Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Φηρά Σαντορίνη

Φηρά στη Σαντορίνη

Χτισμένα στην άκρη της καλντέρας

Τα Φηρά στη Σαντορίνη βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού, χτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρων στην άκρη της καλντέρας, με θέα τη Νέα και Παλιά Καμένη και τη Θηρασιά.

Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και η πρωτεύουσα του νησιού και απέχει 8 χλμ. από το λιμάνι και 5 χλμ. από το αεροδρόμιο. Αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με όλες τις υπηρεσίες, τράπεζες, το κεντρικό ταχυδρομείο, φαρμακεία, καθώς και τις περισσότερες επιλογές για φαγητό, ποτό και ψώνια.

Η πόλη ανήκει στον τύπο των γραμμικών οικισμών, καθώς αναπτύχθηκε κατά μήκος ενός κύριου άξονα προς το στόμιο της Καλντέρας, με ολόλευκα σπίτια με θόλους και καμάρες, πολλά παραθυράκια στη πλευρά που βλέπει τη θάλασσα, στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ταράτσες που γίνονται μπαλκόνια στα διπλανά σπίτια, καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια ανάλογα με την καταγωγή του πληθυσμού.

Στη συνοικία του Φραγκομαχαλά είναι τα επιβλητικά σπίτια των παλιών καθολικών οικογενειών, όπου διοργανώνονταν μεγαλειώδεις μουσικές βραδιές το 19ο αιώνα. Οι Έξω και Μέσα Κατοικίες είναι μικροί οικισμοί των Φηρών, που στην περιοχή τους λειτουργούν αρκετά τουριστικά καταλύματα και κάμπινγκ. Τα Καθολικά είναι μια από τις πιο όμορφες συνοικίες των Φηρών, με καλοδιατηρημένα αρχοντικά, καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια. Κάτω από τα Φηρά είναι ο Γιαλός, το παλιό λιμάνι, από όπου φεύγουν τα καραβάκια για τη Νέα και Παλιά Καμμένη, δένουν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία για  τον Πειραιά και άλλους προορισμούς.

Τα Φηρά συνδεόταν παλιά με το Γιαλό μόνο με τις λεγόμενες σκάλες «Καραβολάδες» με τα 566 σκαλοπάτια. Το 1982 με χρηματοδότηση του εφοπλιστή Ε. Νομικού κατασκευάστηκε τελεφερίκ, όπου μπορεί να μεταφέρει ως και 1.200 επιβάτες την ώρα. Το όνομα Φηρά θεωρείται παραφθορά της λέξης Θήρα. Η αρχική τοποθεσία του οικισμού ήταν ο Γούλας (πύργος) της οικογένειας Bozzi, που είχε αμυντικές επάλξεις και περιβλήματα πάνω από την είσοδο για το φόβο των εισβολέων. Στη θέση που βρίσκονται τα Φηρά σήμερα, υπήρχαν αμπέλια και καναβές (αποθήκες κρασιού), όπου παρήγαγαν κρασί και ζούσαν το καλοκαίρι.

Τα Φηρά ιδρύθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα, κατόπιν συμφωνίας όλων των αρχών του νησιού για την επιλογή του χώρου, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την παλιά πρωτεύουσα, το καστέλι του Σκάρου που βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Ημεροβιγλίου, η οποία είχε υποστεί ζημιές από σεισμούς.

Στο κεντρικό μονοπάτι της καλντέρας και στα μικρότερα σοκάκια συγκεντρώνονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα,  γκαλερί και φυσικά η νυχτερινή ζωή του νησιού. Στα Φηρά υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία της Σαντορίνης, που είναι πάντα κατάμεστα από τουρίστες.

Αξιοθέατα στα Φηρά είναι:

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο δίπλα στα τελεφερίκ των Φηρών που αποκαλύπτει τη μακρά ιστορία του νησιού.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Α. Λιγνού
  • Το Μουσείο Μέγαρο Γκύζη που βρίσκεται στο ομώνυμο Πνευματικό Κέντρο, όπου εκτίθενται έξι μόνιμες συλλογές που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας της Σαντορίνης από την ενετοκρατία μέχρι σήμερα
  • Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας.
  • Το Μπελώνιο Πολιτιστικό Κέντρο κοντά στην κεντρική πλατεία που ιδρύθηκε με σκοπό τη προβολή της λογοτεχνίας και των τεχνών του νησιού.
  • Το Santozeum που στεγάζει τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου και φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις.
  • Το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου M. Nομικού με θέα στην καλντέρα και το ηφαίστειο.

Οι εκκλησίες στα Φηρά, όπως και σε όλη τη Σαντορίνη είναι αρκετές: ο καθολικός καθεδρικός ναός είναι η έδρα τόσο της ορθόδοξης, όσο και της καθολικής Μητροπόλεως της Σαντορίνης, η Παναγιά Υπαπαντή στο κέντρο Φηρών είναι ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στα Κάτω Φηρά, στις αρχές του 19ου αιώνα αποτέλεσε μητροπολιτικός ναός για τους ορθόδοξους κατοίκους του νησιού.

Η στάση των ταξί και των λεωφορείων για το Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι και Οία βρίσκεται στην αρχή του κεντρικού δρόμου της πόλης.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register