Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Παναγιά στη Θάσο

Ένα παραδοσιακό χωριό σφιχτά αγκαλιασμένο με το πράσινο

Η Παναγιά στη Θάσο, ένα ορεινό και παραδοσιακό χωριό, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο τριακοσίων μέτρων, σφιχτά αγκαλιασμένο με το πράσινο. Γνώρισε μεγάλη άνθηση τη δεκαετία που υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού μετά το 1821, όπου είχε και δικό της νόμισμα τις «μπακίρες».

Στο χωριό μας καλωσορίζει η πλατεία των τριών πηγών από όπου μπορεί ο επισκέπτης να περιπλανηθεί στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, να θαυμάσει μεγαλοπρεπή αρχοντικά αλλά και χαμηλότερα σπίτια, με ξύλινους σκεπαστούς εξώστες.

Μια στάση στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο «Σωτηρέλη» θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής λαδιού με τη χρήση του νερόμυλου, μοναδικός ίσως εν λειτουργία σε όλη την Ελλάδα.

Πολλές πηγές κατεβάζουν το νερό από το βουνό μέσω των πολλών τεχνητών καναλιών, που διασχίζουν όλο τον οικισμό, προσφέροντας τη δυνατότητα για μοναδικούς ρομαντικούς περιπάτους.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας της «Παντεβλεπούσας» χτισμένη με μαρμάρινες πέτρες από αρχαίους ναούς του νησιού, χαρακτηριστικό δείγμα Βασιλικής με τρούλο, βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πολλά ξωκλήσια τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο οικισμό του νησιού, αποτυπώνουν το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων το οποίο μπορεί να βιώσει κανείς το Δεκαπενταύγουστο στο μεγάλο πανηγύρι που οργανώνεται προς τιμήν της ομώνυμης εκκλησίας.

Πολλές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεδάκια σας περιμένουν για να απολαύσετε κάτω από τη σκιά των πλάτανων και τη βοή των τρεχούμενων νερών, τις σούβλες τους και τα γλυκά του κουταλιού για τα οποία φημίζεται.

Εκείνο που δε θα παραλείψετε, είναι να επισκεφθείτε τη «Δρακότρυπα», μια σπηλιά κοντά στο χωριό μια μοναδική υπόγεια ομορφιά, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες στους οποίους οφείλει και το όνομά της μιας και ένας από τους σταλακτίτες έχει σχήμα δράκου.

Επισκεφτείτε την Παναγιά στη Θάσο, το χωριό που παρουσιάζει την πιο αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο, με μια θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα, περπατήστε στο σοκάκια του και δροσιστείτε στις αμέτρητες πηγές του.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Θάσου

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register