Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καστελλάνοι Μέσης Κέρκυρα

Καστελλάνοι Μέσης Κέρκυρας

Ένας παραδοσιακός οικισμός μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον

Οι Καστελλάνοι Μέσης ή Αχιλλείων βρίσκονται στην κεντρική και δυτική πλευρά της Κέρκυρας, ανάμεσα στα χωριά Κουραμάδες και Άγιος Προκόπιος. Απέχουν 11,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι μεγάλο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 158 μέτρων, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.

Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, με παλιά κτίρια και γραφικά σοκάκια, με ευωδιαστές αυλές, μπότζοι, πορτόνια με ανάγλυφα οικόσημα, πηγάδια, λιθάρια και λουτρουβιά που συνθέτουν μια εικόνα σεβασμού στην τοπική αρχιτεκτονική, χωρίς να λείπουν οι σύγχρονες κατοικίες που όμως δεν αναιρούν την συνολικά καλή εικόνα. Σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των κατοίκων αποτελεί η μεγάλη πλακόστρωτη κεντρική πλατεία (φόρος), δίπλα στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων.

Στην κοινότητα των Καστελλάνων υπάγονται οι γειτονιές του χωριού: Κατσικάτικα, Μαστρατζάνη, Παγκρατέικα, Παναρατέικα, Τζαουστία, Τσαφαλάτικα και Χυτηράτικα. Όπως επίσης και οι συνοικισμοί: Εσταυρωμένος και Μανδούκι που χωρίζεται στις γειτονιές, Πηλός και Αργιάς. Ως οικισμός αναφέρεται ήδη σε πηγές το 1381. Για την προέλευση της ονομασίας υπάρχουν διάφορες απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, ότι προέρχεται από τη λέξη «καστέλο», δηλαδή οχυρό ή εγκατάσταση φρουράς Βυζαντινών το οποίο μετεξελίχθηκε σε οικισμό. Η δεύτερη εκδοχή από τη λέξη «καστελλανία», δηλαδή φρουρά χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο οχυρό. Η τρίτη εκδοχή ότι οφείλεται στο επώνυμο Καστελλάνος (προέρχεται από το αξίωμα του καστελλάνου = καστροφύλακα), που συναντάται σε νοταριακές πράξεις του 15ου αιώνα.

Το 1850 το χωριό υπήρξε διοικητικό, οικονομικό, θρησκευτικό και εμπορικό  κέντρο της περιοχής Μέσης, ως έδρα του Περιοχικού Επιχώριου Συμβουλίου Μέσης, μιας περιοχής που εκτεινόταν από τα Μοραϊτικα και τον Άγιο Ματθαίο μέχρι τους Κανακάδες και τα Γουβιά. Το 1866 ιδρύθηκε ο Δήμος Μεσοχωρητών με έδρα τους Καστελλάνους. Τότε λειτούργησαν στο χωριό Σχολαρχείο (Γυμνάσιο), δικαστήριο και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι του χωριού από παλιά ασχολούνται με την αμπελουργία, την ελαιοκομία και τις τελευταίες δεκαετίες με τον τουρισμό. Φημισμένος είναι και ο γεννημένος στους Καστελλάνους, μεγάλος ζωγράφος Τεν Φλωριάς, με την πλούσια καλλιτεχνική του δράση. Τον διαδέχτηκε ο διακεκριμένος ζωγράφος Δημήτρης Άνθης (1925-1991), δημιουργώντας παράδοση για το χωριό.

Οι Καστελλάνοι Μέσης έχουν πολλούς ναούς με μεγάλη ιστορία, ωραιότατες εικόνες μεγάλων ζωγράφων – αγιογράφων, ιερά κειμήλια, κτητορικές επιγραφές, ταφικά μνημεία κ.λ.π, που κοσμούν όχι μόνο το χωριό αλλά και όλη την Κέρκυρα. Τα ερείπια του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται ο πιο παλιός ναός του χωριού. Οι παλαιότεροι θυμούνται τοιχογραφίες στο ιερό, αν και ήταν ήδη ξεσκέπαστος. Κατά την παράδοση, οι καμπάνες του Αγίου Γεωργίου ρίχτηκαν σε παρακείμενο πηγάδι, για να μην τις πάρουν επιδρομείς. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι ο  Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται στο δρόμο για την Καμάρα, ο Άγιος Ιωάννης του Προδρόμου μέσα στο χωριό, ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στον Ανεμόμυλο, δίπλα στο αρχοντικό Καπάδοχα, αναφέρεται ήδη από το έτος 1623, ως μετόχι των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου, ο Άγιος Σπυρίδωνας στην κεντρική πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1730 και υπήρξε κάποτε κτητορικός, η Οδηγήτρια που χρονολογείται επίσης στο 15ο αιώνα και η Υπαπαντή που αναφέρεται εγγράφως το 1420, είναι ο μητροπολιτικός ναός του χωριού και δεσπόζει σε λόφο στα νότια του χωριού. Το πότε χτίστηκε δεν ξέρουμε ακριβώς. Χρονολογείται όμως από το 16ο αιώνα. Η αρχική της κατασκευή είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι τη βρίσκουμε σήμερα με αλλεπάλληλες επεμβάσεις στη βόρεια και τη δυτική πλευρά. Το ιερό και η νότια πλευρά της είναι οι αρχαιότερες. Στην εσωτερική όψη της νοτίου πλευράς βρίσκεται η άριστη τοιχογραφία (Fresco) της Υπαπαντής και απέναντί της δεσπόζει η εικόνα της Πεντηκοστής.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στους Καστελλάνους είναι η Μονή Ζωοδόχου Πηγής  που χτίστηκε το 1688 στην περιοχή «Μοναστήρι» από τον Βενετό ευγενή Πρόσπερο Μαρίνι. Ο χώρος του μοναστηριού υπερβαίνει τα 70 στρέμματα και ήταν αυτοδύναμος. Ο κύριος χώρος του μοναστηριού με τα κτίσματα και την εκκλησία έχει πλέον παραχωρηθεί και φιλοξενεί το σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και Γυμνασίου Καστελλάνων Μέσης. Στη διαθήκη του ο Μαρίνη, όρισε ότι η μεγάλη περιουσία του θα χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση σχολείου στην πόλη και ενός ακόμη στο μοναστήρι του, ώστε όλα τα παιδιά του χωριού να μορφώνονται δωρεάν – όραμα που έγινε πραγματικότητα το 1765. Αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτήριο στην Κέρκυρα και λειτούργησε μέχρι το 1864 που έγινε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, όπου έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτήρια στα Επτάνησα, ακόμη και η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Ο τάφος του Μαρίνη βρίσκεται εντός του ναού, ενώ έξω από την κόγχη του ιερού βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου ζωγράφου Τεν Φλωριά (1897-1969).

Εντυπωσιακά μνημεία του παρελθόντος είναι και τα δυο αρχοντικά τους χωριού, του Καπάδοχου σε ερειπωμένη κατάσταση και του παπά Άγγελου Πανάρετου (Παπάγγελου). Άλλα αξιοθέατα είναι στο Δημοτικό όπου σώζεται ο ξύλινος σταυρός των ιπποτών με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου. Το ίδιο έμβλημα υπάρχει και στις δυο πάνω πλευρές του τόξου της εισόδου του Ηγουμενείου. Υπάρχει ακόμη τμήμα του οικοσήμου του Πρόσπερο Μαρίνι στο υπέρθυρο της εισόδου το οποίο απεικονίζει τη Γοργόνα να τιθασεύει τους δράκοντες (Σπύρος Κατσαρός) ή τον Ηρακλή να πνίγει τα φίδια (Καραμούτσος).

Πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα οι Καστελλανίτες  διοργανώνουν κάθε χρόνο δύο πανηγύρια, της Πεντηκοστής και της Υπαπαντής, καταγεγραμμένα ως μεγάλα γεγονότα για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης, ήδη έξι αιώνες νωρίτερα. Από τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου ξεχωρίζει η «Μέρα κερκυραϊκών γεύσεων» που διοργανώνεται κάθε Απρίλιο, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας. Οι Καστελλάνοι Μέσης έχουν ελάχιστα καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό, όπως επίσης και καταλύματα διαμονής.

Πηγή πληροφοριών: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα, Λύκειο Καστελλάνων Μέσης Κέρκυρας

Πηγή photo slider & κειμένου: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register