακάδων βρίσκεται το φρουριακής μορφής, ερειπωμένο πια αρχοντικό, που ήταν η έδρα της Βαρωνίας Μαρτσέλο, την εποχή των Βενετσιάνων. Σ’ αυτήν υπάγονταν σχεδόν όλη η περιοχή του Λιβαδιού. Εδώ συγκεντρώνονταν τα «δοσίματα» (ελιές, σταφύλια, σιτηρά), που οι κολλήγοι ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στον άρχοντα της περιοχής. Η θέα από τη Βαρωνία προς το Λιβάδι είναι μοναδική. Αν περιδιαβείτε τα γραφικά σοκάκια στους Κανακάδες, θα δείτε πολλά παλιά πέτρινα σπίτια και αρχοντικά, άλλα ερειπωμένα και άλλα διατηρημένα σε καλύτερη κατάσταση. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται και ο παμπάλαιος ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος κτίστηκε, όπως μαρτυρά επιγραφή πάνω από την πόρτα, στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο Ναός αυτός σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Δίπλα ακριβώς από αυτό το μνημείο έχει χτιστεί νεότερος ναός, αφιερωμένος επίσης στους Αγίους Θεοδώρους.

Κανάλια

Τα Κανάλια είναι προάστιο της πόλης της Κέρκυρας, καθώς απέχουν από αυτήν περίπου 2 χιλιόμετρα. Το όνομά του ο οικισμός αυτός το πήρε από μια διώρυγα (Κανάλι) που είχε κατασκευαστεί κατά την Ενετοκρατία και η οποία συνέδεε τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, στο σημερινό αεροδρόμιο με το Ιόνιο πέλαγος. Σήμερα η διώρυγα αυτή δεν υπάρχει. Φαίνεται όμως σε βιβλία της εποχής και σε διάφορα χειρόγραφα περιηγητών και ιστορικών οι οποίοι επισκέφτηκαν την Κέρκυρα κατά τον 12ο ως τον 15ο αιώνα. Ο αρχικός οικισμός περιελάμβανε τρεις κοινότητες, το Αρβανιτοκάναλο που ονομάστηκε έτσι από Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες που το κατοίκησαν και που σήμερα περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολαόυ, το Ρωμαϊκό Κανάλι, που ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί έμενα οι ντόπιοι Κερκυραίοι (Ρωμιοί) και την Αγία Ελένη που ονομάστηκε έτσι από την εκκλησία της Αγίας Ελένης. Σήμερα τα Κανάλια περιλαμβάνουν και τους οικισμούς Κατακαλού, Αγία Γουργή και Καλλιθέα.

Καρουσάδες

Κεφαλοχώρι της περιοχής, οι Καρουσάδες ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και την πανέμορφη τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένοι. Οι Καρουσάδες πήραν το όνομά τους από πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί από την πόλη Καρούσα του Πόντου. Τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Πόλης, εγκαταστάθηκε εδώ και η οικογένεια Θεοτόκη, το αρχοντικό της οποίας, που χτίστηκε στα 1500, διατηρείται μέχρι σήμερα και αποτελεί το στολίδι του χωριού. Αν περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του θα ανακαλύψετε και άλλα αρχοντικά, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα λιγότερο.

Καρυώτικο

Το Καρυώτικο είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος σε μια καταπράσινη πλαγιά πάνω από το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Στεφάνου Σινιών. Οι κοντινότερες παραλίες στο Καρυώτικο είναι η Κερασιά στα νότια και το Αυλάκι στα βόρεια, παραλίες με λευκό μεγάλο βότσαλο και περιτριγυρισμένες από πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Κασσιόπη

Η Κασσιόπη είναι το κέντρο της βορειοανατολικής Κέρκυρας, απέναντι και πολύ κοντά στις ακτές της Αλβανίας. Είναι ένα μεγάλο, γραφικό και πολύ γοητευτικό χωριό, το οποίο παρά την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει διατηρεί την όψη του ψαράδικου χωριού που ήταν επί αιώνες και που παραμένει ακόμη και σήμερα. Στην Κασσιόπη υπάρχουν αρκετές παραλίες, κυρίως βραχώδεις, με πεντακάθαρα όμως νερά. Οι κυριότερες από αυτές είναι ο Καλαμιώνας, η Μπαταριά , η παραλία Πιπίτου και η παραλία Κανόνι. Η Κασσιόπη υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι. Τον 13ο αιώνα η πόλη οχυρώθηκε με κάστρο από τους Ανδηγαύους ηγεμόνες της Κέρκυρας (1267-1386), το οποίο ήταν το παλαιότερο που χτίστηκε στο νησί. Οι Βενετοί κατέστρεψαν το φρούριο αυτό και έχτισαν το δικό τους, τα ερείπια του οποίου μπορείτε να τα δείτε σήμερα να περικλείουν την πλαγιά του λόφου πάνω από λιμάνι. Επισκεφθείτε την εκκλησία Κασσιοπίτισσα, που χρονολογείται στα 1590 και στην οποία υπάρχει μια πολύ παλιά εικόνα της Παναγίας.

Καστανιά

Η Καστανιά είναι ένα χωριό κοντά στην πόλη της Κέρκυρας, πάνω από τη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο και κοντά στο χωριό Βιρός. Η Καστανιά που είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 50 μέτρων προσφέρει σε ορισμένα σημεία της όμορφη θέα προς την πόλη της Κέρκυρας και το Παλαιό Φρούριο. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι φυσικά το Αχίλλειο, το Ανάκτορο της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσσυ) που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στο χωριό Γαστούρι.

Καστελλάνοι

Ακόμα ένα παραδοσιακό χωριό της Κερκυραϊκής υπαίθρου, οι Καστελλάνοι που έχουν κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, περιμένουν τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στα γραφικά σοκάκια και να θαυμάσει τα παλιά αρχοντικά και τις εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Κέντρο αναφοράς των Καστελλάνων είναι η πλατεία (ο φόρος), τόπος συνάντησης και δημοσίων συζητήσεων δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκεί βρίσκεται και ένα ηρώο πεσόντων.  Μέσα στα σοκάκια του θα ανακαλύψετε μερικά παλιά σπίτια με αυλές, πορτόνια με οικόσημα, πηγάδια και λιουτουβιά που αποκαλύπτουν τον πλούτο του παρελθόντος στους Καστελλάνους. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το αρχοντικό του Καπαδόχου σε ερειπωμένη κατάσταση και το αρχοντικό του Παπάγγελου. Στα νότια των Καστελλάνων, πάνω σε λόφο δεσπόζει η εκκλησία της Υπαπαντής που αναφέρεται σε γραπτές πηγές το 1420. Η εκκλησία της Οδηγήτριας χρονολογείται επίσης στον 15ο αιώνα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην πλατεία χτίστηκε περίπου στα 1730 και ο Άγιος Νικόλαος, δίπλα στο αρχοντικό Καπαδόχα αναφέρεται σε πηγές από το 1623. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στους Καστελλάνους είναι η Μονή Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1688 στην περιοχή που λέγεται Μοναστήρι. Οι ναοί αυτοί και τα αρχοντικά μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία των Καστελλάνων. Ως οικισμός αναφέρεται σε πηγές το 1381. Η ονομασία του χωριού κατά μια εκδοχή προέρχεται από τη λέξη «καστέλο» που σημαίνει οχυρό και κατά μια άλλη από την λέξη Καστελλανία που σημαίνει φρουρά. Υπάρχει και η εκδοχή ότι το χωριό ονομάστηκε έτσι από το επώνυμο Καστελλάνος, όπως συμβαίνει και με πολλά χωριά της Κέρκυρας που ονομάζονται από τις οικογένειες που τα κατοικούν.

Καστελλάνοι Γύρου

Οι Καστελλάνοι Γύρου είναι χτισμένοι πάνω στον επαρχιακό δρόμο Σκριπερού – Περουλάδων  στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχουν λάβει το προσδιοριστικό της περιοχής Γύρου, για να ξεχωρίζουν από τους Καστελλάνους που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Κατάβολος

Ο Κατάβολος είναι ένας μικρός, ήσυχος, παραθαλάσσιος οικισμός στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, μετά το τουριστικό θέρετρο Νησάκι και κοντά στην όμορφη παραλία της Κρουζερής. Ο Κατάβολος περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, πάνω στους οποίους έχουν χτιστεί μερικά σπίτια με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Κάτω Γαρούνα

Η Κάτω Γαρούνα είναι ένα μεγάλο χωριό χτισμένο μέσα σε πυκνούς ελαιώνες, 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και πολύ κοντά στην πανέμορφη παραλία του Άη Γόρδη. Τα σπίτια στην Κάτω Γαρούνα είναι παραδοσιακά, διώροφα ή τριώροφα, χτισμένα πολύ κοντά το ένα με το άλλο, με τα παραδοσιακά «καντούνια», τα σοκάκια της Κέρκυρας, να περνούν φιδωτά ανάμεσά τους. Ακόμα και μέσα στο χωριό, ανάμεσα στα σπίτια, η βλάστηση είναι εμφανής με τα δέντρα της ελιάς να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Λίγα μέτρα ψηλότερα, βρίσκεται και η Άνω Γαρούνα, η οποία έχει λιγότερους κατοίκους. Η Κάτω Γαρούνα είναι παλιό χωριό με τις πρώτες γραπτές πηγές να το αναφέρουν το 1503. Οι κάτοικοι της ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και κτίστες, αλλά διακρίθηκε για τους μαρμαροτεχνίτες της. Το έργο τους σήμερα είναι ορατό στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το καμπαναριό του οποίου έχει κατασκευαστεί από πελεκημένη πέτρα, αλλά και στα τέμπλα εκκλησιών των γύρω χωριών. Στον περίβολο του Αγίου Νικολάου θα δείτε και ένα άγαλμα αφιερωμένο στον αυτοδίδακτο λιθοξόο, με την παραδοσιακή φορεσιά και τα εργαλεία του.

Κέντρωμα

Το Κέντρωμα είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, χτισμένο μέσα στο πράσινο και με υπέροχη θέα στη θάλασσα, την παραλία στο Καλάμι και τις βουνοκορφές της Αλβανίας. Το Κέντρωμα, στο οποίο κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Κέρκυρας στο Κασσιόπη.

Κληματιά

Η Κληματιά είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση και με πολλά τρεχούμενα νερά. Στην Κληματιά και στα στενά σοκάκια της θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια, κάποια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει ακόμα και κολώνες δωρικού τύπου. Πάνω από το χωριό Κληματιά, σε υψόμετρο 450 μέτρων βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού, η Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς. Το καθολικό της χτίστηκε τον 15ο αιώνα και οι τοιχογραφίες που το κοσμούν και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Εκεί θα φτάσετε μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινά από την Κληματιά και οδηγεί στην κορυφή του βουνού. Η θέα από αυτό το σημείο είναι πανοραμική. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα Διαπόντια νησιά αλλά και τις ακτές τις Αλβανίας. Πολύ κοντά στον οικισμό της Κληματιάς και στο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι, βρίσκεται το σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια στο νησί, έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πολύ εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Η Κληματιά διαθέτει επίσης ένα παρθένο δάσος από πουρνάρια που την καθιστά, σε συνδυασμό με το σπήλαιο, ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες.

Κόκκινη

Το χωριό Κόκκινη στο βόρειο συγκρότημα του νησιού είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με λιγοστούς κατοίκους στην περιοχή των Σινιών. Οι Σινιές που αποτελούσαν παλιά κοινότητα αποτελούνταν από 17 μικρούς συνοικισμούς, μεταξύ των οποίων και η Κόκκινη και εκτείνονταν από την περιοχή της Κουλούρας έως τα πρόθυρα της Κασσιόπης . Η ρίζα του ονόματος προέρχεται από την λατινική λέξη SINIUM που σημαίνει «σινιάλο» ή «σήμα», και ονομάστηκε έτσι, πιθανότατα λόγω της θέσης τους πάνω από τη θάλασσα και από το σινιάλο που έκαναν στους κατοίκους των χωριών αυτών, όταν πλησίαζε εχθρικό καράβι. Το χωριό Παλίες Σινιές, εγκαταλελειμμένο σήμερα, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Η Κόκκινη απέχει περίπου 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Στο κέντρο του οικισμού  θα βρείτε μια μικρή πλατεία, όπου μαζεύονται οι ντόπιοι και μια υπέροχη εκκλησία.

Κοκκίνι

Το  Κοκκίνι είναι ένα χωριό κοντά στα δυτικά παράλια στη μέση του νησιού και βρίσκεται πάνω στον Εθνικό δρόμο που καταλήγει στο όμορφο χωριό του Πέλεκα.  Είναι ένα καταπράσινο χωριό με πολλούς λοφίσκους και πλούσια βλάστηση. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την οινοποιία και την ελαιουργία, καθώς το χωριό περιβάλλεται από πολλούς ελαιώνες. Το Κοκκίνι πήρε το όνομά του από τον άρχοντα Κοκκίνη, στον οποίο η περιοχή δόθηκε σαν φέουδο από τους Βενετσιάνους, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του, σαν Κυβερνήτης, σε μια από τις τέσσερις γαλέρες της Κέρκυρας που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το αρχοντικό Κοκκίνι, χτισμένο στις αρχές του 17ου αιώνα, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, σώζεται δε σε άριστη κατάσταση και κατοικείται μέχρι σήμερα, σε έναν λόφο πίσω από τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Στενά δρομάκια, παλιά σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και μια πανέμορφη μικρή πλατεία συνθέτουν το σκηνικό στο γραφικό αυτό χωριό της Κερκυραϊκής υπαίθρου, στο οποίο αξίζει να σταματήσετε και να το περιδιαβείτε.

Κοκκινόγεια

Τα Κοκκινόγεια είναι ένας αραιοκατοικημένος οικισμός  χτισμένος μέσα στο πράσινο κοντά στην πολυσύχναστη Γλυφάδα και πάνω από την μοναδικής ομορφιάς παραλία της Μυρτιώτισσας στις δυτικές ακτές του νησιού. Από το βόρειο τμήμα του οικισμού ξεκινά η μεγαλύτερη επίπεδη έκταση σε όλο το νησί, το «Λιβάδι του Ρόπα» που είναι σπαρμένο με καλλιέργειες και το οποίο εκτείνεται σχεδόν μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή της Μυρτιδιώτισσας, ένα μοναστήρι του 14ου αιώνα που βρίσκεται μέσα στο δάσος πάνω από την παραλία.

Κομιανάτα

Τα Κομιανάτα είναι μικρός παραδοσιακός οικισμός στην περιοχή του Σταυρού, χτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το επώνυμο Κομιανός, το οποίο πιθανότατα προήλθε από παράφραση του Κομνηνός.

Κοκκοκύλας

Ο Κοκκοκύλας είναι ένας ορεινός μικρός οικισμός πάνω από τον Άγιο Στέφανο Σινιών. Η θέα από τον Κοκκοκύλα είναι μαγευτική προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, μέχρι τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές της Αλβανίας. Κοντά στον Κοκκοκύλα υπάρχουν διάσπαρτα μικρά χωριουδάκια, η Κόκκινη, το Τριτσί, η Αγνίτσινη και ο Κρέμιθας.

Κομπίτσι

Το χωριό Κομπίτσι είναι απλωμένο στην κορυφή μιας λοφοσειράς με υπέροχη θέα, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Κέρκυρας. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού αυτού, είναι το αρχοντικό της οικογένειας Κομπίτσι, ευγενών του 18ου αιώνα από τους οποίους πήρε και το όνομά του το χωριό. Το «Παλάτι» αυτό, που σήμερα αποτελεί ιδιωτική κατοικία, είναι ένα κτίσμα κάτοψης σχήματος Π, με λιτή αλλά κομψή αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε αναγεννησιακό μοναστήρι με βόλτα (καμάρες) γύρω από την μεγάλη εσωτερική αυλή του. Στη βόρεια πλευρά του αρχοντικού στέκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων, με το ψηλό του καμπαναριό που θυμίζει αυτό του Άγιου Σπυρίδωνα στην Παλιά Πόλη. Ακόμα ένα σημαντικό αξιοθέατο στο Κομπίτσι είναι η εντυπωσιακή, αναπαλαιωμένη Ενετική κρήνη μνημειακού χαρακτήρα, με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μπαρόκ, από την οποία υδρεύονταν παλαιότερα το χωριό. Το Κομπίτσι προσφέρει μια πανοραμική άποψη της βόρειας ορεινής Κέρκυρας, του Πέλεκα, της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου καθώς και του βουνού των Αγίων Δέκα. Σ’ αυτό το προσόν έρχεται να προστεθεί και το φυσικό περιβάλλον με την πλούσια χλωρίδα του, καθώς λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται ένα πανέμορφο δάσος με κουκουναριές και καστανιές, ιδανικός τόπος για περιπλάνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα αγριολούλουδα.

Κοντογιαλός

Ο Κοντογιαλός είναι παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος πάνω από τη μαγευτική ομώνυμη παραλία, στη δυτική ακτή της Κέρκυρας. Περιβάλλεται από ελαιόδεντρα και πεύκα που καταλήγουν στη θάλασσα. Ο βράχος που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα μεταξύ του Κοντογιαλού και της διπλανής παραλίας προς τα νότια, το Γιαλισκάρι, είναι συνυφασμένος με το θρύλο της πετρωμένης νύφης. Σύμφωνα με αυτόν, πειρατές έκαναν επιδρομή κατά τη διάρκεια ενός γάμου και άρπαξαν τη νύφη. Η μητέρα της κοιτάζοντας το πειρατικό να απομακρύνεται με την κόρη της, έδωσε κατάρα να πετρώσει και έτσι, σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε ο βράχος αυτός.

Κοντόκαλι

Χτισμένο πάνω σε μια μικρή, καταπράσινη χερσόνησο το Κοντόκαλι Κέρκυρας είναι το πιο κοντινό τουριστικό θέρετρο στα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, καθώς απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από αυτήν. Το Κοντόκαλι Κέρκυρας οφείλει το όνομά του σε ένα Κερκυραίο αριστοκράτη της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου το 1571, τον Κοντόκαλη. Ο Κοντόκαλης έλαβε μέρος με δικό του καράβι στη Ναυμαχία και επέδειξε ανδρεία που συνέβαλε στη νίκη των ενωμένων Δυτικών δυνάμεων. Σε αναγνώριση η Ενετική διοίκηση του δώρισε μια εκτεταμένη περιοχή και έδωσε το όνομα του στον οικισμό.

Κορακάδες

Οι Κορακάδες είναι ένα παλιό, σχεδόν έρημο χωριό χτισμένο σε ύψωμα πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Πετριτής. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν πειρατές που αποφάσισαν να αποσυρθούν και να ζήσουν ήρεμα κοντά στη θάλασσα ασχολούμενοι με την αλιεία. Επέλεξαν λοιπόν το ύψωμα στο οποίο είναι σήμερα χτισμένοι οι Κορακάδες, που προσέφερε ασφάλεια και απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Η ονομασία του χωριού προήλθε πιθανότατα από τα κοράκια που φώλιαζαν πάνω στο λόφο αυτό. Μετά από κατολισθήσεις που έγιναν στους Κορακάδες, οι κάτοικοί του αποφασίστηκε να μετεγκατασταθούν στον Πετριτή, όπου και έχτισαν εκ νέου τα σπίτια τους. Οι Κορακάδες φημίζονται για τους άξιους ναυτικούς τους, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τα ναυτικά επαγγέλματα: από καπετάνιοι, μέχρι σερβιτόροι στα καλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Μπορείτε ακόμα και σήμερα να κάνετε μια βόλτα στους Κορακάδες και να περιπλανηθείτε στα παλιά σπίτια που στέκουν ακόμα όρθια, αλλά και στην εκκλησία του παλιού χωριού.

Κορακιάνα Άνω

Η Άνω Κορακιάνα είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό Κερκυραϊκό χωριό χτισμένο στους πρόποδες των βουνών Κόρεντης και Κοράκιο, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Η Άνω Κορακιάνα εκτείνεται  γραμμικά με κατεύθυνση ανατολής-δύσης, γύρω από δύο  παράλληλους δρόμους, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του. Πολλές παλιές εκκλησίες (37 στο σύνολο) και  το σπίτι που διέμειναν οι αδελφοί Bandiera οργανώνοντας τη συμμετοχή τους στην ιταλική επανάσταση, αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού.

Κορακιάνα Κάτω

Η Κάτω Κορακιάνα ή Κατωμέρι βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού, 10 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη, στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορα και κοντά στα τουριστικά θέρετρα Δασιά και Ύψος.  Είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Κέρκυρας με μεγάλη ιστορία που ξεπερνά τους πέντε αιώνες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εκκλησίες ορισμένων συνοικισμών, που ανάγονται σε αυτή την περίοδο. Η Κάτω Κορακιάνα που υπήρξε κατά τον μεσαίωνα έδρα αρχόντων διατηρεί ακόμη και σήμερα μερικά από τα παλιά αρχοντικά σε καλή κατάσταση. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στην Κάτω Κορακιάνα είναι ο μεσαιωνικός πύργος των Πολυλάδων, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Βίλα Μιμπέλι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μείνει γνωστός ο Καστέλλο. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτόνημα που βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος με έλατα, κουκουναριές και αιωνόβια δέντρα Στις αρχές του 20ου αιώνα, στον πύργο αυτό φιλοξενήθηκαν οι διασημότερες προσωπικότητες της Ευρώπης, ανάμεσά τους ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο Κάιζερ Γουλιέλμος, ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, αλλά και ο Γεώργιος Β’, ο οποίος μάλιστα διάλεξε τον πύργο αυτό σαν μόνιμη κατοικία του από το 1936 μέχρι το 1939. Λίγο έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τον μισοερειπωμένο ιπποτικό μεσαιωνικό πύργο του Γαρούφα, όπου ερχόταν για να ηρεμήσει και να γράψει ο μεγάλος Εθνικός ποιητής της Ελλάδας Διονύσιος Σολωμός.

Κουλούρα

Η γραφική Κουλούρα είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Όσοι κατευθύνονται από την πόλη προς το Κασσιόπη, στο βόρειο τμήμα του νησιού, σίγουρα δε θα αντισταθούν να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο πλάτωμα του δρόμου για να απολαύσουν από ψηλά τη θέα στον καταπράσινο κόλπο, όπου τα κυπαρίσσια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και αγγίζουν σχεδόν τα ψαροκάικα που είναι αραγμένα στο λιμανάκι του οικισμού. Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο αυτό βρίσκονται οι ακτές και οι βουνοκορφές της γειτονικής Αλβανίας.

Κουραμάδες

Οι Κουραμάδες είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό στην ενδοχώρα του νησιού μεταξύ των χωριών Καστελλάνοι, Καλαφατιώνες  και Σιναράδες. Στους Κουραμάδες θα δείτε πολλά παλιά αρχοντικά της Κερκυραϊκής υπαίθρου,  στολισμένα με φοίνικες και μπουκαμβίλες. Η πλατεία των Κουραμάδων είναι ένα άνοιγμα του δρόμου, το ονομαζόμενο Φόρο όπου γινόταν και ακόμη γίνονται οι συγκεντρώσεις για να συζητηθούν τα προβλήματα του χωριού. Οι Κουραμάδες είναι ένα ήσυχο χωριό με τους κατοίκους του να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Οι Κουραμάδες πήραν το όνομά τους από τα πολλά κούραμα, φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή. Η ιστορία του χωριού ξεκινά πριν από το 1500 όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Χυτηραίοι, ξακουστοί μάστορες εκκλησιαστικών καμπάνων. Η πρώτη πάντως γραπτή αναφορά στο χωριό ανάγεται στα μέσα του 13ου αιώνα, όταν οι Κουραμάδες φαίνεται ότι ήταν έδρα δεκαρχίας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Η πρώτη εκκλησία που συναντά κανείς μπαίνοντας στους Κουραμάδες είναι αυτή του Αγίου Παντελεήμονος. Πρόκειται για έναν μικρό ναό, με λιτή αρχιτεκτονική που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα. Επάνω σε έναν κατάφυτο λοφίσκο διακρίνεται και η Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων με το ναό, τα κελιά, το αρχονταρίκι, τη βιβλιοθήκη και τους βοηθητικούς χώρους.

Κουραμαδίτικα

Τα Κουραμαδίτικα είναι ένας πεδινός οικισμός χτισμένος πάνω στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τον Πέλεκα με την Παλαιοκαστρίτσα στο δυτικό τμήμα του νησιού, στην καρδιά της πιο μεγάλης επίπεδης έκτασης του νησιού, στο «Λιβάδι του Ρόπα». Οι λιγοστοί κάτοικοι στα Κουραμαδίτικα ασχολούνται όπως είναι φυσικό με την γεωργία. Παλιότερα το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής  ήταν λίμνη, η οποία αποξηράνθηκε, γι’ αυτό και ο παλιός Δήμος που συγκέντρωνε τα γύρω χωριά ονομαζόταν Δήμος Παρελίων.

Κουσπάδες

Οι Κουσπάδες είναι ένας παραδοσιακός ημιορεινός οικισμός πάνω από παραθαλάσσιο οικισμό Μπούκαρη. Οι Κουσπάδες δημιουργήθηκαν την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί από κάποιος έμπιστο του Ενετού διοικητή που ονομαζόταν Κούσπας. Κάποια σημάδια της εποχής εκείνης είναι εμφανή ακόμα και σήμερα σε ορισμένα σπίτια του χωριού. Οι Κουσπάδες βρίσκονται σε ένα κατάφυτο τοπίο με ελιές και κυπαρίσσια, χαρακτηριστικό της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Οι κάτοικοι στους Κουσπάδες ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια κοντινά θέρετρα και με την καλλιέργεια της ελιάς τους χειμερινούς μήνες.

Κοψοχειλάδες

Μικρό χωριουδάκι και ήσυχο οι Κοψοχειλάδες είναι χτισμένοι πάνω σε λόφο με πανοραμική θέα σε λιβάδια και σε πολλά από τα χωριά της περιοχής Γύρου, όπως ονομάζεται η περιοχή δυτικά του Παντοκράτορα. Το χωριό φαίνεται πως έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς με αυτήν την ονομασία απαντάται σε γραπτές πηγές του 1469. Η ονομασία Κοψοχειλάδες προέρχεται από το επώνυμο Κοψοχείλης το οποίο όμως δε διατηρείται σήμερα στο χωριό. Το επώνυμο αυτό προήλθε πιθανότατα από τα βυζαντινά χρόνια όταν οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνταν με βαριές ποινές, μεταξύ των οποίων και το κόψιμο των χειλιών. Στην περιοχή των Κοψοχειλάδων υπάρχει και το τοπωνύμιο Μακρυχώρα, όπου σύμφωνα με την παράδοση και διάσπαρτα ευρήματα, κυρίως κεραμικά, υπήρχε μια πόλη από αρχαιοτάτων χρόνων. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος αναφέρεται σε γραπτές πηγές του 1530. Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη γιορτή της Αναλήψεως, με την ομώνυμη εκκλησία να έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

Κρέμιθας

Ο Κρέμιθας είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, πολύ μικρός σε μέγεθος και με λίγους κατοίκους, ο οποίος είναι σκαρφαλωμένος στις καταπράσινες πλαγιές του Παντοκράτορα, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Παλιά πέτρινα σπίτια το ένα κολλητά στο άλλο και γραφικά σοκάκια συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το ήσυχο και απομονωμένο μέρος του νησιού.

Κρήνη

Από το μικρό χωριό Κρήνη ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο ιστορικό μεσαιωνικό Αγγελόκαστρο, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Η Κρήνη είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό χωριό, με παλιά σπίτια, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Ιστώνη σε υψόμετρο 310 μέτρων. Μέσα στο χωριό δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην οποία αξίζει να δείτε τις μαρμάρινες παραστάσεις των Αρχαγγέλων στο καμπαναριό που χτίστηκε το 1827. Περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια στην Κρήνη, θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα, μεταξύ των οποίων το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, που σήμερα είναι κλειστό αλλά και τα ψηλά σπίτια της πάνω ρούγας (γειτονιάς) με τις πολεμίστρες. Αν κατηφορίσετε προς την τοποθεσία Παλιοκκλησιές θα απολαύσετε τη θέα προς τα Διαπόντια νησιά. Η Κρήνη είναι πολύ παλιό χωριό και η παράδοση λέει πως υπήρχε ακόμα και στα Ομηρικά χρόνια. Το σίγουρο είναι πως οι κάτοικοί του κατά τον Μεσαίωνα ήταν οι Ακρίτες που φύλαγαν τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μερικά από τα επώνυμα του χωριού προέρχονται, άλλωστε, από αξιώματα του βυζαντινού στρατού.

Κρητικά

Τα Κρητικά είναι ένα μικρό χωριό στα νότια της Λευκίμμης. Υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την ίδρυση αυτού του χωριού. Η πρώτη αναφέρει ότι τα Κρητικά χτίστηκαν από Κρήτες μετανάστες το 16ο αιώνα, εξ ου και το όνομα και η δεύτερη ότι το χωριό έκτισαν Ενετοί στρατιώτες το 1540, οι οποίοι προέρχονταν από το Ναύπλιο και τη Μονεμβασιά. Τα Κρητικά είναι ένα ήσυχο χωριό, που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα μακριά από την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κρινιάς

Ο Κρινιάς είναι ένα όμορφο μικρό χωριό, κοντά στον Άγιο Μαρτίνο στους πρόποδες του Παντοκράτορα. Απέχει από την Αχαράβη  περίπου 6,5 χιλιόμετρα και θα το ανακαλύψετε αν σας αρέσουν οι εκδρομές στη φύση και οι περιηγήσεις σε πιο ήσυχα, μακριά από την τουριστική πολυκοσμία, μέρη.

Κυνοπιάστες

Οι Κυνοπιάστες είναι ένα πανέμορφο, γραφικό και μεγάλο χωριό στην ενδοχώρα. Είναι γεμάτο με παλιά αρχοντικά σπίτια από τον 17ο αιώνα. Τα σπίτια με τα παραδοσιακά παστέλ χρώματα, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και οι μικρές κρυμμένες πλατείες καθιστούν τους Κυνοπιάστες ένα από τα ωραιότερα χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου. Στην κεντρική πλατεία στους Κυνοπιάστες θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας με την εντυπωσιακή μαρμάρινη είσοδο και τις τοιχογραφίες της Επτανησιακής Σχολής του 18ου αιώνα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Στους Κυνοπιάστες επίσης βρίσκεται το μοναδικό στην Κέρκυρα Μουσείο Ελιάς, αυτού του τόσο σημαντικού δέντρου για την κερκυραϊκή ύπαιθρο. Οι Κυνοπιάστες είναι γνωστοί για το καλό πόσιμο νερό τους-κάτι που σπανίζει στην Κέρκυρα.

Κυπριανάδες

Οι Κυπριανάδες είναι μικρό χωριό με λίγους κατοίκους, χτισμένο όμως σε ένα καταπράσινο περιβάλλον καθώς από το χωριό περνά παραπόταμος του Τυφλού ποταμού, που δημιουργεί ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Στα νερά του θα δείτε χέλια και χελωνάκια, αλλά και ποταμίσιες μαρίδες και κυπρίνους. Το αξιοθέατο του χωριού είναι ο καταρράκτης στους Κυπριανάδες  ύψους περίπου οκτώ μέτρων. Η πρόσβαση προς τον καταρράκτη είναι σχετικά εύκολη και γίνεται μέσο ενός μικρού και στενού μονοπατιού που ξεκινάει από τη βρύση των Κυπριανάδων. Στο χώρο που βρίσκεται η βρύση και το αντλιοστάσιο των Κυπριανάδων έχει διαμορφωθεί ένας πανέμορφος χώρος για τους επισκέπτες, κάτω από σκιερά πλατάνια και δίπλα στα τρεχούμενα νερά. Οι Κυπριανάδες λόγω της ομορφιάς της φύσης προσελκύουν πολλούς φυσιολάτρες και περιπατητές, που συνδυάζουν το χωριό αυτό με την γειτονική Κληματιά και επίσκεψη στο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, που είναι ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα της Ελλάδας. Οι Κυπριανάδες απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.

Κυρά Χρυσικού

Η Κυρά Χρυσικού είναι ένας οικισμός στην ενδοχώρα της Κέρκυρας χτισμένος μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο από ελιές και κυπαρίσσια σε υψόμετρο 125 μέτρων. Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 8 χιλιόμετρα. Έχει απίστευτη θέα στη μαρίνα  των Γουβιών, στο Κοντόκαλι, στο νησάκι Λαζαρέτο  και στον Παντοκράτορα. Στην περιοχή Δανίλλια του χωριού βρίσκεται και μια πανέμορφη μικρή λίμνη, η Λίμνη Σκοτεινή, κυριολεκτικά κρυμμένη και άγνωστη ακόμα και σε πολλούς ντόπιους. Η Κυρά Χρυσικού οφείλει το όνομά της σε μια αρχόντισσα την κυρά Χρυσικού, το αρχοντικό της οποίας λέγεται ότι βρίσκεται μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Λάκωνες

Οι Λάκωνες είναι ένα μικρό, αλλά πολύ γραφικό χωριό πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα. Παλιά πέτρινα σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα βρίσκονται πάνω και εκατέρωθεν του στενού κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, συνθέτοντας ένα γοητευτικό παραδοσιακό σκηνικό. Μην παραξενευτείτε αν δείτε να κυκλοφορούν στο χωριό γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές. Το συνηθίζουν στους Λάκωνες. Οι Λάκωνες είναι χτισμένοι πάνω σε καταπράσινη πλαγιά και προσφέρουν μια εντυπωσιακή θέα στους όρμους της Παλαιοκαστρίτσας. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις οι Λάκωνες ονομάστηκαν έτσι από τους πρώτους κάτοικους του χωριού, την οικογένεια Μιχαλά από το Οίτυλο της Μάνης. Λέγεται ότι η οικογένεια αυτή έφυγε κυνηγημένη από τον τόπο της λόγω μια τοπικής διαμάχης κατά τον 15ο αιώνα. Το επώνυμο Μιχαλάς άλλωστε, διατηρείται μέχρι και σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού.

Λαύκι

Το Λαύκι είναι ένας γραφικός οικισμός στο βουνό Παντοκράτορας, χτισμένος σε υψόμετρο 420 μέτρων. Είναι ένα παλαιότατο χωριό το οποίο απαντάται ήδη ως οικισμός το 1347, όταν οι κάτοικοί του μαζί με αυτούς της Παλιάς Περίθειας μετείχαν στην ανέγερση της Μονής Παντοκράτορα στην κορυφή του βουνού. Παλιά πέτρινα σπίτια μέσα στο πράσινο, γραφικά καφενεία και μικρά ταβερνάκια συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το χωριό με τη μοναδική θέα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και τα βουνά της Αλβανίας.

Λευκίμμη

Η Λευκίμμη είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη και το κέντρο του νότιου συγκροτήματος της Κέρκυρας. Η Λευκίμμη είναι μια γραφική πόλη χτισμένη σε πεδινή έκταση, μέσα σε ελαιώνες και αμπέλια, από την οποία περνάει το ποτάμι της Λευκίμμης που εκβάλλει στην κοντινή παραλία Μπούκα. Η περιοχή της Λευκίμμης είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς στα στενά της είχε γίνει η περίφημη ναυμαχία μεταξύ Κορινθίων και Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Κατά τον Μεσαίωνα η ονομασία της ήταν Alechimmo, από την οποία σήμερα διατηρείται το εναλλακτικό τοπωνύμιό της, «Αλεύκι». Μην παραξενευτείτε αν δείτε στους δρόμους της γυναίκες να κουβαλούν με ισορροπία δοχεία στο κεφάλι τους. Στη Λευκίμμη θα δείτε και μερικά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, όπως η μονή της «Κυράς των Αγγέλων» του 1698, την οποία έχτισαν οι γιοί του Καποδίστρια. Στο ναό του Αγίου Αρσενίου, φυλάσσονται σε λάρνακα τα λείψανα του ομώνυμου Αγίου, που ήταν για αιώνες προστάτης της Κέρκυρας. Κάνοντας μια βόλτα στις συνοικίες της Λευκίμμης θα διακρίνετε πολλά στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας της. Στους Ριγγκλάδες θα δείτε πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια. Ο οικισμός αυτός χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ρίγγλη που έζησε στην περιοχή. Εκεί βρίσκονται και οι Αλυκές της Λευκίμμης από τις οποίες έβγαζαν αλάτι αιώνες. Τα ανακαινισμένα βενετσιάνικα κτίρια που θα δείτε εκεί, χρησιμοποιούνταν για αποθήκες αλατιού. Στα Μελίκια, χωριό του 15ου αιώνα, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ίσαυρου με σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Μια βόλτα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε και στον οικισμό Ποτάμι με το γεφυράκι του πάνω από τον ποταμό της Λευκίμμης, κάτω από το οποίο αράζουν οι ντόπιοι τα ψαροκάικα τους.

Λιαπάδες

Οι Λιαπάδες είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα, χτισμένο σε μια κατάφυτη έκταση. Παρά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οι Λιαπάδες διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, τόσο στην ενετική αρχιτεκτονική του χωριού, όσο και στις συνήθειες και την καθημερινότητα των κατοίκων του. Μην παραξενευτείτε αν δείτε ακόμα και σήμερα στα στενά δρομάκια του οικισμού χωρικούς με τα γαϊδουράκια τους, εικόνα που προσφέρει αυθεντικές στιγμές της υπαίθρου στις διακοπές σας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας του 16ου αιώνα, με όμορφες αγιογραφίες και παλιές εικόνες. Οι Λιαπάδες φημίζονται επίσης για το κρασί που παράγουν. Είναι της ποικιλίας κακοτρύγη, με μοναδικό χρώμα και γεύση.

Λίνια

Η Λίνια βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Κέρκυρας, ακριβώς δίπλα από τη μαγευτική Λίμνη των Κορισσίων που είναι αναγνωρισμένη περιοχή φυσικού κάλους. Από τη Λίνια θα περάσετε οπωσδήποτε για να πάτε στην μαγευτική παραλία του Ίσσου, με την απέραντη χρυσή αμμουδιά, τις εντυπωσιακές αμμοθίνες και φυσικά το κεδροδάσος, το μοναδικό του είδους του στο νησί.

Λουκάτα

Τα Λουκάτα είναι μικρός παραδοσιακός οικισμός στο Σταυρό, σε ύψωμα πάνω από το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Μπενίτσες. Κοντά στα Λουκάτα είναι χτισμένη και η Μονή Αγίας Τριάδος. Ο μοναστηριακός περιτειχισμένος χώρος περιλαμβάνει τον ναό της Αγίας Τριάδος, το καμπαναριό στην είσοδο και ένα κτιριακό συγκρότημα με καμάρες. Το κεραμιδί καμπαναριό είναι κερκυραϊκού τύπου, πυργόσχημο, διώροφο με τριπλό κωδωνοστάσιο. Από την περιοχή αυτή μπορείτε να απολαύσετε και την υπέροχη θέα προς την πόλη  της Κέρκυρας.

Λούτσες

Οι Λούτσες είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα, μέσα στο πράσινο και με όμορφη θέα στο βουνό και στις ακτές της Αλβανίας. Οι Λούτσες είναι ένας προορισμός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στις πανέμορφες παραλίες του Καλαμακίου και του Άγιου Σπυρίδωνα. Στις Λούτσες βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα επισκέψιμα σπήλαια του νησιού, η λεγόμενη Γράβα, που βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλότητας με επιβλητικά κάθετα τοιχώματα. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι σχετικά εύκολη και το θέαμα μόλις βρεθείτε μέσα στη σπηλιά θα σας εντυπωσιάσει. Πολύ κοντά στις Λούτσες βρίσκεται και ο διατηρητέος οικισμός της Παλιάς Περίθειας, όπου που μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, που είναι από τους σημαντικότερους βιότοπους  του νησιού.

Μαγάρικα

Τα Μαγάρικα είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του Παντοκράτορα με θέα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού και την Αλβανία. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Ηλίας και Λούτσες και είναι πολύ κοντά στην παραλία Καλαμάκι με τα εξαιρετικά ρηχά και ζεστά νερά της.

Μαγουλάδες

Οι Μαγουλάδες είναι ένα μεγάλο χωριό στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού που εκτείνονται από το Σιδάρι μέχρι την παραλία του Αρίλλα. Είναι ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία που αναφέρεται ήδη στον Όμηρο με το όνομα Μάγουλα που σημαίνει λόφος. Τους Μαγουλάδες επισκέφθηκε και ο Πλάτωνας το 405 μ.Χ. όταν συμμετείχε στις γιορτές των Ληναίων προς τιμήν του Θεού Διονύσου, που γίνονταν στο χωριό Νυμφές. Η ιστορία των Μαγουλάδων αποτυπώνεται στις πολλές αρχοντικές κατοικίες στο χωριό, αλλά και στο πλήθος των εκκλησιών και μοναστηριών που διαθέτει. Μία από αυτές είναι η Παναγία Μαγουλάδων, ή Παναγία Υψηλής που είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες Μονές της Κέρκυρας, καθώς χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αιώνα. Η Μονή, αυτή λόγω της σημασίας και της σπουδαιότητας του αρχιτεκτονικού της συνόλου και των κειμηλίων που φυλάσσει, έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Επίσης ο κεντρικός ναός των Μαγουλάδων, οι Άγιοι Θεόδωροι που ξεκίνησαν να χτίζονται το 1920, είναι από τους πιο επιβλητικούς ναούς της Κερκυραϊκής υπαίθρου.

Μακράδες

Χτισμένοι στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου με αιωνόβια λιόδεντρα, οι Μακράδες, είναι ένα παμπάλαιο χωριό με ιστορία που πηγαίνει πίσω στον 13ο αιώνα. Πιθανόν οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν μάστορες που έχτισαν το περίφημο Αγγελόκαστρο, το οποίο απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τους Μακράδες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στους Μακράδες είναι η αρχιτεκτονική, που διατηρείται μέχρι και σήμερα παρότι έχουν περάσει 8 αιώνες από την ίδρυσή του χωριού. Η παλιά εκκλησία, ο κεντρικός δρόμος και τα γραφικά σοκάκια του συνθέτουν αυτό το μαγευτικό σκηνικό της αυθεντικής Κερκυραϊκής υπαίθρου. Αξιοθέατο του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή Μακράδων, ένα μοναστήρι που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Μακράτα

Μικρός συνοικισμός στη Μέση Κέρκυρα στην περιοχή του Σταυρού. Τα Μακράτα πήραν το όνομά τους από το επώνυμο Μακρής που συναντάται πολύ συχνά σε αυτό το χωριό, όπως συμβαίνει και με πολλά χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου, τα οποία παίρνουν το όνομά τους από το επώνυμο των οικιστών τους. Στα  Μακράτα δεν υπάρχει καμία τουριστική υποδομή, όπως και στα γειτονικά χωριά της περιοχής του Σταυρού, Λουκάτα, Χαλιδιάτα και Δαφνάτα, η περιοχή όμως αυτή είναι πανέμορφη για να την εξερευνήσετε με το αυτοκίνητο ακολουθώντας διαδρομές μέσα σε καταπράσινα τοπία.

Μαραθιάς

Ο Μαραθιάς είναι ένας μικρός οικισμός στο κέντρο του στενότερου σημείου του νησιού, περίπου 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Ο Μαραθιάς παλαιότερα βρισκόταν στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου, το οποίο όμως εγκαταλείφτηκε μετά από επιδημία πανώλης που εξολόθρευσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του. Όσοι σώθηκαν εγκαταστάθηκαν στη θέση του σημερινού χωριού στα πεδινά. Στον παλιό οικισμό υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια σπιτιών, το νεκροταφείο και μια μικρή εκκλησία, η Παναγία η Λαμποβίτισσα.

Μάρμαρο

Το  χωριό Μάρμαρο είναι ένα παραδοσιακό χωριό κτισμένο στους πρόποδες λόφων μπροστά από το λιβάδι του Ρόπα. Το χωριό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική μορφή του. Στενά δρομάκια, παλιά σπίτια, κήποι με κληματαριές και παραδοσιακά καφενεία συνθέτουν το σκηνικό στο γραφικό Μάρμαρο, το οποίο δεν έχει γνωρίσει τουριστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται αποκλειστικά με τις καλλιέργειες στο λιβάδι. Το Μάρμαρο έχει πλούσια ιστορία που αρχίζει από τον 11ο-12ο αιώνα, ιστορία που μαρτυρείται στα διάσπαρτα μνημεία του μέσα στο χωριό. Μέσα από το Μάρμαρο περνά χείμαρρος που το χωρίζει στη μέση. Ένα πέτρινο γεφύρι, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας ενώνει τις δύο μεριές. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που χτίστηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα και η οποία διαθέτει ένα περίτεχνο τέμπλο από Κερκυραϊκό μάρμαρο. Το όνομα του χωριού, άλλωστε, προέρχεται από το μάρμαρο που παρήγαγε παλαιότερα η περιοχή. Έξω από τον περίβολο της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το παλιό ελαιουργείο της εκκλησίας, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ελιάς.

Μεσαριά

Η Μεσαριά είναι μικρός οικισμός στη βορειοδυτική Κέρκυρα χτισμένος επάνω στον επαρχιακό δρόμο Σκριπερού – Περουλάδων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο  120 μέτρων, με την κοντινότερη παραλία να είναι αυτή στο Σιδάρι. Το αξιοθέατο της περιοχής είναι η Μονή του Παντοκράτορα στον Άγιο Αθανάσιο, η οποία χρονολογείται στον 17ο αιώνα και στέκει ανακαινισμένη και μεγαλοπρεπής  στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου.

Μεσογγή

Η Μεσογγή πήρε το όνομά της από τον ποταμό Μεσογγή που εκβάλλει στην παραλία της και αποτελεί το φυσικό σύνορο με το διπλανό χωριό, τα Μωραΐτικα.  Η Μεσογγή είναι ένα σχετικά μικρό χωριό, χτισμένο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους  στην Μεσογγή είναι το σημείο απ’ όπου διέρχεται το ποταμάκι. Εκεί θα δείτε αραγμένα τα ψαροκάικα δίπλα στις καταπράσινες δεντρόφυτες όχθες του, καθώς οι κάτοικοί της Μεσογγής διατηρούν ακόμα την ενασχόλησή τους με το ψάρεμα, σε συνδυασμό με τις τουριστικές υπηρεσίες.

Μπαρμπάτι

Το Μπαρμπάτι είναι παραθαλάσσιος οικισμός της βορειοανατολικής Κέρκυρας σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη.  Πήρε το όνομά του από τη βίλα των ευγενών Μπαρμπάτι και ξεχωρίζει για την μεγάλου μήκους παραλία του, με το ψιλό βότσαλο. Το Μπαρμπάτι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Κέρκυρας, γεμάτη ζωή,  σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, μέσα στο πράσινο και πάνω από τη θάλασσα. Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας, του Παντοκράτορα.

Μπαστούνι

Το Μπαστούνι είναι ένας μικρός οικισμός στην περιοχή του Βιρού σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Το Μπαστούνι είναι χτισμένο σε ύψωμα και προσφέρει όμορφη θέα που φτάνει μέχρι και το βουνό του Παντοκράτορα.

Μπενίτσες

Οι Μπενίτσες είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας. Βρίσκονται γεωγραφικά στο κέντρο περίπου του νησιού  και είναι χτισμένες πάνω στον εθνικό οδό Κέρκυρας –Λευκίμμης, δίπλα στη θάλασσα. Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Θαλάσσης, που διαθέτει μια τεράστια συλλογή από κοχύλια, σφουγγάρια και απολιθώματα. Στις Μπενίτσες έχουν αποκαλυφθεί ερείπια ρωμαϊκών λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα, γεγονός που μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία του χωριού αυτού. Οι πρώτες γραπτές πηγές για τις Μπενίτσες χρονολογούνται στα 1469. Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων παλαιότερα ήταν η αλιεία και η καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ελαιόδεντρων. Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό.

Μπούκαρης

Ο Μπούκαρης είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι με μια μικρή παραλία στη νότια ακτή της Κέρκυρας σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το τουριστικό θέρετρο Μεσογγή. Ο οικισμός είναι χτισμένος μέσα σε έναν πυκνό ελαιώνα που φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Η περιοχή έχει πεντακάθαρα, ήρεμα νερά. Από τον Μπούκαρη μπορείτε να απολαύσετε τη θέα, τόσο προς την πόλη της Κέρκυρας, όσο και προς τις απέναντι ακτές της Ηπείρου.

Μώλος

Ο Μώλος είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της Λευκίμμης. Ο οικισμός του Μώλου είναι χτισμένος μέσα σε έναν καταπράσινο ελαιώνα και μπροστά από την ακτογραμμή, τη λεγόμενη παραλία του Μώλου με τα διάφανα, κρυστάλλινα νερά.

Μωραΐτικα

Τα Μωραΐτικα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο στις όχθες του ποταμού Μεσογγή, ο οποίος χωρίζει τα Μωραΐτικα από το διπλανό χωριό της Μεσογγής. Η παραλία στα Μωραΐτικα είναι μεγάλη, με άμμο. Πίσω από τον πολύβουο κεντρικό δρόμο, προς την ενδοχώρα τα Μωραΐτικα αλλάζουν όψη. Εκεί κρύβεται ένας πανέμορφος οικισμός, χαρακτηριστικός της κερκυραϊκής υπαίθρου με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια και πολλές εκκλησίες. Εκεί βρίσκονται τα σπίτια των κατοίκων θα δείτε επίσης ερείπια από Ρωμαϊκά λουτρά, που μαρτυρούν πως η περιοχή είχε κατοικηθεί από παλιά.

Νεοχωράκι

Ένας μικρός λαβύρινθος με παλιά σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια  και ολάνθιστες αυλές είναι το Νεοχωράκι στο οποίο διακρίνεται ψηλότερα από τα υπόλοιπα κτίσματα το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού. Το Νεοχωράκι κατοικήθηκε τον 19ο αιώνα από Αρβανίτες, σύμφωνα με γραπτές πηγές του 1847 που το αναφέρουν ως Neocori Albanese. Στο Νεοχωράκι οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων.

Νεοχώρι

Το Νεοχώρι είναι ένα μικρό γραφικό χωριά στα νότια της Λευκίμμης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Το Νεοχώρι όπως και τα υπόλοιπα μικρά χωριουδάκια της ενδοχώρας του νότου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μέσα σε οργιώδη βλάστηση και κατάφυτους ελαιώνες. Πιστεύεται ότι το χωριό αυτό κτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα από οικογένειες Ηπειρωτών, Κρητικών και Πελοποννήσιων. Παλιότερες ονομασίες του χωριού ήταν Μπορτζέλι, Εγνιοχώρι και Βουνιοχώρι. Στο χωριό δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία λέγεται ότι κτίστηκε από τους πρώτους οικιστές και σήμερα στέκει ανακαινισμένη, πανέμορφη και επιβλητική. Δίπλα στην εκκλησία θα δείτε και το περιποιημένο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, στο οποίο λειτουργεί και βιβλιοθήκη. Τα σπίτια στο Νεοχώρι είναι παραδοσιακά, χωριάτικα και περιποιημένα.

Νησάκι

Το Νησάκι είναι ένα ήσυχο, παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού, όπου το πράσινο της ελιάς φτάνει μέχρι τα νερά της θάλασσας, δίνοντάς τους ένα γαλαζοπράσινο χρώμα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί το οποίο ενώθηκε με τα χρόνια με τη στεριά, εξ ου και η ονομασία του. Η κεντρική εκκλησία του χωριού, οι Άγιοι Πάντες βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Νότος

Ο Νότος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, στο νότιο τμήμα του νησιού, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, η οποία προέκυψε από το επώνυμο Νότος, το οποίο απαντάται στην περιοχή ήδη από το 1505. Στο χωριό σώζεται μια αρχοντική αγροικία της οικογένειας Θεοτόκη, αποκαλούμενη και «Βαρονέτο Νότου». Η πλειοψηφία των κατοίκων στον συνοικισμό αυτό φέρουν το επώνυμο Βάγιας, από τους εκπατρισμένους από τον Αλή Πασά Σουλιώτες που έφτασαν στην Κέρκυρα τα χρόνια 1803-1804.

Νυμφές

Χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων μέσα σε οργιώδη βλάστηση και με πολλά τρεχούμενα νερά, οι Νυμφές είναι κεφαλοχώρι της περιοχής με πολύ μεγάλη ιστορία. Από τα εδάφη του αναβλύζουν πηγές και ένα από τα αξιοθέατα στις Νυμφές είναι οι καταρράκτες  λίγο έξω από τον οικισμό. Σύμφωνα με τη μυθολογία στα νερά τους λούζονταν οι Νύμφες, νεαρά κορίτσια με θεϊκή καταγωγή που ζούσαν σε περιοχές με πολλά νερά. Από το μύθο αυτό πήρε και το χωριό το όνομά του. Η μεγάλη κεντρική πλατεία στις Νυμφές είναι και αυτή πνιγμένη στο πράσινο, ενώ στους γραφικούς δρόμους του χωριού θα δείτε παραδοσιακά κερκυραϊκά σπίτια. Λίγο έξω από τον οικισμό σε μια πλαγιά με πανύψηλα δέντρα θα βρείτε το Ασκηταριό, ένα από τα πιο παλιά χριστιανικά μνημεία όλης της Κέρκυρας, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα. Στην σπηλιά του σύμφωνα με την παράδοση ασκήτευσε ο Ηπειρώτης Αρτέμιος Παΐσιος.   Στον ίδιο χώρο θα δείτε ένα ερειπωμένο μεγάλο κτίριο το οποίο στα προπολεμικά χρόνια στέγαζε την Γεωργική Σχολή της Κέρκυρας. Στα υπόγεια του υπάρχουν υπολείμματα παλιού ελαιοτριβείου, που φαίνεται ότι εξυπηρετούσε όχι μόνο τις ανάγκες της μονής αλλά και όλης της περιοχής. Στις Νυμφές μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού που παράγει το γνωστό κουμ κουάτ. Στις εγκαταστάσεις του μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την παρασκευή του γλυκού και του λικέρ.

Πάγοι

Πανέμορφο και παμπάλαιο χωριό οι Πάγοι είναι χτισμένοι στις βόρειες πλαγιές του όρους Ιστώνη μέσα σε πυκνότατη βλάστηση και με πολλά τρεχούμενα νερά. Η ονομασία του χωριού ίσως προέρχεται από το αρχαίο «παξ» που σημαίνει βραχώδες ύψωμα ή απόκρημνος βράχος, καθώς πριν από την είσοδο στο χωριό υπάρχουν έξι επιβλητικοί βράχοι μεγάλων διαστάσεων. Στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε έχουν εντοπιστεί αρχαία ευρήματα, γι’ αυτό ορισμένοι ερευνητές την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη των Φαιάκων. Στους Πάγους θα μπορέσετε να δείτε και έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, πάνω στο δρόμο πριν από την είσοδο στο χωριό. Μπροστά του ορθώνεται ένας μεγάλος  βράχος με μια τρύπα στη μέση από την οποία κυλάνε τα νερά του καταρράκτη. Μέσα στο χωριό θα εντυπωσιαστείτε από τα γραφικά καλντερίμια, τα παλιά αρχοντικά με τις επιβλητικές πύλες και τους περίτεχνους θυρεούς, τις ωραίες εκκλησίες και τα παλιά λουτρουβιά. Απέναντι από την κεντρική πλατεία θα δείτε τη βρύση του 1777 με τους πέντε κρουνούς. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και Αγίας Τριάδας με το επιβλητικό της καμπαναριό και στο εσωτερικό της ένα περίτεχνο τέμπλο.

Παλαιοκαστρίτσα

Το πιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο του νησιού, η  Παλαιοκαστρίτσα, μαγεύει τον επισκέπτη με την απερίγραπτη φυσική ομορφιά της. Εκεί θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχετε δει ποτέ σας. Απέραντο πράσινο με ελαιώνες και πεύκα που καταλήγει στα γαλαζοπράσινα νερά, δαντελωτά ακρογιάλια και μικροί ορμίσκοι με χρυσαφένιες αμμουδιές συνθέτουν το σκηνικό στον οικισμό αυτό που είναι διάσπαρτος σε μια μεγάλη περιοχή. Η Παλαιοκαστρίτσα ανακαλύφθηκε τουριστικά από τους Άγγλους περιηγητές και μέχρι το 1950 το μόνο κτίσμα που υπήρχε εκεί ήταν η ιστορική Μονή Παλαιοκαστρίτσας, πάνω στο λόφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος δρόμος που ένωνε την Παλαιοκαστρίτσα με την πόλη της Κέρκυρας  κατασκευάστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας στο νησί. Η Παλαιοκαστρίτσα φημίζεται για τα εξαιρετικά κρύα και βαθιά νερά της, που όμως είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα.

Παλαιοχώρι

Το Παλαιοχώρι είναι το παλαιότερο χωριό ολόκληρης της περιοχής Λευκίμμης. Αναφέρεται σε γραπτές πηγές ήδη από το 1336, όταν ο βασιλιάς του Τάραντα το παραχώρησε σαν φέουδο στους αδελφούς Καβάσιλα που ήταν κόμητες στην Αιτωλοακαρνανία. Ακόμα και σήμερα διατηρείται στην περιοχή το τοπωνύμιο «Καβασιλάτικα». Το Παλαιοχώρι, πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε κατά τα μέσα των Βυζαντινών χρόνων από οικογένειες που ήλθαν από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Στο Παλαιοχώρι διατηρείται ανόθευτος ο χαρακτήρας της ελληνικής υπαίθρου. Οι κάτοικοί του, όπως και των γειτονικών οικισμών Νεοχώρι  και Μπαστάτικα, ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς οι οικισμοί αυτοί εκτείνονται σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα.

Παραμόνας

Ο Παραμόνας είναι ένα χωριό με λιγοστούς μόνιμους κάτοικους. Βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη παραλία στη δυτική ακτή του νησιού, μια παραλία όμορφη, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και καμπινές. Ο Παραμόνας είναι μια παρά πολύ ήσυχη περιοχή ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παυλιάνα Άνω

Η Άνω Παυλιάνα είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Παυλιάνα σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Και σε αυτό το χωριό, όπως στα περισσότερα της κερκυραϊκής υπαίθρου θα δείτε πολλά παλιά πέτρινα σπίτια με το χαρακτηριστικό βυζαντινό κεραμίδι στις στέγες τους και με γραφικές γειτονιές. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού μπορείτε να θαυμάσετε στο εσωτερικό ένα ιδιαίτερο τέμπλο, πελεκημένο σε ντόπια πέτρα.

Πέλεκας

Χτισμένος στην κορυφή ενός κατάφυτου με ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια λόφου, ο Πέλεκας είναι ένα παραδοσιακό χωριό της κερκυραϊκής υπαίθρου, με τις εκκλησίες του, τα στενά σοκάκια και τις «κρυμμένες» αυλές  των σπιτιών του. Ο Πέλεκας είναι περισσότερο γνωστός όμως για το Παρατηρητήριο του Κάιζερ, ή αλλιώς το «θρόνο του Κάιζερ», μια τοποθεσία με πανοραμική θέα στην πεδιάδα, αλλά και στο πιο φημισμένο ηλιοβασίλεμα ολόκληρου του νησιού, που πήρε το όνομά της από τον Γερμανό Αυτοκράτορα Γουλιέλμο τον 2ο, που συνήθιζε να αγναντεύει τη θέα από το σημείο αυτό. Πολύ κοντά στον Πέλεκα βρίσκεται ένα μεγάλο πάρκο νερού, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Πελεκητό

Το χωριό Πελεκητό βρίσκεται κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού πολύ κοντά στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και την πανέμορφη παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα το βρείτε λίγο πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Κασσιόπη  με την Αχαράβη, δύο από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα του βορείου συγκροτήματος.

Πεντάτι

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού χωριού, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 120 μέτρων, το Πεντάτι αγναντεύει την νοτιοδυτική ακτή του νησιού και τον διάσημο βράχο Μεγάλο Θολωτό ή Ορθολίθι. Στο Πεντάτι τα σπίτια είναι παραδοσιακά και πολύχρωμα και περιβάλλονται από καταπράσινη, οργιώδη βλάστηση με ελιές και κυπαρίσσια.

Πέραμα

Το Πέραμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθώς έχει μοναδική θέα στο Ποντικονήσι, το σήμα κατατεθέν του τουρισμού της Κέρκυρας. Μια μικρή πεζογέφυρα πάνω στη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου ενώνει το Πέραμα με το Κανόνι, απ’ όπου φεύγουν τα καραβάκια για το Ποντικονήσι. Η γέφυρα αυτή μάλιστα, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες καθώς αν σταθείτε  στο κέντρο της θα δείτε τα αεροπλάνα που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της πόλης να πετούν λίγα μέτρα πάνω από το κεφάλι σας! Λίγο μετά το Πέραμα, στο δρόμο για τις Μπενίτσες θα συναντήσετε και ότι έχει απομείνει από τη Γέφυρα του Κάιζερ πάνω στη θάλασσα, που ένωνε το φημισμένο Αχίλλειο με την παραλία.

Περιβόλι

Το Περιβόλι βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, στο στενότερο σημείο του και βρέχεται από δύο θάλασσες, το Ιόνιο στα ανατολικά και την Αδριατική στα δυτικά. Το Περιβόλι είναι παλιό, παραδοσιακό χωριό με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική στα σπίτια και στις εκκλησίες, όπως αυτή των Αγίων Σαράντα του 17ου αιώνα με τις όμορφες τοιχογραφίες, αλλά και αυτήν του Αγίου Αθανασίου. Το Περιβόλι, είναι φημισμένο ψαροχώρι και διαθέτει ένα μικρό λιμανάκι όπου δένουν τα ψαροκάικα. Εκτός από την αλιεία οι κάτοικοί του ασχολούνται με τον τουρισμό, που έχει αναπτυχθεί πολύ στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.

Περίθεια

Το χωρίο Περίθεια βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα στο βουνό του Παντοκράτορα, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Κασσιόπη. Χτίστηκε από κατοίκους του παλιού χωριού, του επονομαζόμενου Παλιά Περίθεια, το οποίο αν και εγκαταλειμμένο σήμερα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο και πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο βόρειο συγκρότημα του νησιού.  Η σύγχρονη Περίθεια, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει όμως να την επισκεφτείτε σε μια εξόρμηση στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο.

Περουλάδες

Οι Περουλάδες είναι ένα πανέμορφο χωριό με έντονη βενετσιάνικη σφραγίδα στα κτίρια και την αρχιτεκτονική του και έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο και στα γραφικά σοκάκια αρκεί για να θαυμάσετε τα αρχοντικά με τα οικόσημα και τις ψηλές μάντρες που περικλείουν τις αυλές τους. Ανάμεσα σε αυτά θα διακρίνετε και τα απομεινάρια του σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, που έζησε εδώ για λίγο διάστημα. Οι Περουλάδες γνώρισαν μεγάλη ακμή ήδη από τον Μεσαίωνα, ενώ το όνομά τους προέρχεται πιθανότατα από το επώνυμο Περούλης, όπως συνηθίζεται με πολλά από τα χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου, να παίρνουν το όνομά τους από τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά.

Πετάλεια

Η Πετάλεια είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό πάνω στο βουνό του Παντοκράτορα. Είναι χτισμένη σ’ ένα πέταλο του ορεινού όγκου, γεγονός που της χάρισε και το όνομά της. Η Πετάλεια ήταν τους προηγούμενους αιώνες μητροπολιτικό κέντρο και οι κάτοικοί της ήταν οι πρώτοι οικιστές των παραθαλάσσιων περιοχών, όπως της Αχαράβης, σήμερα όμως μένουν εκεί λίγοι κάτοικοι. Η Πετάλεια έχει έντονο παραδοσιακό Κερκυραϊκό χρώμα, με πέτρινα σπίτια και το χαρακτηριστικό άσπρο κεραμίδι του νησιού. Η πλατεία του χωριού είναι περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά σπίτια. Στον οικισμό θα δείτε και το παλιό δημοτικό σχολείο που λειτούργησε από το 1911 μέχρι το 1991, όπως και ένα πέτρινο ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους.

Πετριτής

Ο Πετριτής είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο ψαροχώρι πολύ κοντά στην Λευκίμμη και το λιμάνι της. Ο Πετριτής χτίστηκε τη δεκαετία του ‘70 από κατοίκους των Κορακάδων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους λόγω κατολισθήσεων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χωριό, με καλή ρυμοτομία και πολλές τουριστικές υποδομές. Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το χωριό του Πετριτή έχει πλούσια ιστορία. Στα Βυζαντινά χρόνια ανήκε στον άρχοντα της περιοχής Πετριτή ή Πετρετίνο ο οποίος την παραχώρησε στην οικογένεια Παλατιανού. Από αυτή την οικογένεια έχει διατηρηθεί στο χωριό και ένας βυζαντινός πύργος. Στον Πετριτή υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για αλιευτικά σκάφη, όπως και μια μικρή μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Πίθος

Πάνω από την παραλία του Αλμυρού  στην Αχαράβη,  στην ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου βρίσκεται το μικρό χωριό Πίθος. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό με λίγους κατοίκους, χωρίς κάποια τουριστική ανάπτυξη, βρίσκεται όμως σε ένα υπέροχη φυσικό περιβάλλον στο οποίο αξίζει να περιηγηθείτε για να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα με τα διάσπαρτα χωριουδάκια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πικουλάτικα

Τα Πικουλάτικα είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό, χτισμένο πάνω σε λόφο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Κέρκυρας. Η ονομασία του προέρχεται από το επώνυμο Πίκουλας που συναντάται πολύ συχνά στο χωριό. Τα Πικουλάτικα περιβάλλονται από ένα καταπράσινο τοπίο με ελιές και κυπαρίσσια, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Πλάτωνας

Στον Πλάτωνα κοντά στις Νυμφές, στο βόρειο τμήμα του νησιού, βρίσκεται το 80% της καλλιέργειας του κουμ κουάτ, του ιδιαίτερου αυτού εσπεριδοειδούς που παράγει η Κέρκυρα, ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Ο Πλάτωνας είναι χτισμένος στην εύφορη κοιλάδα, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Πόρτα

Η Πόρτα είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 353 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας  μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Από την Πόρτα μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα στη θάλασσα, αλλά και στον ορεινό όγκο που υψώνεται πίσω της.

Ποταμός

Ο Ποταμός είναι μεγάλο χωριό, προάστιο πια της πόλης της Κέρκυρας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από αυτήν. Το όνομά του το πήρε από το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή και είναι το σημαντικότερο σε σημασία και ποσότητα νερού στην Κέρκυρα. Τις δύο όχθες του ποταμού ενώνει η γέφυρα του Ασυρμάτου, αρχιτεκτόνημα της Ενετικής περιόδου. Ο Ποταμός είναι από τα παλιότερα και ομορφότερα χωριά του νησιού. Στον οικισμό σώζονται πολλά αρχοντικά ακόμα και από τον 16ο αιώνα. Η εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής-Αγίου Βαρβάρου με το 35 μέτρων καμπαναριό της είναι χτίσμα των αρχών του 16ου αιώνα. Η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας πάνω στο λόφο είχε χτιστεί το 1562, όμως καταστράφηκε ολοσχερώς το 1943 και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Δίπλα στην Αγία Ελεούσα βρίσκεται το παλαιό διδακτήριο του Ποταμού, κτίσμα του 1741, ερειπωμένο όμως σήμερα. Επί σειρά ετών φιλοξένησε εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ισόγειο τμήμα χρησίμευε για αποθηκευτικό χώρο και ένα μέρος για κατοικία του ιερέα. Στον πάνω όροφο υπήρχαν οι σχολικές αίθουσες. Ο Ποταμός περιλαμβάνει κυρίως αγροτικές εκτάσεις και εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα στην περιοχή Αλυκές.

Πουλάδες

Οι Πουλάδες είναι ένας ήσυχος οικισμός σε υψόμετρο 120 μέτρων, χτισμένος σε ένα καταπράσινο πανέμορφο τοπίο. Έξω από το χωριό αυτό, προς τα δυτικά, υπάρχει μια μεγάλη έκταση ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, ένας υγρότοπος με διάσπαρτες μερικές δεκάδες μικρές λίμνες, μεταξύ των οποίων οι λίμνες της Γαϊδαράνας και η Καβουρόλιμνη. Η περιοχή προσελκύει πολλούς φυσιοδίφες και πεζοπόρους που θέλουν να ανακαλύψουν την ομορφιά του τοπίου, καθώς  προσφέρει ευκαιρίες για περιπλανήσεις μέσα από μικρά μονοπάτια που διασχίζουν το λιβάδι.

Πρινύλας

Ο Πρινύλας είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, κηρυγμένο από το 1978 ως διατηρητέος οικισμός χάρη στα παλιά σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και τα αρχοντικά των αρχών του 20ου αιώνα που μαρτυρούν πλούτο και ανάπτυξη παλαιότερων εποχών. Ο Πρινύλας είναι χτισμένος σε πανοραμική θέση, σε υψόμετρο 270 μέτρων πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου Πάγων και πολύ κοντά στο χωριό Πάγοι. Το χωριό αναφέρεται σε έγγραφο του 1.200 μ.Χ. ως έδρα Βυζαντινής Δεκαρχίας. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Στον Πρινύλα οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν το επώνυμο Γιαλοψός, ονομασία που προέρχεται πιθανόν από το «Αιγιαλόν όψοντες», λόγω της θέας στη θάλασσα. Μία άλλη ετυμολογία του επωνύμου αυτού είναι από τη λέξη υαλοψός, δηλαδή αυτός που ψήνει το γυαλί.

Πυργί

Το Πυργί είναι ένα παλιό ψαροχώρι, που έχει μετατραπεί σε πολυσύχναστο παραθεριστικό θέρετρο στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας. Απέχει 17 χλμ. από την πόλη και η αμμουδιά του αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παραλίας του Ύψου.

Ραφαλάδες

Οι Ραφαλάδες είναι ένας πολύ παλιός οικισμός με τα περισσότερα σπίτια ερειπωμένα και ελάχιστους πια κατοίκους. Αξίζει μια επίσκεψη σε αυτόν τον οικισμό για να δείτε τα απομεινάρια, μεγάλων αρχοντικών κατοικιών και να περιπλανηθείτε στα έρημα, πια σοκάκια του.

Ράχη

Η Ράχη είναι ένας μικρός οικισμός πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη, χτισμένη σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νησιού: μέσα στο πράσινο, πάνω από υπέροχες παραλίες, με θέα στη θάλασσα και τις απέναντι βουνοκορφές της Αλβανίας.

Ραχτάδες

Οι Ραχτάδες είναι χτισμένοι πάνω σε ένα βράχο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού από τον οποίο φαίνεται ότι έχει πάρει και το όνομά του το χωριό, καθώς Ραχτάδες σημαίνει «ψηλή φωλιά». Πάνω από τους μισούς κατοίκους των Ραχτάδων έχουν αρμένικη καταγωγή και οι περισσότεροι έχουν το επώνυμο Αρμένης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πρώτοι οικιστές του χωριού αυτού προέρχονται από το γειτονικό χωριό των Αρμενάδων, στο οποίο κατέφυγαν οι Αρμένιοι μετά τους διωγμούς τον 16ο αιώνα. Όπως λέει η παράδοση οι Αρμένιοι της Κέρκυρας έθεταν όρο στις κοπέλες τους που παντρεύονταν αλλοεθνείς να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ως δεύτερο επώνυμο το Αρμένης. Οι Ραχτάδες διαθέτουν μια ολοκαίνουρια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα, στη γιορτή της οποίας γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Το παλιό δημοτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο της εκκλησίας και στο χωριό υπάρχει επίσης ένα μνημείο αφιερωμένο στον άγνωστο στρατιώτη. Οι κάτοικοι των Ραχτάδων ασχολούνται με αμπελοκαλλιέργειες, ελαιοκαλλιέργειες και με την κτηνοτροφία.

Ριλιάτικα

Κατευθυνόμενοι από την τουριστική Αχαράβη προς την ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου και τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα θα συναντήσετε το μικρό οικισμό Ριλιάτικα με τους λιγοστούς κατοίκους. Χτισμένο σε υψόμετρο 140 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το χωριό αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά ορεινών, παραδοσιακών  χωριών που οδηγούν στην καρδιά του βουνού, για όσους αγαπούν την φύση και την ηρεμία.

Ρόδα

Ένα από τα πιο οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού είναι η Ρόδα που είναι χτισμένη  κατά μήκος της ομώνυμης μεγάλης παραλίας στις βόρειες ακτές της Κέρκυρας. Η Ρόδα αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών αφού πέρα από τη θάλασσα, ενδείκνυται και για εξορμήσεις στην ενδοχώρα, όπου μπορεί να βρει πολλά μικρά και μεγάλα παραδοσιακά χωριά, όπως οι Καρουσάδες και οι Νυμφές. Στη Ρόδα έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μεταξύ άλλων, ένας ναός του 5ου αιώνα π.Χ., ένα αρχαίο νεκροταφείο και το περίφημο, χρυσό άγαλμα του Πάρι. Τα ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας.

Ρου

Το Ρου μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας σχεδόν εγκαταλελειμμένος οικισμός πάνω στο βουνό Παντοκράτορας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Σήμερα ο μικρός αυτός οικισμός αποτελεί συνοικία Άγγλων, οι οποίοι αγόρασαν παλιά πέτρινα σπίτια, ηλικίας άνω των 200 ετών, τα ανακαίνισαν και τα χρησιμοποιούν είτε ως εξοχικά, είτε τα νοικιάζουν κατά τους θερινούς μήνες σε τουρίστες. Το Ρου που περιβάλλεται από πυκνούς ελαιώνες έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και τα βουνά της Αλβανίας και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για απόλυτη ηρεμία.

Ρουμανάδες

Οι Ρουμανάδες είναι ένα πολύ μικρό χωριό, σχετικά νεοσύστατο, στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, χτισμένο σε μια πεδινή καταπράσινη έκταση.  Στους Ρουμανάδες υπάρχει ένα εξαιρετικό παλιό αρχοντικό, το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε, η αγροικία της οικογένειας Τριβόλη. Η οικογένεια αυτή κατείχε πολλές εκτάσεις στη νότια Κέρκυρα κατά το παρελθόν. Το αρχοντικό Τριβόλη βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό, πάνω σε ένα λόφο. Από εκεί και δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωάννου ξεκινά ένα μονοπάτι για το βουνό, όπου βρίσκεται το παλιό χωριό των Ρουμανάδων. Οι παλιοί Ρουμανάδες είναι σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, έχει όμως μεγάλη ιστορία. Οι πρώτες γραπτές πηγές στις οποίες αναφέρεται χρονολογούνται στα 1502. Η ονομασία του χωριού προήλθε από το όνομα των πρώτων οικιστών, της οικογένειας Ρωμανού, βυζαντινής καταγωγής. Η πανώλη που χτύπησε την περιοχή το 1815-16 έπληξε τους Ρουμανάδες περισσότερο από  τα υπόλοιπα χωριά της νότιας Κέρκυρας. Σήμερα στο παλιό χωριό ο επισκέπτης μπορεί να δει μόνο χαλάσματα, αλλά και τους ομαδικούς τάφους όσων χτυπήθηκαν από την αρρώστια.

Σάντα

Η Σάντα είναι ένας μικρός, ορεινός οικισμός χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το κοντινότερο χωριό είναι ο Μέγγουλας σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου. Η περιοχή αυτή δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, μια βόλτα εκεί όμως θα σας μείνει αξέχαστη, τόσο για τη θέα που προσφέρει αυτή η διαδρομή, όσο και για τις αυθεντικές εικόνες της υπαίθρου που θα αντικρύσετε εξερευνώντας τα μικρά αυτά χωριά.

Σαουλάτικα

Ο οικισμός  Σαουλάτικα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, 30 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη της Κέρκυρας. Τα Σαουλάτικα είναι χτισμένα πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αφιώνα – Μαγουλάδων, πάνω από την πανέμορφη και τεράστια παραλία του Αρίλλα.

Σαρακηνάτικα

Τα Σαρακηνάτικα είναι ένα χωριό σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού, μεταξύ της παραλίας στο Καλάμι και της Κερασιάς, σε υψόμετρο περίπου 160 μέτρων. Η θέα από τα Σαρακηνάτικα είναι πανέμορφη προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Το κοντινότερο μεγάλο χωριό στα Σαρακηνάτικα, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων, είναι το Κασσιόπη που αποτελεί μεγάλο και πολύ γραφικό τουριστικό προορισμό.

Σγουράδες

Οι Σγουράδες είναι ένας ημιορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο  420 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Παλιά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, είναι χτισμένα κατά μήκος του στενού κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό. Η θέα από το χωριό αυτό είναι πανέμορφη προς τους γύρω λόφους που είναι κατάφυτοι με ελιές και κυπαρίσσια. Στους Σγουράδες βρίσκεται και η Αγία Παρασκευή Σγουράδων, όπου φυλάσσονται τεμάχια ιερών λειψάνων διαφόρων αγίων της Εκκλησίας και η οποία τιμάται με μεγάλο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου.

Σιναράδες

Μεγάλο χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι Σιναράδες έχουν κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και πραγματικά μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του θα σας μείνει αξέχαστη. Οι Σιναράδες χτίστηκαν στα Βυζαντινά χρόνια με τους πρώτους κατοίκους του χωριού να προέρχονται πιθανότατα από τη Νότια Ιταλία. Το 1669 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από την Κρήτη. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται στους Σιναράδες επώνυμα σε –άκης, όπως τα Βασιλάκης και Δουκάκης. Στους Σιναράδες θα συναντήσετε όλα τα γνωρίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής της Κερκυραϊκής υπαίθρου: πέτρινα σπίτια, κεραμίδια σε χρώμα ώχρας βυζαντινού τύπου, πορτόνια με τα ανάγλυφα μάρμαρα, εξωτερικές πέτρινες σκάλες που καταλήγουν σε βεράντα, το λεγόμενο «μπόντζο» και φυσικά τα βόλτα, τις καμάρες στα ισόγεια των σπιτιών. Ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική των Σιναράδων, είναι η πολύ πυκνή δόμηση, με τα σπίτια να είναι κολλημένα το ένα με το άλλο. Στους Σιναράδες υπάρχουν 12 εκκλησίες. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική των Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνα στην οποία θα δείτε ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που έρχεται από την Ιταλία. Στους Σιναράδες βρίσκεται επίσης το σημαντικότερο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την επίπλωση των σπιτιών του χωριού από τον 18ο αιώνα, αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή εκείνης της εποχής.

Σκριπερό

Το Σκριπερό είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής του «Γύρου» ή «Αγύρου», που εκτείνεται στα δυτικά του βόρειου συγκροτήματος της Κέρκυρας.  Είναι το πρώτο ορεινό χωριό που συναντά οδικά κανείς διασχίζοντας τον επαρχιακό δρόμο Κέρκυρας – Σιδαρίου, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας. Το Σκριπερό φημίζεται για τα πολλά παλιά αρχοντικά του και για τη σπουδαία μουσική παράδοσή του. Το Σκριπερό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στο μικρό βουνό Κοράκιο και προσφέρει, από τα υψηλότερα σημεία του, στο λεγόμενο «Πανωχώρι», πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή. Κατεβαίνοντας στην «Πιάτσα» θα βρείτε τα καφενεία του χωριού, ενώ στο «Κατωχώρι» θα ανακαλύψετε ήσυχα, καθαρά δρομάκια και την πλατεία «Σαούλι» με τα τρία πηγάδια. Στο Σκριπερό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Μονή της Παναγίας Βλαχερνών, ένα πέτρινο, περιτοιχισμένο κτίσμα του 18ου αιώνα. Σχετικά με την ονομασία του Σκριπερού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι προέρχεται από το αλβανικό skrip που σημαίνει πλαγιά και η δεύτερη από το ιταλικό scrivere που σημαίνει γράφω και παραπέμπει στην εποχή που το Σκριπερό ήταν πρωτεύουσα και έδρα διοικητικών υπηρεσιών.

Σπαρτερά

Τα Σπαρτερά είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου κοντά στην πόλη της Λευκίμμης. Πρόκειται για ένα χωριό που πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο τελευταίο μισό του 15ου αιώνα. Τα Σπαρτερά βρίσκονται κουρνιασμένα μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον μέσα στο πράσινο και με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας. Στα Σπαρτερά θα δείτε στενά δρομάκια με λουλουδιασμένες αυλές, πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα παράθυρα, μικρές πλατείες και παραδοσιακά καφενεία. Τα Σπαρτερά πήραν το όνομά τους από το θάμνο σπάρτο που αφθονούσε στα μέρη εκείνα Το χωριό αυτό υπέστη μεγάλη καταστροφή το 1537 από επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Τότε αιχμαλωτίστηκε ή εξολοθρεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του. Τα Σπαρτερά ανήκουν σε μια ομάδα έξι μικρών χωριών που παραμένουν απομονωμένα και ήσυχα,  μακριά από την πολυκοσμία της Λευκίμμης. Αυτά είναι τα Κρητικά, τα Δραγωτινά, το Νεοχώρι, τα Μπαστάτικα και το Παλαιοχώρι.

Σπαρτύλας

Ο Σπαρτύλας είναι ένα χωριό διάσημο για τη θέα του. Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Παντοκράτορας σε υψόμετρο 370 μέτρων, πάνω από το Πυργί  και το Μπαρμπάτι, προσφέροντας μαγευτική θέα στη θάλασσα, σε όλο τον κόλπο του Ύψου, στη Δασιά, μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας. Τα σπίτια στον Σπαρτύλα μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τις απότομες πλαγιές.

Σταυρός

Ο Σταυρός είναι ένα μικρό παραδοσιακό ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και με υπέροχη θέα προς την πόλη, τη θάλασσα και τις ακτές της Ηπείρου. Βρίσκεται πάνω από τις Μπενίτσες το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας. Ο Σταυρός είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες καθώς υπάρχουν αρκετά μονοπάτια πάνω στο βουνό. Μια ωραία διαδρομή είναι προς την Μονή της Αγίας Τριάδας επάνω από το χωριό και μια δεύτερη προς τις Μπενίτσες, όπου θα συναντήσετε και έναν όμορφο καταρράκτη  μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Ο Σταυρός λέγεται ότι πήρε το όνομά του από το σταυρό που τοποθετούσαν στην κορυφή του βουνού όταν εμφανιζόταν στη θάλασσα πειρατικό καράβι. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονταν οι κάτοικοι.

Στρινύλας

Ο Στρινύλας είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Κέρκυρα, χτισμένος στα 650 μέτρα,  λίγο πριν από την κορυφή του Παντοκράτορα. Ο Στρινύλας είναι ένα γραφικό χωριό που φημίζεται για το κρασί, με το ξεχωριστό άρωμα του. Ο Στρινύλας ξεχωρίζει για την αρμονική σύνθεση των παλιών σπιτιών του με την πέτρα, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Οι πέτρες αυτές στην τοπική διάλεκτο λέγονται στρινάρια, μια λέξη που προέρχεται από την αρχαία λέξη «στρίνις» που σημαίνει σκληρός και πιθανότητα σε αυτές τις πέτρες οφείλεται η ονομασία του χωριού. Ο Στρινύλας βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και στη Μονή Παντοκράτορα, η οποία έχει ανακαινιστεί και προσφέρει εκτός των άλλων υπέροχη πανοραμική θέα σε όλο το νησί και τα αλβανικά παράλια.

Στρογγυλή

Η Στρογγυλή είναι ένα παλιό χωριό στην ενδοχώρα του νησιού χτισμένο τον 16ο αιώνα από Κρητικούς έποικους τους οποίους μετέφεραν οι Ενετοί στο νησί για να ενισχύσουν τον πληθυσμό του. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού της Παναγιάς μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο πάνω από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη Περιστερών. Στη Στρογγυλή έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο ποιητής της Επτανησιακής Σχολής Γεράσιμος Μαρκοράς. Στο χωριό σώζεται το πατρικό του σπίτι με έπιπλα και προσωπικά του αντικείμενα, όπως το γραφείο του και αρκετά χειρόγραφα. Κοντά στο πηγάδι, στην περιοχή της Καναβιάς, θα μπορέσετε να θαυμάσετε μια πανάρχαια ελιά με περίμετρο περίπου 13 μέτρα, που η ηλικία της υπολογίζεται στα 2.500 χρόνια.

Στρογγυλή Θιναλίου

Η Στρογγυλή Θιναλίου είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριό στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας κοντά στην τουριστική Αχαράβη. Συνορεύει με τα χωριά Βραχλερή και Ψαχνιά, στα οποία επίσης ζουν λίγοι κάτοικοι. Η Στρογγυλή Θιναλίου δεν θα πρέπει να συγχέεται με το χωριό της Στρογγυλής στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο.

Σφακερά

Λίγο νοτιότερα από την τουριστική Ρόδα και προς την ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου βρίσκεται το χωριό Σφακερά. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτους δρόμους, στο οποίο θα απολαύσετε την αυθεντική ζωή στην ύπαιθρο, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών θέρετρων της περιοχής.

Σωκράκι

Το Σωκράκι είναι ένα ημιορεινό, παραδοσιακό χωριό ανάμεσα στην Άνω Κορακιάνα και τον Ζυγό,  χτισμένο στη μέσα πλευρά του Κορακίου όρους, θέση από την οποία, όπως λέγεται προσέλαβε και την ονομασία του (Έσω Κοράκιον = με παραφθορά Σωκράκι). Απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας , όπως μαρτυράει και ένας παλιός πέτρινος χιλιομετρητής στο κέντρο του χωριού. Το Σωκράκι πρωτοεμφανίζεται ιστορικά το 1343 συμμετέχοντας μαζί με άλλα χωριά της περιοχής, στο χτίσιμο της Μονής Παντοκράτορος, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού. Έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα, με ωραία πλακόστρωτα καντούνια, ελαιοτριβεία, δύο πανέμορφες πλατειούλες, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά εντυπωσιακές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Το Σωκράκι έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει υπέροχη θέα προς το βορρά και τα Διαπόντια νησιά, αλλά και προς το νότο σε ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας και τα νησιά Βίδο και Λαζαρέτο. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά ο περιπατητικός τουρισμός στο Σωκράκι σε μονοπάτια μέσα σε πυκνότατους ελαιώνες, πουρνάρια, βελανιδιές και κυπαρίσσια. Ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον μονοπάτι είναι η διαδρομή από Άνω Κορακιάνα, προς Σωκράκι, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, με πολλές στροφές σε καλότεχνα λίθινα τοιχία από πελεκημένες πέτρες (οι ντόπιοι τις λένε κοδέλες), κατασκευασμένα τον 19ο αιώνα. Ακόμα ένα πανέμορφο σημείο για πεζοπορία είναι το φαράγγι στα Μελισσούδια, ένα φαράγγι με 50.000 ελαιόδεντρα!

Τεμπλόνι

Το Τεμπλόνι είναι ένα χωριό στην ενδοχώρα του νησιού, περίπου στα 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, χτισμένο μέσα σε καταπράσινη έκταση. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο Τεμπλόνι είναι η εκκλησία της Παναγίας Σπαρμιώτισσας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με θαύμα της χριστιανικής πίστης σύμφωνα με το οποίο η Παναγία έσωσε την περιοχή από ανομβρία τον 16ο αιώνα. Οι κάτοικοι του γειτονικού Ποταμού αποφάσισαν τότε να λιτανεύσουν την εικόνα της Παναγίας για να στείλει την πολυπόθητη βροχή. Η λιτανεία έφτασε ως το Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας  και μετά από μία εβδομάδα παραμονής ξεκίνησε για την επιστροφή. Στη θέση Τεμπλόνι το θαύμα έγινε για τους πιστούς και η ευεργετική βροχή έπεσε στα χωριά τους. Στο σημείο αυτό οι πιστοί έχτισαν το Ναό της Παναγίας της Σπαρμιώτισσας και ενθουσιασμένοι όλοι υποσχέθηκαν ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιούν την ίδια διαδρομή. Το 1678 η πορεία της λιτανείας μίκρυνε και από τότε φτάνει μέχρι το Τεμπλόνι, από όπου και επιστρέφει την ίδια μέρα στον Ποταμό. Η Λιτανεία αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού. Κοντά στο Τεμπλόνι βρίσκονται τρεις μικρές λιμνούλες, οι οποίες χρειάζονται μια μικρή εξερεύνηση για να τις ανακαλύψετε. Η μία είναι η Λίμνη Σκοτεινή, στα Δανίλλια, η άλλη η Λίμνη Μπρεντάνου στα βορειοανατολικά του Τεμπλονίου και η τρίτη η Καβουρόλιμνη στα βόρεια του χωριού.

Τριμόδι

Το Τριμόδι είναι ένας μικρός ορεινός συνοικισμός πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Αχαράβη στην κορυφή του Παντοκράτορα. Τα ελάχιστα σπίτια στο Τριμόδι βρίσκονται «σκραφαλωμένα» μέσα στην καταπράσινη πλαγιά και την οργιώδη βλάστηση της περιοχής.

Τριτσί

Το Τριτσί είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 340 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας του Παντοκράτορα. Τα λιγοστά σπίτια στο Τριτσί είναι «πνιγμένα» μέσα στο πράσινο και η θέα από το σημείο αυτό του νησιού προς τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές της Αλβανίας είναι μαγευτική.

Τρουμπέττας

Ο Τρουμπέττας, ή Τρουμπέττα για τους ντόπιους, είναι μικρός ημιορεινός οικισμός στο βορειο τμήμα του νησιού. Με την ονομασία Τρουμπέττα είναι γνωστός ο ορεινός όγκος της περιοχής, με την υπέροχη θέα τόσο στη μέση Κέρκυρα όσο και στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Ύψος

Ο  Ύψος είναι το πιο εμπορικό και τουριστικό χωριό της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Εκτείνεται κατά μήκος της ομώνυμης μεγάλης παραλίας, ενώ στο πίσω μέρος του χωριού υψώνεται το βουνό Παντοκράτορας.Ολόκληρος ο κόλπος του Ύψου, απλώνεται μπροστά στα μάτια σας αν συνεχίσετε βόρεια κατά μήκος του παραλιακού δρόμου ανηφορίζοντας προς το βουνό, απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική.

Χαλικούνας

Ο Χαλικούνας είναι παραθαλάσσιος οικισμός, με λίγα σπίτια, ακριβώς στο βόρειο άκρο της Λίμνης Κορισσίων, στο νότιο τμήμα του νησιού. Ολόκληρη η περιοχή αυτή βρίσκεται υπό την προστασία της συνθήκης Natura 2000, καθώς αποτελεί τον σπουδαιότερο υγροβιότοπο στο νησί. Ο Χαλικούνας είναι περισσότερο γνωστός για την τεράστια αμμώδη παραλία του, μία λεπτή λωρίδα γης που χωρίζει τη Λίμνη από τη Θάλασσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο σε όλη τη Μεσόγειο.

Χλοματιανά

Τα Χλοματιανά (Χλομοτιανά για τους ντόπιους) βρίσκονται στο στενότερο σημείο του νησιού, μεταξύ της Λίμνης Κορισσίων και της Μεσογγής. Η ονομασία του χωριού πιθανολογείται ότι προέρχεται από τη χλωμή όψη που είχαν οι κάτοικοι του χωριού αυτού παλαιότερα, όταν την περιοχή μάστιζε η ελονοσία λόγω της γειτνίασης με τη λίμνη. Τα Χλοματιανά είναι ένα πολύ παραδοσιακό χωριό, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με σπίτια ενετικού τύπου, χρωματιστά συνήθως στην όψη και με εκρού κεραμίδια. Αν ανεβείτε σε κάποιο ύψωμα έξω από το χωριό θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα: ένα χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο και στο βάθος τη Λίμνη Κορισσίων σε όλο της το μεγαλείο.

Χλομός

Ο Χλομός είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Κέρκυρας και ένα από τα πιο γραφικά σε όλο το νησί. Κάποιοι το αποκαλούν και «Εξώστη της Κέρκυρας» αφού από εκεί, σε υψόμετρο 270 μέτρων, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα, τόσο στο νότιο τμήμα του νησιού, όσο και στην ανατολική ακτογραμμή της Κέρκυρας. Ο Χλομός χτίστηκε περίπου τον 13ο αιώνα και έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του είναι χτισμένα γύρω από την κεντρική πλατεία και όχι κατά μήκος κάποιου κεντρικού δρόμου. Τα περισσότερα είναι βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και είναι βαμμένα με κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα, δίνοντας στο χωριό ξεχωριστή παραδοσιακή εικόνα. Αν περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια του θα ανακαλύψετε πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια, μεταξύ των οποίων κι αυτό του Δεσπότη του Μοριά, Θωμά Παλαιολόγου, αδελφού του Αυτοκράτορα  Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το αρχοντικό αυτό χρονολογείται στον 15ο αιώνα.

Χρυσηίδα

Ο Χρυσηίδα (Χρυσίδα για τους ντόπιους) είναι ένα παραλίμνιο χωριό στο νοτιοδυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου. Η τοποθεσία της αυτή ευνόησε την αγροτική καλλιέργεια, ήδη από τον 13ο αιώνα, όπως μαρτυρούν γραπτές πηγές. Αρχικά στην περιοχή της Χρυσηίδας ήταν τα κτήματα και οι καλύβες των κατοίκων των Κυνοπιαστών και μόνο το 1785 που χτίστηκε ο ναός της Αγίας Κυριακής άρχισε να μετατρέπεται σε οικισμό. Κύρια ασχολία ήταν η αμπελουργία, χωρίς όμως να λείπουν και τα ελαιόδεντρα, όπως και άλλες καλλιέργειες. Τους τελευταίους αιώνες η περιοχή έβγαζε και την Αγριοφράουλα της Χρυσηίδας, που συνεχίζει να παράγεται εδώ, αν και σε περιορισμένη ποσότητα. Η περιοχή στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής αποτελεί το κέντρο του χωριού και κοντά σε αυτή θα δείτε κάτω από την άσφαλτο τη γέφυρα που χτίστηκε κατά την Αγγλοκρατία και κάτω από την οποία ρέει το ποταμάκι της Χρυσηίδας.

Χωρεπίσκοποι

Οι Χωρεπίσκοποι είναι ημιορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων στον ορεινό όγκο της Τρουμπέτας. Το χωριό που βρίσκεται «χωμένο» μέσα σε πυκνή βλάστηση σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, είναι χτισμένο πάνω σε επαρχιακό δρόμο που ενώνει τα χωριά Σκριπερό και Καρουσάδες στο βορρά. Στους Χωρεπισκόπους δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας Κουκαμιώτισσας με το ψηλό καμπαναριό της στην κορυφή ενός λόφου.

Ψαχνιά

Τα Ψαχνιά είναι ένας μικρός οικισμός κοντά στην Αχαράβη στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Μαρτίνος και το γραφικό Λαύκι πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του υψηλότερου βουνού του νησιού, τον Παντοκράτορα.

Διαμονή στην Κέρκυρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register