Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Ηρακλείου Κρήτης

Νομός Ηρακλείου

Νομός Ηρακλείου

Μια ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία

Ο νομός Ηρακλείου στην Κρήτη, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή εποχή αλλά και τη νεότερη, με άπειρα μνημεία, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία και πολυσύνθετη παράδοση και κατάφερε να κρατήσει το μοναδικό και ισχυρό χαρακτήρα του ως σήμερα, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο νομός Ηρακλείου είναι ένας λαβύρινθος που κρύβει αμέτρητα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού, ζωντανές πόλεις και μια συναρπαστική ενδοχώρα που μαζί με τα μοναστήρια της έχουν να επιδείξουν μία ιστορία αγώνων για την ανεξαρτησία ενάντια στους κατακτητές.

Στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα, για μια αναδρομή στην ιστορία και τους μύθους της. Μινωικά παλάτια στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια. Στην πόλη του Ηρακλείου το κάστρο «Κούλες» που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και τα ενετικά τείχη θεωρούνται τα σημαντικότερα έργα της ενετοκρατίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που θεωρείται από τα τρία σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης με πολλά ευρήματα που προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διαφορετικά σημεία της Κρήτης. Το Ιστορικό Μουσείο με τις ποικίλες συλλογές του προσφέρει στον επισκέπτη μια διαδρομή μέσα στο χρόνο από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες ως σήμερα. Το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης που φιλοξενεί συγκεντρωμένα κειμήλια από την ένδοξη περίοδο για την ιστορία του τόπου 1941-1945. Ο εκθεσιακός χώρος του ναού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά φιλοξενεί έργα της κρητικής αναγέννησης που αποπνέουν ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό δέος στον επισκέπτη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, η Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβυζίου, το Μουσείο του Ελ Γκρέκο, αλλά και άλλα εξίσου σημαντικά μνημεία που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του νομού και πολλά σε τοποθεσίες αξέχαστης φυσικής ομορφιάς.

Η χριστιανική πίστη και παράδοση στην Κρήτη κληροδότησε ανεκτίμητους θησαυρούς που εκτίθενται σε τόπους λατρείας και αποτελούν ορόσημα ευλάβειας και αφοσίωσης. Μοναστήρια βρίσκονται διασκορπισμένα παντού στο νομό Ηρακλείου, καθώς και πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια τα οποία φιλοξενούν σπάνιες και πολύτιμες εικόνες και τοιχογραφίες.

Από το Ηράκλειο προήλθαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, των οποίων το έργο εκτιμήθηκε και εκτός συνόρων. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος που έγραψε τον Ερωτόκριτο τον 17ο αιώνα, ο Νίκος Καζαντζάκης προτάθηκε 3 φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, πολύ σημαντικός ζωγράφος του τέλους του 19ου αιώνα και ο βραβευμένος με Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη.

Στην Κρήτη ομιλείται η Κρητική διάλεκτος η οποία θεωρείται η μακροβιότερη Ελληνική διάλεκτος. Υπάρχει μεγάλη παράδοση στη μαντινάδα που είναι ένα δεκαπεντασύλλαβο ποίημα με ομοιοκαταληξία και είναι επίσης γνωστή για την παραδοσιακή μουσική της, με χαρακτηριστικό όργανο την κρητική λύρα. Μεγάλη παράδοση υπάρχει και στο χορό με αρκετά διαφορετικά είδη τα οποία θεωρούνται συνέχεια αρχαίων χορών όπως ο πυρρίχιος.

Ο νομός Ηρακλείου προσφέρει ένα εντυπωσιακό συνδυασμό μεσαιωνικών και νεότερων κτισμάτων, ιστορικών τοποθεσιών και παραδοσιακών οικισμών. Κάθε χρόνο τα διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά αφιερώνουν σελίδες για το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και υποκλίνονται στις ομορφιές του.

Ο νομός Ηρακλείου αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για κάθε λάτρη της φύσης. Τα εντυπωσιακά φαράγγια και καταρράκτες που διατρέχουν τους γιγάντιους ορεινούς σχηματισμούς, αποτελούν σύνηθες γεωλογικό φαινόμενο στην Κρήτη, η οποία αναφέρεται ενδεικτικά ως το νησί των φαραγγιών. Κάτω από τα βουνά υπάρχουν πλούσιες και εύφορες πεδιάδες καλυμμένες με ελαιώνες, αμπέλια, λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα. Πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια, μοναδικά σπήλαια θα σας οδηγήσουν σε περιοχές με ιδιαίτερη ιστορική και φυσική αξία.

Η μορφολογική ποικιλία του τοπίου αποτυπώνεται και στις παραλίες, που απλώνονται τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια του νομού αποκαλύπτοντας όρμους και απόκρημνες βραχώδεις ακτές, συνδυάζοντας μοναδική φυσική ομορφιά και κρυστάλλινα νερά.

Το κλίμα του νησιού έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πολύ πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, με διαφορετικά οικοσυστήματα, που συνθέτουν ένα σύνολο σπάνιας πολυμορφίας.

Τα δάση στα Βορίζια και στην Κάτω Σύμη, είναι σημαντικά κέντρα μελισσοκομίας και τα μεγαλύτερα στην Κρήτη. Άλλες δασικές περιοχές όπως ο Ρούβας είναι γνωστός για το δρύινο δάσος του με τεράστια δέντρα που μεγαλώνουν πυκνά και φτάνουν σε ύψος άνω των 15 μέτρων.

Πανέμορφα και γραφικά χωριά του νομού Ηρακλείου, έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή διατηρώντας ωστόσο ζωντανή την ατμόσφαιρα της παράδοσης και το χαρακτήρα της ανόθευτης ενδοχώρας.

Ο μοναδικός συνδυασμός του αστικού τοπίου και του φυσικού πλούτου, ο ανεξάντλητος πολιτισμικός πλούτος, η γαστρονομική κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα και η δεκτικότητα των ανθρώπων, συνθέτουν την πολύπλοκη εικόνα του νομού Ηρακλείου και τον καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για όλο το χρόνο.

Διαμονή στο νομό Ηρακλείου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register