Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Καταρράκτης Ραπεντώσας στην Αττική

Κρυμμένος μέσα σε πυκνή βλάστηση

Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας στην Αττική, αλλά και η λιμνούλα που σχηματίζεται από τα νερά του, βρίσκονται στην ομώνυμη περιοχή του δήμου Διονύσου, στις παρυφές της Πεντέλης, βορειοανατολικά από το λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου. Ο καταρράκτης βρίσκεται καλά κρυμμένος σε πυκνή βλάστηση ανάμεσα και ο χώρος που τον περιβάλει είναι σχετικά μικρός. Έχει ύψος περίπου δέκα μέτρα και η ποσότητα του νερού αυξομειώνεται ανάλογα την εποχή.

Η περιοχή της Ραπεντώσας ήταν γενικά δασική, καλυμμένη με μεγάλο πευκοδάσος, το οποίο όμως κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό και έφτασε μέχρι την Πεντέλη, τον Αύγουστο του 2009.  Η ρεματιά όμως που βρίσκεται ο καταρράκτης είναι κυριολεκτικά πνιγμένη από πλατάνια, έλατα και λεύκες.

Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί, ξεκινάει από το εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Διονύσου – Νέας Μάκρης, μόλις 500μ μετά τα τελευταία σπίτια του Διονύσου και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του.

Το φράγμα κατασκευάστηκε το 2004 από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ανακόψει την πορεία των τρεχούμενων νερών των τριών ρεμάτων της περιοχής (ρέμα Ραπεντώσα, ρέμα Βαθιά Χούνη και ρέμα Βάγια Νταρδίζα), κυρίως τους χειμερινούς μήνες με τις έντονες βροχοπτώσεις. Πριν την κατασκευή του, το ρέμα συνέχιζε την κατάβαση του μέχρι το Μαραθώνα διασχίζοντας αγροτικές εκτάσεις και κατέληγε στη θάλασσα. Το μήκος του φτάνει στα 145 μέτρα και το ύψος του ανέρχεται στα 39 μέτρα, ενώ με την κατασκευή του δημιουργήθηκε μια λίμνη 1.265.000 κυβικών μέτρων νερού που τον χειμώνα με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπάρχουν τρεις τρόποι πρόσβασης για τον καταρράκτη, με μικρής διάρκειας πεζοπορία.

  • Από την κοιλάδα της Ντάρδιζας, η πεζοπορία ξεκινά από την φάρμα Farmamoo, η απόσταση είναι περίπου 3 χλμ και είναι η συντομότερη και πιο ξεκούραστη.
  • Από τη Ραπεντώσα η απόσταση είναι 4,7 χλμ και είναι η δυσκολότερη.
  • Από τη Σταμάτα, αν ξεκινήσουμε την πεζοπορία από την αρχή του χωματόδρομου στην οδό Σκάρπας, η απόσταση είναι 3,5 χλμ.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: Wikiloc

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register