Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πόρος

Πόρος

Πόρος

Η «Μικρή Βενετία» του Αργoσαρωνικού

Ο Πόρος είναι ένα από τα γραφικότερα νησιά του Αργοσαρωνικού πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη όψη δίνει το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής αγναντεύοντας από ψηλά, ο Γαλατάς με τις όμορφες παραλίες του και το μαγευτικό Λεμονοδάσος με τις καταπράσινες λεμονιές και πορτοκαλιές.

Είναι μαγευτική η εικόνα που παρουσιάζει το στενό του Πόρου με το μοναδικό του κανάλι, πεύκα που φτάνουν ως τις ακτές, τον παραδοσιακό οικισμό και τη δαντελωτή ακτογραμμή που συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Ο Πόρος είναι το νησί του έρωτα και της γαλήνης και δεν είναι τυχαίο που τον έχουν χαρακτηρίσει «Μικρή Βενετία», αλλά και το προσωνύμιο «Βόσπορος του Αργοσαρωνικού».

Είναι ο τόπος που έχει εμπνεύσει και έχουν αγαπήσει αρχαίοι συγγραφείς αλλά και σύγχρονοι λογοτέχνες και ποιητές. Η ξεχωριστή γοητεία του νησιού έχει υμνηθεί διαχρονικά από διάσημους επισκέπτες του, όπως οι ποιητές Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος και Κωστής Παλαμάς, οι συγγραφείς Ιουλία Δραγούμη και ο αμερικανός Henry Miller.

«Το κλειστό λιμάνι ανάμεσα στο νησί του Πόρου και στα βουνά της Τροιζηνίας δίνει στον τόπο έναν γαλήνιο, ήμερο τόνο», όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που έγραψε στη Βίλα Γαλήνη στον Πόρο την «Κίχλη», ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

«Μπαίνοντας στον Πόρο έχεις την ψευδαίσθηση ενός βαθύ ονείρου. Ξαφνικά η γη συγκλίνει απ’ όλες τις μεριές και το καράβι ζουλιέται μέσα σε μια στενή λουρίδα θάλασσας απ’ όπου δε φαίνεται να υπάρχει έξοδος…» είχε γράψει κάποτε ο Χένρι Μίλερ.

Είναι το νησί που αγάπησε ο Ελληνικός κινηματογράφος. Στο Λιμανάκι της Αγάπης αγκαλιάστηκε ο Χορν με τη Σανσόν. Στο Ασκέλι έκανε ο Βέγγος το γόη «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο» και η Αλίκη κατηφόριζε από τα σοκάκια στην πλατεία του Κορυζή, καβάλα σε ένα γαϊδουράκι «Η Αλίκη στο Ναυτικό» κ.ά.

Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε είναι το ιστορικό Ρολόι, στην ψηλότερη κορυφή του λόφου, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Ορατό από κάθε σημείο της πόλης, χτισμένο το 1927, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Η Χώρα χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές των λόφων που περιβάλει το λιμάνι, από γραφικά σοκάκια, άσπρα ασβεστωμένα σπίτια με μπουκαμβίλιες και γλαδιόλες που φημίζονται για το άρωμά τους και γραφικά μαγαζάκια, με θέα τις ακτές της Πελοποννήσου.

Είναι ένα στολίδι αρχιτεκτονικής που συνδυάζει την αστική αρχοντιά µε τη νησιωτική απλότητα. Τα περισσότερα σπίτια είναι νεοκλασικά, διώροφα, έχουν σκεπές από κεραμίδια, πόρτες και παραθυρόφυλλα σε έντονα χρώματα, ασβεστωμένους η χρωματιστούς τοίχους, μπαλκόνια και κεραμικά που διακοσμούν το μπροστινό μέρος της σκεπής τους.

Πολλά κτίρια της Χώρας θεωρούνται διατηρητέα ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης, λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Η νησιώτικη παραδοσιακή πόλη είναι γεμάτη ζωή με πλήθος από τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες και πολλά μπαράκια.

Το λιμάνι του Πόρου που είναι το κέντρο της ζωής του νησιού, με πλήθος από τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες και πολλά μπαράκια.

Οι κάτοικοι του Πόρου είναι αυθόρμητοι, αξιοπρεπείς και φιλόξενοι. Είναι κοινωνικοί και χαβαλέδες.  Η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από την απλότητα.

Τα εκκλησάκια του Πόρου συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό, την παράδοση και τις τέχνες του τόπου στη σημερινή και στις παλαιότερες εποχές. Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Πόρου με πολύ μεγάλη ιστορική και θρησκευτική σημασία.

Ο Πόρος παρά το μικρό του μέγεθος διαθέτει παραλίες μοναδικής ομορφιάς, εύκολα προσβάσιμες με πυκνή βλάστηση και αρκετές είναι οργανωμένες.

Ολόκληρο το νησί χαρακτηρίζεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με αρχαιολογική, ιστορική, αρχιτεκτονική και αισθητική (φυσιολατρική) αξία, διατηρητέο ιστορικό μνημείο και ως παραδοσιακός οικισμός.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, η εύκολη πρόσβαση και ιδανικό καταφύγιο σκαφών, τα κατάφυτα τοπία για λάτρεις της πεζοπορίας, γραφικά σοκάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια, οι πανέμορφες παραλίες, περιπάτους σε καταπράσινα μονοπάτια, η ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η νυχτερινή ζωή και οι γευστικές απολαύσεις με τη ζεστή φιλοξενία, καθιστούν τον Πόρο έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για διακοπές ή για «αποδράσεις» του Σαββατοκύριακου και μαγεύει όλες τις εποχές.

Διαμονή στον Πόρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register