Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αίγινα χωριά

Χωριά στην Αίγινα

Χωριά στην Αίγινα

Άγιοι Ασώματοι

Χωριό που βρίσκεται στα 6 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας, ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο με κατεύθυνση προς την Αγία Μαρίνα, και οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κεντρική εκκλησία του. Στο χωριό βρίσκονται άλλες δύο εκκλησίες, οι Ταξιάρχες και η Οσία Νατρώνα. Σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Το συγκεκριμένο Μοναστήρι το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, από Ελλάδα και εξωτερικό.

Αίγινα

Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί και το εμπορικό κέντρο του. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, όπου προσεγγίζουν όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το νησί. Από την πρώτη κιόλας ματιά, μπορεί κανείς να διακρίνει το συνδυασμό των αρχαίων μνημείων, κοιτώντας τον ναό του Απόλλωνα (Κολώνα), αλλά και της νεοκλασικής ιστορίας, διακρίνοντας τα νεοκλασικά κτήρια που απλώνονται κατά μήκος της παραλιακής οδού του νησιού. Στην παραλιακή οδό του νησιού, θα βρείτε κυρίως εστιατόρια, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και ουζερί και φυσικά τα περισσότερα παραδοσιακά φιστικάδικα. Τα περισσότερα κτίρια είναι νεοκλασικά και σε μερικά από αυτά βρίσκονται τα υποκαταστήματα τραπεζών. Υπάρχει σύνδεση με τα γραφικά σοκάκια, και με την οδό Σπύρου Ρόδη, που αποτελεί την εμπορική οδό της Αίγινας. Εκεί μπορεί κανείς να βρει super market, φαρμακεία, καταστήματα και μερικά ακόμα καταστήματα εστίασης. Ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει κάποιον μέχρι την Μητρόπολη της Αίγινας και το Εϋνάρδειο, το πύργο του Μαρκέλλου, το Καποδιστριακό Κυβερνείο και μερικές από τις πιο γνωστές εκκλησιές της Αίγινας. Στο κέντρο του νησιού βρίσκονται και οι βασικές συγκοινωνίες της Αίγινας, όπως είναι το ΚΤΕΛ Αίγινας που έχει την αφετηρία του στην πόλη, κοντά στο λιμάνι, όπως και τα ταξί. Στην παραλιακή οδό πραγματοποιείται κάθε χρόνο και το Φεστιβάλ φιστικιού. Η πόλη της Αίγινας είναι και το κεντρικό σημείο για διασκέδαση στην Αίγινα.

Ανιτσαίο

Πρόκειται για ένα από τα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο χωριά της Αίγινας μ’ ένα δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Το Ανιτσαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μ. κι έτσι ενδείκνυται τόσο ως μια ανάσα δροσιάς μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, όσο και για εκδρομές τον υπόλοιπο χρόνο. Το χωριό διαθέτει μία κεντρική εκκλησία κι ένα μύλο που μαρτυρά ότι παλαιότερα οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία, ενώ τα σπίτια του, ειδικά τα παλαιότερα, ξεχωρίζουν σε αρχιτεκτονική.

Κύλινδρας

Στη διαδρομή από Αγία Μαρίνα προς Πόρτες υπάρχει μία ταμπέλα που οδηγεί προς το μικρό χωριό του Κύλινδρα, στα βορειοανατολικά του Ανιτσαίου. Φαίνεται ότι παλαιότερα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αίγινας, ενώ αν κρίνουμε από τα σπίτια που έχουν διατηρηθεί, οι κάτοικοί του πρέπει να διέθεταν μία καλή οικονομική επιφάνεια. Σήμερα υπάρχουν αρκετά ανακαινισμένα αλλά και νεόχτιστα σπίτια στην περιοχή και καθόλου άδικα, αφού το χωριό προσφέρει ηρεμία, ωραία φύση και υπέροχη θέα προς τον κόλπο του παραλιακού χωριού Πόρτες. Η πλατεία του Κύλινδρα είναι ένα παλιό αλώνι ενώ απέναντι φαίνεται μία παραδοσιακή στέρνα, δύο ακόμα σημάδια για τη ζωή του συγκεκριμένου χωριού μέσα στα χρόνια.

Λαζάρηδες

Οι Λαζάρηδες βρίσκονται σε ορεινή περιοχή (στα 330μ.), απέναντι από τον δρόμο που οδηγεί προς το Ελλάνιο Όρος. Ξεχωρίζει το όμορφο εκκλησάκι του χωριού, η Αγία Παρασκευή. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στην κορυφή του λόφου, στο παρατηρητήριο (στα 410μ.). Αξίζει να επισημανθεί ότι στο χωριό αυτό, μέσω επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας, έχει εντοπισθεί οικισμός, και στα νοτιοδυτικά του νεκροταφείο, που περιλαμβάνει κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους.

Λιβάδι

Το Λιβάδι είναι μια περιοχή που βρίσκεται στα 2 χλμ. βόρεια της πόλης της Αίγινας, όπου βρίσκεται το ακρωτήρι Πλακάκια και ο βορειοανατολικός φάρος του νησιού. Μαζί με τα γειτονικά Πλακάκια αποτελούν μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αίγινας με όμορφα σπίτια, απέραντη θέα στην θάλασσα και άπλετο φως.

Μαραθώνας

Ο Μαραθώνας Αίγινας, απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Μια περιοχή γνωστή για την αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, όταν και οργάνωσε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση με πρώτη πρωτεύουσα την Αίγινα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για λουόμενους τόσο κάτοικους της Αίγινας όσο και τουρίστες-παραθεριστές. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο Μαραθώνας διαθέτει 2 παραλίες με αμμουδιά. Είναι χωρισμένες σε «Μαραθώνας Α’» και «Μαραθώνας Β’». Η περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο Μαραθώνας να διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που είναι ιδανικά για διαμονή στην Αίγινα. Η περιοχή διαθέτει και αρκετά καλοκαιρινά μαγαζιά αλλά και εστιατόρια. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχει σύνδεση με την συγκοινωνία. Κοντά είναι η περιοχή της Αιγινήτισσας, του Φάρου και των Βροχείων.

Παχειά Ράχη

Χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός», η Παχειά Ράχη (ή Παχιοράχη) διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα που είχε στο παρελθόν και τον τοπικό της χαρακτήρα. Παλαιότερα ήταν το μόνο χωριό πάνω στο Ελλάνιο Όρος, πράγμα που δεν ισχύει πλέον, αλλά παραμένει αυθεντική από άκρη σε άκρη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το ιστορικό αυτό χωριό κατάγονταν μερικοί από τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με το μεγάλο καμπαναριό, τον μπλε τρούλο και τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο πως την επιλέγουν αρκετοί για να τελέσουν εκεί τα μυστήρια της οικογένειάς τους. H διαδρομή προς την Παχειά Ράχη, αλλά και η θέα από το χωριό σίγουρα δεν αφήνει τον κόσμο αδιάφορο!

Πόρτες

Οι Πόρτες είναι δύο από τις πιο κρυμμένες κι άγνωστες παραλίες της Αίγινας, στο πιο απομακρυσμένο σημείο του χάρτη στα 12,5 χλμ από το λιμάνι, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Οι συγκεκριμένες παραλίες προσφέρουν ησυχία, μακριά από την πολυκοσμία και το θόρυβο, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους. Το σκηνικό ολοκληρώνουν μερικά εξοχικά σπιτάκια με όμορφες αυλές που πλαισιώνουν τις παραλίες και το λιμάνι. Από τις Πόρτες, αν κοιτάξει κάποιος απέναντι με καθαρό καιρό, μπορεί να δει όλο το νότιο κομμάτι της Αττικής, από Γλυφάδα μέχρι Σούνιο.

Τζίκηδες

Το χωριό αυτό μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά μέρη της Αίγινας, αλλά είναι σίγουρα ανερχόμενο από κατασκευαστική και οικοδομική άποψη. Οι Τζίκηδες, χάρη στη φυσική ομορφιά του τοπίου τους και στη θέα που μαγνητίζει τον επισκέπτη, αποτελούν κορυφαία επιλογή για την περίπτωση που σκέφτεσαι κάποιος να χτίσει ένα σπίτι στην Αίγινα. Βρίσκεται στα 5 χλμ απόστασης από το λιμάνι της Αίγινας, με κατεύθυνση προς Παχειά Ράχη και Πόρτες.

Χλόη

Η Χλόη από τα παλιά χρόνια εθεωρείτο αγροτική και αραιοκατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι κάτοικοί της ευλαβούνταν ιδιαίτερα τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των θαλασσινών και ναυτικών μελών των οικογενειών τους. Απόδειξη για αυτό είναι η ύπαρξη μικρών εκκλησιών αφιερωμένων στη χάρη του. Το πρώτο ξωκλήσι είναι στην είσοδο ακριβώς της οικίας Ν. Λεούση στη Χλόη, στο δρόμο που οδηγεί από τις Πολλές Ελιές προς τη θάλασσα (σημείο Προσήνεμο). Ο ναός βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στο δρόμο και κοσμείται από ένα υπέροχο μικρό καμπαναριό από Αιγινήτικο πουρί. Περιστοιχίζεται από τον όμορφο κήπο της οικίας Λεούση και είναι αρκετά  φροντισμένος και σε πολύ καλή κατάσταση. Ο δεύτερος μικρός ναός αποκαλείται ως ο «Άγιος Νικόλαος του Καρά». Βρίσκεται μέσα σε ένα αγρόκτημα με φιστικιές, ακριβώς πίσω από  το μοναστηράκι της Αγίας Αναστασίας. Μαρτυρείται ότι ο ναός είναι πολύ παλαιός και έχει αποκτήσει αυτήν την προσωνυμία από τον παλαιό ιδιοκτήτη του κτήματος που πιθανολογείται πως ήταν κάποιος «Καράς».

Πηγή πληροφοριών: Κοινότητα Αίγινας

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register