Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μυτιλήνη Λέσβος

Μυτιλήνη στη Λέσβο

Απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους

Η πόλη της Μυτιλήνης, που είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου, αλλά και έδρα της περιφέρειας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, 6 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο. Είναι μια σύγχρονη πόλη που καλωσορίζει χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο και που έχει διατηρήσει σπουδαία δείγματα του λαμπρού παρελθόντος αλλά και της εξαιρετικής πολιτισμικής πορείας της. Απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους, είναι μια πόλη με πανάρχαια ιστορία που εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά κτίρια, τα αρχοντικά και το κάστρο της χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Είναι η πατρίδα του Πιττακού, ενός από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας, αλλά και του ποιητή Αλκαίου. Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. Κλασικό σημείο συνάντησης των ντόπιων είναι η περιοχή γύρω από την πλατεία Σαπφούς αλλά και το υπόλοιπο μισό πέταλο του νέου νότιου λιμανιού με τα μοδάτα μπαράκια και τις καφετέριες, που κλέβουν την παράσταση από πολύ νωρίς το πρωί.

Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της και διασχίστε την παλιά και τη νέα αγορά. Θα ανακαλύψετε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνούλες για όλα τα γούστα, παλαιοπωλεία και μοντέρνα καταστήματα για κάθε σας ανάγκη. Αξιοθέατα της πόλης είναι το μεγαλόπρεπο βυζαντινό κάστρο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο με σπάνιους θησαυρούς, το αρχαίο θέατρο, τα οθωμανικά λουτρά, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες και λαογραφικές εκθέσεις.

Επίσης, εδώ βρίσκεται το «Σπίτι του Μενάνδρου», μια έπαυλη ρωμαϊκής περιόδου, το Γενί Τζαμί, το παραδοσιακό σπίτι της Μαρίκας Βλάχου και δεκάδες αρχοντικά-νεοκλασικά. Ιδιαίτερες είναι και οι εκκλησίες της Μυτιλήνης. Οι περισσότερες είναι τρίκλιτες βασιλικές μεταβυζαντινής εποχής ή νεότερες με στοιχεία μπαρόκ. Ξεχωρίζει η Μητρόπολη, η οποία κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα, με το γοτθικού τύπου καμπαναριό, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Θεράποντας με τον εντυπωσιακό τρούλο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Μυτιλήνης είναι τα νεοκλασικά αρχοντικά βαυαρικής αρχιτεκτονικής και τα παραδοσιακά σπίτια της, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας. Στην πόλη δεσπόζει το άγαλμα της Σαπφούς και στην άκρη του λιμανιού το «Άγαλμα της Ελευθερίας», που βρίσκεται στην περιοχή Φυκιότρυπα και είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο, έχει μαρμάρινη βάση και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Ανάμεσα στην πόλη και το αεροδρόμιο βρίσκονται οι οικισμοί Νεάπολη, Καγιάνι και Βαρειά. Γύρω από το κάστρο βρίσκεται το πευκοδάσος «Τσαμάκια». Εδώ βρίσκεται και η διαμορφωμένη από τον ΕΟΤ παραλία της πόλης με εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Αξίζει να παραβρεθείτε στη Γιορτή του Ούζου, που πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αλλά και στη γιορτή του Αγίου Θεόδωρου, του πολιούχου της πόλης, την οποία ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακό γλέντι.

Η Μυτιλήνη είναι απόλυτα οργανωμένη στην τουριστική υποδομή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη, να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες καταλύματα, καταστήματα εστίασης, αλλά και διασκέδασης.

Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register