Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μεσαριά Σαντορίνη

Μεσαριά στη Σαντορίνη

Περιτριγυρισμένη από αμπελώνες

Η Μεσαριά στη Σαντορίνη βρίσκεται στη δυτική πλευρά και προς το κέντρο του νησιού, που απλώνεται από την πεδιάδα ως την άκρη της καλντέρας, κοντά στο λιμάνι και στα Φηρά.

Είναι ένα γραφικό χωριό περιτριγυρισμένο από περιβόλια και αμπελώνες, με κατάλευκα σπίτια και στενά καλντερίμια. Ανήκει στον τύπο των ανασκαμμένων οικισμών που ακολουθούν τον πυθμένα της κοιλάδας και επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μεσαριά αναφέρεται σε γραπτές πηγές, ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο του νησιού, όπως άλλωστε το μαρτυρούν τα πολλά αρχοντικά του.

Κατά το 19ο αιώνα αποτέλεσε το βιομηχανικό κέντρο της Σαντορίνης, με τη πλεκτοβιομηχανία Μαρκεζίνη, το αποστακτήριο του Βενετσάνου με 3 θόλους σε σειρά και το ρακί του Νομικού. Το 1929 ιδρύθηκε στην Μεσαριά το ιδιωτικό οφθαλμιατρείο «Αγία Βαρβάρα», γνωστό και ως «Δανέζειο Οφθαλμιατρείο».

Είχε τεράστια συμβολή στην αντιμετώπιση του τραχώματος στο νησί, μία αρρώστια από την οποία έπασχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νησιού και η οποία οδηγεί στην τύφλωση. Το οφθαλμιατρείο έκλεισε το 1954 με απόφαση του τότε υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία προέβλεπε και την ίδρυση δημόσιου αντιτραχωματικού οργανισμού.

Η Μεσαριά είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Σαντορίνης, όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού του νησιού. Αξιοθέατα είναι ο παραδοσιακός οικισμός με τα γραφικά σοκάκια, τα παραδοσιακά υπόσκαφα σπίτια αλλά και τα αρχοντικά, μάρτυρες μιας περιόδου που το νησί είχε ιδιαίτερη αίγλη. Οι προσόψεις των κτιρίων δεν ήταν καλυμμένες με μπογιές, οι μαύρες πέτρες ήταν εμφανείς και το κονίαμα των αρμών ήταν μια πιο σκούρα απόχρωση του λευκού. Μερικά από τα παλιά σπίτια και τα υπόγεια λαξευμένα σε βράχο κτίρια σώζονται ακόμη.

Στην πλατεία είναι το αρχοντικό Μαρκεζίνη, το αρχοντικό Σαλιβέρου και η καλτσοβιομηχανία Μαρκεζίνη, κτίρια που δε διατηρούνται όμως σε καλή κατάσταση. Το Αρχοντικό του Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα σύγχρονα μνημεία της Σαντορίνης. Χτίστηκε το 1888 από τον πλούσιο οινοπαραγωγό Γεώργιο Αργυρό. Μετά τις σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1956 αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας – μουσείο.

Στο χωριό βρίσκονται πολλές εκκλησίες με αξιοθαύμαστα καμπαναριά, όπως ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Δημήτριος στο κέντρο του χωριού που διακρίνεται για το βοτσαλωτό εξωτερικό του και ο Άγιος Σώστης δίπλα στη κάναβα του Μαρμαρά.

Η Μεσαριά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά με γοργούς ρυθμούς, καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Έχει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή με καταστήματα εστίασης για φαγητό και καφέ, αλλά και αρκετά καταλύματα διαμονής που μερικά φημίζονται για τη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Το χωριό θεωρείται κόμβος που διαθέτει πρόσβαση προς κάθε οικισμό και παραλία του νησιού.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register