Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Κυκλάδες

Κυκλάδες

Απέραντο λευκό και μπλε

Οι Κυκλάδες είναι το ηλιοβασίλεμα, οι ανεμόμυλοι, το άγριο τοπίο με τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια, οι γαλάζιοι τρούλοι με τις διάσπαρτες λευκές εκκλησίες, τα ηφαιστειακά τοπία, τα νησιώτικα τραγούδια, η μαγευτική θέα από κάθε σημείο που αγναντεύει το Αιγαίο, οι ονειρεμένες παραλίες, το διάσημο κυκλαδίτικο φως που έχει μαγέψει πολλούς ζωγράφους και φωτογράφους και η έμπνευση για πολλούς ποιητές και συγγραφείς.

Τα νησιά των Κυκλάδων δημιουργήθηκαν από τις κορφές της πανάρχαιας Αιγαιίδας, που βυθίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια μετά από γεωλογικές αναστατώσεις. Στους σεισμούς και τις εκρήξεις ηφαιστείων οφείλεται και το ιδιαίτερο σχήμα τους, καθώς και η σύσταση του εδάφους τους.

Η ονομασία τους είναι γνωστή από την αρχαιότητα, από πολλούς συγγραφείς αλλά και γεωλόγους, που υποστήριζαν ότι προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος», γιατί σχηματίζουν ένα νοητό κύκλο γύρω από τη Δήλο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας τις μεταμόρφωσε σε βράχους.

Όλα τα νησιά των Κυκλάδων χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό πλούτο, καθώς το υπέδαφός τους διαθέτη σημαντική ποικιλία χρήσιμων ορυκτών. Από τα αρχαία χρόνια ο ορυκτός πλούτος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

Το μαγευτικό σύνολο των Κυκλάδων από την αρχαιότητα λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Ασία και την Αφρική, για την ανάπτυξη του εμπορίου και την εξάπλωση του πολιτισμού.

Οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για όλες τις εποχές του χρόνου, που παρά την τουριστική ανάπτυξη διατηρούν ανέπαφο το παραδοσιακό τους στυλ. Μπορούν και συνδυάζουν το κοσμοπολίτικο άρωμα με την έντονη ζωή, την απόλυτη γαλήνη και την ηρεμία με τις ήρεμες διακοπές.

Γευτείτε την πλούσια και μοναδική σε γεύσεις κουζίνα από τοπικά προϊόντα. Η κουζίνα των Κυκλάδων είναι λιτή, με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές από νησί σε νησί.

Όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο το κάθε νησί έχει τη δική του μοναδική γοητεία και φυσιογνωμία που το καθιστούν ξεχωριστό και απόλυτα μοναδικό.

Από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, ο κυκλαδίτικος πολιτισμός έχει τη δική του μοναδική πολιτισμική ταυτότητα, στις παραδοσιακές τέχνες, στη διατήρηση των εθίμων και στα αμέτρητα πανηγύρια που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους για να διαφυλάξουν την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του τόπου.

Γνωρίστε τον ιστορικό πλούτο των Κυκλάδων μέσα από αξιόλογους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, ανοιχτά θέατρα, κάστρα, πύργους και από τη μεγάλη ποικιλία των μουσείων που θα συναντήσετε διάσπαρτα σε πολλά νησιά.

Θαυμάστε θρησκευτικά μνημεία, με εξαιρετική αρχιτεκτονική και μεγάλη ιστορία, με εικόνες, αγιογραφίες και κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας. Μονές, βυζαντινές εκκλησίες και εκατοντάδες κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια στις πλαγιές, στα βουνά και στις ρεματιές των νησιών.

Τα νησιά των  Κυκλάδων χαρακτηρίζονται από τις γεωγραφικές αντιθέσεις και το χαρακτηριστικό ανάγλυφο. Ψηλά βουνά με καταπράσινες κοιλάδες και φαράγγια, χιλιόμετρα ακτογραμμής με κρυφούς όρμους, βραχονησίδες, θαλάσσιες σπηλιές, ναυάγια, πανέμορφες παραλίες με μαγευτικό βυθό. Σημαντικά σπήλαια κυριαρχούν στο γύρω τοπίο, αλλά και σε χαμηλά ακρωτήρια και σε παράκτιες πεδιάδες. Οι φάροι έχουν εύκολη πρόσβαση από τη ξηρά ή από τα μονοπάτια στα οποία βάδιζαν άλλοτε οι φαροφύλακες, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα άσπρα σπίτια με τις μπλε πόρτες και παράθυρα. Οι περιστεριώνες αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής σε κάποια νησιά. Κάθε νησί όμως, διακρίνεται για ορισμένα στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό και απόλυτα μοναδικό.

Παρά τη φτωχή βλάστηση που έχουν τα νησιά των Κυκλάδων, υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που εντάσσονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Όλα τα νησιά των Κυκλάδων είναι ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, με ποικιλία δραστηριοτήτων. Υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία από σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα οποία αποτελούσαν την χερσαία επικοινωνία μεταξύ των οικισμών. Μέσα από αυτά τα μονοπάτια ανακαλύπτεις μοναδικούς θησαυρούς που οδηγούν σε κορυφές, ξωκλήσια, χωριά, μνημεία, γεφύρια, φάρους και άλλους μαγικούς προορισμούς.

Οι Κυκλάδες είναι το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο που περιλαμβάνουν περίπου 220 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, με έδρα και πρωτεύουσα τη Σύρο. Τα κυριότερα και κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος,  Μήλος,  Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος,  Σύρος, Σαντορίνη (Θήρα), Σέριφος, Σίφνος,  Σίκινος, Ανάφη,  Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Πολύαιγος, Γυάρος,  Ρήνεια, Θηρασία, Αντίμηλος,  Δεσποτικό και Δήλος. Τα έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου (Κουφονήσια Άνω και Κάτω, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κέρος) αποτελούν  τις Μικρές Κυκλάδες. Επίσης περιλαμβάνει πολλά μικρότερα νησιά και βραχονησίδες, καθώς και συστάδες νησιών.

Από την ομάδα του Greece Destination

You don't have permission to register