Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Στείρι στο νομό Βοιωτίας

Με θέα τον Παρνασσό

Το Στείρι στο νομό Βοιωτίας βρίσκεται σε υψόμετρο 455 μέτρων στους πρόποδες του Ελικώνα. Μια κωμόπολη με θέα τον Παρνασσό έχει ιστορία από την αρχαιότητα, με ένα μύθο να αναφέρει πως, ο Πετεώς, εκδιώχθηκε από τον Αιγέα και μετακόμισε μαζί με κατοίκους της Αθήνας στη συγκεκριμένη τοποθεσία, που ήταν στρατηγικής σημασίας και πήρε το όνομα από τη Στείριδα.

Στην περιοχή υπάρχουν απομεινάρια εκείνης της περιόδου, όπως επίσης από την εποχή του Βυζαντίου και από ενετικό κάστρο. Θα συναντήσεις τμήματα από υδραγωγεία, δεξαμενές, τάφους κ.α.

Η επανάσταση στο 1821 στη Ρούμελη κηρύχτηκε στον Όσιο Λουκά που υπάρχει στο Στείρι. Στην εθνική αντίσταση πήραν μέρος πολλοί ντόπιοι και πολέμησαν στη μάχη της Αράχοβας και στη συνέχεια, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, δεν ήταν λίγες οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Είναι πιθανόν το πρώτο χωριό Αρβανιτών σε αυτήν την πλευρά του βουνού και η γλώσσα μιλιέται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ακόμα στο Στείρι. Σήμερα είναι ένας οικισμός μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με τις κεραμοσκεπές να ξεχωρίζουν από μακριά όπως είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά.

Μπορεί να γίνει το εξ ορμητήριο για πολλές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή. Η μονή του Οσίου Λουκά είναι ένα βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας χτισμένο με την ίδια αρχιτεκτονική που χρησιμοποιήθηκε για την Αγία Σοφιά, μέσα σε έναν μεγάλο ελαιώνα.

Στην περιοχή που ονομάζεται Λάκκα, βρίσκεται η Ακρόπολη της Αρχαίας Στειρίδας, πάνω στο λόφο Μπούλιο. Από τη μία της πλευρά δεν έχει τείχη αφού τα βράχια είναι τόσο απότομα και δεν ήταν αναγκαία. Μέσα στην Ακρόπολη θα δεις λίθινες γούρνες, λιοτρίβι και πολλά άλλα ερείπια. Στην ανατολική πλευρά που υπάρχουν τείχη γίνονται φανεροί δυο πύργοι και υπάρχει νεκροταφείο με λαξευτούς θαλάμους. Σε έναν από αυτούς τους τάφους πιθανόν να ασκήτεψε ο Όσιος Λουκάς.

Στην περιοχή του Στειρίου βρίσκεται και η Ακρόπλολη του Αρχαίου Μεδεώνα, στο λόφο των Αγίων Θεοδώρων. Σώζεται ένα μικρό μέρος μονάχα με τρεις πύργους. Όταν έγιναν ανασκαφές στην περιοχή πριν να εγκατασταθεί το εργοστάσιο αλουμινίου που λειτουργεί ακόμα και σήμερα και είναι μία σημαντική μονάδα παραγωγής λόγω της εξαγωγής βωξίτη στην περιοχή, βρέθηκαν πολλοί τάφοι και ένα βασιλικός θολωτός τάφος.

Φυσικά, εφόσον βρίσκεσαι στο Στείρι, δε γίνεται να μην περπατήσεις το φαράγγι της Κλεισούρας που στην είσοδό του υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του Λεόντιου με τα δύο τόξα, που ήταν πιθανότατα μοναχός στον Όσιο Λουκά.

Το ξωκλήσι του Οσίου Συμεών πλαισιωμένο από πλατάνια και ένα πηγάδι με γούρνα έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά.

Το Στείρι είναι ιδανικός τόπος όλο το χρόνο. Το χειμώνα μέσα σε κατάλευκο τοπίο θα σε κρατήσει στην ζεστή αγκαλιά του και θα μπορέσεις να κάνεις εξορμήσεις σε γειτονικές περιοχές όπως είναι η Αράχοβα και συγχρόνως θα σου προσφέρει τη θαλπωρή και την ησυχία του.

Το Πάσχα, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα το κλίμα είναι κατανυκτικό, τη Μεγάλη Πέμπτη στολίζεται ο επιτάφιος και τη Μεγάλη Παρασκευή ο επιτάφιος του Όσιου Λουκά. Την ημέρα του Πάσχα γιορτάζουν με μουσική και τα αρνιά να ψήνονται στο δρόμο, σίγουρα μία διαφορετική εμπειρία. Και όλο αυτό το κλίμα μέσα στην άνοιξη με τη φύση να αναγεννάτε.

Τις αποκριές θα διασκεδάσεις οπωσδήποτε παίρνοντας μέρος στο καρναβάλι που διοργανώνεται, περιλαμβάνοντας παρέλαση με άρματα και καταλήγει στην πλατεία με μεγάλο γλέντι. Θα χορέψεις και θα πιείς όπως δεν έχεις συνηθίσει.

Ο Δεκαπενταύγουστος  γιορτάζεται επίσης στο Στείρι. Στις 14 του μήνα γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας ενώ στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου τιμούν τη μνήμη του Οσίου Συμεών του Στυλίτη με πανηγύρι.

Όπως καταλαβαίνεις, όποια εποχή κι αν πας, όλο και κάποια εκδήλωση θα πετύχεις και θα γίνεις μέρος του γλεντιού των κατοίκων, ενώ η φύση θα έχει ντυθεί ανάλογα.

Σίγουρα στο Στείρι θα ευχαριστηθείς το φαγητό αφού φημίζεται για τις ταβέρνες και τα κρεατικά του, που θα συνοδεύσεις με τσίπουρο ή κρασί τοπικής παραγωγής, όπως επίσης για τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τον τραχανά. Θα βρεις να αγοράσεις λάδι κι ελιές μα και τα άλλα προϊόντα που παρασκευάζουν.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register