Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Καβάλας

Νομός Καβάλας

Νομός Καβάλας

Ένας τόπος με πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά

Ο νομός Καβάλας με τη σημαντική γεωγραφική στρατηγική θέση, τη σπουδαιότητα του λιμανιού αποτελεί έως σήμερα, το σταυροδρόμι των χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων που ενώνουν από την αρχαιότητα την βαλκανική ενδοχώρα με την Μεσόγειο και την Εγνατία οδό. Είναι σημαντικό βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο της Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας. Σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα που τον καθιστούν περιβαλλοντικά πλούσιο, είναι ο τρίτος νομός σε δασικές εκτάσεις και τέταρτος στις αγροτικές καλλιέργειες.

Η πλούσια ιστορική κληρονομιά με ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, κάστρα, προϊστορικούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους, που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νομό, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου και καθιστούν το νομό της Καβάλας παγκοσμίως γνωστό. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο προϊστορικός οικισμός Ντικιλί Τας στις Κρηνίδες είναι ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της περιφέρειας, αλλά και ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων. Το Κάστρο της Καβάλας μαζί με το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Καμάρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το Τέμενος του Ιμαρέτ αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό μουσουλμανικό τέμενος της Ελλάδας. Οι εντυπωσιακές προϊστορικές βραχογραφίες κοντά στο χωριό των Φιλίππων, που αποτυπώνουν τη ζωή και το πνεύμα της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Οι καπναποθήκες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της Καβάλας. Ο νομός Καβάλας είναι πλούσιος επίσης και σε πολιτιστική κληρονομιά με ήθη και έθιμα και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σημαντικότερο το φεστιβάλ Φιλίππων.

Αποτελεί ένα από τους δημοφιλείς προορισμούς για τα θρησκευτικά μνημεία. Ξωκλήσια και εκκλησίες με αξιόλογη εικονογράφηση, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και σπάνιες εικόνες. Μοναστήρια μέσα σε κατάφυτες τοποθεσίες με αξιόλογη ιστορία και με σημαντική συμβολή στον Μακεδονικό αγώνα.

Διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής και ποικιλία από πεντακάθαρες παραλίες, με ρηχά νερά και αρκετές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και ιδιαίτερες παραλίες του νομού είναι αυτή των Αμμόλοφων που ανήκει στα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Τα Λουτρά Ελευθερών και τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων θεωρούνται τα σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα.

Ο νομός Καβάλας με την ποικιλομορφία του εδάφους και τις εναλλαγές των τοπίων, συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Γνωστός για τις φυσικές ομορφιές του, τα απέραντα και πλούσια δάση του, τις γραφικές λίμνες και λιμνοθάλασσες και τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το όρος Παγγαίο, διάσημο στην αρχαιότητα για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, ήταν σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο με μυθολογική παράδοση. Διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πέτρινων γεφυριών και για τους λάτρεις της φύσης προσφέρεται για εξερευνήσεις,  αλλά και για χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό του κέντρο.

Ο ποταμός Νέστος έχει τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το Δέλτα του Νέστου με μια σειρά από λιμνοθάλασσες και βάλτους έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας. Τα Στενά του Νέστου με πυκνά δέντρα και σπηλιές στα βράχια, προσφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες  και περιλαμβάνονται στις «περιοχές ειδικής προστασίας».

Ο νομός Καβάλας πέρα από τις κωμοπόλεις και τους αναπτυγμένους παραθαλάσσιους οικισμούς έχει γραφικά ορεινά χωριά, αλλά και πλήθος από παραδοσιακούς οικισμούς ενταγμένους στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Μέκκα του καπνού ή Καπνούπολη των Βαλκανίων, όπως είναι γνωστή η Καβάλα, ήταν το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κηρύχτηκε για πρώτη φορά ο χριστιανισμός από τον Απόστολο Παύλο. Η Παλιά Πόλη με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά σε ταξιδεύει στο μακρινό παρελθόν και σε μαγεύει.

Ο νομός Καβάλας με την πολυμορφία του τοπίου, τον αρμονικό συνδυασμό του σύγχρονου με το παλιό και τα πληθώρα ιστορικών μνημείων σας καλωσορίζουν σε έναν από τους πιο ευλογημένους νομούς της χώρας μας και σας προσκαλεί να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register