Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Μια διαδρομή στους προϊστορικούς χρόνους

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας που βρίσκεται στα Φηρά Σαντορίνης, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας που εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2000.

Ο πρώτος όροφος στεγάζει εργαστήρια και περιοδικές εκθέσεις και ο δεύτερος όροφος στεγάζει τη μόνιμη έκθεση (600 τ.μ.). Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλαιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων που έγιναν σε διάφορες άλλες τοποθεσίες του νησιού, από περισυλλογές και παραδόσεις.

Μουσείο Προϊστορικής ΘήραςΜε την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους προϊστορικούς χρόνους, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα από τις χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία δυναμική και δημιουργική που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά το 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Το Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.).

Παράλληλα, φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεότερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. που δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας.

Όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

  • Ένα αστικό κέντρο
  • Μια αναδυόμενη γραφειοκρατία
  • Τοιχογραφίες: μια μνημειώδης τέχνη
  • Κεραμική: αφθονία και πολυτέλεια
  • Από τη θηραϊκή αγγειογραφία στη θηραϊκή τοιχογραφία
  • Κοσμήματα: η λαμπρότητα στην εμφάνιση
  • Ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι της Εποχής του Χαλκού

Η γεωλογία της Θήρας

Η μικρή έκθεση στο χώρο Β’ εξιστορεί τη γεωλογική πορεία της Θήρας, με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που φαίνεται να άρχισε περίπου πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια.

Η πόλη του Ακρωτηρίου στην ακμή της

Η περίοδος της ακμής του Ακρωτηρίου (17ος αι. π.Χ.) ζωντανεύει με την ανάπτυξη τομέων της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων της προϊστορικής πόλης. Το Ακρωτήρι είχε ήδη εξελιχθεί σε αστικό κέντρο και τη στιγμή του ενταφιασμού του από τη λάβα είχε ήδη φθάσει στο απόγειο της ακμής του. Μέσα στα σπίτια και στους δημόσιους χώρους βρέθηκε πληθώρα αντικειμένων, έτσι όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους: είδη οικοσκευής, χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, αντικείμενα που μαρτυρούν την άσκηση μεταλλοτεχνίας, καλάθια.

Κοσμήματα, αγγεία, λίθινα σκεύη

Τα κοσμήματα που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι είναι λιγοστά, προφανώς γιατί οι κάτοικοι πριν εγκαταλείψουν την πόλη πήραν μαζί τους τα πολύτιμα αντικείμενα. Χάντρες και περόνες από ημιπολύτιμους λίθους, οστό και χαλκό. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του Ακρωτηρίου και οι σχέσεις του με άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτίθενται πήλινα αγγεία από διάφορες περιοχές του Αιγαίου, λίθινα σκεύη από την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τοιχογραφίες με εξωτικά θέματα.

Τοιχογραφίες

Οι περίφημες τοιχογραφίες μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και το περιβάλλον της Σαντορίνης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και την τεχνική κατασκευής τους, καθώς εκτίθενται χαρακτηριστικά αγγεία με ίχνη χρώματος, κομμάτια χρωστικών ουσιών και εξαρτήματα. Επίσης, μπορεί να δει την εξέλιξη της τεχνοτροπίας, συγκρίνοντας με θραύσματα παλιότερων τοιχογραφιών.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register