Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στα Μέθανα

Κάποια χωριά στα Μέθανα είναι χτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το ηφαίστειο, διατηρώντας ακόμη πολλά αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Παραδοσιακά γραφικά χωριά, παραθαλάσσιοι οικισμοί με λίγους κατοίκους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και τις μνήμες του παρελθόντος.

Άγιοι Θεόδωροι

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα γραφικό χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους. Τα ερείπια κάποιων ερειπωμένων ανεμόμυλων σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Βρίσκεται βόρεια της Κυψέλης και έχει φανταστική θέα στον Αργοσαρωνικό. Αν σταματήσετε έξω από το χωριό και κοιτάξετε πέρα στη θάλασσα θα δείτε το «πετροκάραβο», μία συστάδα βράχων που προεξέχουν από τη θάλασσα και από μακριά δημιουργούν την εντύπωση της εικόνας καραβιού. Γραφικό είναι και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Άγιος Γεώργιος

Το γραφικό απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου με το τσιμεντένιο Γερμανικό πλοίο, βρίσκεται βορειοανατολικά της χερσονήσου Μεθάνων. Μπορείτε να δείτε το τσιμεντένιο πλοίο, 45 μέτρων το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το λιμενοβραχίονα του λιμανιού. Πρόκειται για γερμανικό τσιμεντένιο καράβι που κατασκευάστηκε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και έμεινε στα αθαβή αυτού του λιμανιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Σωτήρα του 10ου αιώνα στη βορινή πλευρά του οικισμού και οι εκκλησίες του 18ου αι. Άγιος Γεώργιος και Μεταμόρφωση.

Άγιος Νικόλαος

Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από τα Μέθανα. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει χτισθεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται και μια από τις διασημότερες ιαματικές πηγές, τα Λουτρά του Παυσανία. Μια πηγή την οποία αναφέρει στα κείμενά του ο Παυσανίας, με θειούχο νερό που θεωρείται η πλουσιότερη πηγή σε πυριτικό οξύ. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται γύρω στους 29,5 βαθμούς Κελσίου και ενδείκνυται για τη θεραπεία γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού κτίσματος προς χρήση λουτρών.

Βαθύ

Το Βαθύ είναι ένα μικρό ψαροχώρι, στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου των Μεθάνων. Απέχει 21χλμ. (30 λεπτά) περίπου από το Γαλατά – στο δρόμο για το κάστρο του Φαβιέρου και το σπήλαιο των Περιστεριών. Βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου, απέναντι από την Καλλονή Τροιζινίας, κάτω από το Μεγαλοχώρι και το ηφαίστειο της Καημένης. Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πραγματικά ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Μια όαση γαλήνης και ηρεμίας, από τις λίγες που έχουν απομείνει. Το λιμανάκι του είναι καλά προστατευμένο από τους καιρούς και αποτελεί τόπο ελλιμενισμού για κότερα, ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη. Γύρω από το λιμανάκι είναι χτισμένα τα σπίτια του χωριού που εκτείνονται προς την πλαγιά του βουνού, με τα ελαιόδεντρα να συμπληρώνουν το τοπίο φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα, ενώ στις γύρω πλαγιές υπάρχουν μικροί αμπελώνες και λίγα οπωροφόρα δένδρα. Από το Βαθύ μπορείτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο στην Καμένη. Η ανάβαση μέχρι τον κρατήρα είναι εύκολη και η θέα από ψηλά φανταστική.

Βρωμολίμνη

Η Βρωμολίμνη είναι οικισμός της Λουτρόπολης των Μεθάνων, λίγο πιο έξω από την πόλη, στα ανατολικά της.

Δριτσάικα

Τα Δριτσάϊκα είναι οικισμός της Λουτρόπολης των Μεθάνων, λίγο πιο έξω από την πόλη, με χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Καημένη Χώρα

Η Καημένη Χώρα ή Καμένη είναι ημιορεινό χωριό με παραδοσιακά στοιχεία, πάνω από το Βαθύ, με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, στους πρόποδες του Ηφαιστείου, με την πλαγιά του να είναι διάσπαρτη από απολιθωμένη λάβα που αξίζει να δείτε. Πάνω από το χωριό βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του Ηφαιστείου των Μεθάνων, ένας από τους τριάντα που απαριθμεί. Η διαδρομή προς τον κρατήρα γίνεται από ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα και προσφέρει μια ωραία εμπειρία ανάβασης. Μπορεί κάποιος να κάνει πανέμορφες φυσιολατρικές διαδρομές στα αρχαία μονοπάτια της περιοχής. Στον  παραδοσιακό οικισμό της Καμένης, τα σπίτια είναι χτισμένα ανάμεσα στους μαύρους όγκους της λάβας. Εδώ παρατηρείται το εξής παράξενο: Απέναντι  από τους μαύρους όγκους της σβησμένης λάβας, υπάρχουν τρύπες, μικρές και μεγάλες σπηλιές, οι οποίες το χειμώνα βγάζουν θερμό αέρα και έτσι μέσα σε αυτές βάζουν οι κάτοικοι τις κατσίκες και τα πρόβατά τους, για να ζεσταίνονται, ενώ το καλοκαίρι τις χρησιμοποιούν ως φυσικά ψυγεία για τη διατήρηση των τροφών τους ακόμη και σήμερα.

Κουνουπίτσα

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Ορεινός παραδοσιακός οικισμός ο μεγαλύτερος της χερσονήσου, με τους κατοίκους της να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Από τα λίγα μέρη που μπορείς ακόμη να συναντήσεις γαϊδουράκια. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα βυζαντινά εκκλησάκια, όπως το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που είναι η ωραιότερη και παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της Τροιζηνίας – Μεθάνων και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που διατηρεί τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και το ξωκλήσι της Σωτήρος. Κοντά στην Κουνουπίτσα βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Η περιοχή της Κουνουπίτσας διακρίνεται για το πολύ καλό κλίμα της. Η Κουνουπίτσα είναι η πατρίδα του οπλαρχηγού του 1821, Ιωάννη Δεδεγκίκα, γνωστός και ως Ντέντες. Ντέντες στα αρβανίτικα σημαίνει καλός, παπούλης, δηλαδή σεβάσμιος. Σώζεται ακόμη το πατρικό του σπίτι και το κανόνι που χρησιμοποιούσε στις μάχες του με τους Τούρκους, φυλάσσεται από τους συγγενείς του σαν κειμήλιο.

Κυψέλη

Η Κυψέλη, που παλιά ονομαζόταν Κοσώνα είναι ένα παραδοσιακό χωριό με εύκρατο κλίμα, από τα πιο παλιά χωριά στα Μέθανα, χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία στα περιβόλια με κηπευτικά, στα αμπέλια και στις ελιές. Από εδώ ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στο ύψωμα Ογά και στη θάλασσα. Άλλο μονοπάτι καταλήγει στην κοιλάδα του Στραβόλογγου και στον Άγιο Αθανάσιο.

Μεγάλο Ποτάμι

Το Μεγάλο Ποτάμι είναι ημιορεινό χωριό με παραδοσιακά στοιχεία, πάνω από το Βαθύ, με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου. Αποτελεί και αυτό προορισμό μιας από τις δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές του που είναι χαραγμένες στη χερσόνησο των Μεθάνων.

Μεγαλοχώρι

Στα δυτικά της χερσονήσου, σκαρφαλωμένο στον ηφαιστειογενή βράχο, πάνω από το Βαθύ, βρίσκεται το Μεγαλοχώρι, με τον κόλπο της Επιδαύρου να απλώνεται μπροστά του. Είναι μικρός οικισμός με παλιά πέτρινα σπίτια. Η Χελώνα είναι η υψηλότερη κορυφή της χερσονήσου, με υψόμετρο 740μ. Εδώ βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής.

Μακρύλογγος

Ο Μακρύλογγος είναι σήμερα ο ορεινότερος οικισμός των Μεθάνων, χτισμένος στα 398μ. και που κατά τους παλαιούς χρόνους ονομαζόταν Πάνω Μούσκα. Είναι ένας οικισμός που αποκτά ζωή κυρίως το καλοκαίρι. Στη διαδρομή προς το χωριό, απαραίτητη είναι η στάση στο κιόσκι που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο και προσφέρει απίθανη θέα προς το Αγκίστρι και την Αίγινα. Γύρω υψώνονται οι δασωμένες κορυφές Χελώνα και Προφήτης Ηλίας καθώς και ο βυθισμένος σχεδόν κρατήρας του ηφαιστείου.

Παλαιά Λουτρά

Μετά τον Άγιο Νικόλαο, ο δρόμος που ανηφορίζει μέσα στο πευκοδάσος, καταλήγει στα Παλαιά Λουτρά. Παλαιά Λουτρά ή Κάτω Μούσκα σε παλαιές αναφορές, είναι ο μικρός οικισμός βορειότερα του Μακρύλογγου, με τα ταπεινά χωριατόσπιτα. Λέγεται πως ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Γεώργιου Μπάτη, συνθέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Πηγή: Δήμος Μεθάνων

Διαμονή στα Μέθανα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register