Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πολιχνίτος Λέσβος

Πολιχνίτος στη Λέσβο

Γνωστός για τα θερμά λουτρά που μοιάζουν με κολυμβήθρες

Ο Πολιχνίτος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Καλλονής, είναι έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας και υπάγεται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Ο Πολιχνίτος είναι παραδοσιακός και από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Λέσβου. Επιβλητικά αρχοντικά, νεοκλασικά δημόσια κτίρια, ένα πανέμορφο πολιτιστικό πολύκεντρο και η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής με πλούσιο παρελθόν. Περιβάλλεται από χαμηλούς λόφους με πυκνή βλάστηση και με ελαιώνες και είναι γνωστός για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Οι κάτοικοι του Πολιχνίτου ασχολούνται ως επί το πλείστον με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ονομασία του προήλθε από την ένωση των λέξεων «πολύ» και «ίχνος», όπου ίχνος ερμηνεύεται ως οικισμός. Η συνένωση αυτή των οικισμών στη σημερινή θέση του Πολιχνίτου οφείλεται στις επιδρομές πειρατών κατά το 14ο αιώνα, γιατί η νέα τοποθεσία που επέλεξαν οι τότε κάτοικοι των παραλιακών οικισμών, τους παρείχε την ασφάλεια επειδή η περιοχή δεν ήταν ορατή, τόσο από τον κόλπο της Καλλονής, όσο και από το Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Πολιχνίτος είναι γνωστός για τα θερμά λουτρά του, τα οποία μοιάζουν με κολυμβήθρες. Θεωρείται η θερμότερη της Ελλάδας από το μεσαίωνα. Ακόμη είναι γνωστές και οι αλυκές του, από τις οποίες και εξάγεται μέχρι και σήμερα αλάτι. Το αλάτι του Πολιχνίτου θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδος, είναι πολύ άσπρο και πολύ γευστικό και έχει μεγάλη περιεκτικότητα φυσικού ιωδίου.

Αξιοθέατα του χωριού είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου με το πανέμορφο από πέτρα πελεκητή, καμπαναριό του, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει μια πλούσια συλλογή από παλιά εργαλεία και σκεύη καθημερινής χρήσης και το πετρόχτιστο  διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου που έχει διπλή είσοδο στη πρόσοψή του.

Κοντά στον Πολιχνίτο θα βρείτε το Λισβόρι που διαθέτει κι αυτό θερμοπηγές και παράγει επίσης τα πιο γλυκά ρεβίθια του νησιού και τον ονομαστό και περιζήτητο γλυκάνισο που αρωματίζει το μυτιληνιό ούζο.

Το επίνειο του Πολιχνίτου είναι η Σκάλα Πολιχνίτου στον κόλπο της Καλλονής με μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο, γραφικό λιμανάκι και όμορφη παραλία. Άλλες κοντινές παραλίες είναι η απάνεμη Νυφίδα και τα Βατερά με την εντυπωσιακή παραλία 9 περίπου χιλιομέτρων.

Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register