Χωριά στην Αίγινα
Άγιοι Ασώματοι
Χωριό που βρίσκεται στα 6 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας, ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο με κατεύθυνση προς την Αγία Μαρίνα, και οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κεντρική εκκλησία του. Στο χωριό βρίσκονται άλλες δύο εκκλησίες, οι Ταξιάρχες και η Οσία Νατρώνα. Σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.
Ανιτσαίο
Πρόκειται για ένα από τα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο χωριά στην Αίγινα μ’ ένα δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Το Ανιτσαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μ. και διαθέτει μία κεντρική εκκλησία κι ένα μύλο που μαρτυρά ότι παλαιότερα οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία, ενώ τα σπίτια του, ειδικά τα παλαιότερα, ξεχωρίζουν σε αρχιτεκτονική.
Βαγιά
Η Βαγιά είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι ένας αρχαίος οικισμός και η θέση του είναι τόσο ιδιαίτερη που για αυτό το λόγο η Αίγινα αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην εδαφική επέκταση των Γερμανών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άκρο της Βαγιάς ονομάζεται Τούρλος, όπου σήμερα βρίσκεται η Ναυτική Βάση Τούρλου. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε πολεμική βάση των γερμανικών στρατευμάτων και το μεγαλύτερο από τα 3 παρατηρητήρια του νησιού.
Βαθύ
Το Βαθύ είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην Αίγινα με παλιά αγροτικά σπίτια. Βρίσκεται μετά το Λεόντι και πριν φτάσουμε στη Σουβάλα. Στο Βαθύ παλαιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν με τα αμπέλια, τις ελιές και γενικότερα τη γεωργία. Στο Βαθύ υπάρχει ο Ναός της Αγίας Τριάδας και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Από εδώ η θέα είναι πανοραμική. Μετά την Αγία Τριάδα, λίγο έξω από το Βαθύ, στο δρόμο προς το Λεόντι, βρίσκεται η Γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας.
Κύλινδρας
Στη διαδρομή από Αγία Μαρίνα προς Πόρτες υπάρχει μία ταμπέλα που οδηγεί προς το μικρό χωριό του Κύλινδρα, στα βορειοανατολικά του Ανιτσαίου. Φαίνεται ότι παλαιότερα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αίγινας. Σήμερα υπάρχουν αρκετά ανακαινισμένα αλλά και νεόχτιστα σπίτια στην περιοχή και καθόλου άδικα, αφού το χωριό προσφέρει ηρεμία, ωραία φύση και υπέροχη θέα προς τον κόλπο του παραλιακού χωριού Πόρτες. Η πλατεία του Κύλινδρα είναι ένα παλιό αλώνι ενώ απέναντι φαίνεται μία παραδοσιακή στέρνα, δύο ακόμα σημάδια για τη ζωή του συγκεκριμένου χωριού μέσα στα χρόνια.
Κυψέλη
Η περιοχή της Κυψέλης Αίγινας, απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Η περιοχή παλιά λεγόταν «Χαλασμένη», μια ονομασία που προερχόταν από ένα μισοτελειωμένο εκκλησάκι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από το 1845 που σταμάτησε η κατασκευή του. Στην κεντρική πλατεία της Κυψέλης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και μια πλατεία.
Λαζάρηδες
Οι Λαζάρηδες βρίσκονται σε ορεινή περιοχή (στα 330μ.), απέναντι από το δρόμο που οδηγεί προς το Ελλάνιο Όρος. Ξεχωρίζει το όμορφο εκκλησάκι του χωριού, η Αγία Παρασκευή. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στην κορυφή του λόφου, στο παρατηρητήριο στα 410μ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο χωριό αυτό, μέσω επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας, έχει εντοπισθεί οικισμός, και στα νοτιοδυτικά του νεκροταφείο, που περιλαμβάνει κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους.
Μαραθώνας
Ο Μαραθώνας απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Μια περιοχή γνωστή για την αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, όταν και οργάνωσε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση με πρώτη πρωτεύουσα την Αίγινα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για λουόμενους καθώς διαθέτει 2 παραλίες με αμμουδιά το Μαραθώνα Α και το Μαραθώνα Β.
Μεσαγρός
Ο Μεσαγρός αποτελεί μια ιδιαίτερη και ιστορική περιοχή. Η ονομασία του προέρχεται από την τοποθεσία της περιοχής, τη θέση δηλαδή του χωριού σε μια πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά. Ο Μεσαγρός είναι ξακουστός και ιδιαίτερα γνωστός για τους αγγειοπλάστες τεχνίτες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το χώμα από τα γύρω βουνά ήταν αυτό που βοήθησε στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Τα μεσαγρίτικα κανάτια είναι ακόμα γνωστά για την ποιότητα τους και τη διατήρηση του νερού σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κλίμα του ήταν από τα πιο ξηρά της Ελλάδας.
Παχειά Ράχη
Χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός», η Παχειά Ράχη (ή Παχιοράχη) διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα που είχε στο παρελθόν και τον τοπικό της χαρακτήρα. Παλαιότερα ήταν το μόνο χωριό πάνω στο Ελλάνιο Όρος, πράγμα που δεν ισχύει πλέον, αλλά παραμένει αυθεντική από άκρη σε άκρη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το ιστορικό αυτό χωριό κατάγονταν μερικοί από τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Εδώ λένε ότι γεννήθηκε κι ο Αιγινήτης γλύπτης Ιωάννης Καρακατσάνης. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με το μεγάλο καμπαναριό, το μπλε τρούλο και τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα. H διαδρομή προς την Παχειά Ράχη, αλλά και η θέα από το χωριό σίγουρα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Τζίκηδες
Το χωριό αυτό μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά μέρη της Αίγινας, αλλά είναι σίγουρα ανερχόμενο από κατασκευαστική και οικοδομική άποψη. Οι Τζίκηδες, χάρη στη φυσική ομορφιά του τοπίου τους και στη θέα μαγνητίζει τον επισκέπτη.