Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μονή Παναγίας Παντανάσσης Ρόδος

Μονή Παναγίας Παντανάσσης στη Ρόδο

Αφιερωμένη στη θαυματουργή εικόνα του Βατοπεδίου

Η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης στη Ρόδο, η οποία αποτελεί τη χρονικά νεότερη μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, μεταξύ των χωριών Θεολόγου και Σορωνής, 500μ. δυτικά του κεντρικού οδικού άξονα Ρόδου-Σορωνής.

Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1995 με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Σεραφείμ Παρχαρίδη, σε αγροτεμάχιο που παραχωρήθηκε από τον Μιχαήλ Μπονιάτη. Η μονή αφιερώθηκε στην Παναγία την Παντάνασσα από την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Η οικοδόμηση του μοναστηριακού συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε σταδιακά. Τα αρχικά κτίσματα περιελάμβαναν παρεκκλήσιο, κελιά, αρχονταρίκι, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους. Ακολούθως οικοδομήθηκαν το καθολικό και δύο διώροφα κτίρια, τα οποία στέγασαν το ηγουμενείο, την τράπεζα, τον ξενώνα και τα κελιά των μοναζουσών.

Το καθολικό της μονής, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιουλίου 2004 από το Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, ακολουθεί τον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής. Στη βόρεια πλευρά του προσαρτήθηκε μικρός τετράγωνος χώρος με επικουρική χρήση, ενώ στη δυτική νάρθηκας για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών κατά τις λατρευτικές συνάξεις των Κυριακών και των μεγάλων εορτών.

Το τέμπλο είναι μαρμάρινο ακολουθώντας την τυπική καθ’ ύψος τριμερή διαίρεση. Στη βόρεια πλευρά του ναού δεσπόζει περίτεχνο ξύλινο προσκυνητάριο που φιλοξενεί το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης. Ο ναός αγιογραφήθηκε κατά τα έτη 1998-1999 από τους αγιογράφους Τάσο και Αντίκα Παπαγεωργίου.

Το ανεξάρτητο λιτό κωδωνοστάσιο του καθολικού εντοπίζεται νοτιότερα. Οι πρώτες μοναχές εγκαταστάθηκαν στην Ιερά Μονή Παντανάσσης το 1997 με προεστώσα την Μακαρία Μαραβέλια. Σήμερα η μονή αριθμεί τριμελή αδελφότητα με ηγουμένη τη μοναχή Μαριάμ.

Στα βορειοανατολικά της Ιεράς Μονή Παντανάσσης, εντός του περιβόλου της και πλησίον της κεντρικής εισόδου βρίσκεται το νεόδμητο (2013) παρεκκλήσιο της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, το οποίο ανήκει στον τύπο της σταυρεπίστεγης βασιλικής με εσωνάρθηκα. Ο ναός οικοδομήθηκε με δαπάνη του ζεύγους Σαράντη και Φωτεινής Σαράντου εις μνήμην του υιού τους.

Στο φυτό της Αγίας Τράπεζας κατατέθηκαν τα τίμια λείψανα των Αγίων Ιερομαρτύρων Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Παρθενίου του Παγκώστα του Πατμίου, καθώς και των Αγίων Μαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλους των εν Αιγύπτω μαρτυρησάντων. Γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.

Πηγή πληροφοριών & photo: Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register