Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίκινο
Μια παλιά μονή με εντυπωσιακή ιστορία
Η Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίκινο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, ανατολικά του Κάστρου, χτισμένη στην άκρη βράχου σε εκπληκτική τοποθεσία. Η πρόσβαση με τα πόδια από τα πέτρινα σκαλιά διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Είναι λιγάκι κουραστική, λόγω της ανηφόρας, αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη, καθώς η θέα είναι εντυπωσιακή, με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων. Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη, γιατί ο δρόμος είναι στρωμένος με άσφαλτο μέχρι 100 μέτρα πριν το μοναστήρι.
Η Μονή λειτούργησε το 1690 ως γυναικείο μοναστήρι μέχρι το 1834, όπου με διαταγή του Όθωνα το μοναστήρι διαλύεται και οι οκτώ γηραιές μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες Σικινιώτικες οικογένειες μέχρι το θάνατό τους.
Το 1978 κάποια τμήματα ανακαινίστηκαν, ενώ κάποια άλλα παραμένουν ερειπωμένα και το Πάσχα του 1979 γιορτάστηκε και πάλι η Ζωοδόχος Πηγή. Το εξωτερικό της Μονής φαντάζει σα φρούριο απόρθητο καθώς περιβάλλεται με τείχος και πολεμίστρες, με θαυμάσια αρχιτεκτονική. Τα τείχη έχουν ύψος 5 μέτρα, με επάλξεις, οι οποίες σε δυο σημεία καταλήγουν σε δυο κυκλικούς πυργίσκους.
Η μοναδική είσοδος της Μονής βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Είναι μια μεγάλη βαριά ξύλινη πόρτα, που στο πάνω μέρος της διατηρείται η παραδοσιακή «ζεματίστρα», την οποία χρησιμοποιούσαν οι μοναχές στις περιόδους των πειρατικών επιδρομών, για να αποδιώχνουν με ζεματιστό λάδι ή νερό τους επιδρομείς.
Στην πλακόστρωτη αυλή είναι το καθολικό της Μονής, ο μικρός ναός βυζαντινού ρυθμού της Ζωοδόχου Πηγής και δεξιά μια σειρά κελιών, όπου διατηρούνται σε κάποια, ωραία υπέρθυρα με εκκλησιαστικό μονόγραμμα. Ο ναός έχει μια μικρή είσοδο που την περιβάλλουν ωραία και με ανάγλυφο διάκοσμο μάρμαρα.
Σήμερα μετά την τελευταία ανακαίνιση είναι άριστα διατηρημένος και εσωτερικά διακοσμημένος. Στην αυλή σώζονται 4 δεξαμενές νερού και διατηρούνται ακόμα οι παλιές υδρορροές. Στη βορειοανατολική γωνιά των κελιών υπάρχει ένα άνοιγμα προς το βουνό, το οποίο ήταν η τρύπα διαφυγής του μοναστηριού, από την οποία διέφευγαν από τους πειρατές με σχοινί οι καλόγριες και όσοι άλλοι κατέφευγαν στο μοναστήρι.
Στο εσωτερικό της Μονής σε ένα από τα ανακαινισμένα κελιά, φιλοξενείται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Η Μονή γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Την παραμονή παρατίθεται γεύμα και αυτός που επωμίζεται τα έξοδα του γεύματος έχει το δικαίωμα να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του για ένα χρόνο. Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο το απόγευμα.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo slider: Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) Σικίνου