Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ανάφη χωριά οικισμοί

Χωριά στην Ανάφη

Χωριά στην Ανάφη

Γιαλός

Ο οικισμός του Αγίου Νικόλαου ή Γιαλός όπως τον λένε οι μόνιμοι κάτοικοι, είναι το Λιμάνι του νησιού, όπου θα προσορμιστείτε αν πάτε με δικό σας πλεούμενο και κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην περιοχή. Απέχει 3 χλμ από τη Χώρα και μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε με αυτοκίνητο, είτε με το λεωφορείο, που ξεκινά από τη Χώρα και το Κλεισίδι.

Κλεισίδι

Το Κλεισίδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος σε πλαγιά κοντά στο λιμάνι του νησιού (Όρμος Αγίου Νικολάου), με θέα στη θάλασσα και τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά. Το Κλεισίδι απέχει 2,5 χλμ ΝΑ από τη Χώρα και μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε με αυτοκίνητο, είτε με το λεωφορείο, που ξεκινά από το λιμάνι και τη Χώρα.

Χώρα

Πυκνοδομημένος ο οικισμός, έλκει την καταγωγή του από τα μεσαιωνικά χρόνια. Απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Με 270 κατοίκους σήμερα, η Χώρα διαφοροποιείται ανάμεσα σ’ εκείνες των άλλων Κυκλάδων από τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια της, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον οικισμό. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και καρδιά του χωριού. Κεντρική θέση στη Χώρα κατέχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης, του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού του Σταυρού, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Κάστρου, με βυζαντινές ή μεταβυζαντινές εικόνες. Ευρήματα από την αρχαία Ανάφη φιλοξενούνται στην Αρχαιολογική Συλλογή. Πεζοί κυκλοφορούν ελεύθερα, αφού σαν παραδοσιακός οικισμός η Χώρα δεν είναι προσπελάσιμη από τροχοφόρα. Ταβέρνες, ψησταριά, φούρνος, παντοπωλείο και μπαρ, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών. Η διαμονή των τελευταίων εξυπηρετείται από αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή πληροφοριών & photo slider: Δήμος Ανάφης

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register