Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Παραλίες στο Νομό Χανίων

Νερά καταγάλανα, διάφανα, ψιλή άμμος σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και του ροζ, αλλά και ολόλευκα βότσαλα, πολυσύχναστες ή ερημικές, οι παραλίες στο νομό Χανίων κατατάσσονται μεταξύ των εντυπωσιακότερων όλης της Ελλάδας.

Αγία Μαρίνα

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα των Χανίων. Είναι χτισμένη κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου που διασχίζει όλα τα παραθαλάσσια χωριά δυτικά των Χανίων, Είναι μια παραλία με υπέροχη ξανθιά άμμο και καθαρά νερά και πλήρως οργανωμένη.

Αγία Ρουμέλη

Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Η Αγία Ρουμέλη δεν είναι προσβάσιμη οδικώς και οι μόνοι τρόποι για να έρθετε μέχρι εδώ είναι, είτε με τα πόδια ή με κάποιο από τα καράβια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων. Μέσα στην Αγία Ρουμέλη θα βρείτε ένα τμήμα της παραλίας που είναι οργανωμένο και διαθέτει λεπτή σκούρα άμμο και βαθιά νερά. Λίγο δυτικότερα σε αυτή την παραλία θα βρείτε μερικά πιο ήσυχα σημεία, καθώς και ένα τμήμα της που προτιμάται από γυμνιστές. Στην ανατολική πλευρά του χωριού και ακριβώς δίπλα στο λιμανάκι θα βρείτε μία ακόμη παραλία με ομπρέλες και χοντρό βότσαλο. Η παραλία της Αγίας Ρουμέλης εκτείνεται για μερικά ακόμη χιλιόμετρα προς τα ανατολικά και αν περπατήσετε θα βρείτε σίγουρα κάποιο εντελώς απομονωμένο σημείο.

Άγιοι Απόστολοι

Οι Άγιοι Απόστολοι βρίσκονται σε μία μικρή χερσόνησο με διαδοχικούς μικρούς κολπίσκους, πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων. Στους Αγίους Αποστόλους θα συναντήσετε δύο οργανωμένες παραλίες, με το γραφικό εκκλησάκι που έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή να βρίσκεται στη δυτικότερη από αυτές. Οι δύο παραλίες είναι πανομοιότυπες, περικλείονται από βράχια που τις προστατεύουν καλά από τους ανέμους και έχουν ρηχά νερά. Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται από ένα εκτενές άλσος. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και υπάρχουν καταλύματα σε όλη την τριγύρω περιοχή.

Άγιος Αντώνιος

Η παραλία του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται σε ένα ήρεμο κόλπο ανατολικά της Σούγιας με υφάλμυρο νερό που έχει αυξημένη ποσότητα ραδονίου και θεωρείται ιδανική για ιαματικά λουτρά. Στην παραλία θα βρείτε βότσαλα και βράχια και είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα. Στην παραλία δε θα βρείτε καμιά οργάνωση.

Άγιος Ονούφριος

Η παραλία του Αγίου Ονούφριου είναι μια ήρεμη παραλία, που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, μέσα σε ένα μακρόστενο προστατευμένο κόλπο που λειτουργεί και ως αγκυροβόλι. Η παραλία είναι αμμουδερή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη. Έχει πάρει το όνομά της από το μεταβυζαντινό μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί και γιορτάζει στις 12 Ιουνίου.

Άγιος Παύλος Ροδωπού

Βορειοδυτικά του νομού Χανίων βρίσκεται ο Άγιος Παύλος, μια πολύ απόμερη παραλία μέσα σε ένα γραφικό κόλπο στη Χερσόνησο Ροδωπού. Είναι βραχώδης με μεγάλα βότσαλα και βαθιά δροσερά νερά αλλά συνήθως είναι κυματώδης.

Άγιος Παύλος Σφακίων

Κοντά στην έξοδο των φαραγγιών Ελυγιάς και Σαπουνά βρίσκεται ο Άγιος Παύλος, μια πανέμορφη παραλία ανατολικά από την Αγία Ρουμέλη. Η παραλία είναι εντελώς απομονωμένη και ο μόνος τρόπος για να φτάσεις είναι με βάρκα ή με πεζοπορία. Η παραλία έχει χοντρή ασημένια και καφετιά άμμο και βοτσαλάκι και είναι περιτριγυρισμένη από το πανέμορφο πευκοδάσος της Σελούδας. Στην παραλία δεν υπάρχει καμιά οργάνωση και τα πεύκα είναι αρκετά πιο ψηλά από την αμμουδιά οπότε δε μπορούν να προσφέρουν τη σκιά τους στην παραλία.

Άγιος Χαράλαμπος

Δίπλα στην παραλία Αμμούδι στα Σφακιά, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Χαράλαμπου. Πήρε το όνομά της από το μικρό σπηλαιώδες εκκλησάκι, που χτίστηκε μέσα στους βράχους στη μια της άκρη και αφιερώθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο. Η παραλία του Αγίου Χαράλαμπου είναι βοτσαλωτή με πεντακάθαρα νερά και βραχώδες περιβάλλον και διαθέτει υποτυπώδη οργάνωση.

Αλμυρίδα

Η Αλμυρίδα βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Χανίων έχει δύο πολύ καλές αμμώδης παραλίες με ρηχά νερά. Οι παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους από μια πολύ μικρή βραχώδη χερσόνησο. Διαθέτουν πλήρη οργάνωση και ταβέρνες. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «περιοχή φυσικού κάλλους».

Άσπρη Λίμνη

Η παραλία Άσπρη Λίμνη βρίσκεται δυτικά από τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας και είναι μια από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Κρήτης, σχεδόν άγνωστη σε όλους. Είναι μια πολύ μικρή παραλία με λευκή άμμο και δε διαθέτει καμιά οργάνωση. Περιτριγυρίζεται από πολλούς βράχους που δημιουργούν ένα φράγμα και μια μικρή προστατευμένη λίμνη που δίνει την αίσθηση της πισίνας.

Αστροπελεκητά

Η μικρή παραλία Αστροπελεκητά βρίσκεται ανατολικά στο Ακρωτήρι Πλάκα και έχει καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο. Δεν υπάρχει καμμιά οργάνωση στην παραλία.

Αφράτα

Ανατολικά του χωριού Αφράτα βρίσκεται η όμορφη παραλία Αφράτα, καλά προστατευμένη μέσα σε ένα ήρεμο κόλπο. Η βοτσαλωτή παραλία έχει μια υποτυπώδη οργάνωση.

Βάταλος

Ο Βάταλος βρίσκεται δυτικά του Φραγκοκάστελου και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η άμμος και τα κατά τόπους βότσαλα και βράχια. Είναι πολύ καλά οργανωμένη και έχει πάρα πολλές επιλογές για καταλύματα και φαγητό.

Βιγγλιά

Η παραλία Βιγγλιά βρίσκεται 3 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη της Κισσάμου και 38 χλμ δυτικά των Χανίων. Η παραλία αρχίζει από την Παναγιά του Λιμανιού, κοντά στο λιμάνι της Κισσάμου, και απλώνεται ως την Καλυβιανή. Εϊναι αμμώδεις παραλίες με κατά τμήματα διακοπές από βότσαλα και μερικούς βράχους. Η κύρια παραλία στα Βιγγλιά έχει ένα χαρακτηριστικό ημικυκλικό σχήμα και αμμουδερό βυθό, ενώ είναι λίγο οργανωμένη. Παρόλο που τα Βιγγλιά δεν είναι γενικά οργανωμένα, έχουν αρκετούς φανατικούς επισκέπτες, που προτιμούν την ηρεμία της περιοχής και την καθαρή θάλασσα. Άλλωστε οι ανέσεις της πόλης είναι πολύ κοντά, καθώς η Κίσσαμος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Βιένα

Η Βιένα ή η Λίμνη του Κριού βρίσκεται δυτικά της Παλαιόχωρας. Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία. Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Κοντά στην παραλία υπάρχει χαμηλή βλάστηση και δεν υπάρχει καθόλου οργάνωση. Είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης και είναι μια από τις άγνωστες και πιο απόμερες παραλίες της Κρήτης.

Βλητές

Ο Βλητές βρίσκεται προστατευμένος μέσα στον κόλπο της Σούδας και είναι η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής. Έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά και είναι ρηχή.

Βουλόλιμνη

Η Βουλόλιμνη νοτιοδυτικά του νομού Χανίων και απέχει μόλις 500 μέτρα από τον οικισμό της Χρυσοσκαλίτισσας. Η Βουλόλιμνη επί της ουσίας μοιάζει με κρατήρα κοντά στην ακτή και το όνομα της σημαίνει βουλιαγμένη λίμνη. Τα βράχια εκεί δημιουργούν ένα φυσικό τείχος γύρω από τη θαλάσσια περιοχή και αφήνουν μόνο ένα μικρό πέρασμα για τις βάρκες προς το πέλαγος. Η Βουλόλιμνη μοιάζει με λίμνη ή πισίνα αφού είναι μονίμως προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Αυτό το φυσικό λιμάνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών. Η θάλασσα στη Βουλόλιμνη είναι καταγάλανη και απάνεμη. Παραλία εκεί δεν υπάρχει και τα νερά βαθαίνουν απότομα.

Γεράνι

Η παραλία Γεράνι βρίσκεται μπροστά στο ομώνυμο χωριό του νομού Χανίων, έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα περίπου και έχει υπέροχη άμμο και καθαρά νερά αλλά συνήθως υπάρχει κύμα. Η παραλία είναι πολυσύχναστη και διαθέτει άρτια οργάνωση αλλά υπάρχουν και κάποια σημεία που που έχουν λιγότερο κόσμο και δεν είναι οργανωμένα.

Γεωργιούπολη

H παραλία της Γεωργιούπολης είναι το τμήμα της τεράστιας αμμώδους ακτής, συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, που βρίσκεται μπροστά από την ομώνυμη κωμόπολη. Είναι μια μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα, γεμάτη ποτάμια και πηγές. Η παραλία της Γεωργιούπολης εκτείνεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Αλμυρού, έως την παραλία του Καβρού, η οποία αποτελεί φυσική συνέχεια της πρώτης. Η παραλία της Γεωργιούπολης είναι αμμουδερή με μεγάλους αμμόλοφους και ρηχά νερά. Είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη ωστόσο, αν φυσάει χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των ρευμάτων της θάλασσας. Η παραλία της Γεωργιούπολης, 700 μέτρα ανατολικά του λιμανιού κόβεται από τον ποταμό Περαστικό και συνεχίζεται στα ανατολικά, όπου και φαρδαίνει. Το τμήμα της παραλίας της Γεωργιούπολης που βρίσκεται κοντά στο ποταμό είναι γνωστό και ως παραλία Περαστικός και είναι καταπράσινο. Λόγω των ποταμών η θάλασσα στη Γεωργιούπολη είναι παγωμένη.

Γλάρος

Η παραλία Γλάρος βρίσκεται δυτικά κοντά στην πόλη των Χανίων και είναι το παραλιακό μέτωπο του χωριού Κάτω Δαράτσος. Η παραλία Γλάρος χωρίζεται από τη δυτική παραλία των Αγίων Αποστόλων με μια πολύ λεπτή λωρίδα γης, η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι που είναι χτισμένος ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Η παραλία του Γλάρου έχει ψιλή άμμο και αρκετά αλμυρίκια για φυσική σκιά αλλά είναι κι ανοιχτός στους βόρειους ανέμους. Διαθέτει πλήρη οργάνωση και υπάρχουν πολλά καταλύματα στη γύρω περιοχή.

Γλυκά Νερά

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται στα δυτικά της Χώρας Σφακίων. Είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων και είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης. Το όνομά της το πήρε από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Η παραλία είναι βοτσαλωτή κι έχει το χαρακτηριστικό βαθυγάλανο χρώμα νερών της Κρήτης. Ο μόνος τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι δια θαλάσσης ή με πεζοπορία από μονοπάτι αρκετά δύσκολο.

Γραμμένο

Ανατολικά της χερσονήσου Γραμμένο εκτείνεται η υπέροχη παραλία Αλωνάκι και παραπέρα ο Γιαλός ή Βότσαλο.  Οι ακτές έχουν βότσαλα και η θαλάσσια περιοχή δημιουργεί κύματα με μεγάλο ύψος. Στην πολυσύχναστη παραλία Αλωνάκι και στο δυτικό τμήμα της θα βρείτε αλμυρίκια για φυσική σκιά και μια υποτυπώδη οργάνωση. Δυτικά της χερσονήσου υπάρχει ένας εντυπωσιακός αμμώδης κόλπος  που ονομάζεται «στου Χουμά». Στο Γραμμένο θα δείτε και το πανέμορφο δάσος των κέδρων. Στην περιοχή υπάρχουν κάποια καταλύματα και ταβέρνες.

Γύλισμα

Η παραλία Γύλισμα ή Αφρατόλακκοι βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάμπος στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Χανίων και έχει μεγάλα βότσαλα και την πιάνει πολύ ο δυτικός άνεμος. Υπάρχει σχετική οργάνωση στην παραλία αλλά κοντά θα βρείτε καταλύματα και ταβέρνες. Το καταπράσινο τοπίο, που περιβάλλει την παραλία είναι μαγικό. Δύο ποταμοί στους οποίους ρέει νερό όλο το χρόνο διασχίζουν τον Κάμπο. Ο Μεσοχωριανός ποταμός είναι ο πιο μεγάλος, ενώ ο δεύτερος λέγεται Βαρθακονιάς. Ο Μεσοχωριανός διασχίζει μια μικρή κοιλάδα αλλά και το φαράγγι του Κάμπου.

Δραπανιάς

Η παραλία του Δραπανιά βρίσκεται ανάμεσα στον Κορφαλώνα και στα Νωπήγεια. Το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο χωριό, το οποίο βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από την  παραλία. Το δυτικό άκρο αυτής της ακτής ονομάζεται παραλία Κόκκινο Μετόχι. Η παραλία του Δραπανιά, όπως και όλες οι γειτονικές παραλίες, απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση δύο χιλιομέτρων και στην ουσία αποτελεί το κεντρικό μέρος της τεράστιας ακτής που αρχίζει από την Κίσσαμο και εκτείνεται ως το ακρωτήριο του Ροδωπού.

Δώματα

Η μαγευτική παραλία Δώματα βρίσκεται στην περιοχή Τσέσες. Στην παραλία καταλήγει το άγριο και δύσβατο φαράγγι του Κλάδου και του Φλόκου. Στα Δώματα υπάρχουν δύο παραλίες που χωρίζονται από μία συστάδα βράχων. Η πρώτη βρίσκεται στα δυτικά και διασχίζεται από το μονοπάτι Ε4, ενώ η δεύτερη και μικρότερη είναι προσβάσιμη, είτε με βάρκα, είτε κολυμπώντας για λίγα μέτρα από τη μεγάλη παραλία. Η μικρότερη παραλία στα ανατολικά θεωρείται πιο όμορφη και συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο. Και οι δύο παραλίες έχουν απέραντη, σχεδόν απάτητη γκρίζα αμμουδιά και διάφανα, καταγάλανα νερά. Γύρω από τα Δώματα, οι μετακινήσεις του εδάφους και η διάβρωση από τον αέρα και το νερό έχουν συνθέσει ένα μοναδικό σκηνικό από αναβαθμίδες με κάθετους βράχους και απότομες χαράδρες. Η παραλία πήρε το όνομά της από αυτούς τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Υπάρχουν πολλά πεύκα που βρίσκονται πάνω από την παραλία και προσφέρουν φυσική σκιά. Η πρόσβαση στα Δώματα γίνεται μέσω απότομου μονοπατιού ή δια θαλάσσης.

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά κόβεται δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Στις αμμοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι. Εδώ φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα και αρκετά ζωάκια των αμμοθινών. Στη χερσόνησο σχηματίζονται πανέμορφες παραλίες με άσπρη άμμο όπου σε κάποια σημεία παίρνει ροζ χρωματισμό από τα θραύσματα των κοχυλιών κι έχουν ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα που θυμίζουν εξωτικό τοπίο. Στα 200 μέτρα μέσα στη θάλασσα υπάρχει το μικρό νησάκι που προσέκρουσε το 1907 το αυστριακό πλοίο Imperatrix και τα 38 θύματα του ναυαγίου φημολογείται ότι έχουν θαφτεί εκεί. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός τον οποίο θα συναντήσετε επάνω στο νησί μαζί με ένα εκκλησάκι και ένα μικρό φάρο στη νοτιοδυτική πλευρά. Η παραλία του Ελαφονησίου στην ανατολική πλευρά της έχει άρτια οργάνωση και είναι πολυσύχναστη. Οι υπόλοιπες παραλίες κατά μήκος της χερσονήσου είναι πιο ήρεμες και πιο όμορφες.

Ζερομούρι

Το Ζερομούρι βρίσκεται στην ανατολική μεριά της Αγίας Ρουμέλης, ακριβώς μετά το ποτάμι που χύνεται στη θάλασσα από το φαράγγι και κάτω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τάρρα. Στην παραλία υπάρχουν σχηματισμοί με υπέροχες σπηλιές στα κροκαλοπαγή πετρώματα και πολύ όμορφα βότσαλα.

Ίλιγγας

Στην έξοδο του φαραγγιού Καβή, στα δυτικά της Χώρας των Σφακίων βρίσκεται ο Ίλιγκας ο οποίος είναι μια απίστευτης ομορφιάς παραλία με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και ασημένια χοντρή άμμο. Ο Ίλιγκας έχει τρεις παραλίες. Η πρώτη παραλία στα δυτικά είναι μεγαλύτερη ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται ανατολικά, είναι απόμερες και πρσβάσιμες μόνο με σκάφος ή κολυμπώντας από την πρώτη παραλία.

Καβρός

Η παραλία του Καβρού αποτελεί τμήμα της τεράστιας ακτής μήκους 10 χιλιομέτρων που ξεκινάει στα δυτικά από την παραλία της Γεωργιούπολης και φτάνει στα δυτικά έως την Επισκοπή. Η παραλία του Καβρού έχει υπέροχη άμμο και πεντακάθαρα νερά. Τα νερά είναι ρηχά αλλά σηκώνει σχετικά συχνά κύμα, καθώς η περιοχή είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι πολύ καλά οργανωμένο και είναι πολύ λίγα τα σημεία που θα βρείτε ελεύθερα. Δυτικά του Καβρού εκβάλει ο ποταμός Δέλφινας, ο οποίος μεταφέρει νερό από τη μαγευτική λίμνη  Κουρνά, η οποία βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ένα τμήμα της παραλίας βρίσκονται οι αμμοθίνες του Καβρού που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο οικοσύστημα με φυτά που συναντιέται μόνο στην παραλιακή ζώνη.

Καλαθάς

Ο Καλαθάς βρίσκεται στο μέσο ενός μεγάλου φυσικού κόλπου στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου. Δυστυχώς, εξαιτίας της θέσης του και αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι τα ρεύματα θολώνουν τα καταγάλανα νερά. Η παραλία του Καλαθά βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων. Εδώ θα βρείτε τρεις μικρές παραλίες με ψιλή χρυσή άμμο που χωρίζονται από μερικά βράχια. Η κεντρική παραλία είναι η πιο μεγάλη από αυτές, συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και διαθέτει πλήρη οργάνωση. Η νοτιότερη είναι εξίσου όμορφη αλλά κάπως πιο απομονωμένη, ενώ η βορειότερη βρίσκεται στην κοίτη ενός ρέματος και συγκεντρώνει ακόμα λιγότερο κόσμο. Σήμα κατατεθέν του Καλαθά είναι μία μικρή βραχονησίδα που απέχει μόλις 120 μέτρα από την παραλία και μπορείτε πολύ εύκολα να την επισκεφτείτε κολυμπώντας. Στην παραλία εκβάλει το μικρό φαράγγι του Καλαθά με πλούσια χλωρίδα και υπόγειες πηγές που ξεδιψούν πολλά είδη πανίδας.

Καλαμάκι

Το Καλαμάκι είναι ο παραλιακός οικισμός του χωριού Γαλατάς. Ο Γαλατάς βρίσκεται μέσα σε μια εύφορη πεδιάδα με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελαιώνες με φόντο τα επιβλητικά Λευκά Όρη. Βόρεια του χωριού βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του Κάτω Γαλατά με τους μικρούς κολπίσκους του Καλαμακίου. Στο βορειότερο σημείο βρίσκεται η κεντρική παραλία της περιοχής, τα ονομαζόμενα Νησάκια, που πήραν το όνομα από τους βράχους που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Η παραλία έχει λεπτή άμμο και ρηχά νερά και προστατεύεται από τους ανέμους από τα νησάκια. Διαθέτει πολύ καλή οργάνωση και υπάρχουν πολλά καταλύματα στην περιοχή καθώς και επιλογές για φαγητό.

Καλάμι

Η παραλία Καλάμι βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό στη νότια μεριά του κόλπου της Σούδας. Έχει βαθιά νερά, μικρά βότσαλα και είναι σχεδόν ανοργάνωτη. Στην παραλία θα βρείτε αρκετά αρμυρίκια για φυσική σκιά. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχει ένας μικρός λιμενίσκος με βάρκες και ψαροκάικα. Στην περιοχή θα βρείτε κάποια καταλύματα και ταβέρνες.

Καλόγερος

Ένας βράχος που στέκεται μέσα στη θάλασσα και μοιάζει με καλόγερο έδωσε στην παραλία το όνομά της. Η παραλία του Καλόγερου βρίσκεται στα δυτικά της Αγίας Ρούμελης. Η παραλία είναι αμμουδερή με καταγάλανα νερά και μικρά κάτασπρα βότσαλα, τελείως απομονωμένη και δεν έχει καθόλου οργάνωση. Είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης.

Καλυβάκι

Η παραλία Καλυβάκι βρίσκεται δυτικά της Γεωργιούπολης στην έξοδο των ποταμών Αλμυρού και Μπούτακα. Είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με χαμηλούς αμμόλοφους αλλά τα νερά λόγω των ποταμών και των πηγών της περιοχής είναι παγωμένο. Είναι αρκετά οργανωμένη παραλία και θα βρείτε καταλύματα και ταβέρνες στην περιοχή.

Καλύβες

Η παραλία Καλύβες είναι μια αμμώδης ακτή, που βρίσκεται στη νότια ακτή του κόλπου της Σούδας. Δίπλα στο χωριό εκβάλουν δύο ποταμοί, ο Ξιδάς και ο Μεσοπόταμος και σε συνδυασμό με τις πολλές πηγές που υπάρχουν και αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, κάνουν το νερό της θάλασσας αρκετά παγωμένο. Είναι πλήρως οργανωμένη και στην περιοχή θα βρείτε πολλές επιλογές για καταλύματα και φαγητό.

Καλυβιανή

Στην αρχή του ακρωτηρίου της Γραμβούσας βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Καλυβιανής. Είναι μια μεγάλη παραλία με βράχια και συνήθως έχει κύμα. Δεν υπάρχει καμιά οργάνωση.

Καραβόπετρα

Η παραλία Καραβόπετρα βρίσκεται δυτικά της Παλαιόχωρας και αποτελείται από διάφορα μικρά κολπάκια με φανταστική θάλασσα. Το δυτικότερο κολπάκι είναι το Πλακάκι κρυμμένο από βράχους με ψιλό βοτσαλάκι. Μετά είναι η Καραβόπετρα με το μεγάλο χαρακτηριστικό βράχο στη μέση της παραλίας ο οποίος θυμίζει πέτρινο καράβι. Αμέσως μετά είναι ο Ψηλός Βόλακας που πήρε το όνομά του από το μεγάλο βράχο που στέκετε στην άκρη της παραλίας και προσφέρει προστασία από τους νοτιάδες. Στη συνέχεια βρίσκεται η μικρή παραλία της Τροχαλούς με χοντρά βότσαλα. Κάποια από τα κολπάκια είναι οργανωμένα και κάποια όχι. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε αρκετά καταλύματα και επιλογές για φαγητό.

Κεδρόδασος

Το Κεδρόδασος είναι μια υπέροχη παραλία που βρίσκεται δυτικά από το Ελαφονήσι. Είναι γεμάτη με δέντρα αρκεύθου ή θαλασσόκεδρους και αμμοθίνες, που παραπέμπουν σε εξωτικές τροπικές παραλίες. Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης, αλλά έχει και αρκετά σημεία με άμμο. Είναι απομονωμένη, χωρίς τουριστικές υποδομές και θεωρείται ένας από τους ανέγγιχτους παράδεισους της Κρήτης.

Κεραμωτή

Η παραλία Κεραμωτή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων. Είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με βότσαλα και πέτρες σε κάποια σημεία. Πάνω στην παραλία της Κεραμωτής υπάρχει μια συστάδα καλαμιών, δίπλα από την οποία τρέχει διαρκώς παγωμένο γλυκό νερό, που πηγάζει από τα βουνά της γύρω περιοχής. Το νερό είναι κρύο και η θάλασσα εκεί έχει αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία από τις γύρω περιοχές. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οργάνωση και έχει λιγοστές επιλογές καταλυμάτων και φαγητού.

Κεράς

Η παραλία Κερά βρίσκεται ανάμεσα στις Καλύβες και στην Αλμυρίδα και συνδυάζει την ξανθιά άμμο και το βότσαλο ενώ ψηλά βράχια στέκονται στα άκρα της. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και τα νερά ρηχά.  Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά καταλύματα και επιλογές για φαγητό.  Η παραλία Κερά έχει θέα στα ανατολικά το νησάκι της Κάργας, όπου πολλά ψαροπούλια βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Στα δυτικά υπάρχει ένας βράχος που οι ντόπιοι τον ονομάζουν Κάραβος επειδή θυμίζει καράβι.

Κερατίδες

Η παραλία Κερατίδες βρίσκεται στα ανατολικά της Παλαιόχωρας στο σημείο που εκβάλει ο Αζωγυριανός Ποταμός. Το όνομά της το πήρε από τις πολλές κερατιές (χαρουπιές) που έχει σε αφθονία. Είναι μια παραλία με βότσαλα και πέτρες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη οργάνωση και δε συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Κερατίδι

Η παραλία Κερατίδι στην πραγματικότητα είναι δύο παραλίες. Βρίσκονται στο ανατολικότερο σημείο του νομού Χανίων και βρίσκονται σε απόμερη τοποθεσία η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια μέσα από ένα ρέμα. Και οι δύο παραλίες έχουν βραχώδη βυθό και έξω βότσαλα και λίγη άμμο.

Κόκκινα Γκρεμνά

Η παραλία Κόκκινα Γκρεμνά βρίσκεται στην έξοδο ενός απότομου φαραγγιού και έχει πάρει το όνομά της από τις κόκκινες πλαγιές που την περιβάλλουν. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση και η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός απότομου χωματόδρομου που βγάζει στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και από κει κατεβαίνετε με τα πόδια. Το νότιο τμήμα της ακτής καλύπτεται με βράχια, ενώ αν περπατήσετε λίγο βορειότερα θα βρείτε αρκετά σημεία με άμμο ή βότσαλο. Τα νερά είναι βαθιά και υπάρχει συχνά κύμα, ιδίως όταν οι άνεμοι είναι δυτικοί.

Κολυμπάρι

Η παραλία του Κολυμπαρίου βρίσκεται στα δυτικά του νομού Χανίων. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους και συνήθως έχει κύμα. Διαθέτει βότσαλο και γκρίζα άμμο, ενώ ένα μέρος της είναι οργανωμένο. Η παραλία αποτελεί τόπο αναπαραγωγής της χελώνας caretta caretta, όπως και όλη η ευρύτερη περιοχή, οπότε είναι πολύ πιθανό να δείτε τμήματα της παραλίας περιφραγμένα με ειδικά κλουβιά για την προστασία των φωλιών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές επιλογές καταλυμάτων όπως επίσης για φαγητό και διασκέδαση καθώς και διάφορα καταστήματα.

Κορφαλώνας

Η παραλία του Κορφαλώνα, που εκτείνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, είναι μια όμορφη πλαζ με άμμο και βότσαλα. Αποτελεί το κεντρικό τμήμα της αχανούς ακτής, η οποία ξεκινάει από την Κίσσαμο και καταλήγει στο Ακρωτήριο του Ροδωπού. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά καταλύματα και αρκετές επιλογές για φαγητό.

Κουτάλης

Η παραλία Κουταλάς ή Κουτάλης βρίσκεται στο Κόκκινο Χωριό, στην άκρη του ακρωτηρίου Δράπανος, ανατολικά της πόλης των Χανίων. Δεν είναι οργανωμένη, είναι σχετικά άγνωστη και δέχεται λιγοστούς επισκέπτες, κυρίως λόγω του βραχώδους βυθού της. Ωστόσο έχει πεντακάθαρα και ρηχά νερά και υπάρχει και αμμουδιά σε κάποια σημεία της ακτής.

Κούτελος

Δίπλα στο χωριό Νομικιανά, δυτικά του Φραγκοκάστελου βρίσκεται η παραλία του Κούτελου. Τα νερά του είναι βαθιά και η ακτή έχει μεγάλα βότσαλα. Υπάρχουν κάποια δέντρα για φυσική σκιά κι ένα μικρό λιμανάκι για τους ντόπιους. Πιο δυτικά από την παραλία του Κούτελου υπάρχει ένας βράχος που τον χωρίζει από τη μικρή παραλία του Πέρα Κούτελου η οποία είναι αμμουδερή. Κατά μήκος του ακρωτηρίου Ψηλό Ρούμι υπάρχουν αρκετές ερημικές παραλίες αλλά είναι δύσκολα προσβάσιμες.

Κριός

Η παραλία του Κριού βρίσκεται δυτικά της Παλαιόχωρας στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου Κριός. Είναι μια υπέροχη απόμερη παραλία με μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου και η οποία χωρίζεται σε τρεις συνεχόμενους κόλπους με όμορφο, ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Στο πιο ανατολικό κομμάτι βρίσκεται το πρώτο κολπάκι ο οποίος είναι βραχώδης, εκτεθειμένος στους νοτιάδες και δεν έχει καμία οργάνωση. Το κεντρικό κολπάκι είναι σχετικά οργανωμένο και αρκετά πολυσύχναστο. Στο δυτικό άκρο του Ακρωτηρίου Κριός είναι το τρίτο κολπάκι, αρκετά απομονωμένο με σχετική οργάνωση και υπάρχουν κάποιες μικρές σπηλιές όπου προσφέρουν φυσική σκιά και προφύλαξη.

Λάκκοι

Οι Λάκκοι βρίσκονται πολύ κοντά στο Φραγκοκάστελο. Στα δυτικά των Λάκκων εκβάλει ένα μικρό ποτάμι που διέρχεται μέσα από το Σφαγγοφάραγγο. Στους Λάκκους υπάρχουν πολλοί μικροί κολπίσκοι με άμμο που χωρίζονται με μικρούς βράχους. Η περιοχή των Λάκκων είναι πολύ ήσυχη, διαθέτει αρκετή οργάνωση και υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες.

Λέσκα

Η παραλία Λέσκα βρίσκεται δυτικά από την κεντρική παραλία των Σφακίων. Είναι απόμερη και άγνωστη και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Είναι αρκετά μεγάλη σε μήκος με βότσαλο και λίγη άμμο και λίγο πιο δυτικά υπάρχει ένα δεύτερο κολπάκι υπερβολικά μικρό. Η παραλία της Λέσκας έχει κατά μήκος από πίσω της ένα πολύ ψηλό γκρεμό με χρώματα που εντυπωσιάζουν. Από κει πήρε και το όνομά της γιατί το «λέσκα» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει απότομος γκρεμός.

Λισσού

Η παραλία της Λισσού βρίσκεται δυτικά της Σούγιας μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στη θέση της αρχαίας πόλης της Λισσού. Είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης ή με πεζοπορία μέσα από το φαράγγι. Η παραλία είναι ερημική, χωρίς καμία οργάνωση, την πιάνει ο νοτιάς και έχει χοντρό βότσαλο. Υπάρχουν κάποια δέντρα για φυσική σκιά.

Λουτράκι

Το Λουτράκι είναι ένας κλειστός κόλπος και βρίσκεται κοντά στη Ναυτική Βάση της Σούδας. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και ρηχά νερά και είναι πλήρως οργανωμένη.

Λουτρό Σφακίων

Το λιμανάκι του Λουτρού βρίσκεται δυτικά από τη Χώρα Σφακίων σε ένα κλειστό και απάνεμο όρμο. Διαθέτει άσπρα μεγάλα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και στη γύρω περιοχή θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή. Το λουτρό συνδέεται καθημερινά με τη Χώρα των Σφακίων, την Αγία Ρουμέλη, την Παλαιοχώρα και το νησί της Γαύδου.

Λύκος

Ο Λύκος είναι παραθαλάσσιος οικισμός με ένα υποτυπώδες λιμανάκι και βρίσκεται δυτικά του Λουτρού Σφακίων. Η παραλία στο Λύκο είναι αρκετά βραχώδης και έχει και  μια μικρή προβλήτα όπου δένουν τα σκάφη. Ο πιο συχνός τρόπος πρόσβασης στο λιμανάκι του Λύκου είναι με σκάφος από τη Χώρα ή το Λουτρό. Στις ακτές του Λύκου ζουν οι φώκιες του είδους Μονάχους – Μονάχους.

Μάλεμε

Η παραλία του Μάλεμε είναι μέρος της συνεχόμενης παραλίας από τα Χανιά έως το Κολυμπάρι. Επίσης, είναι μία από τις παραλίες του Πλατανιά που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία και είναι άρτια εξοπλισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Η παραλία είναι μισή βότσαλο, μισή άμμο και το νερό είναι καθαρό. Από την παραλία φαίνεται το νησί Άγιοι Θεόδωροι. Το νησί δεν κατοικείται και είναι πάρκο διατήρησης του Κρητικού Αίγαγρου το γνωστό “Κρι Κρι”. Το νησί των Αγίων Θεοδώρων και το φαράγγι της Σαμαριάς είναι τα τελευταία δύο μέρη που κατοικεί το συγκεκριμένο είδος. Στο Μάλεμε υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων και επιλογών για φαγητό και διασκέδαση.

Μαράθι

Το Μαράθι βρίσκεται στο Ακρωτήρι ανατολικά της πόλης των Χανίων. Λόγω του νότιου προσανατολισμού του είναι απάνεμο και δεν το πιάνει ο αέρας. Έχει δύο παραλίες με ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Οι δύο μικρές παραλίες χωρίζονται με ένα μικρό λιμανάκι με την προβλήτα του. Είναι αρκετά καλά οργανωμένες και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού.

Μάρμαρα

Στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας στα Σφακιά βρίσκεται η μικρή παραλία Μάρμαρα ή Διαλισκάρι. Η πρόσβαση γίνεται, είτε με καΐκια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από το λιμανάκι του Λουτρού, είτε με πεζοπορία μέσα από το φαράγγι της Αράδαινας. Η παραλία έχει λεπτό σκούρο βότσαλο και περιβάλλεται από επιβλητικούς λευκούς βράχους. Αν και σχετικά δυσπρόσιτα, τα Μάρμαρα συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο και προσφέρουν μια αρκετά καλή οργάνωση.

Μαύρος Μώλος

O Μαύρος Μώλος είναι η κεντρική παραλία των Χανίων, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον παραλιακό δρόμο. Στην πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής θα βρείτε χρυσαφένια άμμο, ρηχά νερά και αρμυρίκια. Διαθέτει άρτια οργάνωση και είναι πολυσύχναστη παραλία. Είναι αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο και ρηχά νερά και στη δυτική της πλευρά προστατεύεται από ένα μόλο με ογκόλιθους. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταλύματα και επιλογές για διασκέδαση και φαγητό.

Μαχαιρίδα

Η μικροσκοπική παραλία της Μαχαιρίδας βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και είναι σχεδόν κρυμμένη μέσα σ’ ένα βραχώδη κόλπο. Είναι αμμώδης, με πεντακάθαρα βαθιά νερά και αρκετά απομονωμένη. Ο κόλπος στη Μαχαιρίδα είναι σχεδόν πάντα γαλήνιος και οριοθετείται βόρεια από ένα ακρωτήριο που μοιάζει με μαχαίρι, εξ ου και ονομασία της. Κατά μια άλλη εκδοχή, παίρνει το όνομα της από το λουλούδι μαχαιρίδα (Gladiolis italicus) που ευδοκιμεί στην Κρήτη. Τα νερά στη Μαχαιρίδα είναι βαθιά και διαυγή με ρεύματα που αλλάζουν φορά πολλές φορές τη μέρα και δεν αφήνουν εύκολα τα σκουπίδια να πλησιάσουν. Η Μαχαιρίδα δεν έχει καθόλου οργάνωση παρόλο που τα τελευταία χρόνια η δόμηση έχει φτάσει κοντά στην παραλία. Ακριβώς δίπλα από την παραλία Μαχαιρίδα υπάρχει ένας βιότοπος, ενώ από έναν «κρατήρα» αναβλύζουν πηγές υφάλμυρου νερού.

Μένιες

Η παραλία Μένιες ή Δίκτυννα βρίσκεται σε ένα μικρό κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου Ροδωπού. Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος, αλλά η περιοχή αυτή ωστόσο, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, είναι πανέμορφη και σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα στο άγριο κρητικό τοπίο. Ανέγγιχτη από την άναρχη ανάπτυξη, η χερσόνησος Ροδωπού αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε την κρητική φύση και να νιώσετε δέος σε ένα τόπο που ξέρει να επιβάλλεται σε κάθε του σπιθαμή. Η παραλία έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και βότσαλο και δε διαθέτει καμιά οργάνωση.

Μέρη Πηγάδι

Η πανέμορφη ακτή Μέρη Πηγάδι βρίσκεται βορειοδυτικά της Κίσσαμου στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Την ονομασία της πιθανόν την πήρε από το όνομα κάποιου χωριανού που είχε στην περιοχή το πηγάδι του. Υπάρχουν τρεις μικροί συνεχόμενοι κόλποι, με ψιλό βοτσαλάκι, πεντακάθαρα βαθιά νερά και απάνεμοι. Στις παραλίες δεν υπάρχει καθόλου οργάνωση.

Μπάλος

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται βορειοδυτικά της Κισσάμου και είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και το Ακρωτήρι Τηγάνι κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου. Το τοπίο εδώ παραπέμπει σε εξωτικά νησιά του Ειρηνικού αλλά συνδυάζει ταυτόχρονα την ομορφιά της ελληνικής φύσης αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα δεδομένα της χώρας. Ανάμεσα στο ακρωτήριο της Γραμβούσας και το μικρότερο στο Τηγάνι, τα γαλαζοπράσινα νερά γίνονται «ένα» µε τον ουρανό και τους πετρώδεις σχηματισμούς, δημιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες που σε κάνουν να ερωτευθείς τον Μπάλο µε την πρώτη ματιά. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά, είναι πολύ ρηχή και ζεστή.

Ντάμιαλης

Η παραλία Ντάμιαλης βρίσκεται βόρεια της Κισσάμου ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Είναι μια παραλία με βαθιά νερά, όμορφους βράχους και ψιλό βοτσαλάκι και προστατευμένη από τους ανέμους. Έχει λιγοστά δέντρα για φυσική σκιά αλλά δεν είναι οργανωμένη. Η παραλία πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ντάμιαλη που βρίσκεται μέσα στο βράχο.

Νωπήγεια

Μπροστά από το παραθαλάσσιο ομώνυμο χωριό, η παραλία στα Νωπήγεια βρίσκεται ανατολικά της Κισσάμου. Είναι αμμουδερή, με ρηχά νερά και έχει πάρα πολύ καλή οργάνωση. Η παραλία Νωπήγεια εκτείνεται ως τον Κίσσαμο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού.

Ομπρόσγιαλος

Η πανέμορφη παραλία Ομπρός Γυαλός (ή Ομπρόσγιαλος) βρίσκεται στο ακρωτήριο Δράπανο. Είναι μια βραχώδης ακτή, αλλά τα καταγάλανα, βαθιά νερά της εντυπωσιάζουν. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

Ορθή Άμμος

Μεγάλοι αμμόλοφοι οριοθετούν την παραλία στην Ορθή Άμμο, με τα ρηχά νερά της που βρίσκεται δίπλα στο γνωστό Φραγκοκάστελο. Πήρε το όνομά της από τους μεγάλους αμμόλοφους που υπάρχουν στην περιοχή και υψώνονται πάνω από τη θάλασσα. Τα  καταγάλανα νερά, οι αμμοθίνες και τα βράχια κάνουν το τοπίο μοναδικό. Η παραλία δεν έχει ιδιαίτερη οργάνωση, είναι όμως ήσυχη και απομονωμένη και η ανατολική της άκρη προσφέρεται για γυμνισμό. Όλο ανατολικά υπάρχουν οι γκρεμοί στην τοποθεσία Κρίταμα με πανέμορφες αμμουδιές όπου μπορείς να φτάσεις περπατώντας μέσα από τη θάλασσα. Πάνω από τα Κρίταμα βλέπεις τους γκρεμούς που είναι γεμάτοι πηγές που ρέει όλο το χρόνο. Στην παραλία των γυμνιστών υπάρχει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης που στη βάση του υπάρχει άργιλος.

Ξωτικόσπηλιο

Το Ξωτικόσπηλιο βρίσκεται νότια της Κισσάμου και είναι μια άγνωστη, απομονωμένη παραλία που σχηματίζεται μέσα σε ένα μικρό κόλπο, καταμεσής του άγριου κρητικού τοπίου. Η ακτή έχει μεγάλα στρογγυλά βότσαλα και κατά τόπους βράχια. Στο Ξωτικόσπηλιο δεν υπάρχει καμιά οργάνωση. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το μικρό σπήλαιο που υπάρχει εκεί δίπλα και το εκκλησάκι το οποίο έχει κτιστεί μέσα στη σπηλιά. Αυτό το μικρό ξωκλήσι κατασκευάστηκε στην μνήμη των γυναικόπαιδων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Οι γυναίκες με τα παιδιά είχαν καταφύγει στο Ξωτικόσπηλιο κυνηγημένες από τους Οθωμανούς μετά τη σφαγή στο Ελαφονήσι. Όμως κανείς τους δεν επέζησε. Σύμφωνα με την παράδοση η σφαγή τους έγινε ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής του 1824.

Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Παλαιόχωρας και κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία. Είναι μια παραλία με μήκος που αγγίζει το ένα χιλιόμετρο, με ψιλή άσπρη άμμο και ρηχά νερά. Έχει πολύ καλή οργάνωση αλλά όταν φυσάει δυτικός ή νότιος άνεμος σηκώνει πολύ μεγάλα κύματα.

Περιβολάκι και Τίμιος Σταυρός

Οι παραλίες Περβολάκι και Τίμιος Σταυρός βρίσκονται ανάμεσα στο Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων. Είναι απομονωμένες παραλίες και μπορείτε να φτάσετε σε αυτές είτε μέσω θαλάσσης είτε με πεζοπορία από το μονοπάτι το οποίο ενώνει το Λουτρό με τη Χώρα. Το Περιβολάκι είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο Περβολάκι με τα κάτασπρα βότσαλα και καταγάλανα, υπέροχα νερά! Η τρίτη παραλία στη σειρά είναι αυτή του Τίμιου Σταυρού που ονομάστηκε έτσι από το κάτασπρο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται χτισμένο πάνω στα βράχια. Είναι κι αυτή βοτσαλωτή και έχει καθάρια νερά. Καμιά από τις τρεις παραλίες δε διαθέτει οργάνωση.

Πλατανάκια

Στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του χωριού Κάμπος, στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Χανίων, βρίσκεται η εκπληκτική παραλία Πλατανάκια. Είναι μια πολύ μικρή παραλία, περιτριγυρισμένη από κόκκινους γκρεμούς, έχει άμμο και βράχια, δεν είναι πολυσύχναστη και είναι ιδανική για απομόνωση. Η πρόσβαση στα Πλατανάκια γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από το χωριό Κάμπος και διαρκεί περίπου δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τα πανέμορφα αιωνόβια πλατάνια και το ποτάμι του περίφημου φαραγγιού του Κάμπου. Επίσης μπορείτε με κατάλληλο όχημα να πάρετε το δύσβατο χωματόδρομο που ξεκινά επίσης από το χωριό για τα Πλατανάκια. Μετά από λίγη ώρα θα φτάσετε σε ένα πλάτωμα, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Μαρίνας. Εκεί πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε ως την παραλία, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Πλατανιάς

Η παραλία του Πλατανιά ξεκινάει στα δυτικά από τον ποταμό Κερίτη και εκτείνεται ανατολικά ως την Αγία Μαρίνα και βρίσκεται κοντά στην πόλη των Χανίων. Είναι μια υπέροχη, τεράστια χρυσή αμμουδιά με άρτια οργάνωση. Υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα στην περιοχή και πολλές επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και πολλών ειδών καταστήματα.

Ραβδούχα

Η ακτή της Ραβδούχας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Χανίων, ακριβώς κάτω από το ομώνυμο χωριό στο βάθος της πλαγιάς και είναι προσβάσιμη μέσω ενός κατηφορικού δρόμου μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων. Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε δύο ταμπέλες, που υποδεικνύουν το δρόμο για την παραλία προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Η παραλία στην αριστερή πλευρά είναι η πιο γραφική. Και οι δύο παραλίες δεν είναι οργανωμένες. Στην περιοχή υπάρχουν λίγα καταλύματα και ταβέρνες. Στο δρόμο για την παραλία θα συναντήσετε το παλιό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ονουφρίου.

Ραπανιανά

Η παραλία στα Ραπανιανά βρίσκεται ανατολικά του Κολυμβαρίου. Αποτελεί ένα μέρος της τεράστιας παραλίας που εκτείνεται από το ακρωτήριο του Ροδωπού ως και τα Χανιά και περιλαμβάνει τις παραλίες μπροστά από τα χωριά Μινωθιανά, Σκουτελώνας και Ραπανιανά. Η παραλία στα Ραπανιανά, μπροστά από το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό, είναι αμμώδης με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά και είναι πλήρως οργανωμένη. Στα Ραπανιανά και στις γύρω παραλίες βρίσκει καταφύγιο η προστατευόμενη χελώνα Caretta caretta. Στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες.

Σεϊτάν Λιμάνια

Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια ή Παραλία του Στεφάνου βρίσκεται δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου Χανίων. Εκεί, λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται αυτή η καλά κρυμμένη -και καταραμένη- παραλία. Η τοποθεσία αναφέρεται και ως Άγιος Ραφαήλ, από την εκκλησία που εντοπίζεται στο σημείο που αρχίζει το φαράγγι, καθώς και ως Άγιος Σπυρίδωνας από το παλιό εκκλησάκι που είναι χτισμένο εκεί μέσα στο βράχο. Η παραλία αποτελείται από χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Διπλοχάχαλο. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσα από ένα σύντομο αλλά αρκετά απότομο μονοπάτι.

Σούγια

Η παραλία της Σούγιας ξεκινά από το μικρό λιμανάκι στην έξοδο του φαραγγιού Σκευρωτό και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου και διαθέτει χοντρή άμμο και βαθιά νερά. Είναι ιδιαίτερα διάσημη σε γυμνιστές, οι οποίοι καταλαμβάνουν κυρίως το ανατολικό και μη οργανωμένο τμήμα της που είναι ένα ξεχωριστό κολπάκι κρυμμένο από βράχους. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Η παραλία της Σούγιας έχει μια σχετική οργάνωση και θα βρείτε λίγα καταλύματα και ταβέρνες.

Σταλός

Ο Σταλός είναι μια εξαιρετική αμμώδης παραλία που βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Κάτω Σταλός δυτικά της πόλης των Χανίων, ανάμεσα στο Καλαμάκι και στην Αγία Μαρίνα. Είναι μια πάρα πολύ τουριστική περιοχή, η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη και βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία. Στην περιοχή θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων, τουριστικών καταστημάτων και πολλές επιλογές για φαγητό.

Σταυρός

Ο Σταυρός βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήρι, ανατολικά της πόλης των Χανίων. Ο Σταυρός έχει δύο παραλίες οι οποίες είναι οργανωμένες. Η κύρια παραλία βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, στην έξοδο του ποταμού Νεροκάμπου και δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της Γαλήνης. Είναι μια μικρή ημικυκλική λιμνοθάλασσα με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Το άγριο τοπίο του βουνού έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη παραλία και δημιουργούν μια φανταστική ατμόσφαιρα. Η δεύτερη παραλία  βρίσκεται και δυτικά του χωριού και έχει κι αυτή γαλαζοπράσινα νερά.

Στόμιο

Το Στόμιο βρίσκεται κοντά στη Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας στο δρόμο που οδηγεί στο Ελαφονήσι. Το χωριό και η παραλία Στόμιο πήραν το όνομα τους από το στόμιο του ποταμού Ξεροπόταμου  που εκβάλει εκεί το χειμώνα, ο οποίος τροφοδοτεί και μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή δίπλα στην παραλία. Η παραλία έχει μεγάλα βότσαλα, ενώ μέσα στη θάλασσα υπάρχουν πολλά σημεία όπου υπάρχει μόνο άμμος. Τα νερά είναι βαθιά και κρύα. Η παραλία δεν είναι καθόλου οργανωμένη. Στη νοτιοανατολική πλευρά ξεκινάει ένα όμορφο πευκοδάσος, το οποίο συνεχίζεται ως την κορυφή της Τραγότρυπας.

Σφακιανό Αμμούδι

Το Σφακιανό Αμμούδι είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Χώρας Σφακίων και αποτελεί μια εκ των «επίσημων» παραλιών για γυμνιστές στην Κρήτη. Στο Σφακιανό Αμμούδι δε θα βρείτε άμμο στην ακτή αλλά βοτσαλιά, δηλαδή λεπτό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά, τα πιο διαυγή από όλες τις παραλίες της Χώρας των Σφακίων. Αριστερά και δεξιά της παραλίας ο βράχος ορθώνεται κοφτός και απότομος δημιουργώντας σπήλαια στα κροκαλοπαγή ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Ο πιο εντυπωσιακός από όλους τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής είναι το Σπήλαιο της Φώκιας. Πρόκειται για μία σπηλιά δυτικά στο Σφακιανό Αμμούδι, η οποία στο βαθύτερο σημείο της δημιουργεί μια «παραλία» μέσα στη γη και έχει και δεύτερη έξοδο στη θάλασσα. Το σπήλαιο αυτό αποτελεί βιότοπο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus και δεν είναι διόλου απίθανο να τις βρείτε εκεί.

Σφηνάρι

Το Σφηνάρι είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία με βότσαλα σε μερικά σημεία και μια από τις ελάχιστες όμορφες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής της Κρήτης. Η παραλία Σφηνάρι βρίσκεται νότια της Κισσάμου, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, που είναι χτισμένο στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας και περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ψηλά βουνά. Διαθέτει μια αμμουδερή παραλία με βοτσαλωτά κάποια σημεία και υπάρχουν πολλά μεγάλα αρμυρίκια. Στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες.

Ταυρωνίτης

Η παραλία του Ταυρωνίτη βρίσκεται κοντά στο χωριό Ταυρωνίτης και στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε όπου έλαβε χώρα η Μάχη της Κρήτης. Αποτελεί τμήμα  της τεράστιας παραλίας, που εκτείνεται από το Κολυμπάρι ως τα Χανιά. Έχει βότσαλα, πεντακάθαρα, καταγάλανα, ήρεμα νερά και διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές  διαμονής και εστίασης. Η παραλία Ταυρωνίτη έχει πάρει το όνομα της από το ποτάμι της περιοχής. Η παραλία έχει κυρίως βότσαλο στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες.

Τερσανάς

Η παραλία του Τερσανά σχηματίζεται σ’ ένα φυσικό λιμανάκι στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου στο ομώνυμο χωριό. Η μικρή αμμουδερή παραλία του Τερσανά με τα ρηχά και καταγάλανα νερά είναι πλήρως οργανωμένη.

Τρυπητή

Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται ανατολικά της Σούγιας και σ’ αυτήν καταλήγει το δύσβατο φαράγγι της Τρυπητής και συναντάει το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Διαθέτει υπέροχα κρυστάλλινα γαλάζια νερά και βραχώδη βυθό και είναι απομονωμένη. Η πρόσβαση στην παραλία της Τρυπητής γίνεται είτε μέσω θαλάσσης είτε με πεζοπορία μέσω μονοπατιού που ενώνει την Αγία Ρουμέλη με τη Σούγια.

Φαλάσαρνα

Ο κόλπος της Φαλάσαρνας με τα καταγάλανα νερά και την ολόλευκη άμμο, που περιστοιχίζεται από ένα κατάφυτο άγριο τοπίο βρίσκεται δυτικά της Κίσσαμου. Η ακτογραμμή είναι πολύ μεγάλη σε έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από πέντε διαδοχικές παραλίες, εκ των οποίων οι δύο κεντρικότερες είναι οι πιο αγαπημένες για τους περισσότερους. Η άμμος είναι λευκή και έτσι το θαλασσινό νερό παίρνει τροπικό χρώμα. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχιά Άμμος και είναι μια εξωτική φαρδιά αμμουδιά μήκους ενός χιλιομέτρου και διαθέτει άρτια οργάνωση. Βόρεια της κεντρικής παραλίας στα Φαλάσαρνα υπάρχει μια δεύτερη, επίσης μεγάλη παραλία μήκους 800 μέτρων, σχεδόν ίδια με την κεντρική, που χωρίζεται σε επιμέρους μικρότερες αμμουδιές. Η παραλία αυτή είναι πιο ήσυχη από την Παχιά Άμμο και δεν είναι οργανωμένη. Κοντά θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με μια πηγή με γλυκό νερό που αναβλύζει δίπλα του. Ακόμα πιο βόρεια, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος με βότσαλα και βραχώδη βυθό. Η περιοχή γύρω από τη Φαλάσαρνα είναι μαγευτική και έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται ανατολικά της Χώρας Σφακίων σε μια μικρή πεδιάδα των Λευκών Ορέων. Η κεντρική παραλία είναι αμμώδης με ρηχά νερά και αρκετά οργανωμένη. Δυτικά της κεντρικής παραλίας βρίσκεται η μεγάλη παραλία του Βάταλου, η οποία είναι αμμουδερή και έχει κατά τόπους βότσαλα και βράχια. Στην περιοχή του Βάταλου τον χειμώνα σχηματίζεται ένας σπουδαίος υδροβιότοπος με λιμνούλες γλυκού νερού. Ανατολικά της κεντρικής παραλίας βρίσκεται η εκπληκτική παραλία της Ορθής Άμμου με τους μεγάλους αμμόλοφους που κατηφορίζουν μέχρι τη θάλασσα. Όλη η περιοχή έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με πολλά καταλύματα και επιλογές για φαγητό.

Φοίνικας

Ο Φοίνικας είναι ένα μικρό προστατευμένο λιμάνι που βρίσκεται περίπου δυτικά του Λουτρού Σφακίων. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία πόλη Φοίνιξ, που ήταν επίνειο της Ανώπολης και ερείπια της συναντάμε λίγο πιο έξω από το Λουτρό. Μέσα στο λιμάνι του Φοίνικα σχηματίζεται μια πολύ όμορφη παραλία με μικρό βοτσαλάκι και υπέροχα καταγάλανα νερά. Η παραλία του Φοίνικα είναι προσβάσιμη με καΐκι από τη Χώρα Σφακίων ή από το Λουτρό.

Φουρνωτή

Η Φουρνωτή είναι μια υπέροχη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα και ένα σπήλαιο περίπου στο μέσο της. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σούγια και την Αγία Ρουμέλη. Η Φουρνωτή είναι απομονωμένη και καθόλου οργανωμένη. Η ακτή προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης, καθώς εκεί μόνο βρίσκεται το αυτοφυές φυτό Hypericum aciferum. Στη Φουρνωτή θα δείτε τα πολλά κίτρινα ταμπελάκια, που δείχνουν τα σημεία που φυτρώνει φυτό αυτό, το οποίο έχει κίτρινα άνθη. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης.

Φυλακή

Η παραλία Φυλακή βρίσκεται ανατολικά της Χώρας Σφακίων και έχει βότσαλο και κατά τόπους βράχια και δεν είναι ανοιχτή στους ανέμους. Η Φυλακή είναι μια από τις λεγόμενες «επίσημες» παραλίες για γυμνιστές στο νομό Χανίων. Η παραλία διαθέτει μια σχετική οργάνωση αλλά δεν υπάρχουν καταλύματα.

Χρυσή Ακτή

Η Χρυσή Ακτή βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων και ουσιαστικά αποτελείται από δύο αμμουδερές παραλίες, οι οποίες χωρίζονται από μια μικρή βραχώδη προεξοχή. Έχει ψιλή χρυσαφένια άμμο, ρηχά νερά και είναι πολύ καλά οργανωμένη.

Χώνη

Στη δυτική μεριά της Χερσονήσου του Ροδωπού, μετά τα Νωπήγεια, βρίσκονται μια σειρά μια σειρά από απόμερους βραχώδεις μικρούς κολπίσκους και την περιοχή της Χώνης. Οι βραχώδεις παραλίες σε αυτόν τον κόλπο έχουν κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά και η εξωτική ομορφιά της περιοχής με τους υπέροχους σχηματισμούς των βράχων θα σας μείνουν αξέχαστα. Η άγρια ομορφιά του κρητικού τοπίου στη Χώνη είναι εξαιρετική. Οι παραλίες αυτές δεν είναι οργανωμένες αλλά υπάρχουν λίγα δέντρα για φυσική σκιά.

Χώρα Σφακίων

Η βασική παραλία της Χώρας των Σφακίων είναι η Βρύση στο δυτικό μέρος της, με άμμο και βοτσαλάκι. Περπατώντας στα στενά σοκάκια φτάνεις στην αρκετά οργανωμένη παραλία. Στα ανατολικά, πάνω από την παραλία, βρίσκεται μια μικρή Βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Διαμονή στο νομό Χανίων: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register