Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Ρεθύμνου

Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

Το σπήλαιο Αγίου Αντωνίου βρίσκεται βόρεια του χωριού Πατσός, μέσα στο καταπράσινο φαράγγι Πατσού. Το Σπήλαιο αυτό, που ονομάζεται και Σπήλαιο του Κραναίου Ερμή, ήταν ο τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή. Το ιερό του καταλάμβανε τη βραχοσκεπή, μέσα στην οποία είναι σήμερα χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, αλλά και την πλαγιά μέχρι την πηγή. Οι τελευταίες ανασκαφές έφεραν στο φως αγγεία-ειδώλια, ένα αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα, αλλά και οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά και έδειξαν ότι η μινωική λατρεία τελούνταν κυρίως στο χώρο της Βραχοσκεπής

Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται κοντά στη Μαραθοκεφάλα, λίγο ψηλότερα από την κοίτη του φαραγγιού «Αυλάκι». Έχει πλούσιο διάκοσμο, με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε αυτό το σπήλαιο έμεινε για τρία χρόνια ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού- Γουβερνέτου, που ασκήτευε στην περιοχή ζώντας κατά τα πρότυπα των ασκητών της Αιγύπτου.

Σπήλαιο Γερανίου

Το σπήλαιο Γερανίου είναι από τα ομορφότερα σπήλαια της Κρήτης στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 όταν πραγματοποιούνταν τα οδικά έργα της νέας εθνικής οδού. Η είσοδός του ανοίχθηκε από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη της οδού, ενώ η αρχική είσοδος που είχε κλειστεί από βράχους πριν από το τέλος της ύστερης Νεολιθικής περιόδου, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα είναι λίθινα και οστέινα εργαλεία από οστά λαγού, κουνελιού, χοίρου και κατσίκας, αγγεία καθώς και οστά από το ενδημικό ελάφι Candiacervus ropalophorus που έζησε στο νησί κατά το Πλειστόκαινο. Με έκταση που καλύπτει τα 1.200 τ.μ., το σπήλαιο Γερανίου  έχει ένα εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο στις έξι αίθουσές του, εκ των οποίων οι πέντε είναι διαδοχικές κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η έκτη αίθουσα είναι παράλληλη της πρώτης προς τα αριστερά, σημείο στο οποίο υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.

Σπήλαιο Ιδαίον Άνδρον

Το Ιδαίον Άνδρον βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1.500 περίπου μέτρων. Από τα παλαιότερα σπήλαια της Κρήτης, το Ιδαίον Άνδρον αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο από τα μινωικά έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Κατά την προανακτορική περίοδο, λατρευόταν εκεί νεαρός μινωικός θεός που προσωποποιούσε τη βλάστηση και στο τέλος της μινωικής εποχής τον διαδέχτηκε και λατρευόταν εκεί ο Κρηταγενής Διάς. Ο μύθος λέει ότι εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας και θεός των θεών ο Δίας. Το Ιδαίο Άνδρον χωρίζεται εσωτερικά σε τρεις θαλάμους και το άδυτο. Μπαίνοντας στο σπήλαιο, υπάρχει η κεντρική αίθουσα μήκους 40 και πλάτους 50 μέτρων με τρεις επιβλητικούς σταλακτίτες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν περιλαμβάνουν χάλκινα ειδώλια, φιάλες, χάλκινες ασπίδες, ελεφαντοστέινα αντικείμενα και χρυσά κοσμήματα που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σε απόσταση 70 μέτρων από το Ιδαίον Άνδρον διασώζεται βωμός λαξευμένος στο βράχο.

Σπήλαιο Μελιδονίου

Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου βορειοδυτικά του ομώνυμου χωριού στο νομό Ρεθύμνου και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών της ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Το σπήλαιο Μελιδονίου ονομάζεται και αλλιώς «Γεροντόσπηλιος». Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια, μια και στη Μινωική εποχή λατρευόταν στο σπήλαιο ο Χάλκινος γίγαντας της Κρήτης ο Τάλως, που είχε αναλάβει, σύμφωνα με τη μυθολογία, την ασφάλεια και την προστασία του νησιού από εχθρούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία από αρχαιολογικής μεριάς αλλά και ιστορικής, μιας και το σπήλαιο, ήταν καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές, για να αποφύγουν τον τούρκικο ζυγό κατά τον Οκτώβριο του 1823. Η αψιδωτή είσοδος του σπηλαίου, μας υποδέχεται ενώ μας οδηγεί στην πρώτη αίθουσα του φαντασμαγορικού σπηλαίου που ονομάζεται «Αίθουσα ηρώων» όπου υπάρχει το «Μνημείoν». Ένα συγκρότημα από σταλαγμίτες αρχίζει και ξετυλίγεται ενώ οδεύουμε προς το «Σταυροδρόμι» μπαίνοντας στο δεξιό θάλαμο. Φτάνοντας στην τεράστια αίθουσα «Πάσλεϋ» οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες δημιουργούν θαυμάσιο σύμπλεγμα και προσφέρουν ένα ονειρικό θέαμα στον επισκέπτη. Καθώς προχωράμε, ογκώδεις βράχοι δίνουν το συναίσθημα ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη γη και χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε φτάσει στην αίθουσα «Των βράχων» όπου μέσα από ένα στενό διάδρομο θα οδηγηθούμε στο «Θάλαμο της Καταβόθρας» και μετά από αυτό το οδοιπορικό καταφθάνουμε στο τέλος της δεξιάς λωρίδας που ονομάζεται «Το Υπερώον». Οδοιπορώντας το σπήλαιο και καταφθάνοντας ξανά στο «Σταυροδρόμι» διαλέγουμε να περπατήσουμε και στο αριστερό μέρος του σπηλαίου που αποτελείται από ένα και μοναδικό θάλαμο «Το Θάλαμο των Παραπετασμάτων» όπου ο μεγαλοπρεπής στολισμός από πτυχώσεις, σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό είναι πολύ πλούσιο και εντυπωσιακό.

Σπήλαιο Σφεντόνη

Το Σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσες του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων. Το ειδικό μονοπάτι περιήγησης επιτρέπει την ασφαλή επίσκεψη στο σπήλαιο ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το σπήλαιο είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Φαράγγι Βεδέρων

Το φαράγγι Βεδέρων ξεκινά από το χωριό Φρατζεσκιανά Μετόχια και στη συνέχεια, το φαράγγι περνάει δίπλα από τους Βεδέρους  και καταλήγει στην παραλία Γεράνι. Ένα από τα πλέον πράσινα φαράγγια της Κρήτης, το φαράγγι Βεδέρων έχει πυκνή βλάστηση που δυσκολεύει πολύ την πορεία, καθώς δεν υπάρχει μονοπάτι σε όλο το μήκος του.

Φαράγγι Γαλλιανό

Το Γαλλιανό φαράγγι ξεκινάει νοτιοανατολικά του οικισμού Γάλλου και καταλήγει μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου. Το μήκος της κεντρικής κοίτης του, από την αρχή του Γαλλιανού φαραγγιού ως το Σωματά είναι περίπου 5.700 μέτρα και η πορεία του γίνεται κατά μήκος της καταπράσινης ρεματιάς. Η νότια περιοχή χαρακτηρίζεται από «πολυμορφική» βλάστηση που περιλαμβάνει καλλιέργειες, χορτολίβαδα και δασωμένες εκτάσεις.

Φαράγγι Ζωνιανών

Το φαράγγι Ζωνιανών στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται νότια του χωριού Ζωνιανά. Ξεκινώντας από υψόμετρο 950 μέτρων και καταλήγοντας μέσα στο χωριό σε υψόμετρο 650 μέτρων, το φαράγγι Ζωνιανών περιβάλλεται από ένα άγριο φυσικό τοπίο με στρωσιγενή πετρώματα, ενώ πολλά δέντρα έχουν φυτρώσει κάθετα μέσα στους βράχους και στις κατακόρυφες πλαγιές των στενών σημείων του. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται ο ποταμός Οάξης που έχει αρκετό νερό ως την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι στερεύει. Στο τελευταίο τμήμα του φαραγγιού και κοντά στο χωριό, τα τοιχώματα ανοίγουν δημιουργώντας μια στενή κοιλάδα.

Φαράγγι Κακοπέρατος

Το φαράγγι Κακοπέρατος βρίσκεται στο χωριό Άγιος Βασίλειος. Ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι είναι απροσπέλαστο και η κοίτη του δε μπορεί να περαστεί από άνθρωπο. Ένα εντυπωσιακό και άγριο φυσικό τοπίο περιβάλλει το φαράγγι το οποίο έχει νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου και δημιουργεί στη μικρή διαδρομή του 7 εντυπωσιακούς καταρράκτες τους οποίους διαδέχονται μικρές λίμνες με πεντακάθαρα βαθιά νερά. Η έξοδος από το φαράγγι Κακοπέρατος, που αποτελεί παραπόταμο του Κουρταλιώτη που ενώνεται με άλλα ποτάμια μέχρι την εκβολή του στην Πρέβελη, καταλήγει στον Άγιο Βασίλειο με το ρέμα να περνάει πολύ κοντά από τα σπίτια του οικισμού.

Καρανταλιώτικο φαράγγι

Το Καρανταλιώτικο φαράγγι ξεκινάει κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης και καταλήγει στις Σαΐτούρες. Το Καρανταλιώτικο φαράγγι, έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και οφείλει την ονομασία του στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Καρανταλέ, ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο του. Η βλάστηση μέσα στο φαράγγι είναι εντυπωσιακή, ενώ σε κάποιο σημείο της διαδρομής υπάρχει και ένα όμορφο κυπαρισσόδασος. Εκτός από κάποια συγκεκριμένα σημεία, τα τοιχώματά του δεν είναι ιδιαίτερα στενά και κάθετα. Υπάρχουν κάποια σημεία με μονοπάτι κι άλλα σημεία όπου η περιήγηση γίνεται μέσα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος έχει νερό μέχρι την άνοιξη.

Kαρινιώτικο Φαράγγι

Το Kαρινιώτικο φαράγγι βορειοδυτικά από το χωριό Καρίνες. Είναι ένα μικρό και σχετικά άγνωστο φαράγγι, το Καρινιώτικο φαράγγι αλλά διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά δρυοδάση της Κρήτης με πανάρχαιους μεγάλους δρύες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του υπάρχουν απολαμβάνει τα πλατάνια που σκεπάζουν τις άκρες του φαραγγιού. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η κοίτη του έχει αρκετό νερό, το οποίο στην πορεία του δημιουργεί σε κάποια σημεία όμορφους καταρράκτες. Το Καρινιώτικο φαράγγι είναι από τα ελάχιστα στην Κρήτη που σχηματίζονται σε έδαφος φλύσχη κι όχι σε ασβεστόλιθο.

Φαράγγι Κοτσιφού

Το φαράγγι του Κοτσυφού ξεκινάει από το χωριό Κάννεβος και καταλήγει στον Πλακιά. Στο σημείο της αφετηρίας του είναι πολύ στενό με πλάτος περίπου 10μ. το οποίο σταδιακά αυξάνεται και φθάνει τα 600μ.. Το συνολικό του μήκος είναι 1.800 μ., και οι σχεδόν κατακόρυφες πλευρές που φθάνουν το ύψος των 600. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος μέσα σε βραχώδη κοιλότητα. Στον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχει παρυδάτια βλάστηση, ενώ στις βραχώδεις απόκρημνες όχθες του κυριαρχεί η φρυγανική βλάστηση και διάφορα χασμόφυτα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι που εμποδίζουν την πορεία, ενώ μετά από λίγο, το φαράγγι Κοτσιφού ενώνεται με το παραφάραγγο του Μπουτσινά. Το χειμώνα σχηματίζεται εκεί ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 20 μέτρων, ενώ το καλοκαίρι η κοίτη του ποταμού είναι ξηρή.

Φαράγγι Κουρταλιώτη

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι φαράγγι το οποίο βρίσκεται στο νότιο νομό Ρεθύμνης, στην Κρήτη, με την αρχή του να βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοξαρέ. Το φαράγγι σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κουρούπα και Ξηρό Όρος και τα τοιχώματά του έχουν ύψος έως 600 μέτρα. Στα τοιχώματα του φαραγγιού σχηματίζονται πολλά σπήλαια. Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Κουρταλιώτης, ο οποίος εκβάλλει στην Πρέβελη, όπου υπάρχει φοινικόδασος. Το όνομα του φαραγγιού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας όταν περνάει από το φαράγγι ακούγεται σαν κρόταλα. Το Κουρταλιώτικο φαράγγι από πλευράς γεωλογίας σχηματίζεται στο μεγαλύτερο τμήμα του στους ασβεστόλιθους της ομάδας της Τρίπολης, ενώ στην είσοδο βρίσκονται τα κατώτερα στρώματα Ραβδούχα. Στην κοίτη του φαραγγιού υπάρχει πηγή νερού, στο σημείο όπου οι ασβεστόλιθοι της Τρίπολης έρχονται σε επαφή με το στρώμα φυλλιτών και χαλαζιτών. Ο Κουρταλιώτης είναι ένα από τα λίγα ποτάμια της Κρήτης με μόνιμη ροή νερού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Στα τοιχώματα του φαραγγιού η βλάστηση είναι χασμοφυτική και φρυγανική ενώ στην κοίτη του φαραγγιού πέρα από τον κρητικό φοίνικα απαντούν πικροδάφνες και χαρουπιές. Τα τοιχώματα του φαραγγιού είναι σημαντικός βιότοπος για αρπακτικά πτηνά, όπως το όρνιο, το βραχοκιρκίνεζο και το βραχοχελίδονο.

Φαράγγι Μύλων

Η είσοδός του είναι στα νότια του χωριού Χρωμοναστήρι και η έξοδός του κοντά στο Ξηρό Χωριό. Αυτό το καταπράσινο φαράγγι φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της κρητικής χλωρίδας. Το φαράγγι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στο πράσινο και ξεχωρίζει κανείς τα ερείπια των πετρόκτιστων κατοικιών των δύο οικισμών και τα απομεινάρια από τους τριάντα περίπου νερόμυλους που υπήρχαν. Οι περισσότεροι νερόμυλοι βρίσκονται κατανεμημένοι κατά μήκος του Μυλωνιανού ρυακιού, η δε πρόσβαση σε αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη λόγω της απότομης γεωμορφίας και του ανάγλυφου της περιοχής. Τα νερά από το Χρωμοναστηριανό και Καπεδιανό ρυάκι ενώνονται και δημιουργούν το Μυλωνιανό ρυάκι που ενισχυμένο από τις γύρω πηγές, του Αγίου Αντωνίου, των Πέντε Παρθένων και άλλων μικρότερων μετάφερε μεγάλη ποσότητα νερού για όλο το χρόνο και έδινε κίνηση σε όλους τους μύλους συγχρόνως, τα νερά δε αυτά κατέληγαν βορειότερα στον ποταμό Πλατανέ. Αναρίθμητα είναι τα σπήλαια στα ανατολικά και δυτικά πρανή του φαραγγιού. Γύρω γύρω υπάρχουν γραφικότατα εκκλησάκια που διατηρούνται ακόμα: Άγιος Αντώνιος, Τίμιος Σταυρός, Άγιος Ιωάννης (σε σπηλιά), Αγίες Πέντε Παρθένες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος και βορειότερα η Παναγιά του Χαλεβή.

Φαράγγι Πατσού

Το φαράγγι Πατσού βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου κοντά στο ομώνυμο χωριό είναι ένα από τα πιο όμορφα και πράσινα φαράγγια της Κρήτης. Με πολλά τρεχούμενα νερά όλο το χρόνο, μικρές λίμνες αλλά και καταρράχτες, καθώς και υπεραιωνόβιους πλατάνους, το φαράγγι Πατσού έχει συνολικό μήκος 5 χιλιομέτρων και  φιλοξενεί περίπου 80 είδη χλωρίδας και 24 είδη πανίδας, εκ των οποίων πολλά  αποτελούν προστατευόμενα είδη. Η δεύτερη ονομασία του φαραγγιού είναι φαράγγι Αγίου Αντωνίου που την πήρε από το σπηλαιώδη ναό που βρίσκεται μέσα στα βράχια και λίγα μέτρα από την είσοδό του. Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν στο φαράγγι Πατσού, ήρθαν στο φως ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα εδώλια και όστρακα από την υστερωμινωική περίοδο, ως τα γεωμετρικά, τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Φαράγγι Πετρέ

Το φαράγγι Πετρέ βρίσκεται δυτικά του Ρεθύμνου, ανάμεσα στα υψώματα Μανδάρο και Τσουνί Βίγλας, ξεκινάει κοντά στο χωριό Καρωτή  και καταλήγει στην παραλία Επισκοπής. Αν και μικρό στο μήκος του, το φαράγγι Πετρέ είναι ένα πολύ όμορφο φαράγγι και εύκολα προσβάσιμο. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου και στο εσωτερικό του περιβάλλεται από απόκρημνες όχθες που φτάνουν τα 120 μέτρα ύψος. Στο φαράγγι υπάρχουν πολλά είδη φυτών, δάφνες, πικροδάφνες, λιγαριές, ασιμοϊτιές, δάφνες, πικροδάφνες, γκορτσιές, κ.ά. Ο ποταμός του φαραγγιού είναι ο μεγαλύτερος στο δυτικό Ρέθυμνο και τροφοδοτείται από τα νερά των Κολλητών Φαραγγιών και έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Στην έξοδό του στην παραλία Επισκοπής δημιουργείται ένας σημαντικός υδροβιότοπος που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

Κουρταλιώτης ποταμός

Ο ποταμός Κουρταλιώτης πηγάζει σε υψόμετρο 500 μέτρων κοντά στο χωριό Κοξαρέ σχηματίζοντας τη λίμνη Πρέβελη λίγο πριν εκβάλει στα νότια παράλια στο Λυβικό πέλαγος. Το μήκος του ποταμού είναι 7 περίπου χιλιόμετρα σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι με τις απότομες και τεράστιες βραχώδεις πλαγιές. Στις πηγές του Κουρταλιώτη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που σύμφωνα με το μύθο δημιουργήθηκαν με το άγγιγμα του αγίου στο βράχο. Στο τελευταίο του κομμάτι, μετά την έξοδό του από το φαράγγι, ο Κουρταλιώτης συναντάται και με άλλα ρέματα της περιοχής που σχηματίζουν μαζί το Μεγάλο Ποταμό, μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα. Εκεί συναντώνται αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας, που είναι προστατευόμενα θαλάσσια φυτά. Κοντά στην παραλία, οι όχθες είναι κατάφυτες με φοίνικες, χαρακτηριστικό που κάνει το τοπίο εξωτικό.

Πλατύς Ποταμός

Ο Πλατύς Ποταμός είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους ποταμούς του νομού Ρεθύμνου. Έχει πολύ μεγάλη ροή όλους τους μήνες του χρόνου, τροφοδοτείται από τα νερά του βορειοανατολικού Κέδρου και μαζεύει τα νερά όλου σχεδόν του Αμαρίου που έχει παντού πηγές και τα οδηγεί στην έξοδό τους στη θάλασσα, στον κόλπο της Αγίας Γαλήνης, νότια του Ρεθύμνου. Είναι πλατύς σε όλη τη διαδρομή του και σε κάποιο σημείο του ενώνεται με τον παραπόταμο του Σμιλιανού φαραγγιού, τον Λυγιώτη Ποταμό, που ξεκινάει κοντά στο Γερακάρι. Ανάμεσα στα χωριά Αγία Παρασκευή, Βυζάρι και Πετροχώρι  ο Πλατύς Ποταμός στενεύει απότομα και δημιουργεί δύο εντυπωσιακά φαράγγια. Κατά μήκος του υπάρχουν πέτρινα γεφύρια με καμάρες που έχτισαν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής για να τον διασχίζουν, ενώ στις εκβολές του έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αρτέμιδα.

Κέδρος

Ο Κέδρος είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του νομού Ρεθύμνου  και βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ψηλορείτη, περικλείοντας μαζί του την κοιλάδα του Αμαρίου. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.777 μέτρα. Το βουνό διαθέτει πάνω από 100 πηγές, και στο μεγαλύτερο μέρος του γυμνά βράχια και άγρια φαράγγια. Τριγύρω του υπάρχει το πανέμορφο οροπέδιο του Γιους Κάμπου, αλλά και το Κισσανό φαράγγι. Στις πλαγιές του βρίσκονται πολλά χωριά και φυτρώνουν πολλά φυτά και βότανα. Η βλάστηση παρόλο που περιορίζεται σε μικρούς θάμνους, αποτελείται από σπάνιες ποικιλίες φυτών που φυτρώνουν μόνο εδώ, όπως τουλίπες, ανεμώνες, ορχιδέες, υάκινθοι, και άλλα. Στις άγριες πλαγιές του φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, γεράκια και γυπαετοί. Ο Κέδρος ανήκει στο Δίκτυο Προστασίας Natura 2000 λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητάς του.

Ψηλορείτης

Ο Ψηλορείτης βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του νομού Ρεθύμνου  και του νομού Ηρακλείου. Είναι ο ψηλότερος ορεινός όγκος της Κρήτης με 2.456 μέτρα ύψος, έχει 5 κορυφές οι οποίες ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, τον Τίμιο Σταυρό (2.456), τον Αγκαθιά (2.424), τη Στολίστρα (2.325), τη Βουλομένου (2.267) και τον Κούσσακα (2.209). Η πρόσβαση στις κορυφές του γίνεται από αρκετά μονοπάτια. Ο Ψηλορείτης  έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με πολλούς μύθους και δοξασίες. Ο Ψηλορείτης που λέγεται και Ίδη, θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά τοπία φυσικής ομορφιάς με επιβλητικά σπήλαια, οροπέδια, δάση και χωριά. Από τα πολλά δάση κέδρου που κάλυπταν τις πλαγιές του Ψηλορείτη σήμερα απομένουν ελάχιστα τμήματα. Το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού είναι πετρώδες με ελάχιστη βλάστηση που εξαφανίζεται πάνω από τα 2.000 μέτρα, όπως και οι πηγές που είναι ανύπαρκτες σε αυτό το υψόμετρο. Ο γιγάντιος ορεινός όγκος που αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Κρήτης, αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες νερού, κυρίως από τα χιόνια που υπάρχουν στις κορυφές ως το Μάιο και αυτές, μέσω υπόγειων ποταμών, φτάνουν σε πολλά χωριά. Στον Ψηλορείτη βρίσκουν καταφύγιο σπάνια αρπακτικά, όπως γυπαετοί, βιτσίλες και γεράκια, ενώ στις πλαγιές του εντοπίζονται ενδημικά και σπάνια είδη φυτών, αλλά και άλλων ζώων. Από τα 185 ενδημικά φυτά της Κρήτης, στον Ψηλορείτη υπάρχουν 76 είδη και υποείδη, ενώ εδώ εντοπίζονται και δύο από τα τέσσερα ενδημικά γένη της Ελλάδας. Σήμερα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Οροπέδιο Νίδας

Το οροπέδιο τηε Νίδας είναι μια εύφορη πεδιάδα που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Στην περιοχή ευδοκιμούν φυτά, όπως η έρπουσα νευρίδα (το λεγόμενο χρυσόχορτο για τους ντόπιους), οι ασπάλαθοι, τα αχινοπόδια, τα αρωματικά φυτά, οι κίστοι, οι αστοιβίδες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφόδελοι, τα κυκλάμινα, οι δρακοντιές, οι ορχιδέες και άλλα μικρότερα ενδημικά φυτά, όπως οι χιονόδοξες. Δεν είναι μόνο η χλωρίδα που υπάρχει και κάνει την τοποθεσία μοναδική, αλλά και η άγρια πανίδα όπως τα αρπακτικά πουλιά και ο κρητικός αγριόγατος. Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σήμερα το οροπέδιο Νίδας χρησιμοποιείται ως θερινός βοσκότοπος και θεωρείται πλούσια κτηνοτροφική περιοχή με τα χαρακτηριστικά μιτάτα.

Λίμνη Πρέβελη

Η λίμνη Πρέβελη βρίσκεται στο δρόμο για Πλακιά και λίγο μετά το χωριό Λευκώγεια. Στο σημείο που βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, σχηματίζεται μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα, η γνωστή λίμνη Πρέβελη, η οποία καταλήγει σε μια μοναδική αμμουδερή παραλία, την Πρέβελη, μ’ ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Η λίμνη Πρέβελη είναι προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στους μικρούς καταρράκτες στο βάθος του ποταμού.

Λίμνη Ορνέ

Η λίμνη Ορνέ βρίσκεται βορειοανατολικά από το χωριό Ορνέ σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Κέδρος. Η λίμνη Ορνέ σχηματίζεται από τα νερά των πηγών της γύρω περιοχής που μεταφέρονται από τις χιονισμένες κορφές του Κέδρου.

Κοιλάδα Αμαρίου

Η κοιλάδα Αμαρίου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και απλώνεται ως τη νότια Κρήτη, με μήκος 25 χιλιομέτρων ανάμεσα στο βουνό του Κέδρου και στον Ψηλορείτη. Είναι μια εύφορη και κατάφυτη περιοχή και σε αυτή καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων. Από την κοιλάδα Αμαρίου πηγάζει ο Πλατύς Ποταμός που εκβάλλει στην Αγία Γαλήνη και εδώ βρίσκεται και το φράγμα των Ποταμών, ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του νησιού.

Διαμονή στο νομό Ρεθύμνου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register