Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πλωμάρι Λέσβος

Πλωμάρι στη Λέσβο

Μια γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη

Το Πλωμάρι βρίσκεται νότια της Λέσβου και διοικητικά υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πλωμαρίου του Δήμου Μυτιλήνης. Το Πλωμάρι – ο τρίτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Λέσβου – αποτελεί λιμάνι με μεγάλη τουριστική κίνηση και έχει καταγραφεί σαν η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Η σχετικά νέα πόλη που χτίστηκε το 1842 ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.λπ.).

Περιηγηθείτε στο γραφικό Πλωμάρι, γνωστό για τους παραδοσιακούς μεζέδες, τους φιλόξενους κάτοικους του αλλά και την παραγωγή ούζου. Απολαύστε ένα ουζάκι στη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου στην παλιά συνοικία του χωριού με τα αρχοντικά που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη». Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πλωμαρίου στεγάζεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου της κεντρικής πλατείας του οικισμού, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί ένα από τα παραδοσιακά καφενεία που χαρακτηρίζουν το Πλωμάρι. Τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, νομίσματα, ιστορικά ντοκουμέντα με τη μορφή εγγράφων και βιβλίων αλλά και η βιβλιοθήκη της πρώτης γιατρού της Λέσβου, Ειρήνης Ναυπλιώτου, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο χώρο.

Το πρώην σαπωνοποιείο Πούλια, το «Πολύκεντρο» του Πλωμαρίου, είναι αυτό που λειτουργεί ως Μουσείο Σαπωνοποιίας εδώ και αρκετά χρόνια. Στους χώρους του εκτίθενται εργαλεία παρασκευής του σαπουνιού, ετικέτες από διάφορες μάρκες, περιτυλίγματα καζάνια, καθώς και αντικείμενα των ιδιοκτητών του παλιού εργοστασίου.

Στα βουνά του Πλωμαρίου θα βρείτε το παλιό Πλωμάρι, αλλά και άλλα μικρά γραφικά χωριουδάκια χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου ανάμεσα σε αγέρωχους βράχους και πεύκα. Επισκεφθείτε τα και απολαύστε το απίθανο ορεινό τοπίο και την πλούσια βλάστηση.

Σε μικρή απόσταση από το Πλωμάρι θα βρείτε την παραλία του Αγίου Ισιδώρου, μία από τις καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα, αλλά και τη Μελίντα με τον εντυπωσιακό βράχο της καθώς και την Παναγιά Κρυφτή.

Το Πλωμάρι διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή με καταλύματα, τουριστικά μαγαζιά και καταστήματα εστίασης.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register