Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στα Κύθηρα

Αβλέμονας

Ένα από τα γραφικότερα χωριά των Κυθήρων είναι το ψαροχώρι αυτό. Στα χρόνια των Βενετών ονομαζόταν λιμάνι του Αγίου Νικολάου και ήταν ένα από τα 3 λιμάνια των Κυθήρων. Το μικρό Φρούριο (Καστέλο) στην είσοδο του λιμανιού χτίστηκε τον 16ο αιώνα και είναι το 3ο οχυρό που έχτισαν οι Βενετοί στα Κύθηρα. Στην ακμή του είχε πολεμίστρες, παρατηρητήρια και κανόνια. Ένα ιστορικό κτίριο επίσης είναι η οικία Καβαλλίνι, με το ηλιακό ρολόι στο ανώφλι του, η οποία στέγασε το προξενικό πρακτορείο της Αυστροουγγαρίας στα Κύθηρα. Το πανηγύρι που γίνεται στο λιμανάκι του χωριού στις 6 Αυγούστου στην γιορτή του Σωτήρος είναι από τα πιο δημοφιλή στο νησί και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου. Πολύ γραφικός ακόμα εδώ είναι ο επιτάφιος του χωριού.

Αγία Πελαγία

Η Αγία Πελαγία, το παλιό λιμάνι του νησιού, είναι ένα γραφικό χωριό στο βορά. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του νησιού, στις όμορφες και νεόκτιστες ξενοδοχειακές της μονάδες που βρίσκονται στους γραφικούς λόφους της. Πολλά τουριστικά καταστήματα υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής της ζώνης. Διαθέτει μια όμορφη μεγάλη παραλία μπροστά στο χωριό, ενώ μια σειρά από ξεχωριστές παραλίες βρίσκεται στα δυτικά της, καθώς και η επιβλητική απόληξη του φαραγγιού της «Κακιάς Λαγκάδας».

Αλοϊζιάνικα

Χτισμένα ψηλά, αντικρύζουν τη θάλασσα της Παλαιόπολης. Ένας οικισμός με παλιά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια πολλά από αυτά αναπαλαιωμένα. Διαθέτει αρκετά μικρά σοκάκια τα οποία μπορεί να περπατήσει κανείς. Τα Αλοϊζιάνικα διαθέτουν μικρές παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες.

Αρωνιάδικα – Πιτσινάδες

Υπέροχοι παραδοσιακοί οικισμοί στο κέντρο του νησιού με μοναδικά αναπαλαιωμένα σπίτια και αυλές. Περπατήστε στα στενά τους σοκάκια για να ανακαλύψετε θησαυρούς της αρχιτεκτονικής του νησιού και μοναδικές πέτρινες κατασκευές που αποτελούν έργα τέχνης. Οι οικισμοί διαθέτουν γραφικούς παραδοσιακούς ξενώνες.

Διακόφτι

Το Διακόφτι είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό των Κυθήρων με γαλαζοπράσινα νερά. Ιδανικός τόπος για οικογενειακές διακοπές και παιδιά. Πλεονέκτημα του χωριού είναι η υπέροχη κατάξανθη αμμουδιά του, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται το γνωστό πλέον, σπήλαιο της Χουστής όπου βρέθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του 4.000 π.Χ. Πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο είναι και το ναυάγιο του πλοίου Nordland το οποίο προσέκρουσε στη νησίδα Πρασονήσι και σήμερα είναι μισοβυθισμένο πλησίον του λιμανιού. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ταβέρνες και καφέ. Το Διακόφτι φιλοξενεί το κύριο λιμάνι του νησιού.

Κάλαμος

Μεγάλο σε έκταση και καταπράσινο το χωριό αυτό στα Νοτιοανατολικά των Κυθήρων. Στην περιοχή λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα εστίασης. Ο Κάλαμος βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις παραλίες, τη Φυρή Άμμο, το Χαλκό και τη Βρουλέα. Στην περιοχή επίσης υπάρχει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Καλοκαιρινές

Στο δρόμο για το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας συναντάμε το χωριό Καλοκαιρινές. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό χωριό του νησιού με σημαντικά κτίσματα τα οποία διατήρησαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους μέχρι τις ημέρες μας και σήμερα πολλά από αυτά αναπαλαιώνονται και λειτουργούν ως οικίες ή ως ξενώνες. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού θα συναντήσετε ένα από τα οινοποιείο του νησιού που στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο. Στις Καλοκαιρινές μπορείτε να δείτε επίσης έναν λειτουργικό αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο.

Καραβάς

Ο Καραβάς, ένα καταπράσινο χωριό του βορρά χτισμένο ανάμεσα σε γραφικούς λόφους. Κοντά στην εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Χαράλαμπο βρίσκεται η πηγή του Κεραμαρίου. Επίσης η φύση στην περιοχή Αμηργιαλί, (ή Αμήρ Αλής), είναι υπέροχη με τρεχούμενα νερά και πηγές. Εντυπωσιάζει εδώ ο ερειπωμένος οικισμός Μαυρογιωργιάνικα που μπορεί κανείς να τον επισκεφτεί περπατώντας. Μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα με το ρυάκι στο σηματοδοτημένο μονοπάτι για να φτάσετε στην πηγή της Πορτοκαλιάς.

Καρβουνάδες

Κεντρικό χωριό του νησιού με σημαντική εμπορική κίνηση. Οι Καρβουνάδες είναι από τα παλιότερα χωριά των Κυθήρων. Φαίνεται ότι κατοικείται εδώ και 700 χρόνια. Η ονομασία Καρβουνάδες πιθανότατα προέρχεται από βυζαντινό επίθετο ή παρωνύμιο Καρβουνάς. Στην κεντρική πλατεία του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στην περιοχή υπάρχουν καταστήματα εστίασης και παραδοσιακός φούρνος. Στις Καρβουνάδες βρίσκονται επίσης οι οικισμοί Κεραμωτό, και Σταθιάνικα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και Επτανησιακό χρώμα.

Καστρισιάνικα

Παραδοσιακός οικισμός στα βόρεια του νησιού με όμορφα παραδοσιακά σπίτια, γραφική πλατεία και αρκετούς ναούς. Τα τελευταία χρόνια πολλά παλαιά κτήρια αναπαλαιώνονται και κατοικούνται ξανά. Βρίσκεται κοντά στα Φριλιγκιάνικα και αποτελεί τμήμα της Τοπικής Κοινότητάς τους.

Καψάλι

Πανέμορφος παραλιακός οικισμός με διπλό κόλπο. Ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία των Κυθήρων. Πλήθος καταστήματα εστίασης υπάρχουν εδώ καθώς και σημαντικός αριθμός καταλυμάτων. Κοντά στο Καψάλι υπάρχει το πευκοδάσος του Αγίου Ιωάννη με τον ομώνυμο σπηλαιώδη ναό καθώς και η παραλία Σπαραγαρίο.

Λιβάδι

Στο εμπορικό κέντρο του νοτίου τμήματος το Λιβάδι, κυριαρχεί το μνημειώδες Αγγλικό γεφύρι «Κατούνι» με τα δώδεκα τόξα καθώς και  το Αγγλικό σχολείο της «Μηλαπιδέας», ένα κτίριο με γοτθικές αψίδες. Εδώ βρίσκεται επίσης ο παλαιότερος βυζαντινός ναός που σώζεται στα Κύθηρα, ο ναός του Αγίου Ανδρέα, ενώ στον παλαιό μεταβυζαντινό ναό της Αναλήψεως στο Κάτω Λιβάδι στεγάζεται το μουσείο-συλλογή «Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».

Λογοθετιάνικα

Τα Λογοθετιάνικα βρίσκονται δίπλα στον Ποταμό και είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στο νησί. Το χωριό είναι μεγάλο και «απλωμένο» σε μια μικρή πεδιάδα ενώ διαθέτει και αρκετούς μικρότερους οικισμούς. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί βυζαντινοί ναοί. Τα Λογοθετιάνικα είναι ένα χωριό με πλούσια αρχιτεκτονική και όμορφα παραδοσιακά σπίτια πολλά εξ αυτών αναπαλαιωμένα. Στα Λογοθετιάνικα υπάρχουν παραδοσιακά καταλύματα και εστιατόρια.

Μητάτα – Βιαράδικα

Είναι δύο καταπράσινα χωριά στο κέντρο του νησιού. Οι πηγές τους χιλιοτραγουδήθηκαν στην τοπική παραδοσιακή μουσική. Μοναδικής ομορφιάς είναι και το λαγκάδι που τα χωρίζει, με τα μικρά σπήλαια του «Σκύλου και της Γάτας» να ξεχωρίζουν στις  πλαγιές του. Από την πλατεία των Μητάτων η θέα προς την Παλαιόπολη και τα Βιαράδικα είναι υπέροχη. Η διαδρομή από τα Μητάτα στα Βιαράδικα είναι υπέροχη καθώς ο δρόμος περνάει μέσα στην καταπράσινη ρεματιά.

Μυλοπόταμος

O Μυλοπόταμος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυθήρων. Η «Νεράιδα» με τον καταρράκτη της, το καταπράσινο Λαγκάδι με τους παλαιούς νερόμυλους, το «Καμάρι» με την πηγή του και το περίφημο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι μερικά μόνο από τα σημεία αναφοράς του. Εδώ βρίσκεται ακόμα το Βενετσιάνικο Κάστρο της «Κάτω Χώρας», με το λιοντάρι της δυναστείας του Αγίου Μάρκου πάνω από τη μνημειώδη πύλη του. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης το χτισμένο σε βράχο παλιό μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής.

Παλαιόπολη

Κοντά στον Αβλέμονα βρίσκεται η Παλαιόπολη. Εδώ υπήρχε η ομηρική Σκάνδεια, για την οποία πιστεύεται ότι μέρος της έχει βυθιστεί στη θάλασσα μετά από σεισμούς. Μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των Κυθήρων έχουν βρεθεί εδώ. Στο λόφο πάνω από τον Αβλέμονα δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό.

Πλατιά Άμμος

Το βορειότερο χωριό των Κυθήρων. Διαθέτει μια μεγάλη παραλία από άμμο και ψιλό βότσαλο καθώς και μικρό λιμανάκι για ψαρόβαρκες. Είναι ένα χωριό το οποίο ακόμα και τον Αύγουστο είναι σχετικά ήσυχο και ενδείκνυται για οικογενειακές ήρεμες διακοπές. Στην περιοχή υπάρχει μικρός αριθμός από ταβέρνες και καφέ ενώ από εδώ ξεκινάει και ο ένας από τους δύο δρόμους που οδηγεί στο φανάρι του Μουδαρίου.

Ποταμός

Ο Ποταμός είναι το μεγάλο κεφαλοχώρι του βορείου τμήματος με όμορφα παλιά αρχοντικά, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και γραφικά στενά που συνδυάζει εμπορική και τουριστική κίνηση και νυχτερινή διασκέδαση. Διαθέτει πολλά καταστήματα εστίασης καθώς και επιλεγμένα εμπορικά και τουριστικά μαγαζιά. Το πολύχρωμο και πολύβουο παραδοσιακό παζάρι είναι το σημείο συνάντησης για τους Κυθήριους, κάθε Κυριακή πρωί.

Φράτσια

Τα Φράτσια είναι από τα παλαιότερα χωριά των Κυθήρων χρονολογούμενο από το 14ο αι. Άλλοτε ήταν και από τα πιο πολυάνθρωπα με πολλούς ολοζώντανους συνοικισμούς. Τα χρόνια της Αγγλοκρατίας ιδρύθηκε στην κεντρική πλατεία αλληλοδιδακτικό σχολείο, ενώ στις αρχές του 20ού αι. χτίστηκε δίπλα το νέο δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτούργησε περίπου μέχρι το 1980 και σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο. Τα Φράτσια διαθέτουν σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ενώ στην ανακαινισμένη πλατεία του δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις εστίασης και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χώρα

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα των Κυθήρων. Τη χαρακτηρίζουν τα παλαιά αρχοντικά και τα γραφικά της σοκάκια. Η θέα από  το σημείο «Μπελβεντέρε» είναι εντυπωσιακή. Το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει εδώ στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα με τον επιβλητικό φωτισμό του. Στη Χώρα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Λαογραφική Συλλογή «Λουράντου» και οι Δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.

Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Διαμονή στα Κύθηρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register