Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Κοζάνης

Νομός Κοζάνης

Νομός Κοζάνης

Ένας πανέμορφος και παραδοσιακός νομός

Ο Νομός Κοζάνης με το εντυπωσιακό σύμπλεγμα βουνών και υψιπέδων, τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, τα ιστορικά μνημεία, τα ιδιαίτερα αρχοντικά της Κοζάνης και της Σιάτιστας του 17ου αιώνα, τις γραφικές εκκλησίες και τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια, την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και τους παραδοσιακούς οικισμούς με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Ο νομός έχει να επιδείξει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν φέρει στο φως σημαντικά παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα, ανεκτίμητους θησαυρούς της κλασικής αρχαιότητας, που φανερώνουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Το κάστρο των Σερβίων, που παλιότερα αποτελούσε βυζαντινή καστροπολιτεία χτισμένη μεταξύ 560 και 650 μ.Χ., οι προϊστορικοί οικισμοί στα Σέρβια, το Παλαιόκαστρο, η πόλη της Κοζάνης, το Βελβεντό και το Τσοτύλι, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, δείχνουν την έντονη παρουσία σε ολόκληρη τη διαδρομή της ελληνικής ιστορίας.

Αρχαιολογικά Μουσεία όπου φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα προϊστορικών μέχρι παλαιοχριστιανικών χρόνων, Ιστορικά Μουσεία με εκθέματα και συλλογές από την εποχή της Τουρκοκρατίας και Λαογραφικά Μουσεία με την προβολή των ηθών και των εθίμων της κάθε περιοχής, όπως και τοπικές ενδυμασίες και εργαλεία καθημερινής χρήσης από την αρχαιότητα.

Τα πανέμορφα χωριά με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που συναντά κανείς στο νομό Κοζάνης αποκαλύπτουν τα πολύτιμα κομμάτια του παζλ της ιστορίας που φέρουν τη σφραγίδα της περιοχής και που ενώνουν το χθες με το σήμερα του τόπου.

Στο δυτικό τμήμα του Βοίου συναντάμε γραφικά χωριά, τοξωτά γεφύρια και δάση με βελανιδιές, οξιές και καστανιές που προσφέρονται για περιπάτους. Ο Πεντάλοφος, το χωριό των μαστόρων, είναι ο σημαντικότερος παραδοσιακός οικισμός της περιοχής. Το Τσοτύλι εξακολουθεί να πορεύεται πιστά στα χνάρια της παράδοσης με το γραφικό τοξωτό γεφύρι να είναι ενδιαφέρον δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στα Σέρβια εντυπωσιάζουν η γέφυρα του Αλιάκμονα και το βυζαντινό του κάστρο. Η αρχοντική Σιάτιστα χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου Βέλιου με τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και το εκθετήριο γουναρικών, το χωριό Βλάστη στο λόφο του Προφήτη Ηλία με τις οξιές και τις βελανιδιές, το Μικρό Μουσείο όπου εκτίθενται οστά προϊστορικού ελέφαντα στον οικισμό του Περδίκκα και την κατάφυτη Αιανή που προσφέρεται για περιηγήσεις σε μέρη μοναδικής ομορφιάς. Το χωριό Νεράιδα με φόντο τη λίμνη του Πολυφύτου, τη γέφυρα του Αλιάκμονα και τα Πιέρια όρη και τον παραδοσιακό οικισμό Βελβεντό χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων μέσα στην κατάφυτη κοιλάδα του Αλιάκμονα με τους περίφημους καταρράχτες του.

Ορεινοί όγκοι με εκπληκτική εναλλαγή των τοπίων, επιβλητικά φαράγγια και καταρράκτες, καταπράσινα δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, απέραντες εύφορες πεδιάδες κατάφυτες με σπάνια φυτά, όπως ο κρόκος, αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός τόπος είναι η Κοζάνη.

Ο νομός Κοζάνης στη Μακεδονία είναι ένας τόπος προικισμένος από τη φύση με ποικιλόχρωμες ομορφιές και εναλλαγές τοπίων, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία και ορεινά χωριά που αποκαλύπτουν την πορεία του στο χρόνο. Οι ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής καθιστούν το νομό ιδανικό για εναλλακτικό τουρισμό.

Διαμονή στο νομό Κοζάνης: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register