Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κομπίτσι Κέρκυρα

Κομπίτσι στην Κέρκυρα

Απλωμένο στην κορυφή μιας λοφοσειράς περιτριγυρισμένο από δάσος

Το Κομπίτσι βρίσκεται στην κεντρική πλευρά της Κέρκυρας, ανάμεσα από τα χωριά Άγιος Βλάσιος και Μπαστούνι και απέχει 17,1 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στην κορυφή μιας λοφοσειράς και απλώνεται μέχρι τον επαρχιακό δρόμο Αλεπού-Πέλεκας, με πανοραμική θέα τα βουνά των Αγίων Δέκα και του Αϊ Γιώργη, τη λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και τον Πέλεκα.

Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη αρχοντική φαμίλια, που είχε από τον 18ο αιώνα το αρχοντικό και τα κτήματά της. Παλιότερα η τοποθεσία ήταν γνωστή ως Λιχαϊδούρα, αλλά ο ισχυρός δεσμός των Κομπίτζηδων με το χώρο, οδήγησε στην επικράτηση του επώνυμού τους ως τοπωνύμιο. Δεν γνωρίζουν αν οι Κομπίτζηδες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι, αλλά το 19ο αιώνα, σύμφωνα με τον κο Καραμούτσο, μετοίκησαν ξεριζωμένοι Σουλιώτες που σχημάτισαν τον οικιστικό πυρήνα του σημερινού χωριού.

Εκκλησία του χωριού είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αρχοντικού Κομπίτσι, με το ψηλό καμπαναριό του να θυμίζει αυτό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Παλαιά Πόλη. Χρονολογείται περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα τουλάχιστον, αφού τον συναντάμε στον εκκλησιαστικό κατάλογο του 1754, ως ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, εις τόπον λεγόμενον Λιχαϊδούρα.

Αξιοθέατα του χωριού είναι τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά με μεγάλους κήπους με σημαντικότερο το αρχοντικό του Κομπίτσι και η βενετσιάνικη βρύση. Το αρχοντικό της οικογένειας Κομπίτσι, ευγενών του 18ου αιώνα, είναι ένα κτίσμα με κάτοψη σχήματος Π, ορθώνεται λιτό αλλά κομψό, που παραπέμπει σε αναγεννησιακό μοναστήρι με βόλτα (καμάρες) γύρω από την μεγάλη εσωτερική αυλή του. Χρονολογία ανέγερσης μάλλον θα βάζαμε τα μέσα του 18ου αιώνα, αν και κάποιες υποθέσεις μιλούν για προΰπαρξη καθολικού μοναστηριού σ’ αυτή τη θέση. Το αρχοντικό συγκρότημα επίσης περιλάμβανε λουτρουβιό στα ανατολικά και οικία για το υπηρετικό προσωπικό στα νότια. Σήμερα τα χτίσματα αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν ιδιωτικές κατοικίες.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι η αναπαλαιωμένη βενετσιάνικη κρήνη, που βρίσκεται νότια του αρχοντικού Κομπίτσι, με πανύψηλα δένδρα και πυκνή βλάστηση. Πρόκειται για μια περίτεχνη κατασκευή μνημειακού χαρακτήρα, που όμοιά της δεν υπάρχει στο νησί, διακοσμημένη με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μπαρόκ, η οποία μέχρι το 1999 εξυπηρετούσε τις ανάγκες του χωριού. Η σφοδρή κακοκαιρία του «Μπάλλου» τον Οκτώβριο 2021, δυστυχώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη κρήνη, καλύπτοντάς το με τόνους από χώματα και πέτρες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Παρά την υπόσχεση του υπουργείου πολιτισμού προς τον βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρο Αυλωνίτη ακόμα και μέχρι τις 5 Φλεβάρη 2024, η βενετσιάνικη κρήνη καταρρέει.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το πανέμορφο δάσος Κομπιτσίου, που αν και θανάσιμα λαβωμένο από μια σειρά πυρκαγιών, δίνει ακόμα μια ιδιαίτερη πινελιά στο τοπίο και καλεί φυσιολάτρες να το εξερευνήσουν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού κατά καιρούς διοργανώνει πολιτισμικά δρώμενα μπροστά στην βενετσιάνικη κρήνη. Παράλληλα σε μια αίθουσά του διατηρεί έκθεση μινιατούρων και φωτογραφίας. Το χωριό έχει ελάχιστα καταστήματα εστίασης, όπως επίσης μερικές βίλες και κατοικίες για διαμονή.

Πηγή πληροφοριών: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

Πηγή photo slider: google maps | Πηγή photo κειμένου: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register