Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Κίμωλος

Η ασημένια πινελιά των Κυκλάδων με αναλλοίωτα και παραδοσιακά χαρακτηριστικά

Η Κίμωλος ή Αρτζεντιέρα όπως τη «βάφτισαν» οι Φράγκοι, είναι ανέγγιχτη σχεδόν από το πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Ήρεμη και γοητευτική ατμόσφαιρα, μοναδικοί βραχώδεις σχηματισμοί, δαντελωτές παραλίες με πολύχρωμα αστραφτερά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, θερμές πηγές που αναβλύζουν στα αμμουδερά ακρογιάλια, κατάλευκα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές και λιθόστρωτα παραδοσιακά σοκάκια, γραφικό μεσαιωνικό κάστρο που συνδυάζει αρμονικά το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς, που σε κάθε βήμα η φύση εκπλήσσει με τα δημιουργήματα της.

Η Κίμωλος, το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, παρά τη μικρή της έκταση διαθέτει κρυμμένους θησαυρούς και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Η αρχαία πόλη της Κιμώλου στην περιοχή των Ελληνικών, η βυθισμένη σπηλιά στο Βρωμόλιμνο, τα ηφαιστειακά πετρώματα «Στου Γερονικόλα τ’ Αψηλά», το μεσαιωνικό Κάστρο που είναι ένας από τους σημαντικότερους οικιστικούς πυρήνες των Κυκλάδων, το Σκιάδι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, τα απομεινάρια από την κατεργασία των πωριών στο λιμανάκι του Αγίου Νικόλα και η παλιά σκάλα φορτώσεως σιδηρομαγγανίου στον Άγιο Μηνά.

Η Κίμωλος παρά το μέγεθός της, έχει πάνω από εκατό εκκλησίες και ξωκλήσια, που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα, πολλές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί βυζαντινά μνημεία. Αποτελούν αξιόλογα δείγματα χριστιανικής τέχνης, με διαλεχτά σπάνιας αξίας εικονίσματα, τέμπλα, αγιογραφίες και καθεμιά από αυτές έχει τη δική της μοναδικότητα. Οκτώ εκκλησίες θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, όπου προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογία της, η ακτογραμμή της σχηματίζει πολλούς μικρούς όρμους, που φιλοξενούν μαγικές παραλίες και έναν πλούσιο βυθό που μαγεύει. Απάνεμοι ορμίσκοι, όμορφοι σχηματισμοί από λευκόχρωμους βράχους με ηφαιστειακά πετρώματα, μαγευτικές θαλασσοσπηλιές με καταπληκτικά τιρκουάζ νερά, συνθέτουν το προφίλ του νησιού. Στο διπλανό νησάκι της Πολύαιγου, απέναντι από το λιμάνι, θα βρείτε παραλίες με καταπληκτικά τιρκουάζ νερά και φυσικά απόλυτη ησυχία.

Η κουζίνα της Κιμώλου είναι κομμάτι της ιστορίας του νησιού, του πολιτισμού, της καθημερινής ζωής, που αξιοποιεί ευρηματικά τα διαθέσιμα υλικά ενός άνυδρου τόπου. Μακριά από την παγκοσμιοποίηση της γεύσης, οι παραδοσιακές Κιμωλιάτικες νοστιμιές προτείνουν μια αφύπνιση των αισθήσεων και θα ξαφνιάσουν ευχάριστα, όποιον έχει την τόλμη να τις εξερευνήσει με την απλότητα, τη φαντασία και τους «προχωρημένους» συνδυασμούς τους.

Η Κίμωλος εξαιτίας της ηφαιστειακής της προέλευσης διαθέτει αφάνταστη ποικιλία πετρωμάτων, που σχηματίζουν σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και σπήλαια τόσο κατά μήκος των ακτών, όσο και στο εσωτερικό των νησιών.

H περιοχή διαθέτει μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα, καθώς αρκετά από τα είδη που απαντώνται εδώ είναι ενδημικά και σπάνια. Πεζοπορικά μονοπάτια μπορούν να σας οδηγήσουν σε κάθε γωνιά αυτού του παρθένου νησιού, κάποια από αυτά στο Σκιάδι, ένα σπάνιο φυσικό μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Το Χωριό είναι ο κυριότερος οικισμός της Κιμώλου, στο οποίο κυριαρχούν τα έντονα κυκλαδίτικα χρώματα με τη λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα παραδοσιακά σοκάκια.

Οι Κιμωλιάτες αγαπούν το νησί τους και θα σας βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν να γνωρίσεις το τόπο τους. Είναι άνθρωποι απλοί, με έντονο το αίσθημα της γνήσιας φιλοξενίας, ερωτευμένοι με τον ευλογημένο τόπο τους, όπως σοφά αποτυπώνεται στη λαϊκή τοπική ρήση «Κίμωλο μου, Παράδεισό μου».

Αναμφίβολα, η Κίμωλος είναι ένας μικρός παράδεισος, με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, που αρκεί να την ανακαλύψεις για να σε γοητεύσει. Η Κίμωλος, λευκή σαν την κιμωλία, είναι ένα νησί που «ζωγραφίζει».

Η Κίμωλος είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπάνε τις ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές.

Ενδείκνυται για πολλά είδη εναλλακτικού τουρισμού όπως: γαστρονομία, κατάδυση, κολύμπι με μάσκα, πεζοπορία και περιήγηση με σκάφος.

Από την ομάδα του Greece Destination

You don't have permission to register