Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στην Ηρακλειά

Άγιος Αθανάσιος

Ένα ταξίδι στην παράδοση θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης στον Άγιο Αθανάσιο, ένα παραδοσιακό χωριό με παλιές πέτρινες οικίες κτισμένες με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και με μαγευτική θέα. Η σοφία της οικονομίας των υλικών, της επινοητικότητας που ήταν αναγκαία για την επιβίωση κάτω από σκληρές συνθήκες, όλα προκαλούν σήμερα το θαυμασμό, καθώς «δένουν» την αρχιτεκτονική με τον τόπο και την κάνουν να γίνεται μέρος της ίδιας της φύσης. Στην αρχή του χωριού συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος στην Ηρακλειά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, παραθαλάσσιος, αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το λιμάνι του νησιού. Όταν ήρθε ο ηλεκτρισμός στον οικισμό τα λίγα σπιτάκια έγιναν περισσότερα και σιγά-σιγά χτίστηκαν τα πρώτα τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια. Δεν υπήρχε οδικό δίκτυο για μεταφορά υλικών και αγαθών από τα άλλα χωριά και η μεταφορά τους γινόταν κυρίως με μουλάρια και γαϊδούρια, καθώς και με βάρκες. Μέχρι σήμερα η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και εξοχικών κατοικιών βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση με τα πόδια σε δύο πολύ όμορφες παραλίες, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και στο Λιβάδι. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1834. Είναι ένας μικρός ναός με παλαιό ξύλινο τέμπλο και παραδοσιακό πέτρινο πάτωμα. Κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου γίνεται πανηγύρι στην αυλή της εκκλησίας με φαγητό για όλο το εκκλησίασμα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και την ιδιωτική εκκλησία των Ταξιαρχών με το εξαιρετικό τέμπλο.

Παναγία

Η Παναγία είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του βουνού Πάπας. Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χλμ. από το λιμάνι και περίπου 2 χλμ. από την παραλία Τουρκοπήγαδο. Η σχετικά μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα τα παλιά τα χρόνια ήταν πλεονέκτημα, λόγω των επιδρομών των πειρατών. Τα σπίτια του χωριού ήταν όλα πέτρινα και πλήρως εναρμονισμένα με το γύρω περιβάλλον, οπότε το χωριό δε διακρινόταν από τη θάλασσα. Στους χάρτες θα το βρείτε και με το όνομα Ηράκλεια. Για πολλά χρόνια η Παναγία είχε τους περισσότερους κατοίκους του νησιού, λόγω έντονης αγροτικής δραστηριότητας. Ακόμα και σήμερα θα δείτε πολλά χωράφια με τις στέρνες τους για πότισμα των ζώων και παραδοσιακά πέτρινα αλώνια που σήμερα αποτελούν αξιοθέατα, καθώς μόνο ένα χρησιμοποιείται ακόμη. Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα, όπως και τα 3 καλντερίμια του χωριού. Διατηρούνται ακόμη και οι πέτρινοι φούρνοι που είχε κάθε οικογένεια. Σήμερα η Παναγία δεν έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, αλλά αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για όσους αναζητούν γαλήνη στις διακοπές τους. Από την Παναγία η θέα των γύρω νησιών (Νάξος, Πάρος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ανάφη και όλες οι υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες) είναι μαγευτική. Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου αποτελεί στολίδι του χωριού. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της Παναγίας αποτελεί και ο περίπατος, μέσω παραδοσιακού πέτρινου μονοπατιού, μέχρι την πηγή απ’ όπου υδρεύεται το χωριό.

Πηγή: Δήμος Νάξου

Διαμονή στην Ηρακλειά: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register