Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κάλυμνος χωριά οικισμοί

Χωριά στην Κάλυμνο

Χωριά στην Κάλυμνο

Αργινώντα

Τα Αργινώντα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε ένα βαθύ κόλπο, στη δυτική πλευρά της Καλύμνου, με επιβλητικό τοπίο και θέα τον Εμπορειό και το νησάκι Καλαβρό. Αξιοθέατα του οικισμού είναι το βυζαντινό Κάστρο Καστελίου, που βρίσκεται δυτικά του οικισμού και ο οχυρωμένος οικισμός Γαλατιανής. Εκκλησία του οικισμού είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Γαλατιανής που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και συνοδεύεται με παραδοσιακό γλέντι και παζάρι. Στην εκκλησία μπορείτε να δείτε το αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, που είναι και το αρχαιότερο στην Κάλυμνο. Τα Αργινώντα είναι γνωστά για τη βοτσαλωτή παραλία τους και τα δέντρα που περιτριγυρίζουν τον ομώνυμο όρμο. Στο μικρό οικισμό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μερικές ταβέρνες, ένα κέντρο διασκέδασης και μερικά καταλύματα διαμονής. Τα Αργινώντα είναι από τις αγαπημένες των αναρριχητών, γιατί γύρω από την παραλία βρίσκονται οι περισσότερες αναρριχητικές διαδρομές της περιοχής.

Άργος

Το Άργος είναι ένα ημιορεινό χωριό, χτισμένο στο οροπέδιο σε υψόμετρο 174 μέτρα, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Καλύμνου, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Πόθιας. Είναι μικρό και αραιοκατοικημένο και ένα από τους παλαιότερα χωριά του νησιού. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια άποψη λέει ότι προέρχεται από τους Αργείους της Πελοποννήσου (Διόδωρος Σικελιώτης), που έμειναν εκεί μετά τον ερχομό τους από τον τρωικό πόλεμο. Η δεύτερη άποψη λέει ότι η ονομασία του προέρχεται από τον εποικισμό των Δωριέων του 11ου – 9ου αιώνα π.Χ. στην Κρήτη και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (Ηρόδοτος). Αξιοθέατα του χωριού είναι τα βυζαντινά εκκλησάκια των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και της Παναγίας Κυράς Χωστής που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Άλλες όμορφες εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή, η Αγία Σκέπη, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και ο Άγιος Χριστόφορος. Κοντά στον Άγιος Χριστόφορο βρίσκεται η Μονή Ευαγγελισμού, όπου κάθε Ιούλιο, διοργανώνεται η γιορτή τσαμπούνας και τα «Καλιδωνάκια». Παραδοσιακά προϊόντα του Άργους είναι το ζυμωτό ψωμί, κρίθινες κουλούρες και τυροκομικά προϊόντα.

Βαθύ ή Βαθύς

Το Βαθύ ή ο Βαθύς βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα βαθύ όρμο, στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου και απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την Πόθια. Χτισμένο στη καταπράσινη κοιλάδα, γεμάτη μανταρινιές και πορτοκαλιές, καταλήγει στο βαθύ κολπάκι της Ρίνας. Το μικρό λιμανάκι της Ρίνας ή Ρήνας που θυμίζει κάτι από φιόρδ, εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη, αλλά αποτελεί επίσης και ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για σκάφη. Η σημερινή του μορφή που οφείλεται στις συνεχείς προσχώσεις και επιχωματώσεις, επιβεβαιώνεται από τα αρχαία κτίσματα που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές και φανερώνουν ότι η θάλασσα εισχωρούσε κατά πολύ περισσότερο στο εσωτερικό της κοιλάδας. Στο γραφικό λιμανάκι μπορείτε να βρείτε τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ, πάγκους με τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις εστίασης για ποτό και φαγητό και αρκετά καταλύματα διαμονής. Τα ταβερνάκια της φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και τους νόστιμους ψαρομεζέδες. (δείτε περισσότερα)

Βλυχάδια

Τα Βλυχάδια είναι παραθαλάσσιος οικισμός και επίνειο των Βοθύνων, βρίσκεται στη νότια πλευρά της Καλύμνου και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Πόθια. Ο πολύ κλειστός κόλπος του αποτελεί ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για ψαροκάικα και τουριστικά σκάφη αναψυχής. Αξιοθέατα είναι το Μουσείο Θαλασσινών Ευρημάτων Βαλσαμίδη, με μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων από χιλιάδες καταδύσεις στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο και άλλων ευρημάτων από αρχαία ναυάγια. Μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας. Το Σπήλαιο Κεφαλάς ή Σπήλαιο του Διός που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βοθύνων. Κοντά στο εκκλησάκι Άγιος Σιδερής έχουν εντοπιστεί λείψανα παλαιάς βυζαντινής εκκλησίας με τμήματα παλιού ψηφιδωτού, ενώ δίπλα και δυτικά του χωριού βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού. Η Μονή των Αγίων Πάντων όπου μόνασε ο Άγιος Σάββας (1862-1948), βρίσκεται στην κορυφή της οροσειράς που χωρίζει τους Βοθύνους από την Πόθια. Στα Βλυχάδια υπάρχουν δύο μικρές παραλίες (μία με βότσαλα, η άλλη αμμουδερή) με σχετικά ρηχά νερά. Στα Βλυχάδια υπάρχει καταδυτικό κέντρο και αρκετά καλές υποδομές για καταστήματα εστίασης για ποτό και φαγητό και καταλύματα διαμονής.

Βοθύνοι

Οι Βοθύνοι είναι ημιορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 150 μέτρων που βρίσκονται στη νότια πλευρά της Καλύμνου, πολύ κοντά στο λιμάνι. Στο χωριό διατηρούνται σε καλή κατάσταση τρεις καμαραμοσκεπείς τάφοι παλαιοχριστιανικής περιόδου και έχουν εντοπιστεί δύο υπόγειοι τάφοι σε μορφή πηγαδιών της ελληνιστικής περιόδου. Αξιοθέατα του χωριού είναι:

  • Τα Θολάρια, τρία καμαροσκεπή παλαιοχριστιανικά οικοδομήματα
  • Το Λαογραφικό Μουσείο «Καλύμνικο Σπίτι», που βρίσκεται στην ανατολική είσοδό του. Τα εκθέματα είναι αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού, οικοσκευές παλιών νοικοκυριών, ενώ παρουσιάζει τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες, τα κοινωνικά γεγονότα και τη ζωή του Καλύμνιου σφουγγαρά
  • Το Μουσείο Θαλασσινών Ευρημάτων Βαλσαμίδη, στην Βλυχάδια, με μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων από χιλιάδες καταδύσεις στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο και άλλων ευρημάτων από αρχαία ναυάγια
  • Το Σπήλαιο Κεφαλάς ή Σπήλαιο του Διός, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βοθύνων και θεωρείται το ομορφότερο σπήλαιο της Καλύμνου, με έξι θαλάμους και τεράστιους σταλακτίτες
  • Κοντά στο εκκλησάκι Άγιος Σιδερής έχουν εντοπιστεί λείψανα παλαιάς βυζαντινής εκκλησίας, ενώ δίπλα και δυτικά του χωριού βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού. Άλλα μοναστήρια στην περιοχή είναι η Μονή Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αικατερίνης σε ομαλή ράχη πάνω από τον όρμο των Βλυχαδιών.
  • Η Μονή των Αγίων Πάντων όπου μόνασε ο Άγιος Σάββας (1862-1948) βρίσκεται στην κορυφή της οροσειράς που χωρίζει τους Βοθύνους από την Πόθια
  • Εκκλησίες στους Βοθύνους είναι Άγιος Άνθιμος, ο Άγιος Παρθένιος, η Παναγία Βοθυνών ή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Εμπορειός

Ο Εμπορειός είναι παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Καλύμνου, με θέα την Τέλενδο και το νησάκι Καλαβρό. Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο και το πιο ήσυχο χωριό του νησιού, με ωραία μικρά σπιτάκια, γραφικά στενά δρομάκια και ένα εκκλησάκι με μπλε τρούλο. Οι λιγοστοί κάτοικοί του απασχολούνται με την αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Αξιοθέατα είναι ο κηρυγμένος αρχαιολογικός του χώρος που περιλαμβάνει: 1) Ελληνιστικό οχυρό, στη θέση Καστρί, με ερείπια Κυκλώπειων Τειχών και λείψανα ενός αρχαίου πύργου του 4ου αιώνα π.Χ. 2) Ευρυόθολος, καμαροσκεπές κτίσμα. 3) Παλαιοχριστιανικός λουτρώνας. 4) Παλαιοχριστιανικός οικισμός και 5) Παλαιοχριστιανική Βασιλική Εμπορειού (ΦΕΚ 196/ΑΑΠ/27-12-2006). Ο Εμπορειός διαθέτει μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα. Πολύ κοντά της και πίσω από τον λόφο είναι η πολύ μικρή παραλία Alexis beach που έχει πρόσβαση με μονοπάτι. Λίγο πιο βόρεια από την Alexis beach είναι η απόμερη παραλία Απιτύκι που η πρόσβαση γίνεται μόνο με δύσκολο μονοπάτι. Στον Εμπορειό λειτουργούν πολλά παραθαλάσσια εστιατόρια, καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες, αλλά και αρκετά καταλύματα διαμονής. Ο οικισμός είναι γνωστός για τις περιπατητικές διαδρομές μέχρι το βουνό που ορθώνεται πίσω από το χωριό, αλλά γενικά η περιοχή είναι φημισμένη στους λάτρεις της αναρρίχησης.

Καμάρι ή Καμάριον

Το Καμάρι ή Καμάριον είναι πεδινός οικισμός της Καλύμνου, χτισμένος σε υψόμετρο 120 μέτρα και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, με θέα την Τέλενδο. Εκκλησία του χωριού είναι η Παναγία, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Η πιο κοντινή του παραλία είναι του Μελιτσαχά. Στο Καμάρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μερικά καταλύματα διαμονής.

Μασούρι

Το Μασούρι είναι γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Καλύμνου, δίπλα στις Μυρτιές, με θέα την Τέλενδο. Είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού και το πιο δημοφιλέστερο θέρετρο που απέχει περίπου 9 χιλιόμετρα από την Πόθια. Αξιοθέατα είναι το Σπήλαιο Σκαλιά ή Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη με φυσικούς σταλακτίτες σε περίεργους σχηματισμούς και το Σπήλαιο Grande Grotta που είναι ένα από τα ομορφότερα τοπία του νησιού και κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός. Η παραλία του θεωρείται από τις ωραιότερες της Καλύμνου, είναι μεγάλη, αμμώδης και πλήρης οργανωμένη. Για το νησί της Τελένδου αναχωρούν καραβάκια αναχωρούν κάθε μισή ώρα. Το Μασούρι θεωρείται παράδεισος αναρρίχησης, γιατί γύρω του υψώνονται επιβλητικοί βράχοι, όπως είναι το φημισμένο Grande Grotta. Την τουριστική περίοδο το Μασούρι έχει έντονη νυχτερινή ζωή, με μπαράκια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.ά. Έχει πολύ καλή υποδομή σε τράπεζες, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και ποδηλάτων, τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης για ποτό και φαγητό, πολλά μπαράκια για διασκέδαση και τα περισσότερα καταλύματα διαμονής.

Μυρτιές

ΟΙ Μυρτιές είναι παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Καλύμνου, δίπλα από το Μασούρι και τον Μελιτσάχα, με θέα την Τέλενδο. Είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός, χτισμένος γύρω από την παραλία, που πήρε το όνομά του από τις πολλές μυρτιές που υπάρχουν στην περιοχή. Άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά μετά τη δεκαετία του ’80 και τώρα είναι δημοφιλής για την έντονη νυχτερινή ζωή. Η ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία και η διπλανή παραλία του Μελιτσάχα, είναι δημοφιλείς για τα καθαρά και ρηχά νερά τους. Εκκλησία του οικισμού είναι ο Άγιος Ιωάννης με το ομώνυμο παρεκκλήσι. Από τις Μυρτιές πραγματοποιούνται καθημερινά ημερήσιες εκδρομές για την Τέλενδο. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για καταλύματα διαμονής και για καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό.

Πάνορμος

Ο Πάνορμος είναι παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Καλύμνου. Είναι χτισμένος σε μια καταπράσινη τοποθεσία, στην κοιλάδα της Πόθιας, με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με πεύκα και ευκάλυπτους. Ευρήματα από αρχαία εργαστήρια αγγειοπλαστικής που έχουν βρεθεί στην θέση της Τσουκαλαριάς, υποδεικνύουν ότι ο Πάνορμος κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Κάποτε ο οικισμός ήταν ένα από τα πιο ήσυχα ψαροχώρια και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για την έντονη νυχτερινή ζωή. Ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές και πολυσύχναστες παραλίες του, Καντούνι, Λινάρια και Πλατύς Γιαλός. Έχει αρκετές εκκλησίες και αρκετά κοντά του είναι η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Πάνορμος με τις απότομες ορεινές πλαγιές και με τις κατάλληλα διαμορφωμένες διαδρομές είναι ιδανικός για ορειβασία και αναρρίχηση.

Πόθια ή Ποθαία

Η Πόθια ή Ποθαία είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων, που περιβάλλουν την κοιλάδα, τα λεγόμενα «Μαράσια», στις αρχές του 1850, όταν πλέον είχαν σταματήσει οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι επέστρεφαν στις παραθαλάσσιες περιοχές, από την Χώρα που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου. Ο οικισμός είναι εξαιρετικά πυκνοδομημένος, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και είναι όλα στραμμένα προς τη θάλασσα. Περπατώντας στα στενά πολύβουα δρομάκια της πόλης, είναι έντονα τα στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού στα παραδοσιακά κτίσματα, με ενδιαφέροντα δείγματα λαϊκής, νησιωτικής, αρχιτεκτονικής και ωραία καταστήματα. (δείτε περισσότερα)

Σκάλια

Τα Σκάλια είναι παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Καλύμνου και είναι κτισμένος αμφιθεατρικά, με θέα την Τέλενδο και το νησάκι Καλαβρό. Οι λιγοστοί του κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αξιοθέατα στα Σκάλια είναι ο κηρυγμένος αρχαιολογικός του χώρος που περιλαμβάνει: 1) Ελληνιστική νεκρόπολη. 2) Ο μονόχωρος ναός του Αγίου Νικολάου (13ου- 14ου αιώνα), χτισμένος στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ος-6ος αιώνα), με αξιόλογες τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας. 3) Η μονόχωρη εκκλησία του Αγίου Μάμα, χτισμένη πάνω σε λείψανα μεσοβυζαντινού ναού. Άλλα αξιοθέατα του οικισμού είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια του νησιού, το σπήλαιο των Σκαλιών, με δύσκολη πρόσβαση, αλλά πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι η Παλιόνησσος και οι Καλαμιές, ιδανικές για ηρεμία και ξεκούραση. Η βραχώδης μορφολογία των Σκαλίων και οι διεθνώς αναγνωρισμένες αναρριχητικές πιστές που έχουν ανοιχθεί εκεί, τα καθιστούν ιδανικό προορισμό για λάτρεις της αναρρίχησης.

Χώρα ή Χωριό

Η Χώρα ή το Χωριό βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και αποτελεί συνέχεια της Πόθιας. Χτισμένη στη μέση μιας κοιλάδας, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού για πολλούς αιώνες. Είναι ένας γραφικός οικισμός που οι κάτοικοί του διατηρούν τις παραδόσεις του νησιού ζωντανές. Στην περιοχή βρίσκονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καλύμνου. (δείτε περισσότερα)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register