Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πάτμος

Πάτμος

Πάτμος

Το νησί της εσωτερικής γαλήνης

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης όπου ο Άγιος Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού και μετέφερε Τα Λόγια του συγγράφοντας το Ευαγγέλιο. Στον επισκέπτη αποκαλύπτεται ένα πανέμορφο νησί με ιδιαίτερο ανάγλυφο και ένδοξη ιστορία από την Αρχαιότητα. Η Πάτμος, το νησί της Αφροδίτης, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων.

Φτάνοντας στην Πάτμο, από τη Σκάλα, το λιμάνι, η αύρα του παρελθόντος σε αγγίζει. Το βλέμμα ανηφορίζει πάνω στο λόφο που αναπτύσσεται η Χώρα, καστροπολιτεία από το 15ο αιώνα με τη χαρακτηριστική νησιωτική αρχιτεκτονική. Σπίτια κοντά το ένα στο άλλο, σοκάκια ασβεστωμένα, καμάρες και σκαλοπάτια, βουκαμβίλες παντού. Δεν είναι τυχαία ανακηρυγμένη παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO από το 1999. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Ο παράδεισος του θρησκευτικού τουρισμού, ο δεύτερος τόπος μετά τα Ιεροσόλυμα που η φωνή του Θεού ακούστηκε, η σπηλιά μέσα στην οποία ο Ιωάννης άκουσε τη φωνή Του και μετέφερε τα λόγια Του στο Ευαγγέλιο και στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο βράχος που σκίστηκε στα τρία, ελκύει πιστούς στον Άγιο τούτο τόπο. Ο Άγιος Χριστόδουλος θέλησε να χτίσει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το έκανε σταδιακά, αφού «έκλεισε» την σπηλιά της Αποκάλυψης μέσα στο ξωκλήσι της Αγίας Άννας. Τα χειρόγραφα του ίδιου και πολλά άλλα όπως και λείψανα Αγίων, φυλάσσονται στο μουσείο του.

Στην Πάτμο συναντά ο επισκέπτης πολλά μοναστήρια, εκκλησίες ή ξωκλήσια με την ονομασία «Ιερά Καθίσματα». Η Πάτμος δεν έχει μόνο θρησκευτική αξία για τον επισκέπτη. Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία, έχουν πολλά σημεία να εξερευνήσουν. Τα ίδια τα μοναστήρια από το 12ο έως το 17ο αιώνα, με αξιοπρόσεχτα στοιχεία το καθένα. Ερείπια αρχαιοτήτων, ο βράχος της Αφροδίτης ή πέτρα της Καλικατσούς όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι. Η Πατμιάδα ή Πάτμια σχολή, φροντίζει για τη μόρφωση των κατοίκων από το 1713. Παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Οι μύλοι της Πάτμου, ανακατασκευάστηκαν και λειτουργούν ξανά.

Για τον εναλλακτικό τουρισμό, η Πάτμος διαθέτει ένα δίκτυο από μονοπάτια που οδηγούν σε προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παραλίες που πλησιάζονται από τολμηρούς περιπατητές ή από τη θάλασσα.

Πολλά νησάκια που υπάρχουν κοντά στην Πάτμο και μέσα στους κόλπους της, είναι ιδανικά για υποβρύχιο κολύμπι και ψαροτούφεκο.

Στην Πάτμο, νησί με ιδιαίτερο ηφαιστειακό ανάγλυφο, οι λόφοι όπως καταλήγουν στη θάλασσα δημιουργούν όρμους με εκπληκτικές παραλίες. Τα καθαρά νερά του Αιγαίου βρέχουν τις ακτές της Πάτμου που άλλες έχουν άμμο, άλλες βότσαλο. Ενώ οι περισσότερες είναι προσιτές, υπάρχουν κάποιες που χρειάζεται να περπατήσεις και κάποιες άλλες πλησιάζονται με πλωτά μέσα. Με φυσική σκιά, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και οργάνωση, θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Σε ορισμένες, μέσα στους κόλπους τους, νησάκια κόβουν το κύμα δημιουργώντας ήρεμα νερά.

Η Πάτμος διαθέτει διαφόρων κατηγοριών καταλύματα ικανά να αφήσουν ικανοποιημένο κάθε επισκέπτη. Ταβέρνες, εστιατόρια με διεθνή, μεσογειακή και κυρίως, ντόπια κουζίνα με προϊόντα που παράγει ο τόπος και δίνουν ξεχωριστά αποτελέσματα, καλύπτουν τις ανάγκες σε φαγητό. Καφέ και μπαρ για νυχτερινή ζωή δε λείπουν από το νησί.

Πάτμος εκεί που η θρησκευτική κατάνυξη γίνεται ένα με το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: Αμερίσσα

Πηγή photo slider: Pikist

You don't have permission to register