Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Ηλείας

Νομός Ηλείας

Νομός Ηλείας

Ο γαλήνιος τόπος με τις απέραντες αμμουδιές

Ο Νομός Ηλείας είναι η άγρια δύση της Πελοποννήσου. Όμορφη και αντιφατική με μεγάλη ιστορία, πλούσια φυσική ομορφιά και ο λιγότερο εξερευνημένος νομός της Πελοποννήσου, γεμάτος θησαυρούς.

Ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην πατρίδα του μεγαλύτερου και του πιο θεαματικού αθλητικού γεγονότος στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Αρχαία Ολυμπία με τα μοναδικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, που μυεί τον επισκέπτη με σύγχρονο τρόπο στην ουσία των αγώνων όπως διεξάγονταν στην αρχαιότητα.

Η Αρχαία Ήλιδα, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Πελοποννήσου και αρχαία πρωτεύουσα της Ηλείας που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Ο  ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου, είναι ένας από τους σπουδαιότερους ναούς της αρχαιότητας που στέκεται επιβλητικός στο γυμνό και φαλακρό τοπίο στις Βάσσες της Φιγάλειας.

Η πολιτιστική διαδρομή που έχει ο νομός Ηλείας είναι διάσπαρτη σε όλο το νομό. Μέσα από αυτή τη διαδρομή αποκαλύπτεις πλήθος κλασικών και βυζαντινών μνημείων όπως είναι το κάστρο Χλεμούτσι, ένα από τα ωραιότερα κάστρα ολόκληρης της Πελοποννήσου, τα λουτρά της Κυλλήνης, πετρόκτιστα κτίρια με τη δική τους ιστορία χαραγμένη στην επιβλητική αρχιτεκτονική που συμπορεύεται με την ιστορία του τόπου.

Τα προσκυνήματα και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Ηλείας είναι χαραγμένα στη συνείδηση του λαού, αλλά και τα μοναστήρια με την ιστορία του τόπου και έχουν συμβάλλει στη διατήρηση εθίμων και παραδόσεων. Τα μοναστήρια εκτός από χώρος προσκυνήματος αποτελούν και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπου συναντά κανείς σπάνια κειμήλια, εικόνες και αγιογραφίες. Αποτελεί γεγονός ότι είναι χωροθετημένα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς οι αναχωρητές επέλεγαν να οικοδομήσουν τους χώρους που θα μόναζαν σε σημεία που θα ευνοούσε την ψυχική ανάταση.

Ο νομός Ηλείας είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους οικολογικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερα οικοσυστήματα σε όλη τη Μεσόγειο, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σπάνια δάση από κουκουναριές και δρύες, με ορεινούς όγκους και οροπέδια που σχηματίζουν εντυπωσιακά φαράγγια και σπήλαια μοναδικής ομορφιάς. Ποταμοί που διασχίζουν χαράδρες και σχηματίζουν καταρράκτες με γαλάζια νερά, παραπόταμοι που στις ακτογραμμές έχουν δημιουργήσει λίμνες και λιμνοθάλασσες με σημαντικούς υδροβιότοπους, όπως η Στροφυλιά και η λίμνη του Καϊάφα, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.

Ο ποταμός Νέδα διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι σπάνιου φυσικού κάλλους με κατάφυτες πλαγιές και μικρούς καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες με εξαιρετική διαύγεια και τιρκουάζ νερά. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Στόμιο, μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς. Στο οροπέδιο Φολόης συναντάμε το ομώνυμο δάσος ή αλλιώς το δάσος των Κενταύρων, ένα από τα σπουδαιότερα και μοναδικά δάση στα Βαλκάνια. Στους δυτικούς πρόποδες της Φολόης βρίσκεται το εξαιρετικό φαράγγι του Γούμερου, που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο φυσικής ομορφιάς. Στο φαράγγι του Χαρατσαρίου συναντάς τους 13 πανέμορφους καταρράκτες της Νεμούτας και στη ρεματιά του φαραγγιού Άμπουλα άλλους 17 καταρράκτες που συνθέτουν μια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς.

Ο νομός Ηλείας συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διαθέτει αξιόλογους παραθεριστικούς οικισμούς, με απέραντες αμμουδερές παραλίες και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στην ορεινή Ηλεία οι παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί διατηρούν χαρακτηριστικά του παρελθόντος τους.

Ο νομός Ηλείας σε καλεί να γίνεις ένα με τη φύση, σε ένα παιχνίδι περιπέτειας και γνώσης, σε μονοπάτια ανεξερεύνητα γεμάτα θρύλους και ιστορία, σε ένα τοπίο γεμάτο εναλλαγές και εκπλήξεις.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register