Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μήθυμνα ή Μόλυβος Λέσβος

Μήθυμνα στη Λέσβο

Ένα χωριό φτιαγμένο από πέτρα

Η Μήθυμνα στη Λέσβο ή ο Μόλυβος βρίσκεται βόρεια του νησιού, αποτελεί έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Είναι ένας πολύ γραφικός και όμορφος οικισμός γεμάτος χρώματα, που  χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα λιθόκτιστα σπίτια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο, τα αρχοντικά με τα σαχνισιά και τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές ολοκληρώνουν την παραμυθένια ομορφιά. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια για να απολαύσετε το χαρακτηριστικό ηλιοβασίλεμα. Η περιοχή της κωμόπολης του Μόλυβου κατοικείται από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια.

Στη θέση του σημερινού θέρετρου βρισκόταν η αρχαία πόλη Μήθυμνα, ένα ισχυρό εμπορικό, βιοτεχνικό και καλλιτεχνικό κέντρο με αποικίες στη Μικρά Ασία. Η πόλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μήθυμνα από την κόρη του Μακαρέα και σύζυγο του Λεπετύμνου. Η μεταγενέστερη ονομασία Μόλυβος πιθανόν να προήλθε από παράφραση της γαλλικής περιγραφής Mont d’olives (λόφος με τις ελιές), αφού ακόμα και σήμερα ο τόπος είναι φημισμένος για την πλούσια παραγωγή του σε εξαιρετικό λάδι. Στη μακραίωνη πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο ονόματα. Σήμερα ισχύουν και τα δύο.

Κατά τη Μυθολογία, η Μήθυμνα, μαζί με τη Μυτιλήνη, την Άντισσα, την Αρίσβη και τον Ερεσό, ήταν παιδιά του βασιλιά Μάκαρα, που εποίκισε τη Λέσβο. Από τα παιδιά λοιπόν του βασιλιά πήραν αντίστοιχα και τα ονόματά τους οι συγκεκριμένες πόλεις του νησιού, που χιλιάδες χρόνια τώρα μένουν στις ίδιες θέσεις και διατηρούν τα ίδια ονόματα. Σήμερα σώζονται ελάχιστα τμήματα της Αρχαίας Μήθυμνας, ερείπια του υδραγωγείου και μερικών οικοδομημάτων.

Με τις ανασκαφές βρέθηκαν τάφοι, όστρακα από αγγεία κ.ά. Η σημερινή μορφή του κάστρου είναι αποτέλεσμα των εργασιών του 14ου αιώνα και των οθωμανικών προσθηκών μετά το 1462. Αξιοθέατα του οικισμού και σημείο αναφοράς του ταραγμένου παρελθόντος είναι το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο του νησιού που δεσπόζει στην κορφή του λόφου. Η δομή και το αρχιτεκτονικό σχέδιο της πόλης και του κάστρου των Γατελούζων (13ος αιώνας) έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Τα οικόσημα της οικογένειας των Γενοβέζων αφεντάδων που έλεγχαν το νησί για σχεδόν έναν αιώνα, βρίσκονται εντοιχισμένα σε πολλά σημεία του κάστρου. Ανάμεσα στα πολλά παραδοσιακά αρχοντικά που διατηρούνται σε καλή κατάσταση είναι αυτό του Γιαννάκου, αλλά και του Κράλλη που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Άλλα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στη Μήθυμνα στη Λέσβο είναι οι πέτρινες βρύσες με τις λιθανάγλυφες επιγραφές, τα παλαιά λουτρά, η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και η βασιλική του Ταξιάρχη του 18ου αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια Δημοτική Βιβλιοθήκη με τους 9.000 τόμους βιβλίων που ιδρύθηκε το 1863, αλλά και το Δημαρχείο όπου φιλοξενούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Κάθε χρόνο επισκέπτεται το Μόλυβο πλήθος καλλιτεχνών, μουσικών, ζωγράφων, ποιητών και γενικώς ανθρώπων της τέχνης οι οποίοι απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στις ταβέρνες και τα μπαράκια της περιοχής. Στην άκρη του οικισμού μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα από τα πιο γραφικά και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικα λιμανάκια στη χώρα. Ένα λιμανάκι που με τις γραφικές ψαροταβέρνες είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού. Διαθέτει μέχρι και σήμερα τα γνωστά γρι-γρι που κάνουν την εμφάνισή τους το σούρουπο για την ψαριά της ημέρας.

Πιο κάτω, η παραλία με το μικρό δασάκι δίπλα της και το ήσυχο και γραφικό λιμάνι του σε κάνουν να ξεχαστείς. Στο Μόλυβο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με καταλύματα αλλά και καταστήματα εστίασης με γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα και γκουρμέ εστιατόρια, τα οποία σε συνδυασμό με το μαγικό τοπίο θα κάνουν τις διακοπές σας μία αξέχαστη εμπειρία!

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register