Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καλλονή Λέσβος

Καλλονή στη Λέσβο

Ένα χωριό με πλούσιο ιστορικό παρελθόν

Η Καλλονή βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, είναι έδρα της δημοτικής ενότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου και είναι το δεύτερο μεγάλο εμπορικό κέντρο του νησιού μετά τη Μυτιλήνη που απλώνεται μέσα σε μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα στο κέντρο του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, αφού αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο, συγκεντρώνει πολλές υπηρεσίες, έχει πολλά μαγαζιά και μεγάλες εκθέσεις σε μια όμορφη αγορά. Η Καλλονή ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι από το οποίο περνούσαν και περνούν μέχρι και σήμερα οι βασικοί οδικοί άξονες του νησιού. Η τεράστια πεδιάδα της περιοχής, την οποία διατρέχουν έξι ποταμοί, ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών και περιβολιών.

Η Καλλονή είχε πλούσιο σχετικά ιστορικό παρελθόν και αυτό αποτυπώνεται με την ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών χώρων, όπως η Αρχαία Αρίσβη, η Πύρρα, ο ναός των Μέσων, τα Μάκαρα και η Αποθήκα (αγροτικές περιοχές της Άγρας), στη Ν.Δ. πλευρά του Κόλπου της Καλλονής. Η Καλλονή στο τέλος του περασμένου αιώνα ονομαζόταν Αχυρώνα. Το σημερινό όνομα προέρχεται από το Καλλ που είναι σχετικό με το κάλλος, άφθονο νερό και την κατάληξη -ονή, που σημαίνει περιοχή, χώρα.

Η Σκάλα, φημίζεται ιδιαίτερα και για την πασίγνωστη σαρδέλα Καλλονής ή αλλιώς «παπαλίνα» που αποτελεί έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Μάλιστα ο Δήμος στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τη «Γιορτή της Σαρδέλας», που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Αξιοθέατα της πόλης είναι η επιβλητική Μονή Λειμώνος και το Μεσαιωνικό Κάστρο (Παλαιόκαστρο) από το οποίο σώζεται σήμερα μόνο ένα τμήμα του.

Στη Σκάλα Καλλονής, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την κωμόπολη, είναι η ομώνυμη αμμουδερή παραλία, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα κοχύλια. Άλλες κοντινές παραλίες πανέμορφες παραλίες είναι της Μικρής και Μεγάλης Τσιχράντας και ο Καλός Λιμένας. Μπορείς να περπατήσεις στο γραφικό λιμάνι που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, τα παραδοσιακά καΐκια και τις βαμμένες με έντονα χρώματα ψαρόβαρκες να συμβάλλουν με την πολύχρωμη νότα τους στη σύνθεση του τοπίου.

Η Καλλονή με τα αξιοθέατα, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της, τις πανέμορφες παραλίες και την αξιόλογη τουριστική υποδομή κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς τουρίστες.

Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: Lesvos Estate

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register