Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πύργος Καλλίστης ή Σαντορίνη

Πύργος Καλλίστης Σαντορίνης

Το ψηλότερο χωριό του νησιού με την πανοραμική θέα

Ο Πύργος Καλλίστης Σαντορίνης ή Πύργος είναι το ψηλότερο χωριό του νησιού και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά, με πανοραμική θέα και στις δύο πλευρές του νησιού, κοντά στο λιμάνι και στην Έξω Γωνιά. Χτισμένος στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία ξεχωρίζει από απόσταση και θεωρείται από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά του νησιού, με θέα το ενετικό κάστρο, τα σπίτια διάσπαρτα αμφιθεατρικά τριγύρω του, ασβεστωμένες εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και αμπελώνες γεμάτους με τα χαρακτηριστικά καλαθόμορφα αμπέλια της Σαντορίνης.

Ο Πύργος είναι ένα παραδοσιακό χωριό που διατηρεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, με νεοκλασικά αρχοντικά, υπόσκαφα σπιτάκια, μικρές αυλές με λουλούδια, πλακόστρωτα δρομάκια, αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση δύναμης και ευημερίας.

Η παλιά του ονομασία ήταν Καινουργιομπούργο και ήταν ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού. Ήταν πρωτεύουσα του νησιού από το 1835 ως το 1914, μετά την εγκατάλειψη του Σκάρου το 1800 και διατηρητέο μνημείο από το 1995. Το καστέλι του Πύργου χτίστηκε το 1580 επί Τουρκοκρατίας και είναι σχετικά το πιο καινούργιο της Σαντορίνης. Χαρακτηρίζεται ενετικό γιατί κτίστηκε με την ίδια τεχνοτροπία όπως και τα υπόλοιπα καστέλια του νησιού. Στην κορυφή του δέσποζε αρχικά πύργος που γκρεμίστηκε για να χτιστεί η μονή του Αγίου Γεωργίου. Το καστέλι υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές με τον σεισμό του 1956, αλλά σήμερα αρκετά από τα κτίρια του διασώζονται. Το 18ο αιώνα επί Τουρκοκρατίας, ιδρύθηκε στον Πύργο η πρώτη σχολή Θήρας μετά από πρωτοβουλία των προκρίτων της περιοχής και του ηγούμενου της Μονής του Προφήτη Ηλία Παϊσίου.

Σήμερα στη θέση Μαρτινού της παλαιάς σχολής βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος είναι η παλιά αίθουσα διδασκαλίας της σχολής, ενώ γύρω υπάρχουν τα ερείπια από τις αίθουσες διαμονής των δασκάλων και των μαθητών. Υπήρξε τόπος εξορίας, μετά το 1839 ο Θεόφιλος Καϊρης εξορίστηκε στη Μονή του Προφήτη Ηλία, όπως και ο Δημήτρης Γληνός από τη δικτατορία του Μεταξά το 1936.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών που απλώνονται τριγύρω. Στην περιοχή βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης.

Αξιοθέατα στον Πύργο είναι το Μεσαιωνικό κάστρο με τα σπίτια και τα αρχοντικά κτισμένα γύρω του αμφιθεατρικά, όμορφα σοκάκια με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και διάσπαρτες εκκλησίες, το μνημείο των πεσόντων του χωριού στους πολέμους της περιόδου 1912 – 1921 στην πλατεία του Κάστρου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο στον ναό της Αγίας Τριάδας με Συλλογή Εικόνων και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Πύργου και το Λαογραφικό Μουσείο «Η Σαντορίνη που έφυγε» βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό συγκρότημα παλιάς κάναβας, χτισμένο το 1895.

Από τις πιο γραφικές στιγμές στον Πύργο είναι η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ανάβουν φωτιές σε τενεκεδένια λυχνάρια σε ολόκληρο το χωριό. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και ορατό από πολλά σημεία του νησιού. Ο Πύργος διαθέτει πάρα πολλές διάσπαρτες εκκλησίες και ξωκλήσια μέσα και έξω από το κάστρο αλλά και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που φημίζεται και για την εκπαιδευτική του προσφορά στο νησί. Τα Εισόδια της Θεοτόκου του 17ου αιώνα με το χρωματιστό τέμπλο, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού και βρίσκεται μέσα στο Καστέλι. Την παραμονή εορτής της, στις 15 Αυγούστου, οι γυναίκες του χωριού στολίζουν τον επιτάφιο. Στη συνέχεια γίνεται περιφορά στο χωριό, ψάλλοντας τα εγκώμια της Θεοτόκου, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ο Πύργος έχει καλή τουριστική υποδομή από διάφορα καταστήματα, μίνι μάρκετ, καφετέριες,  παραδοσιακά «καφένεια», εστιατόρια και ταβέρνες και αρκετά καταλύματα διαμονής από ξενοδοχεία, βίλες και σουίτες που θα σας μαγέψουν με την εκπληκτική θέα που προσφέρουν.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register