Πόθια στην Κάλυμνο
Ένας πολύχρωμος οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος
Η Πόθια ή Ποθαία είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων, που περιβάλλουν την κοιλάδα, τα λεγόμενα «Μαράσια», στις αρχές του 1850, όταν πλέον είχαν σταματήσει οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι επέστρεφαν στις παραθαλάσσιες περιοχές, από την Χώρα που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου. Ο οικισμός είναι εξαιρετικά πυκνοδομημένος, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και είναι όλα στραμμένα προς τη θάλασσα. Περπατώντας στα στενά πολύβουα δρομάκια της πόλης, είναι έντονα τα στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού στα παραδοσιακά κτίσματα, με ενδιαφέροντα δείγματα λαϊκής, νησιωτικής, αρχιτεκτονικής και ωραία καταστήματα. Στις συνοικίες του Αγίου Θεολόγου, της Ευαγγελίστριας, τις Πατήθριες και της Υπαπαντής θα συναντήσετε τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια. O ναός της Παναγίας Υπαπαντής είναι στολισμένος με θαυμάσιες εικόνες από τους πλούσιους σπογγεμπόρους που κατοικούσαν στη συνοικία της. Ο οικισμός διατηρεί τον τοπικό νησιώτικο χαρακτήρα, με αξιόλογη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αφού στα στενά του δρομάκια συναντάς αντικριστά παλιά αρχοντικά, επιβλητικά καπετανόσπιτα και μονόχωρα λαϊκά σπίτια σφουγγαράδων, με πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και αυλές πνιγμένες σε βασιλικούς και γεράνια. Ένα από αυτά είναι το αρχοντικό Βουβάλη, οικία του πιο γνωστού σπογγέμπορα και ευεργέτη του νησιού, το οποίο λειτουργεί σα Μουσείο. Επιβλητικά κτίρια, όπως το Δημαρχείο, το Επαρχείο και το Τελωνείο, που κτίστηκαν μεταξύ 1930-1935 μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί. Σήμερα η Πόθια αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, όπου θα βρείτε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες όπως αστυνομία, ταχυδρομείο, λιμεναρχείο, νοσοκομείο, τράπεζες, πολλά σούπερ μάρκετ κ.α. Ο περισσότερος πληθυσμός της Καλύμνου κατοικεί στην περιοχή της Πόθιας.
Αξιοθέατα στην Πόθια είναι ο κηρυγμένος αρχαιολογικός του χώρος που περιλαμβάνει:
- Λείψανα οχυρού ελληνιστικής περιόδου στη συνοικία του Αγίου Στεφάνου. Οι ορθογωνιασμένοι λίθοι του ενσωματώθηκαν σε νεότερες οικίες της Πόθιας.
- Τάφοι ελληνιστικής περιόδου (2 κιβωτιόσχημοι, 1 λακκοειδής και 1 καλυβίτης) στην περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Μάμα και την Αγία Τριάδα.
- Ρωμαϊκή δεξαμενή στο χώρο του νοσοκομείου της Πόθιας.
- Ρωμαϊκές θέρμες και κιβωτιόσχημοι τάφοι ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στην περιοχή του Δάμου.
- Ρωμαϊκό ταφικό κτίσμα στην περιοχή Φλάσκας.
- Λείψανα οχυρωμένου οικισμού ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων και θαλαμοειδείς τάφοι στην περιοχή του Δάμου.
- Οχυρωμένος οικισμός «Παλαιόχωρα», μεταξύ Πόθειας και Μυρτιών.
- Ιερό Δαλίου Απόλλωνος (κύρια φάση 4ου-3ου αι. Π.Χ.) και παλαιοχριστιανικές βασιλικές «Χριστού της Ιερουσαλήμ» και Αγίας Σοφίας της Ευαγγελίστριας, κτισμένες με οικοδομικό και επιγραφικό υλικό από τον αρχαίο ναό.
- Ενετικό Κάστρο Χρυσοχεριάς (15ου αι.).
- Σπήλαιο Χοιρόμαντρες, με ενδείξεις κατοίκησης και ευρήματα από τους νεολιθικούς ως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
- Σπήλαιο Αγίας Βαρβάρας, με ευρήματα προϊστορικών χρόνων.
- Μοναστηριακό συγκρότημα Αγίου Πέτρου, παλαιοχριστιανικής εποχής.
- Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, δυτικά του κάστρου της Χρυσοχεριάς.
- Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στο Παραδείσι, μονόχωρη καμαροσκέπαστη (13ου αιώνα).
- Ο ναός Αγίων Θεοδώρων (μεσοβυζαντινών χρόνων) στη Βουκολιά, κτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού, με αρχαιότερο οικοδομικό υλικό.
- Ο ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος (16ου αι.), όπου στην ευρύτερη περιοχή αναφέρονται επιφανειακά μυκηναϊκά όστρακα.
- Οι μονόχωρες εκκλησίες Αγίου Δημητρίου και Αγίου Ιωάννου Κουτσοκέφαλου (14ου αιώνα).
- Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ευαγγελίστριας, κτισμένη με αρχαιότερο υλικό προερχόμενο πιθανόν από αρχαίο ιερό της Άρτεμης. Σώζονται ερείπια και πρόκειται για τρίκλιτη με το ανατολικό τμήμα της βυθισμένο, αποτέλεσμα του σεισμού του 554 μ.Χ.
- Στην τοποθεσία «Τρεις Ιεράρχες» λείψανα υπαίθριου ιερού.
- Στην τοποθεσία «Καντούνι» λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Ζωοδόχου Πηγής
Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι το ιστορικό Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» και η εντυπωσιακή καστροπολιτεία του Χωριού, το λεγόμενο «Κάστρο της Χώρας.
Η Πόθια έχει αρκετά αξιόλογα μουσεία που προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στον επισκέπτη.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, στη συνοικία της Αγίας Τριάδα, παρουσιάζει την ιστορία του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους ως τη βυζαντινή εποχή. Το μουσείο φιλοξενεί και την περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου».
- Το Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου, στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για τα έθιμα και παραδόσεις της Καλύμνου.
- Το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο “Νεοκλασικό”, στον Άγιο Θεολόγο της Πόθιας, με ενδιαφέρουσες οικογενειακές εικόνες από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας.
- Το Ναυτικό Μουσείο, στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, δίπλα στο Δημαρχείο, είναι το μοναδικό σπογγαλιευτικό μουσείο στην Ελλάδα, με αντικείμενα από ναυάγια που εξιστορούν την παράδοση, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας του νησιού.
Δίπλα στο Ναυπηγείο βρίσκονται εργαστήρια επεξεργασίας των πολύτιμων σφουγγαριών.
Πολλές εκκλησίες της Πόθιας αλλά και της Καλύμνου γενικά, κοσμούνται από έργα μεγάλων Καλύμνιων ζωγράφων, με αξιόλογες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα.
Στην Πόθια κάθε συνοικία έχει και τη δική της εκκλησία, αλλά πιο εντυπωσιακές θεωρούνται:
- στην παραλία ο μητροπολιτικός ναός Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με τον ασημένιο τρούλο και το θαυμάσιο μαρμάρινο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά
- στο τελωνείο, στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, ο Άγιος Νικόλαος με μαρμάρινο τέμπλο φτιαγμένο στη Σμύρνη και σημαντικές αγιογραφίες νεότερης τέχνης, ταπεινό αφιέρωμα ευσέβειας και πίστης των σφουγγαράδων και ψαράδων του νησιού στον προστάτη Άγιο των Θαλασσινών
- στο κέντρο της πόλης η Παναγία Κεχαριτωμένη χτισμένη στα τέλη του 18ου αιώνα, με χρυσοσκάλιστο τέμπλο και σημαντικής αξίας εικόνες
- στη δυτική πλευρά του λιμανιού, πάνω από την πόλη, δεσπόζει το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα, με ένα νέο εντυπωσιακό οικοδομικό συγκρότημα και με μαγευτική θέα.
Οι κοντινές παραλίες είναι η Ακτή που βρίσκεται σε πολύ κλειστό κόλπο, η Γέφυρα και τα Θέρμα γνωστά για τις ιαματικές πηγές του.
Η Πόθια έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή, με τα περισσότερα καταστήματα τουρισμού και καταλύματα διαμονής. Στη νέα εντυπωσιακή παραλία κυριαρχούν καφετέριες, ταβερνούλες και εστιατόρια με εκλεκτά, θαλασσινά, τοπικά εδέσματα.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: commons.wikimedia.org