Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καρτεράδος Σαντορίνη

Καρτεράδος στη Σαντορίνη

Χτισμένος δίπλα σε ένα μικρό ποταμό

Ο Καρτεράδος στη Σαντορίνη βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, χτισμένος δίπλα σε ένα μικρό ποταμό, μέσα σε τρεις ρεματικές, της Φοινικιάς, του Βουνίτσου και του Πατηνιώτη, πολύ κοντά στα Φηρά και τη Μεσσαριά, με θέα τα μαύρα ηφαιστειακά πετρώματα και την κοιλάδα. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, λεωφορείο και με μονοπάτι από τα Φηρά.

Η ονομασία πιθανά να προέρχεται από την λέξη καρτέρι, επειδή εκεί στηνόταν καρτέρι στους πειρατές. Η περιοχή θεωρείται ότι κατοικήθηκε από το 17ο αιώνα και οι αρχικές κατοικίες ήταν υπόσκαφα σπίτια χτισμένα βαθιά μέσα στο βράχο, με τέτοιο τρόπο ώστε οι στέγες τους να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο. Το 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ευημερία, όταν οι κάτοικοι στράφηκαν στη θάλασσα που ταξίδευαν με τις φρεγάτες τους στη Ρωσία, τη Μάλτα και την Αίγυπτο.

Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα καπετανοχώρια του νησιού, που χτίζανε αρχοντικά που προσέδωσαν αίγλη στο χωριό. Αρκετά από τα σπίτια αυτά καταστράφηκαν με το σεισμό του 1956, για να αναπαλαιωθούν αργότερα, όπου ξεκίνησε η οικοδόμηση στην ανατολική πτέρυγα του χωριού, με συστάδες σπιτιών πάνω στο λόφο.

Παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με την παραγωγή κρασιού. Τώρα το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα έχει εγκαταλειφθεί και τα 2 μεγάλα οινοποιεία -που υπήρχαν στις παρυφές του χωριού- έκλεισαν. Όσοι καλλιεργούν ακόμα τα αμπέλια τους τα πάνε στο οινοποιείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης, στον Πύργο.

Αξιοθέατα του χωριού είναι ο παραδοσιακός οικισμός, με τα υπόσκαφα σπίτια, τα καπετανόσπιτα, και τα γραφικά σοκάκια. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ένας αναπαλαιωμένος ανεμόμυλος και μία αναμνηστική πλάκα στην μνήμη των θυμάτων στον πόλεμο του 1940.

Έχει πολλά ασβεστωμένα εκκλησάκια, όπως ο Άγιος Νικόλας στο Κάτω Χωριό, η Ανάληψη στο κέντρο του χωριού με τα πυργόσχημα καμπαναριά και η Παναγιά Κόκκινη με τον κόκκινο τρούλο της

Ο Καρτεράδος έχει καλή τουριστική υποδομή με καταστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, αρτοποιεία, σούπερ μάρκετ και αρκετά καταλύματα διαμονής. Κοντά βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Στο χωριό υπάρχει παλιός παραδοσιακός φούρνος με τα φημισμένα κουλουράκια και βουτήματα.

Η παραλία του είναι στο Γιαλό Καρτεράδου, ανάμεσα στο Μονόλιθο και τον Έξω Γιαλό Θήρας, με θέα την Ανάφη. Η στάση του λεωφορείου είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο και από εκεί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για πολλές περιοχές του νησιού όπως τη Μεσσαριά, το Μεγαλοχώρι, το Εμπορείο, την Περίσσα, τον Περίβολο, την Έξω Γωνιά και το Καμάρι, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register