Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Ρεθύμνου

Νομός Ρεθύμνου

Νομός Ρεθύμνου

Ιστορία, ομορφιά, παράδοση

Ο νομός Ρεθύμνου μέσα από τα μάτια των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών είναι ο τόπος που θέλεις πάντα να επιστρέφεις. Ένας τόπος που μαγεύει με τις εναλλαγές των τοπίων, καθώς συνδυάζει αρμονικά το κοσμοπολίτικο με το παραδοσιακό στοιχείο. Μια μικρή γωνιά της γης, αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά, την απεραντοσύνη της θάλασσας και ανθρώπους που τιμούν τη φιλοξενία ως γνήσιοι απόγονοι του Ξένιου Διός.

Οι κάτοικοι της ενδοχώρας, αξιοπρεπείς, εργατικοί και φιλόξενοι συνεχίζουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους με ευλαβική συνέπεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί φορούν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές και διατηρούν την τοπική διάλεκτο. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σας κεράσουν τοπική τσικουδιά και θα σας υποδεχθούν σα να σας γνωρίζουν ήδη. Η φιλοξενία και η ψυχή των ντόπιων μοιάζει να ακολουθεί τη γνησιότητα, τη μεγαλοσύνη του τοπίου και την ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους.

Η πολιτιστική διαδρομή που έχει ο νομός Ρεθύμνου στην Κρήτη, βρίσκεται όχι μόνο στην πόλη αλλά διάσπαρτη σε όλο το νομό, από τον Ψηλορείτη μέχρι τα βόρεια και νότια παράλια. Μέσα από αυτή τη διαδρομή αποκαλύπτεις πλούσια ιστορία και πολιτισμό με αξιόλογα βυζαντινά, ενετικά και οθωμανικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, πετρόχτιστα βενετσιάνικα κτίρια με τη δική τους ιστορία χαραγμένη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συμπορεύεται με την ιστορία του τόπου, αρχαιολογικούς χώρους, πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, εύφορες πεδιάδες, γραφικούς οικισμούς, εντυπωσιακές παραλίες και μια μοναδική φύση απαράμιλλης ομορφιάς.

Αρχαιολογικοί χώροι που αναδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου είναι διάσπαρτοι σε όλο το νομό Ρεθύμνου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γης του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορική μνήμη των κατοίκων του. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αρχαία Ελεύθερνα, την Αρχαία Σύβριτο,  την Αρχαία Αξός, την Ζώμινθο, την Αρχαία Λάππα, την Υστερομινωική Νεκρόπολη Αρμένων και το Φρούριο Φορτέτσας. Οι ευρύτερες περιοχές της Πρέβελης και του Πλακιά χρησίμευαν ως βάση των προϊστορικών θαλασσοπόρων για τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

Στα πολλά και σημαντικά Μουσεία του νομού Ρεθύμνου ανακαλύψτε διάφορα ευρήματα από τα εντυπωσιακά και πάμπολλα αρχαιολογικά ευρήματα, αντικείμενα παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης, αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ανάμεσα στα σπουδαία στοιχεία πολιτισμού, συγκαταλέγονται επίσης πολλά μοναστήρια και εκκλησίες με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες, που μαρτυρούν πέρα από την ιστορική διαδρομή και τη μεγάλη ευσέβεια των κατοίκων, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νομό Ρεθύμνου. Η Μονή Αρκαδίου έχει χαραχθεί στη μνήμη όλων των Ελλήνων από το ολοκαύτωμα της 8ης Νοεμβρίου 1866.

Από το νομό Ρεθύμνου προήλθαν σημαντικές προσωπικότητες που κατείχαν σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα εντός αλλά κι εκτός του ελλαδικού χώρου. Ο Γεώργιος Χορτάτσης καταγόταν από την οικογένεια που είχε κηρύξει το 1273-1277 την επανάσταση κατά των Βενετών. Υπήρξε ο ίδιος από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού 16ου αιώνα. Το πιο γνωστό του έργο, η «Ερωφίλη», είναι μια δραματική ιστορία αγάπης, δοσμένη με ποιητική πνοή και λεπτό λυρισμό. Ο Γεώργιος Χορτάτσης αποτελεί τη σημαντικότερη πνευματική μορφή του Ρεθύμνου όλων των εποχών.

Ο Μάρκος Μουσούρος ήταν από τους σημαντικότερους λογίους των αρχών του 16ου αιώνα. Δίδαξε την ελληνική γλώσσα και φιλολογία σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ιταλίας την εποχή της Αναγέννησης. Ο Παντελής Πρεβελάκης, σημαντικός συγγραφέας και μεταφραστής της σύγχρονης εποχής, που έγραψε ποιήματα και μυθιστορήματα και έκανε πολλές μεταφράσεις Γάλλων και Ισπανών ποιητών, αλλά και μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών.

Οι φυσικές ομορφιές του νομού Ρεθύμνου εντυπωσιάζουν και γοητεύουν τον επισκέπτη. Έχει αμέτρητα εντυπωσιακά φαράγγια που διατρέχουν τους γιγάντιους ορεινούς σχηματισμούς, μαγευτικά σπήλαια, ποτάμια, πλούσιες και εύφορες πεδιάδες. Οι εναλλαγές του άγριου ορεινού τοπίου με τις εύφορες πεδινές εκτάσεις, οι επιβλητικές βραχώδεις ακτές με τις απέραντες παραλίες είναι το χαρακτηριστικό της νότιας πλευράς του Ρεθύμνου.

O νομός Ρεθύμνου έχει αρκετά προσβάσιμα φαράγγια που δημιουργήθηκαν από την ασβεστολιθική σύσταση των εδαφών λόγω της διάβρωσης από το νερό και πέρα από τη φυσική ομορφιά τα συνοδεύουν μύθοι και ιστορίες. Υπάρχουν πάνω από 850 καταγεγραμμένα σπήλαια, αλλά λίγα είναι επισκέψιμα λόγω επικινδυνότητας ή λόγω ανασκαφών. Πολλά ήταν χώροι λατρείας στα νεολιθικά χρόνια ή καταφύγια των επαναστατημένων Κρητικών εναντίον των Τούρκων. Ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία έχει το Ιδαίον Άνδρον, το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία ανατράφηκε ο Δίας και αποτέλεσε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο.

Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του νομού Ρεθύμνου φημίζονται για τις ανυπέρβλητες αμμώδεις παραλίες τους. Φημισμένη είναι η παραλία της Πρέβελης με τους φοίνικες να θυμίζουν σκηνικό τροπικής λίμνης με φοίνικες, ροδοδάφνες και καταρράκτες που καταλήγουν στη θάλασσα. Στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου κάνει την εμφάνισή της η γνωστή θαλάσσια χελώνα Careta careta για να γεννήσει.

Μια απίστευτη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας προσφέρουν μια γοητευτική εναλλακτική πρόταση για όσους είναι λάτρεις της φύσης και των υπαίθριων σπορ, αλλά και πολλές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Το πυκνό οδικό δίκτυο του νομού, ασφαλτοστρωμένοι επαρχιακοί δρόμοι αλλά και αγροτικοί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ποδηλασία δρόμου ή βουνού αντίστοιχα.

Όλα τα ορεινά χωριά του νομού Ρεθύμνου καθρεφτίζουν την ιδιαίτερη κουλτούρα των ντόπιων, κρατώντας ανέπαφο τον αυθεντικό κρητικό χαρακτήρα τους, χωρίς να έχουν αλλοιωθεί από τη συνεχή ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα διατηρείται η μοναδική παράδοση της περιοχής, με τη χαρακτηριστική μουσική, τις μαντινάδες και τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά.

Στα χνάρια του Ξένιου Δία, του θεού της φιλοξενίας που μεγάλωσε, στο Ιδαίον Άνδρο. Ένας τόπος άγριος στην όψη, σαν τις αγέρωχες πλαγιές του Ψηλορείτη και καθάριο σαν το χιόνι στην κορφή του. Ένας τόπος ανοιχτός και φιλόξενος σε όλους εκείνους που θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα. Ένας τόπος που δεν είναι μόνο ότι φαίνεται αλλά, κυρίως, ότι μπορέσετε να ανακαλύψετε.

Με μια ιδιαίτερη ντοπιολαλιά, πλούσια ιστορία και ακόμα πλουσιότερη παράδοση που έρχεται από πολύ μακριά, για να πάει πολύ μακριά. Γιατί δεν είναι «μουσειακό είδος» αλλά τρόπος ζωής.

Διαμονή στο νομό Ρεθύμνου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register