Χωριά στην Αμοργό
Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή είναι οικισμός της Κάτω Μεριάς. Η ομώνυμη εκκλησία του οικισμού γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25 και 26 Ιουλίου όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με φαγοπότι και παραδοσιακή μουσική, για όλους τους κατοίκους της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται η παραλία Παραδείσια που στη βόρεια πλευρά της υπάρχουν αρχαία λείψανα πρωτοχριστιανικής εποχής.
Άγιος Παύλος
Ο Άγιος Παύλος είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Αιγιάλης και βρίσκεται βόρεια του νησιού, απέναντι από το νησί της Νικουριάς, με μια όμορφη και ιδιαίτερη παραλία. Η ομώνυμη εκκλησία του οικισμού έχει πανοραμική θέα το Αιγαίο.
Αιγιάλη – Όρμος Αιγιάλης
Η Αιγιάλη βρίσκεται βόρεια του νησιού, σε υψόμετρο 200 μέτρων και αποτελείται από τον Όρμο που είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού και τρία γραφικά χωριά στις βουνοπλαγιές της, τα Θολάρια, η Λαγκάδα, ο Ποταμός και ο παλιός οικισμός του Στρούμπου. Η Αιγιάλη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με στενά σοκάκια και καμάρες και ταβέρνες για παραδοσιακό φαγητό. Στην ανατολική είσοδο του χωριού βρίσκεται η πλατεία Λόζα, η οποία αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης του χωριού σε γιορτές. Εκκλησίες του γραφικού οικισμού είναι η Αγία Σοφία με τους δύο τρούλους και η Παναγία Ακαθή η Αϊβαλιώτισσα. Στην Κάτω Γειτονιά της Αιγιάλης είναι ο λόφος του κάστρου. Ο Όρμος της Αιγιάλης με τον έντονα ψαράδικο χαρακτήρα, είναι χτισμένος στο νότιο άκρο της παραλίας και αγκυροβόλι για επίσκεψη ιστιοπλοϊκών. Αποτελεί το νεότερο οικισμό της Αμοργού, γιατί τα παλιά χρόνια υπό τον φόβο των πειρατών τα χωριά χτίζονταν στην ενδοχώρα και όχι κοντά στην θάλασσα. Συγκεντρώνει πολλή τουριστική κίνηση, προσελκύοντας περισσότερο νεολαία, γιατί εδώ βρίσκεται το κάμπινγκ του νησιού, τα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα, μπαρ, ψαροταβέρνες, καθώς και παλιά καφενεδάκια δίπλα στη θάλασσα. Η όμορφη αμμώδης παραλία του Όρμου είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Αξιοθέατα στον Όρμο είναι το εκκλησάκι της Παναγίτσας, στην άκρη του λιμανιού ένας ανεμόμυλος και ψηλούς λιθόκτιστους τοίχους που ήταν κάποτε σημαντικές ρωμαϊκές εγκαταστάσεις. Από τον Όρμο ξεκινάνε πολλά μονοπάτια πεζοπορίας με όμορφα τοπία γεμάτα βότανα και λουλούδια για τα οποία φημίζεται η Αμοργός.
Αρκεσίνη
Η Αρκεσίνη βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού και απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Κόρακα σε υψόμετρο 220 μέτρων, έχει θέα το κάμπο της Κάτω Μεριάς, μια περιοχή γεμάτη με ελαιώνες και πολλά οπωροφόρα δέντρα. Η Αρκεσίνη είναι ένα από τα γοητευτικότερους και παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Είναι γεμάτη κυκλαδίτικα σπιτάκια, στενούς πλακόστρωτους δρομίσκους και ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Εκκλησίες του οικισμού είναι ο ενοριακός ναός του Αγίου Ονούφριου, η παλιά εκκλησία του Αϊ Γιάννη και ο ναός της Παναγίας της Καστριανής. Αξιοθέατα είναι ο Πύργος της Αγίας Τριάδας και τα ερείπια της αρχαίας Αρκεσίνης. Στον οικισμό μπορεί κανείς να βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνα, παντοπωλείο και καφενείο. Η κοντινότερη παραλία είναι το Αμμούδι στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο με τα πόδια. Συνέχεια από την συναντάμε τον συνοικισμό της Ραχούλας, την Καλοφάνα, την Καλοταρίτισσα, τον όρμο Παραδείσια, τη Μαύρη Μύτη και τον Κάτω Κάμπο.
Βρούτσι
Το Βρούτσι βρίσκεται σε ένα λόφο δυτικά του νησιού, στην περιοχή της Κάτω Μεριάς και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Είναι ένας μικρός οικισμός με υπέροχη θέα, ασβεστωμένα σπίτια και λίγους μύλους. Έχει λίγους κατοίκους και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Τα πρώτα ίχνη του οικισμού στην περιοχή χρονολογούνται στο τέλος της μετα-μεσοκυκλαδικής περιόδου, τον 3ο αιώνα π.Χ. Η κοντινότερη παραλία είναι η μαγευτική παραλία του Μούρου. Έχει καταλύματα για διαμονή για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι για την αρχαία πόλη της Αρκεσίνης.
Θολάρια
Τα Θολάρια βρίσκονται βόρεια του νησιού σε υψόμετρο 220 μέτρων με θέα όλη την περιοχή της Αιγιάλης. Ο οικισμός έχει παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με λευκά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες και φιλόξενους κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και με παραδοσιακά επαγγέλματα. Η ονομασία προέρχεται από τους ομώνυμους θολωτούς τάφους της ρωμαϊκής περιόδου. Εκκλησία του χωριού είναι των Αγίων Αναργύρων, με το θεόρατο μπλε τρούλο και τα διπλά επιβλητικά κωδωνοστάσια, που γιορτάζει 1η Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Αξιοθέατα του οικισμού είναι η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Αιγιάλης, που βρίσκεται στο λόφο Βίγλα. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε κορμός κούρου της αρχαϊκής εποχής. Ο οικισμός έχει αρκετά καταλύματα για διαμονή, καταστήματα, πολλά καφενεία και ταβέρνες όπου σερβίρουν φαγητό από τοπικά προϊόντα και κέρασμα ντόπιο ρακόμελο ή ούζο. Τα Θολάρια είναι γνωστό ότι έχουν την καλύτερη φάβα στην Ελλάδα, επειδή το έδαφος είναι γεμάτο μέταλλα και πολλοί ντόπιοι εξακολουθούν να κάνουν όλη τη διαδικασία με το χέρι. Κοντινές παραλίες είναι η Μικρή Βλυχάδα, η Λευρωσσός, ο Χόχλακας και η Ψιλή Άμμος. Υπάρχουν όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας γεμάτα ή βότανα και λουλούδια.
Καλοφάνα
Η Καλοφάνα βρίσκεται δυτικά του νησιού στην περιοχή της Κάτω Μεριάς. Είναι ένας αγροτικός οικισμός με λίγους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Ασβεστωμένα σπίτια με τις αυλές και τους κήπους τους, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι κτισμένα σύμφωνα με το παραδοσιακό Αμοργιανό στυλ. Εκκλησία του οικισμού είναι της Αγίας Παρασκευής, που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25-26 Ιουλίου με μεγάλο πανηγύρι που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι προετοιμασίες ξεκινούν 10 μέρες πριν τη γιορτή και σας σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό με συνοδεία τοπικής μουσικής και χορού. Οι κοντινότερες παραλίες είναι η ομώνυμη παραλία και η Παραδείσια.
Καμάρι
Το Καμάρι βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού στην περιοχή της Κάτω Μεριάς και είναι ο πιο αραιοκατοικημένος οικισμός με όμορφα σπιτάκια, στην πλαγιά του λόφου με θέα όλη την πεδιάδα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Η κοντινότερη παραλία είναι του Μούρου.
Κατάπολα
Τα Κατάπολα βρίσκονται βόρεια του νησιού, μέσα σε έναν φυσικό και προστατευμένο από τους ανέμους κόλπο. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «Κάτω πόλη» και αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού και ασφαλές αγκυροβόλιο για μικρά αλιευτικά και σκάφη αναψυχής. Χωρίζεται σε τρεις οικισμούς, τα Κατάπολα, το μικρό χωριό Ραχίδι με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το Ξυλοκεράτιδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών. Ιδιαίτερα γραφικό το τοπίο, η θέα των τριών οικισμών, οι ιστορικές εκκλησίες, οι πανέμορφες παραλίες, το λιμάνι με τα ψαροκάϊκα και τις βάρκες, ο απέραντος κάμπος στο βάθος. Τα Κατάπολα έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με εκατοντάδες παραδοσιακά άσπρα και μπλε κυκλαδίτικα σπιτάκια, πολλά στενά δρομάκια, γραφικούς ανεμόμυλους και ένα εντυπωσιακό ενετικό κάστρο. Εκκλησίες του οικισμού είναι της Παναγίας Καταπολιανής με το χαρακτηριστικό βενετσιάνικο καμπαναριό, χτισμένη στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που περιβάλλεται από κίονες και άλλα απομεινάρια αρχαίας αρχιτεκτονικής και ο Βυζαντινός ναός της Ευαγγελίστριας. Αριστερά και δεξιά των Καταπόλων υπάρχουν διάσπαρτες και άλλες αξιόλογες εκκλησίες όπως του Αγίου Παντελεήμονος με τη γιορτή της Ψημένης, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Αναργύρων. Αξιοθέατα του οικισμού είναι η παλιά βρύση με τις αρχαίες πέτρες, η αρχαία πόλη Μινώα στον λόφο της Μουντουλιάς και ένα Μυκηναϊκό νεκροταφείο με αξιόλογα ιστορικά ευρήματα. Παραλίες στην περιοχή των Καταπόλων είναι η ομώνυμη παραλία, Άγιοι Σαράντα, Άγιος Παντελεήμων, Κάτω Ακρωτήρι, Λεύκες, Μαλτέζι, Πλάκες, Τρεις Ιεράρχες, Τυροκόμος και οι Φοινικιές. Τα Κατάπολα έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, με τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, δημοτικό camping και πλήθος καταλυμάτων, προσελκύοντας περισσότερο οικογένειες. Τα Κατάπολα φημίζονται για την αστακομακαρονάδα, κατσικάκι Αμοργιανό στη γάστρα, πατατάτο, φάβα, καυτερή, πορτοκαλόπιτες και σοκολατόπιτες. Φημισμένα τοπικά προϊόντα είναι το ξυδάτο, παστέλι σε λεμονόφυλλα, ξεροτήγανα, ρακόμελο, μυζήθρα, παξιμάδια και μέλι. Από τα Κατάπολα ξεκινάνε τα μονοπάτια υπ’ αριθμόν 2, 3, 6 και 8.
Λαγκάδα
Η Λαγκάδα είναι ορεινός οικισμός και βρίσκεται ανατολικά του νησιού στην περιοχή της Αιγιάλης, αμφιθεατρικά κτισμένη στην ψηλότερη κορυφή του νησιού, τον Κρίκελλο, που έχει ύψος 821 μέτρα. Βόρεια του οικισμού διέρχεται ο χείμαρρος Αρακλός, ο οποίος σχηματίζει το ομώνυμο φαράγγι του Αρακλού. Η θέα από πολλά σημεία του χωριού από τον όρμο της Αιγιάλης μέχρι τη Νικουριά είναι εντυπωσιακή. Όμορφα, κατάλευκα σπίτια με την χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στενά σοκάκια και εκκλησάκια αιχμαλωτίζουν τα μάτια των επισκεπτών της Λαγκάδας, Τα παραδοσιακά έθιμα υπάρχουν στην καθημερινότητα και θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος στην ελληνική καθημερινότητα. Εκκλησίες του οικισμού είναι ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Τριάδας, της Παναγίας Επανοχωριανής με το ξακουστό πανηγύρι και του Σταυρού. Βορειοανατολικά της Λαγκάδας, κοντά στον Κρίκελλο βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το οποίο σήμερα αποτελεί μετόχι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Αξιοθέατα είναι οι ανεμόμυλοι και ο παλιός οικισμός του Στρούμπου. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία Λόζα όπου βρίσκεται η αγορά του οικισμού, με παραδοσιακά καφενεδάκια που κερνάνε ψημένη ρακί, μικρά μπαράκια, πολύχρωμα λουλούδια στο δρόμο, πραγματοποιούνται πανηγύρια και συγκεντρώσεις με μαγαζιά. Στη Λαγκάδα υπάρχουν καταλύματα διαμονής, εξαιρετικές ταβέρνες εδώ, καθώς και καταστήματα που πωλούν όμορφα, τοπικής παραγωγής κεραμικά. Από τη Λαγκάδα ξεκινούν πολλά όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας που είναι εύκολα προσβάσιμα.
Λεύκες – Αγία Θέκλα
Οι Λεύκες βρίσκονται βόρεια του νησιού, μόλις 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι των Καταπόλων. Αξιοθέατο του οικισμού είναι το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, με ένα κιονόκρανο στο τοίχο του, ενώ γύρω από τον οικισμό έχουν βρεθεί επιγραφές, κεραμικά υλικά, αρχαϊκοί κούροι ιωνικής τέχνης και υλικά από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς ακόμη χρόνους. Κοντινές παραλίες είναι η ομώνυμη, οι Φοινικιές και του Τυροκόμου. Λίγο μετά τις Λεύκες είναι η Αγία Θέκλα με δύο μόνο σπίτια. Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο, κάτι που μαρτυράει η ύπαρξη αγωγών νερού, σκαλιών, τοίχων ακόμη και λατομείου!
Ξυλοκερατίδι
Το Ξυλοκερατίδι βρίσκεται βόρεια του νησιού, απέναντι από το λιμάνι των Καταπόλων, όπου διατηρεί ακόμα και σήμερα το ναυτικό και νησιώτικο στοιχείο του, ως κέντρο ναυπήγησης και ελλιμενισμού των ιστιοφόρων πλοίων του νησιού. Είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με τα σπίτια να αγγίζουν τη θάλασσα, με πολύχρωμα ξύλινα καΐκια, όμορφα στενά δρομάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και την ομώνυμη παραλία. Στην αρχή του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών.
Ποταμός
Ο Ποταμός βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, στη νότια πλευρά του κόλπου της Αιγιάλης, σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Σελλάδα με φανταστική θέα στο αρχιπέλαγος και τη νησίδα Νικουριά. Είναι ο οικισμός που θεωρείται το μπαλκόνι της Αιγιάλης με την ωραιότερη θέα της Αμοργού. Είναι ένας ήσυχος και γραφικός ορεινός οικισμός, ο οποίος χωρίζεται στον Άνω και Κάτω Ποταμό όπου συνδέονται με πλακόστρωτο μονοπάτι. Τα παλιά μονόπατα και δίπατα σπίτια, με τις ασβεστωμένες αυλές, τα στενά δρομάκια έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Στον Κάτω Ποταμό βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως που είναι ορατή και από τον Όρμο και είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του πανηγυριού που τελείται εκεί κάθε χρόνο. Στον οικισμό υπάρχουν ταβερνάκια και μαγαζιά για καφέ και έχει εύκολη πρόσβαση στα μονοπάτια με τα φανταστικά τοπία.
Στρούμπος
Ο Στρούμπος, γνωστός ως το χωριό των νεράιδων και των ξωτικών αφού μοιάζει σα να βγήκε από παραμύθι, βρίσκεται βόρεια του νησιού, σε πολύ όμορφη τοποθεσία με απίστευτη θέα. Είναι ο οικισμός με τα 12 σπίτια και τους 13 φούρνους, ερημωμένος από μόνιμους κατοίκους, αλλά η αγορά κάποιων σπιτιών από ξένους τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του τόπου, του έδωσαν ξανά τη λάμψη που του αξίζει. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μικρό οστεοφυλάκιο και αριστερά του υπάρχει ένα στενό μονοπάτι που οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι του Άγιου Νικήτα. Κοντά στον οικισμό είναι το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και η ρεματιά Δρυ, όπου υπάρχει πηγή με νερό και μέχρι πρότινος λειτουργούσε το παλιό υδραγωγείο της Λαγκάδας. Μονοπάτι που πάει παράλληλα με το φαράγγι του Αρακλού βγάζει στο μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σκαρφαλωμένο στην κορυφή απότομου βράχου, όπου υπάρχει αρχαίο θυσιαστήριο των ιστορικών χρόνων.
Χώρα
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο χωριό της Αμοργού, που συνδυάζει το κυκλαδίτικο στοιχείο με μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Είναι ημιορεινό χωριό και βρίσκεται στο κέντρο και νότια του νησιού, στις νότιες πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, με σήμα κατατεθέν το Ενετικό της κάστρο και τους ανεμόμυλους. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών. Η Χώρα της Αμοργού με τον παραδοσιακό οικισμό, τα ασβεστωμένα σπιτάκια γεμάτα γλάστρες με βασιλικούς και γαριφαλιές, τα πολυάριθμα πλακόστρωτα σοκάκια, οι αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες και τις σαράντα εκκλησίες διάσπαρτες σε διάφορα σημεία, θεωρείται από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα χωριά, αποτελώντας αναμφισβήτητα το κέντρο της ζωής του νησιού. Οι περιπλανήσεις μέσα στον δαίδαλο των στενών, από τα Βορεινά μέχρι τα Βλυχά και την Κάτω Γειτονιά, σπάνια σε φέρνουν στα ίδια σημεία. Στα Βορεινά υπάρχουν εξαιρετικά στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις διώροφες κατοικίες με το πολύ στενό «μέτωπο», τους χαρακτηριστικούς κρέβατους και τους αποκρέβατους (αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το κρεβάτι, για τα σιτηρά). Τα Βορεινά είναι η παλαιότερη συνοικία της Χώρας, χτισμένη στα ριζά του κάστρου. Εδώ εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα λείψανα κατοίκησης από την 3η χιλιετία. Θα δείτε επίσης, λιοτρίβια και πηγάδια. Στη συνοικία ξεχωρίζει το ιστορικό κτίριο του παλιού σχολαρχείου, πίσω από το γυμνάσιο βρίσκεται ο Φωτοδότης Χριστός. Το Πλατύστενο ή Μέση Οδός, το πλακόστρωτο κεντρικό καλντερίμι που φτιάχτηκε επί Ενετοκρατίας, είναι η «ραχοκοκαλιά» της Χώρας. Η συνοικία του Τρούλλου με δίπατα σπιτάκια και πόρτες κατασκευασμένες από ξύλο. Η Χώρα Αμοργού έχει δύο πλατείες την Κάτω, όπου βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη της Αμοργού και την Απάνω Λόζα. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας αναβιώνουν ετησίως Αμοργιανά γλέντια, όπως του Σωτήρος Χριστού στις 6 Αυγούστου και η Γιορτή του Παστελιού. Εκκλησίες της Χώρας είναι ο βυζαντινός ναός της Ιεράς Μητρόπολης, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, που ανακαινίστηκε το 1689. Στην Κάτω γειτονιά (δυτική είσοδος της Χώρας) είναι ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1644 με ιερά κειμήλια από τα τέλη 17ου και 18ου αιώνα! Επίσης η εκκλησία της Μεταμόρφωσης και Αγίου Στεφάνου (δισυπόστατη), μετόχι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Θωμά, του Αγίου Θαλελαίου και του Σταυρού, οι εκκλησίες των της Ζωοδόχου Πηγής και των Τριών Ιεραρχών, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο του κάστρου, του Αγίου Κωνσταντίνου κάτω από το Κάστρο, η βυζαντινή εκκλησία της Κερά Λεούσας, κάτω από το κάστρο με τη θαυμάσια εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται εκεί περισσότερους από 15 αιώνες, αποτελώντας ίσως την παλαιότερη χρονολογικά σε περίοδο εκκλησία του χωριού. Διαθέτει πρόναο καθώς και προχριστιανικά στοιχεία.
Τα αξιοθέατα της Χώρας είναι:
- Ανεμόμυλοι που περικλείουν αμφιθεατρικά τον οικισμό, σε διαδοχικά υψώματα με εκπληκτική θέα.
- Αρχαιολογικό & Λαογραφικό μουσείο
- Καμάρα με πολυτοξική μορφή «Εμπροστιάδα» στην ανατολική πλευρά του χωριού και κοντά στην έξοδο, όπου στεγάζει το ιστορικό αρχοντικό κτίσμα του Ρούσσου (19ος αιώνας.)
- Το Κάστρο του 13ου αιώνα, στην κορυφή επιβλητικού βράχου που δεσπόζει στο χωριό, απ’ όπου είχε πάρει την παλαιότερη ονομασία του ο οικισμός.
- Ο Κάτω Λάκκος, στέρνα που χρησίμευε στην ύδρευση του οικισμού κατά τον Μεσαίωνα.
- Το κτίριο του Γυμνασίου, που είναι το πρώτο ελεύθερο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821.
- Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που κρέμεται κυριολεκτικά από τους επιβλητικούς βράχους και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.
- Ο Πύργος Γαβρά του 18ου αιώνας, μνημείο της Ενετοκρατίας, που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.
- Οι δύο Πύργοι Ελληνιστικής περιόδου, ένας στη θέση «Τερλάκι» βορειοδυτικά του οικισμού και ο άλλος στη θέση «Ρίχτι», βόρεια του οικισμού.
Οι κάτοικοι της Χώρας είναι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι, πρόθυμοι να σας ανταμείψουν για την τιμή που τους κάνετε να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Αμοργού. Η Χώρα έχει δυο όμορφες παραλίες, της Αγίας Άννας και την παραλία Καμπί. Έχει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή από τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης με αρκετές εξαιρετικές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα.