Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Ρακή ή Τσικουδιά

Ρακή ή Τσικουδιά ΚρήτηςΗ κρητική ρακή ή τσικουδιά είναι προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με ιστορία γνωστή από τη Μινωική εποχή. Ακόμα και στη σημερινή εποχή από το Οκτώβρη έως τέλος Νοεμβρίου κρατά το έθιμο της απόσταξης, τα γνωστά “καζάνια “, μεγάλη γιορτή που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου σε κάθε χωριό. Τα ρακοκάζανα θεσμοθετήθηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες λειτουργίας στους Κρητικούς αγρότες.

Είναι αλκοολούχο ποτό μονής απόσταξης με ιδιαίτερα οξύ γεύση και ξεχωρίζει γιατί παράγεται από τα στέμφυλα σταφυλιών, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού.

Η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ είναι 37% και χωρίς προσθήκη γλυκάνισου ή άλλου βοτάνου (για αυτό δεν αλλάζει χρώμα με την προσθήκη νερού), την κατατάσσει στα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά). Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καλό είναι η αυθεντική ρακή της Κρήτης να συνδυάζεται με τοπικούς μεζέδες και όχι με γλυκά.

Το Ρακόμελο Κρήτης (Διαδικασία έγκρισης) βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Που θα βρείτε κρητική ρακή ή τσικουδιά

You don't have permission to register