Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Παραλίες στην Πάτμο

Άγριο Λιβάδι (ή Αγριολίβαδο)

Οργανωμένη, αμμουδερή παραλία, με αλμυρίκια, ταβέρνες beach bar, νεανική ατμόσφαιρα και θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται 4 χλμ. βορειοανατολικά από τη Σκάλα (35-40 λεπτά πεζή) και φημίζεται για τα καθαρά -σχετικά αβαθή- νερά της. Έχει θέα προς το νησάκι της Αγίας Θέκλας, όπου βρίσκεται η εκκλησία από όπου και πήρε το όνομά του, και παραλία την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί κωπηλατώντας.

Άγιος Θεολόγος

Πρόκειται για την παραλία μέσα στον κόλπο της Σκάλας, η οποία καταλήγει στο Βαφτιστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά τα αλμυρίκια κατά μήκος της προσφέρουν σκιά, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια. Η εύκολη πρόσβαση και οι κοντινές παροχές που προσφέρονται είναι παράγοντες που την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Αλυκές

Όπως δηλώνει το όνομά της, στην περιοχή αυτή υπήρχαν παλιά οι αλυκές της Μονής Πάτμου. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου του Σταυρού που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού.

Απολλού

Με θέα το πέλαγος προς τους Αρκιούς, η μικρή αυτή βραχώδης παραλία βρίσκεται στο ανατολικό και βόρειο τμήμα τού νησιού, κάτω από τη μικρή εκκλησία του Απολλού (ή Απολλώ).

Άσπρη

Σε μικρή απόσταση από τη Σκάλα και πριν το Μελόι, βρίσκεται η παραλία Άσπρη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Μικρός απομονωμένος κόλπος με θέα τη Μονή της Πάτμου που διαθέτει αλμυρίκια για σκιά και μια ψαροταβέρνα στο ένα της άκρο.

Βαγιά

Η βοτσαλωτή Βαγιά, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λίγο μετά τον Κάμπο (1 χλμ. από την στάση του λεωφορείου) και σε απόσταση 7 χλμ. από τη Σκάλα είναι μία από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού με λίγα δένδρα κατά μήκος της ακτής που προσφέρουν σκιά και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά.

Γερανός (ή Λιβάδι του Γερανού)

Από τις πιο ήσυχες παραλίες, αλλά συνάμα και τις πιο αγαπητές στους τουρίστες, ο βοτσαλωτός Γερανός με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και προστατεύεται από τα μελτέμια του καλοκαιριού. Χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αρκετά αλμυρίκια για σκιά, έχει απέναντί του το μικρό νησάκι τού Αϊ-Γιώργη με την εκκλησία του που δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο και το οποίο μπορεί κάποιος κολυμπώντας να προσεγγίσει.

Γροίκος

Ο όρμος του Γροίκου έχει μια όμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και άμμο, η οποία μοιάζει με λίμνη, καθώς πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους και προστατεύεται από το πέλαγος από τη νησίδα Τραγονήσι. Είναι αγκυροβόλιο ιστιοφόρων, προσδίδοντάς του μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Εντυπωσιακό στοιχείο του τοπίου είναι η θέα προς την «πέτρα της Καλικατσούς«, ένα μεγάλο βράχο που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα και τον οποίο μπορεί κάποιος περπατώντας κατά μήκος της παραλίας να προσεγγίσει. Η παραλία του Γροίκου απέχει περίπου 4,5 χλμ. από τη Σκάλα (με την οποία συνδέεται με τακτική συγκοινωνία) ακολουθώντας δρόμο παράλληλο προς την ακτή. Η παραλία διαθέτει λίγα αλμυρίκια, αλλά και ξαπλώστρες, ενώ κατά μήκος αυτής μπορείτε να βρείτε μικρές γραφικές ταβερνούλες.

Διακόφτι

Η παραλία του Διακόφτι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σκάλας, στο στενότερο τμήμα του νησιού (μόλις 200μ.), μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Βοτσαλωτή παραλία που στο ένα άκρο της έχει μεγάλο ιδιωτικό καρνάγιο, στο χώρο του οποίου λειτουργεί εστιατόριο με έντονα ναυτικό χαρακτήρα και παραδοσιακά πιάτα. Το σημείο αυτό του νησιού είναι ιδιαίτερα γνωστό διότι από εκεί ξεκινάει το μοναπάτι για την παραλία Ψιλή Άμμο.

Κάμπος

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, η παραλία του Κάμπου είναι η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη του νησιού. Με άμμο αλλά και μικρά βότσαλα κατά μήκος της, έχει καθαρά γαλαζοπράσινα και ρηχά νερά και διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και εκπαιδευτή. Στη γύρω περιοχή λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η περιοχή είναι προσβάσιμη τακτικώς και με τη συγκοινωνία του νησιού.

Λάμπη

Πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά στα βορειοανατολικά του νησιού, που είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της. Μάλιστα, τόσοι τα θαύμασαν και πήραν μερικά μαζί τους για ενθύμιο, που απαγορεύεται πλέον η συλλογή τους! Το τοπωνύμιο προέρχεται από το λαμπύρισμα του ήλιου πάνω στα βότσαλα και τη θάλασσα. Εξίσου πολύχρωμοι και με ενδιαφέροντα σχήματα από τη διάβρωση είναι και οι βράχοι στα δεξιά της παραλίας. Η Λάμπη βρίσκεται 9,5 χλμ. από τη Σκάλα και η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς (με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ταξί) ενώ διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καφετέρια, αλλά και παραδοσιακό εστιατόριο που προσφέρει νοστιμιές του τόπου.

Λεύκες

Στον ομώνυμο όρμο, στα δυτικά του νησιού, η παραλία Λεύκες είναι από τις λιγότερο γνωστές και για το λόγο αυτό ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία. Η θάλασσα είναι, όμως, συχνά κυματώδης, καθώς το ανοιχτό πέλαγος δεν προσφέρει προστασία από τα μελτέμια. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν (άσφαλτος αρχικά και αργότερα χωματόδρομος μέχρι την ίδια την παραλία) διασχίζει ένα χαρακτηριστικό αγροτικό τοπίο της Πάτμου.

Λιγγίνου (ή Δίδυμες)

Σε μικρή απόσταση από τη Βαγιά ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι (περίπου 15′ πεζοπορίας), βρίσκονται δύο συνεχόμενοι ορμίσκοι, ο ένας λίγο μεγαλύτερος από τον άλλον, αλλά κατά τα άλλα σχεδόν πανομοιότυποι (λόγο για τον οποίον ονομάζονται και Δίδυμες), που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια. Και οι δύο παραλίες είναι στρωμένες με ψιλά βότσαλα και άμμο και έχουν κρυστάλλινα γαλανά νερά.

Λιβάδι Καλογήρων

Παλιά, η περιοχή ήταν ερημητήριο μοναχών, εξ ου και το όνομά της. Βοτσαλωτή παραλία μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, το Λιβάδι Καλογήρων προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη Σάμο.

Μελόι

Γραφικός κολπίσκος, το Μελόϊ (ή Μελόγι) πήρε το όνομά του από την γλυκύτητα τών σύκων και τών πεπονιών τής γύρω περιοχής. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1,5χλμ. ή 15′ με τα πόδια) βόρεια τής Σκάλας. Έχει αμμώδη παραλία με αλμυρίκια κατά μήκος της και μια μικρή ταβέρνα στο ένα της άκρο.

Πέτρα

Η παραλία Πέτρα βρίσκεται δίπλα στη στενή λωρίδα γης που ενώνει το «βράχο τής Καλικατσούς» με τη στεριά. Είναι οργανωμένη παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα, τόσο μέσα στη θάλασσα όσο και στην ακτή, και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Ο περίφημος Βράχος ήταν, μέχρι το 14ο αιώνα, ερημητήριο και υπάρχουν μέχρι σήμερα λαξευτά σκαλοπάτια και δεξαμενή νερού, ενώ η θέα που προσφέρει από την κορυφή του είναι από αυτές που μένουν αξέχαστες. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στα θαλάσσια σπορ.

Σάψιλα

Μικρή παραλία με άμμο, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πάτμου μεταξύ της Σκάλας και του Γροίκου. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι μέσα από τον ομώνυμο μικρό, καταπράσινο οικισμό.

Ψιλή Άμμος

Θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και, όπως υποδεικνύει το όνομά της, έχει ψιλή, χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, γεγονός το οποίο της προσδίδει μια εξωτική ομορφιά. Η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης (διαδρομή περίπου 45′ με καΐκια που φεύγουν καθημερινά από τη Σκάλα), είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (πεζοπορία μισής ώρας περίπου).

Μπορείτε, επίσης, με καΐκι ή ιστιοφόρο, να ανακαλύψετε τις παραλίες των γειτονικών νησίδων, όπως:

Αρκιοί (ή Αρκοί)

Οι Αρκιοί (αρχαία Αρκίτις) είναι η μεγαλύτερη από ένα σύμπλεγμα νησίδων στα βορειοανατολικά της Πάτμου και σε κοντινή απόσταση βόρεια των Λειψών. Περιτριγυρίζεται από τις βραχονησίδες Σμηνερονήσι, Τσούκα, Τσουκάκι, Αβάπτιστος, Μακρονήσι, Ψαθονήσι, Καλόβολος και Νησάκι, καθώς και από το μεγαλύτερο Μαράθι, και το σύνολό τους αποτελεί προστατευόμενη περιοχή τού ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Έχει 44 μόνιμους κατοίκους και έκταση 6,69 τ.χλμ., ενώ η ακτή έχει μήκος περίπου 25 χλμ. Το μικρό λιμάνι είναι απάνεμο και πλαισιώνεται από παλιά, ασπρισμένα πέτρινα σπίτια, όπου το καλοκαίρι λειτουργούν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι γνωστότερες παραλίες τών Αρκιών είναι το Λιμνάρι, ο Καψαλισμένος και τα Τηγανάκια, (η τελευταία με καταγάλανα νερά, μισή άμμος και μισή βότσαλα, και προστατευμένη από τον άνεμο από τους βράχους μπροστά στον κόλπο).

Μαράθι

Μικρή νησίδα σε απόσταση 9,3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Σκάλας, το Μαράθι έχει έκταση μόλις 355 στρέμματα και ακτογραμμή γύρω στα 4 χλμ. Στον κόλπο του Μαραθίου, στα ανατολικά της νησίδας, βρίσκεται και η πραγματικά μοναδική (μόνο μία, αλλά αξέχαστη) παραλία της με άμμο, ενώ στον ίδιο τον κόλπο αγκυροβολούν συχνά σκάφη αναψυχής, καθώς υπάρχουν σταθερά, ποντισμένα αγκυροβόλια.

Χιλιομόδι

Σε απόσταση 3,4 ναυτικών μιλίων από τη Σκάλα, το Χιλιομόδι πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή μονάδα μέτρησης σιτηρών, το μόδι, υποδηλώνοντας ότι παλιά ήταν τόπος καλλιέργειας δημητριακών χάρη στην ύπαρξη μικρής πηγής γλυκού νερού, γεγονός το οποίο τεκμηριώνουν οι πετρόκτιστες αναβαθμίδες και τα χαλάσματα μικρού ανεμόμυλου. Έχει έκταση 280 στρέμματα και η υψηλότερη κορυφή του είναι 114 μέτρα. Παρά το μικρό του μέγεθος έχει πλούσια διαμόρφωση ακτών και μια μεγάλη παραλία με σκούρα βότσαλα στη δυτική του πλευρά. Σήμερα ακατοίκητο, εκτός από λίγους κτηνοτρόφους που φέρνουν τα κοπάδια τους το καλοκαίρι, στο Χιλιομόδι λειτουργούσε παλιά ερημητήριο από το οποίο σώζεται σήμερα μόνον η Εκκλησία τού Αγίου Παντελεήμονα.

Πηγή: Δήμος Πάτμου

Διαμονή στην Πάτμο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register