Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στην Ικαρία

Αγία Κυριακή Περδικίου

Η Αγία Κυριακή είναι παραθαλάσσιος οικισμός της ΒΑ. Ικαρίας, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο του νησιού, στο μυχό ορμίσκου. Στην Αγία Κυριακή μπορείτε να δείτε το μικρό εκκλησάκι από το οποίο πήρε το όνομά του το χωριό, την πηγή των ιαματικών λουτρών στο δυτικό μυχό του ορμίσκου του οικισμού, που δέχεται αρκετούς επισκέπτες με το νερό να αναβλύζει δίπλα στη θάλασσα, σε τέσσερις μικρές θέσεις-λεκάνες, και το μικρό λιμανάκι αλιευτικών σκαφών, μεταξύ του οικισμού και του διαδρόμου του αεροδρομίου.

Άγιος Κήρυκος

Ο Άγιος Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού, δεσπόζει στα νότια του νησιού με τα διώροφα καπετανόσπιτα και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, ενώ φιλόξενα χωριά με εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις τους μέσω πανηγυριών όπου κυριαρχεί ο ξακουστός Ικαριώτικος χορός και ο Πράμνειος Οίνος – το μαύρο μπρούσκο κρασί. Τα καθαρά σπίτια με τις ανθισμένες αυλές κερδίζουν την καρδιά του επισκέπτη, ενώ τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, που σήμερα στεγάζουν τις διάφορες διοικητικές υπηρεσίες, μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Ο Άγιος Κήρυκος είναι πόλη σχετικά νέα. Οι παλαιότερες συνοικίες βρίσκονται στα βόρεια (από το Σεβδαλί σοκάκι και επάνω) και προς τα δυτικά στη συνοικία Φλέβες και ανάγονται γύρω στο 1750. Ο χώρος όμως αυτός κατά την αρχαιότητα κατοικείτο όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά σταδιακά εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών, εγκαταλείφθηκε. Στον Άγιο Κήρυκο οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, να δουν τον Άγιο Νικόλαο στην πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1820/30, το γυμνάσιο (κτίριο νεοκλασικό) και την εκκλησία του Αγίου Κήρυκου. Εξαιρετικά είναι επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Λαογραφικό-Ιστορικό μουσείο του Δήμου. Πυρήνας της πόλης είναι ένα μικρό ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο και τη μητέρα του Ιουλίτα. Το ίδρυσαν ναυτικοί, οι οποίοι ταξίδευαν στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, όπου τιμούσαν ιδιαίτερα αυτούς τους άγιους. Ο οικισμός σχηματίστηκε τον 16ο ή 17ο αι. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το μαρμάρινο Μνημείο των Ικαριωτών Ηρώων με μια κρήνη στη βάση του, ενώ στο δυτικό άκρο της πόλης δεσπόζει η μητρόπολη. Πίσω από τη γειτονιά της παραλίας, τα σπίτια απλώνονται στην πλαγιά αμφιθεατρικά. Στο μόλο του λιμανιού δεσπόζει η Ικαριάδα, επιβλητικό γλυπτό από μέταλλο που υπενθυμίζει τη σχέση του νησιού με το μύθο του Ικάρου.

Ακαμάτρα

Ένα από τα χωριά στην Ικαρία που ανακηρύχτηκε παραδοσιακός είναι ο οικισμός της Ακαμάτρας, λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα που έχουν τα κτίσματά του, που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. Αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Ικαρία!  Λειτουργεί και μια λαογραφική έκθεση, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με στοιχεία από την καθημερινότητα των παλιών κατοίκων του χωριού. Στην ιστορική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού βρίσκεται και η περίφημη βελανιδιά ηλικίας 500 ετών, όπου στο παρελθόν έγιναν πολλές εκτελέσεις ντόπιων κατοίκων. Όλο το χωριό έχει πλήθος παλιών αρχοντικών σπιτιών, ένα παλιό ελαιοτριβείο και ένα τοπικό καφενείο. Ένα μονοπάτι από το χωριό, οδηγεί σε μια καταπράσινη περιοχή με πολλά πλατάνια, πηγές, παλιούς νερόμυλους και ένα σπήλαιο, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σου κόβουν την ανάσα!

Αρέθουσα

Η Αρέθουσα είναι ένα ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού με πλούσια καταπράσινη φύση που αγκαλιάζει τον επισκέπτη. Η γραφικότητα του χωριού συμπληρώνεται με την πλατεία φτιαγμένη από σχιστόλιθο και ένα δάσος από κουμαριές που εκτείνεται σε αυτό. Σημαντικός σταθμός για όσους αγαπούν τις πεζοπορικές περιηγήσεις.

Αρμενιστής

Ο Αρμενιστής είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της βόρειας πλευράς. Υπέροχος συνδυασμός τοπίου και θάλασσας, με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Περισσότερο γνωστό για τις δύο μεγάλες, αμμώδεις παραλίες, που δέχονται τουρίστες όλων των ηλικιών. Ο μικρός γραφικός κόλπος του και ο πεζόδρομος από πάνω του με τα τουριστικά μαγαζιά, συνθέτουν μια εκπληκτική εικόνα διακοπών.

Αυλάκι

Παραθαλάσσιο, καταπράσινο και αραιοκατοικημένο χωριό, γνωστό για την ψαροπανήγυρη. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, ενώ σώζονται και αρκετά παλιά οικήματα, που χρησίμευαν ως καταφύγια για τους ντόπιους τον καιρό της πειρατείας. Το χωριό έχει μια εντυπωσιακή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο, που περιλούζεται από ψηλά δέντρα.

Βρακάδες

Σε μια κατάφυτη περιοχή, νοτιοδυτικά του οικισμού Χριστός Ραχών βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Βρακάδες. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο των Βρακάδων με τα σημαντικά εκθέματα της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης του νησιού.

Γιαλισκάρι

Παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Αγίου Κήρυκου, σε απόσταση 50 χλμ. Το Γιαλισκάρι βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού. Χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και την εκπληκτική παραλία του, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες του νησιού.

Γλαρέδο

Στο χωριό Γλαρέδο, μπορεί να δει κανείς το νεολιθικό οικισμό που έχει βρεθεί στην περιοχή «Παλιοπερίβολο» και τους τεράστιους γρανιτένιους όγκους της Αβάτου που εκτείνονται μέχρι τον προφήτη Ηλία. Κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται και το Σπήλαιο του πρωτάρη. Στο νεολιθικό οικισμό συναντώνται μεγαλιθικές κατασκευές, ενώ σώζονται και ερείπια οικιών, καθώς και πλήθος οστράκων, κεραμικών αγγείων και θραύσματα οψιανού.

Εύδηλος

Χτισμένος αμφιθεατρικά, ο Εύδηλος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, 40 χμ βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου. Ο Εύδηλος είναι χτισμένος στα παράλια, γεγονός που αποτέλεσε καινοτομία μετά το 1830 και το τέλος της πειρατείας στην Ικαρία. Ο Εύδηλος ήταν προσωρινά η πρωτεύουσα πριν τον Άγιο Κήρυκο και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Τούρκικης κατοχής 1834-1912. Το όνομα του σημαίνει το ορατό και το ευδιάκριτο στον ανοιχτό ορίζοντα. Σήμερα είναι το δεύτερο λιμάνι και το κέντρο της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής Ικαρίας. Η γραφικότητα του μικρού λιμανιού και της αποβάθρας μαζί με τα παλιά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια, καθώς και τα παραδοσιακά αλλά και νεόχτιστα σπίτια, αποτελούν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά χωριό το οποίο αποκαλύπτει την αισθητική των κατοίκων και την αγάπη τους για τη γη. Από αρχιτεκτονικής άποψης ο Εύδηλος ίσως να είναι ο πλέον παραδοσιακός οικισμός. Χτισμένος σε ένα μικρό λόφο και με κατοικίες όλων των ειδών: παλιά, νεοκλασικά, και σύγχρονα παραδοσιακά που φροντίζονται με μεράκι και αισθητική. Η όλη περιοχή, με τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν σε γειτονιές όπου τα σπίτια είναι αρμονικά δεμένα το ένα με το άλλο, αφήνει τον επισκέπτη κάποιες φορές να αναρωτιέται που τελειώνει το ένα σπίτι και που αρχίζει το άλλο, δημιουργώντας ένα συναίσθημα ζεστασιάς.

Θέρμα

Η περιοχή των Θέρμων είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της τις οποίες κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Σε μικρή απόσταση από τα Θέρμα υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Δράκανος όπου σήμερα σώζεται τμήμα του τείχους της ακρόπολης των Κλασικών χρόνων.

Κάμπος

Δυτικά του Εύδηλου, στην όμορφη πεδιάδα που διασχίζει ο ποταμός Βουτσιδέ βρίσκεται ο οικισμός του Κάμπου. Είναι από τα χωριά στην Ικαρία που παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή ήταν εγκατεστημένη η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, η Οινόη. Αξίζει να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Κάμπου που βρίσκεται πάνω στο λόφο όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Οινόη. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και το βυζαντινό ναό της Αγίας Ειρήνης κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάμπου με τα αξιόλογα ευρήματα. Ο Κάμπος φημίζεται για την όμορφη αμμώδη παραλία του με τα πεντακάθαρα νερά.

Καραβόσταμο

Το Καραβόσταμο είναι ένα από τα παραθαλάσσια χωριά στην Ικαρία. Το Καραβόσταμο παλαιότερα ονομαζόταν Καραβοστάσι, επειδή ήταν σημείο αγκυροβόλησης πλοίων. Επίσης, όπως όλη η Ικαρία, έτσι και το Καραβόσταμο δεχόταν επίθεση από πειρατές. Tο Καραβόσταμο απλώνεται ομοιόμορφα και αμφιθεατρικά από τη θάλασσα μέχρι και το βουνό της οροσειράς του Αθέρα (Πράμνος), (του οποίου η ψηλότερη κορυφή – όπως το αποκαλούν οι Ντόπιοι- το Καμπί, φτάνει τα 1.037 μέτρα). Τέλος, έχει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος. Στο χωριό έχει πολλές μουριές (συκαμινιές, στην τοπική διάλεκτο, αλλά και ολόκληρης της Ικαρίας), κυπαρίσσια, πλατάνια και οι επιφάνειες του βουνού καλύπτονται από μεγάλους θάμνους ειδικότερα τις λαγκαδιές. Στο Καραβόσταμο μπορείτε να δείτε το Χαλικά, ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος, πετρόχτιστος και γύρω πυκνή βλάστηση, που υποδέχεται το νερό, κατεβαίνοντας από το βουνό, το Νερόμυλο που βρίσκεται στο δρόμο για τον Άρη Ποταμό, τα Πεύκα, μια δασική έκταση που βρίσκεται ψηλά στην περιοχή του Γέροντος, στο τέλος του χωριού που πλησιάζει το βουνό και το ρέμα που από πάνω του βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, χτισμένη πάνω σε γέφυρα. Το ρέμα το χειμώνα γεμίζει νερό, όμως το καλοκαίρι η χαρακτηριστική του βλάστηση, κυρίως αιωνόβιοι μεγάλοι πλάτανοι, βατομουριές, φραγκοσυκιές θάμνοι αλλά και διάσπαρτοι λίθοι, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα για εξερεύνηση, πεζοπορία και αναρρίχηση. Στο ρέμα βρίσκουν καταφύγιο και διάφορα ξεχωριστά πουλιά, όπως κουκουβάγιες.

Καρκινάγρι

Το Καρκινάγρι είναι ένα από τα πιο απόμακρα χωριά στην Ικαρία, στο νοτιοδυτικό του άκρο, κοντά στον Κάβο Πάπα. Λόγω της έλλειψης ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το χωριό, οι κάτοικοι του είναι σχετικά απομονωμένοι. Το χωριό όμως διαθέτει λιμανάκι για ψαροκάικα, και έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση του με καΐκι.

Καταφύγι

Το Καταφύγι είναι ένα ορεινό καταπράσινο χωριό που βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά του νησιού. Στο κέντρο του χωριού, θα δείτε να δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπήρχε ένα από τα υπόγειο μονοπάτια που ένωνε το Καταφύγι με το χωριό Φάρος.

Κουνιάδοι

Οι Κουνιάδοι είναι ένα από τα χωριά στην Ικαρία, χτισμένοι αμφιθεατρικά, έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και τα σπίτια του είναι χτισμένα με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το όνομά του το πήρε από τον πρώτο που κατοίκησε εκεί και ονομαζόταν Κουνιάς. Μέσα στο χωριό υπάρχει ο ναός της Αγίας Ειρήνης με τα δύο καμπαναριά, ο ναός του Αγίου Αλεξάνδρου αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Κουντουμάς

Δίπλα στην Παναγιά Αγίου Κηρύκου είναι το χωριό Κουντουμάς. Ένα χωριό καταπράσινο, με το νερόμυλο πάνω στο δρόμο και το περίτεχνο Καμπαναριό που έχει εντοιχισμένη μια παλαιά Διαθήκη χαραγμένη σε μάρμαρο.

Λαγκάδα

Η Λαγκάδα είναι και αυτή, από τα χωριά στην Ικαρία το οποίο είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, όπου εκεί οι όροι δόμησης είναι αυστηροί, προκειμένου να διατηρήσει η περιοχή αναλλοίωτο το ύφος της αρχιτεκτονικής της. Αξιοσημείωτη είναι η εκκλησία της που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που έχει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες.

Μαγγανίτης

Ο Μαγγανίτης είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι, στη νότια πλευρά του νησιού, με γραφικά σπίτια και αυλές, κάτω από τον επιβλητικό γρανιτόβραχο του Αθέρα. Έχει τρεις παραλίες, τη Φυρόδη, που είναι η πιο παλιά παραλία, το Γιαλό που βρίσκεται δίπλα από το γραφικό λιμανάκι και φυσικά τις μαγευτικές Σεϋχέλλες.

Μεσσαριά (Δάφνη – Στελί – Πετροπούλι – Κοσοίκια)

Η Μεσσαριά βρίσκεται στο μέσο του νησιού, όπως δηλώνει και το όνομά της. Αποτελείται από πολλά μικρότερα ορεινά χωριά στην Ικαρία, τα Κοσσοίκια, το Στελί, τη Δάφνη, το Πετροπούλι και την Ακαμάτρα. Στη Μεσαριά βρίσκεται το περίφημο Κάστρο του Κοσκινά, το οποίο αποτελούσε οχυρό του νησιού για πολλούς αιώνες. Κυρίως έμεινε στην Ιστορία από την Ικαριακή Επανάσταση του 1912. Δίπλα από το Κάστρο βρίσκεται ένα μικρό ξωκλήσι, ο Άγιος Γεώργιος. Στην περιοχή της Μεσσαριάς «μετανάστευσαν» κάτοικοι από όλο το νησί στα χρόνια της πειρατείας, όπου οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα παράλια του νησιού, αλλά και τις περιοχές που ήταν ορατές από τη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τον εχθρό, φτιάχνοντας αυτοσχέδια σπίτια ή ζώντας σε καμάρες και κυκλοφορώντας, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για να είναι αόρατοι από τη θάλασσα. Η πρόσβαση στα χωριά της Μεσσαριάς γίνεται με παρακάμψεις, από τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο Ευδήλου-Φραντάτου-Πλαγιάς-Αγίου Κηρύκου ή από το δρόμο Εύδηλο-Μαγγανίτη.

Μηλιωπό

Στο χωριό Μηλιωπό ο επισκέπτης θα δει την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Ταξιάρχη και το μεγάλο Κάστρο στα βράχια του Γέρακα, με τον οικισμό του, την εκκλησία, τα τείχη με τις πύλες και τις επάλξεις. Λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου, υπάρχει η παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Κηρύκου.

Μονοκάμπι

Στο Μονοκάμπι αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που τμήμα της είναι χτισμένο μέσα στο σπήλαιο που βρέθηκαν τα ιερά λείψανα. Στο χωριό αυτό διατηρείται και το μοναδικό φελλόδεντρο (Δρυς η φελλοφόρος) της Ελλάδας, απ’ όπου βγαίνει ο φελλός.

Νας

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αρμενιστή, βρίσκεται ο οικισμός του Να, με περίπου 50 μόνιμους κατοίκους. Πολλά στοιχεία επιτρέπουν στους μελετητές να πιστεύουν ότι ο Νας αποτελούσε και βασικό οικισμό του νησιού. Μάλιστα, θεωρείται ότι πήρε το όνομά του είτε από τη λέξη Ναός είτε από τη λέξη Μα, που λεγόταν η θεά Άρτεμις στη Μικρά Ασία και η λατρεία της ήρθε στην Ικαρία κατά τους μεταμινωϊκούς χρόνους. Έτσι, χτίστηκε ναός αφιερωμένος στην Ταυροπόλο θεά Άρτεμις. Το όνομα Ταυροπόλος ή Ταυροβόλος, καταδεικνύει την ιδιότητα της θεάς ως γονιμοποιός δύναμη της φύσης και της φθοράς, και προστάτης των θαλασσοπόρων, ενώ το ίδιο το σέβασμα της θεάς καλείται Ταυροπόλιον. Στο Να, βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι, που εκτεινόταν από την παραλία μέχρι βαθιά μέσα στο φαράγγι του Χάλαρη. Μεταξύ των δύο άκρων δεν υπάρχει επικοινωνία πλέον, αφού η προέκταση προς τη χαράδρα είχε φραχθεί τεχνητά από κορμούς δέντρων από τα πρώτα χρόνια της πειρατείας, από τους κατοίκους της γειτονικής Λαγκάδας για λόγους άμυνας. Έτσι στη μεριά της παραλίας σχηματίζεται μια λίμνη, ενώ η χαράδρα εμφανίζει πλούσια βλάστηση με τρεχούμενα νερά και δημιουργεί μια εικόνα εξωτικής ομορφιάς. Σήμερα, σώζεται η αρχαία προκυμαία του λιμένα, αλλά και ορισμένοι σιδερένιοι κάβοι που πρόσδεναν τα πλοία. Οι κίονες του ναού έχουν εξαφανιστεί, επειδή οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν το μάρμαρο, ως υλικό για την κατασκευή χριστιανικές εκκλησίες, το 19ο αιώνα.

Νέγια

Το χωριό Νέγια είναι μεταξύ των χωριών Περδίκι και Μονοκάμπι, καταπράσινο με άφθονα νερά και τρείς ωραίες παραλίες το Κιόνι, το Αυγολυμί και την Λειβάδα για κολύμπι και ψάρεμα. Στο χωριό ο επισκέπτης θα δει απομεινάρια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον Αϊ Γιώργη, το αρχαίο μεταλλευτικό καμίνι στη θέση Σιδεροκαψό και θα απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.

Ξυλοσύρτης

Λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αγίου Κήρυκου βρίσκεται ο παραθαλάσσιος Ξυλοσύρτης. Στην ακτή του οικισμού αναβλύζει η ιαματική πηγή Αθάνατο Νερό, το νερό της οποίας είναι διουρητικό και κατάλληλο για τη θεραπεία νεφρολιθιάσεων. Περίτεχνες εκκλησίες με όμορφα καμπαναριά ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα στενά σοκάκια του χωριού. Έξω από τον Ξυλοσύρτη θα βρείτε την περίφημη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λευκάδος με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις αξιόλογες εικόνες. Ο Ξυλοσύρτης  διαθέτει μια πεντακάθαρη ακτή με κρυστάλλινα νερά.

Οξέ

Η Οξέ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά στην Ικαρία και ίσως το ορεινότερο, σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Το χωριό πήρε το όνομά του από τις οξιές που είχε διάσπαρτες.

Ορεινές Ράχες (Άγιος Πολύκαρπος – Καστανιές – Καρυδιές – Προφήτης Ηλίας)

Τα τέσσερα αυτά χωριά, μαζί με τον Άγιο Δημήτριο, αποτελούν τις ορεινές Ράχες, με κεντρικό χωριό το Χριστό. Κοντά στον Προφήτη Ηλία, στον ποταμό Χάλαρη, βρίσκεται ένα μοναδικό τοπίο, ο καταρράκτης Ραξούνια. Τα χωριά των Ραχών βρίσκονται σε εύφορο έδαφος που ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών. Λίγο πιο ανατολικά από τις Καστανιές, βρίσκεται η Μονή Ευαγγελίστριας του Μουντέ. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό φράγμα κοντά στις Καστανιές, με δέντρα και η βλάστηση που το περιβάλλουν, σε συνδυασμό με τις πάπιες που κολυμπάνε στα πεντακάθαρα νερά του, του δίνουν μια εικόνα μαγική, σα να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Στον Άγιο Πολύκαρπο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με αξιόλογα λαογραφικά εκθέματα.

Πέζι

Το Πέζι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την απίστευτα πλούσια φυσική ομορφιά που κρύβει με τα απέραντα δάση του που χάνεσαι, αλλά και για τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί εκεί. Και τα δύο φράγματα χρησιμοποιούνται για να συγκρατούν τα νερά για ποτίσματα των τριγύρω περιοχών. Ένα μικρό φράγμα βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή με πολλά πεύκα, κοντά στο χωριό Λαγκάδα. Το Μεγάλο Φράγμα της Ικαρίας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από το χωριό Πέζι και τροφοδοτείται από τον χείμαρρο Πέζι. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, όπου εκεί οι όροι δόμησης είναι αυστηροί, προκειμένου να διατηρήσει η περιοχή αναλλοίωτο το ύφος της αρχιτεκτονικής της.

Περδίκι

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην Ικαρία, το όμορφο Περδίκι. Η ονομασία του οφείλεται στον πρώτο οικιστή του που έφερε το όνομα «Περδίκης» και αναγράφεται σε συμβόλαιο του 1681. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια περιήγηση στα στενά δρομάκια του οικισμού ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια, τις όμορφες εκκλησίες του 17ου-18ου αιώνα και τους παλιούς ανεμόμυλους. Κοντά στην πλατεία του χωριού είναι εγκατεστημένο το Λαογραφικό Μουσείο Περδικίου με την πλούσια συλλογή από λαογραφικά εκθέματα. Κοντά στο Περδίκι υπάρχει το παλιό κάστρο της Κεφάλας, γνωστό και ως κάστρο του Λέφα καθώς και το ερειπωμένο χωριό Σκάλες.

Πηγή

Στο χωριό Πηγή βρίσκεται η μονή Οσίας Θεοκτίστης και το γνωστό Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, λίγα μέτρα πιο μακριά, το οποίο έχει διαμορφωθεί με εντυπωσιακό τρόπο, σε μια σπηλιά που από πάνω σκεπάζεται από ένα βράχο.

Πλαγιά

Το χωριό Πλαγιά βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, είναι ένας γραφικός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές των βουνών. Είναι ένα από τα χωριά στην Ικαρία με πολλούς οικισμούς και πολλά παραδοσιακά σπίτια χτισμένα από πέτρα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου. Η εκκλησία της Πλαγιάς τα Γενέθλια της Θεοτόκου χτίστηκε το 1953 πάνω στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας. Το χωριό της Πλαγιάς έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως το παραδοσιακό ελαιοτριβείο με ένα μύλο για το άλεσμα ελιών και  ερείπια Ελληνορωμαϊκών Λουτρών.

Προεσπέρα

Το χωριό Προεσπέρα βρίσκεται στη δυτική Ικαρία, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από τους Κουνιάδους. Ετυμολογικά η λέξη «προ+εσπέρα», σημαίνει «προς τη δύση». Όλος ο οικισμός παρουσιάζει διάσπαρτα παλιά παραδοσιακά σπίτια. Η Κάτω Προεσπέρα είναι ένας νεόκτιστος παραθαλάσσιος οικισμός, με καινούρια σπίτια και ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα, όπως είναι τα μεγάλα πυθάρια θαμμένα στη γη, που χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι και οι μεγάλοι φράχτες μπροστά στο σπίτι. Ο οικισμός της Λαγκάδας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ορεινότερα των Βρακάδων. Η περιοχή είναι γνωστή ως τόπος επιβίωσης των Ικαριωτών, κατά τη διάρκεια του «αιώνα της αφάνειας» στο νησί. Σχηματίζει μια κοιλάδα καταπράσινη, η οποία είναι πολύ εύφορη και καλλιεργήσιμη. Αποτελεί έναν ένδοξο και σημαντικό τόπο για τους Ικαριώτες, από άποψη ιστορίας και πολιτισμού. Αποτέλεσε σημαντικό οικισμό κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια και άκμασε στις αρχές του 16ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ικαρίας, εγκαταστάθηκε στη Λαγκάδα, επειδή ήταν κρυμμένη από τη θάλασσα και λειτουργούσε ως φυσικό καταφύγιο από τους πειρατές, γνωστή και ως «Κιβωτός επιβίωσης» για τους Ικαριώτες. Μέχρι σήμερα, διασώζονται ερείπια σπιτιών, εκκλησιών και οικισμάτων που μαρτυρούν την εποίκηση της περιοχής κατά το παρελθόν, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται και ένα μάρμαρο αφιερωμένο στους ήρωες του αγώνα.

Τραπάλο

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Ικαρίας δίπλα στο Καρκινάγρι. Είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, που συνδυάζει τη γαλαζοπράσινη παραλία με τα απόκρημνα βουνά (Όρος Μέλισσα) που ξεπετιούνται και υψώνονται απότομα πάνω από τον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό. Στην άκρη του χωριού και πάνω από την παραλία, μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος δεσπόζει το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο συνδέεται ιστορικά και φυσικά με το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου με ένα καταπληκτικής διαδρομής μονοπάτι.

Τσουρέδο

Το Τσουρέδο είναι επίσης ένα ορεινό χωριό λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον Άγιο Κήρυκο, με πλούσια φύση και πολλά παλιά σπίτια. Καταφέρνει να διατηρήσει μια εκπληκτική θέα και το τοπίο θυμίζει περασμένες εποχές. Στο Τσουρέδο βρισκόταν ένα κρυφό σχολείο, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γεωργική, κυρίως, περιοχή, με μερικά διάσπαρτα σπίτια. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το επώνυμο Τσουρής, εκ των κατοίκων που ζούσαν σε αυτό.

Φάρος

Αυτό το χωριό έχει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της νότιας μεριάς του νησιού. Επίσης στην περιοχή του Φάρου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Λίγο έξω από το χωριό έχουν βρεθεί τα ερείπια από την αρχαία πόλη Δράκανος, όπου σώζεται τμήμα της ακρόπολης. Στην περιοχή συνεχίζονται οι ανασκαφές. Ανατολικά βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, καθώς και η παραλία του. Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από τον φάρο που βρίσκεται στην περιοχή.

Φραντάτο

Το Φραντάτο είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων στο κέντρο του νησιού. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή γεμάτη καταπράσινα δέντρα, παλιούς ανεμόμυλους και αμπελώνες από τους οποίους παράγεται ο περίφημος «Περιμερίτικος» οίνος. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που προσφέρει από ψηλά. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Υπαπαντής καθώς και το πανάρχαιο δάσος Ράντη με τις υπεραιωνόβιες Αριές.

Χριστός Ραχών

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω στο όρος Φύτρου είναι χτισμένο το παραδοσιακό ορεινό χωριό Χριστός Ραχών. Περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση γεμάτη βελανιδιές, πλάτανους, πεύκα, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια. Γραφικά σπιτάκια, βυζαντινές εκκλησίες και τοπικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ξεπροβάλουν ανάμεσα στα μικρά πλακόστρωτα καλντερίμια του οικισμού. Κοντά στο Χριστό Ραχών βρίσκεται η Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοντέ με τον περίτεχνο ξυλόγλυπτο Επιτάφιο. Τέλος, κοντά στο χωριό βρίσκονται οι τεχνητές λίμνες Πεζί και Βάθες που αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους του νησιού.

Χρυσόστομος

Δυτικά της πρωτεύουσας του νησιού, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στην κατάφυτη πλαγιά του βουνού, βρίσκεται ο οικισμός Χρυσόστομος, γνωστός και ως Απερίχου. Όμορφα πέτρινα σπίτια και περίτεχνοι ναοί του 17ου- 18ου αιώνα περιβάλλουν τον παραδοσιακό χωριό. Αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο περίφημο μικρό σπήλαιο «Μάνα Του Νερού» με το τρεχούμενο νερό. Στη διαδρομή θα συναντήσετε ένα παλιό παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το μνημείο του ήρωα Γεώργιου Σπανού που έχασε τη ζωή του στην Ικαριακή Επανάσταση του 1912. Κοντά στο χωριό θα βρείτε την πεντακάθαρη ερημική παραλία Λιβάδι με τα κρυστάλλινα νερά.

Βρες το ιδανικό κατάλυμα για τις διακοπές σου

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register