Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κασσιώπη Κέρκυρα

Κασσιώπη στην Κέρκυρα

Ένας συνδυασμός φυσικής ομορφιάς με πλούσια ιστορία

Η Κασσιώπη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, ανατολικά του Άπραου, κοντά στο βόρειο στενό κανάλι που χωρίζει την Ελλάδα με την Αλβανία. Απέχει 35,8 χιλιόμετρα βόρεια της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Η Κασσιώπη χτισμένη αμφιθεατρικά στο βραχώδες ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, με απέραντους ελαιώνες και κυπαρίσσια, συνδυάζει τη φυσική της ομορφιά, με την πλούσια ιστορία και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός, που ήταν άλλοτε ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Ευρωπαίοι έχουν χτίσει πολυτελείς βίλες, κρυμμένες μέσα στις καταπράσινες πλαγιές του. Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει, η Κασσιώπη έχει διατηρήσει τις παραδόσεις και τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

Σημαντικά μνημεία είναι ο ναός της Παναγίας της Κασσωπίτρας και το βυζαντινό κάστρο. Επίσης, στον κόλπο της Κασσιώπης, εικάζεται ότι είναι η θέση του αρχαίου λιμένα της πόλης. Ο ναός της Παναγίας Κασσωπήτρας που βρίσκεται στο λιμάνι, κάτω από το Κάστρο, είναι χτισμένη το 16ο αιώνα στα ερείπια του ναού του Κασσίου Διός, που ήταν το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Η Παναγία Κασσωπήτρα φημίζεται για την πολύ παλιά εικόνα της, που θεωρείται θαυματουργή. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με πανηγύρι στο λιμάνι, φαγητό, αλλά και παραδοσιακά Κερκυραϊκά τραγούδια και χορούς.

Το Κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό και προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή. Εικάζεται ότι η ιστορία του κάστρου ξεκινά στα τέλη του 6ου αιώνα επί βασιλείας του αυτοκράτορα Μαυρικίου. Ήταν ένα από τα τρία κάστρα της Βυζαντινής περιόδου με υψηλή στρατηγική σημασία, γιατί λόγω τοποθεσίας παρείχε στο κάστρο πλεονεκτική θέση που διασφάλιζαν την άμυνα του νησιού. Το 1386 καταστράφηκε από τους Βενετούς και το 14ο αιώνα έχτισαν ένα νεότερο. Σήμερα σώζονται ελάχιστα τμήματα του παλιού κάστρου. Οι πύργοι του κάστρου αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείου Πολιτισμού.

Η βραχώδης ακτή της Κασσιώπης δημιουργεί αμέτρητους μικρούς κόλπους και παραλίες, κυρίως βραχώδεις με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Η Ημερολιά, ο Καλαμώνας και η Κοτζεβίνα είναι οι μεγαλύτερες, ενώ το Κανόνι, η Μπαταριά, η Σουκιά και η Πιπίτου είναι πολύ μικρές.

Έχει άριστη τουριστική υποδομή τόσο ο οικισμός, όσο και το γραφικό λιμανάκι που έχει διατηρήσει το παλιό του κύρος με το έντονο ψαράδικο χρώμα. Διαθέτει όλων των ειδών τα καταστήματα, όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μεγάλα σούπερ μάρκετ, καταστήματα εμπορικά και τουριστικά, κοσμηματοπωλεία, ΑΤΜ κ.λπ. Υπάρχει επίσης σχολή κατάδυσης για εξερεύνηση στις υποβρύχιες σπηλιές.

Είναι επίσης γνωστή για την κοσμοπολίτικη και έντονη νυχτερινή ζωή της. Η πλατεία και το λιμανάκι που είναι η καρδιά του οικισμού, είναι περιτριγυρισμένα με ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν κερκυραϊκή κουζίνα και φρέσκα ψάρια, όμορφα μπαράκια και νυχτερινά μαγαζιά. Η Κασσιώπη διαθέτει αρκετές επιλογές από καταλύματα διαμονής.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η Κασσιώπη υπήρξε κατά την αρχαιότητα η δεύτερη πιο γνωστή πόλη της Κέρκυρας. Οι απόψεις για το πότε ιδρύθηκε διίστανται. Σύμφωνα με φιλολογικές και ιστορικές πηγές η πόλη ιδρύθηκε μετά το 281 π.Χ. από τον Πύρρο, ο οποίος μετέφερε τον πληθυσμό από την ομώνυμη ηπειρωτική πόλη. Κατά μία άλλη άποψη ιδρύθηκε από πρόσφυγες της ηπειρωτικής Κασσιώπης μετά την καταστροφή της από τον Αιμίλιο Παύλο το 168 π.Χ. Η θέση της πόλης δεν έχει ταυτιστεί με ακρίβεια, αλλά με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, μέρος της αρχαίας πόλης βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο οικισμό. Η Κασσιώπη φαίνεται να διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης πάνω στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Κέρκυρας και της Αλβανίας. Κατά την αρχαιότητα κατοικήθηκε από τον Νέρωνα και από τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, οι οποίοι έμειναν στην Κασσιώπη λίγο πριν από την ναυμαχία του Ακτίου, που υπέστησαν καταστροφική ήττα.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register