Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καζαβήτι Θάσος

Καζαβήτι στη Θάσο

Το πιο όμορφο και γραφικό ορεινό χωριό του νησιού

Το Καζαβήτι στη Θάσο βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και σε απόσταση 4km από τον Πρίνο, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο 390 μέτρων, και είναι το παλιότερο χωριό της περιοχής. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τον ιστορικό του χαρακτήρα, με παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική. Χωρίζεται σε Μικρό και Μεγάλο Kαζαβήτι, χτισμένα το ένα απέναντι στο άλλο, με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Ξεκινώντας την περιήγηση από το χωριό του Πρίνου συναντάμε πρώτα το Μικρό Kαζαβήτι όπου η φύση δένει αρμονικά με τα μικρά πετρόκτιστα σπίτια, την εκκλησία του Αη Γιώργη μοναδικής αρχιτεκτονικής, και το πέτρινο θεατράκι του, στην αυλαία του οποίου το καλοκαίρι  διοργανώνονται μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά σχήματα, γνωστές ως «Καζαβιτιανά».

Σε απόσταση περίπου 400μ, σε μια διαδρομή οργιώδους βλάστησης από φλαμουριές, καστανιές, πεύκα, καρυδιές, βελανιδιές και σκίνα, βρίσκεται το Μεγάλο Kαζαβήτι. Ανεξίτηλη εικόνα στο μυαλό του κάθε επισκέπτη, το μικρό φαράγγι με νερά και τα αιωνόβια πλατάνια που οδηγούν στην πλατεία του χωριού, με το γεροπλάτανο στη μέση και γύρω από αυτόν οι μικρές ταβέρνες, όαση δροσιάς, αρωμάτων και γεύσεων.

Από την πλατεία ξεκινούν όλα τα λιθόστρωτα μονοπάτια που διακλαδίζονται μέσα στις παραδοσιακές γειτονιές, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε, τα ιστορικής αξίας καθώς χτίστηκαν επί τουρκοκρατίας, παλιά αρχοντικά και την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων με το ψηλό καμπαναριό με τη χαρακτηριστική ξύλινη σκάλα, την ξυλόγλυπτη οροφή και το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου πηγής.

Πάνω από το Καζαβήτι βρίσκεται το ξωκλήσι του Αη Γιάννη που πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου με άφθονο κρασί και φαγητό. Τα τελευταία χρόνια ζωή έδωσαν στο εγκαταλελειμμένο χωριό αλλοδαποί που εντυπωσιασμένοι από την παρθενική φυσική ομορφιά του, αγόρασαν και αναπαλαίωσαν κάποια από τα σπίτια του.

Τυπικότερο και ομορφότερο δείγμα ορεινού οικισμού στη Βόρεια Ελλάδα, τόπος αναλλοίωτος στο χρόνο, για ταξιδιώτες που αναζητούν το ανεπιτήδευτο και το αυθεντικό.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Θάσου

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register