Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Μεσσηνίας

Δάσος Ευαγγελίστριας

Το Δάσος της Ευαγγελίστριας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάλτα. Πρόκειται για το μοναδικό που έχει απομείνει στην περιοχή και είναι κατάφυτο από βελανιδιές, πουρνάρια και πλατάνια. Μέσα στο δάσος βρίσκεται ο Ναός της Ευαγγελίστριας απομεινάρι Μονής που υπήρξε στο σημείο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την Φραγκοκρατία και καταστράφηκε κατά την Τουρκοκρατία. Ο ναός γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις την παραμονή της εορτής. Το δάσος διασχίζει ποτάμι το οποίο καταλήγει στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών και το οποίο είναι προσβάσιμο, με πανέμορφους καταρράκτες και λίμνες που δημιουργούνται από το τρεχούμενο νερό. Παράλληλα με το ποτάμι διασχίζει το δάσος και το παλιό μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βάλτας και της γύρω περιοχής ως πέρασμα για να φτάσουν στα Φιλιατρά.

Καταρράκτης Βάλτας

Ο Καταρράκτης της Βάλτας είναι ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης και σχηματίζεται στο σημείο που τελειώνει το φαράγγι «Κόκκινα Πατερά». Ο καταρράκτης και η λιμνούλα που αυτός σχηματίζει προσελκύουν πλήθος επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν αυτό το θέαμα ή να βουτήξουν στα νερά της λίμνης.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι, βρίσκεται στη Μεσσηνία και το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βόρεια της Πύλου. Μαζί με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Τα νερά της είναι υφάλμυρα, το βάθος τους δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο και στην περιοχή της αναπτύσσονται δεκάδες μικροί βιότοποι (αμμοθίνες με αρμυρίκια, παλιρροιακοί λασπότοποι, δασάκια από κέδρους και αρμυρίκια, κάθετα βράχια, αμμώδεις παραλίες, υδάτινα κανάλια, μικροί καλαμιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις). Όλη η περιοχή, μαζί με τον όρμο του Ναυαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερα των μεταναστευτικών πτηνών, που κάνουν εδώ τον πρώτο τους σταθμό ταξιδεύοντας από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη. Πλήθος θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών έχουν εδώ τον βιότοπό τους, με κυριότερο τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Θεωρείται ότι το είδος αυτό ήρθε στην περιοχή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς απαντά και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπου επικρατούσε η Pax Romana (Ρωμαϊκή Ειρήνη) και ιδιαίτερα στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Πολυλίμνιο

Το Πολυλίμνιο είναι ένας επίγειος παράδεισος στη Μεσσηνία, κοντά στο χωριό Χαραυγή. Εκεί θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου. Ο επισκέπτης, σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων στο Πολυλίμνιο, θα συναντήσει τις 15 διαδοχικές λίμνες με τα παράξενα ονόματα τους (Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας κ.ά.). Ο καταρράκτης της Κάδης εκεί ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Οι λίμνες στο Πολυλίμνιο αποτελούν φυσικά και ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Ένα πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών, τα οποία βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους, αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων. Στις λιμνούλες του Πολυλιμνίου θα διακρίνετε μικρά ψάρια, μαύρα καβούρια του γλυκού νερού, αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά.

Ποταμός Νέδα

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, με τη Νήσσα στη Βόρεια Αιτωλοακαρνανία, την Αράπιτσα στη Νάουσα, την Έρκυνα στη Λειβαδιά, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, τη Ζηλιάνα στην Πιερία να συναποτελούν τα πιο γνωστά. Ο ποταμός Νέδα πήρε το όνομα του από τη μυθική νύμφη Νέδα, θεότητα των υδάτων και κόρη του Ωκεανού. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Ρέα όταν γέννησε τον Δία στο Λυκαίον όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στις νύμφες Νέδα, Θεισόα και Αγνώ, προκειμένου να τον γλιτώσουν από τον πατέρα του Κρόνο που συνήθιζε να καταπίνει τα παιδιά του από φόβο μήπως τον εκθρονίσουν. Η νύμφη Νέδα τότε μεταμορφώθηκε σε ποτάμι και έγιναν οι μακριές πλεξούδες των μαλλιών της πανέμορφοι καταρράκτες που στολίζουν το πέρασμα του νερού στο φαράγγι. Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση, στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σπηλιές και δημιουργούν κατά μήκος της πορείας του καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Το ποτάμι αλλού στενεύει υπερβολικά και γίνεται βαθύ και ορμητικό και αλλού πλαταίνει σχηματίζοντας γαλήνιες λιμνούλες. Οι συνολικά τρεις καταρράκτες σε διάφορα σημεία του ποταμού Νέδα που καταλήγουν σε φυσικές πισίνες με τιρκουάζ νερά, αποτελούν τα πιο προβεβλημένα σημεία του ποταμού. Στον ποταμό Νέδα υπάρχει μοναδική υδροχαρή βλάστηση με φτέρες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές, καθώς και το υπό εξαφάνιση είδος βελανιδιάς που λέγεται «Αριά». Έχει επίσης πλούσια πανίδα, αποτελούμενη από βίδρες, σπάνια ερπετά, λαγούς, κάβουρες, ακόμα και νυχτερίδες που φιλοξενούνται στο Στόμιο, μια σπηλιά μήκους περίπου 80 μέτρων κάτω από την οποία περνούν τα νερά του ποταμού.

Σπήλαιο Λυκούργου

Στην περιοχή των Δολών στη Μεσσηνιακή Μάνη, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η γνωστή «Τρύπα» ή το Σπήλαιο Λυκούργου. Οι διάδρομοι στο Σπήλαιο του Λυκούργου υπερβαίνουν τα 300 μέτρα σε μήκος και η συνολική του έκταση είναι 1.000 τ.μ.. Η είσοδος στο Σπήλαιο Λυκούργου γίνεται από τρύπα στο έδαφος και ακολουθεί κάθετο φυσικό πηγάδι 25 μέτρων. Το Σπήλαιο Λυκούργου διανοίγεται σε τρεις ορόφους-επίπεδα, στολισμένους με πολύχρωμα εντυπωσιακά λιθωματικά συγκροτήματα. Από τις οροφές κρέμονται σταλακτίτες, ενώ η σταγονοροή τους έχει δημιουργήσει δάσος από συμπλέγματα και κολόνες. Εκπληκτικός είναι και ο μικροδιάκοσμος με τους περίφημους «ελικτίτες» τους διαφανείς σταλακτίτες μινιατούρες που ελίσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σπήλαιο Νέστορος

Πάνω από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, στο βράχο που είναι χτισμένο το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται μια σπηλιά. Πρόκειται για το Σπήλαιο του Νέστορος, γιου του Νηλέα και Ομηρικού ήρωα. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο σπήλαιο διαστάσεων 20 x16 μέτρα και ύψος που φτάνει τα 30 μέτρα, μεγαλοπρεπή τοιχώματα και τριγωνική περίπου είσοδο. Έχει ταυτισθεί με το μυθικό σπήλαιο, όπου ο νεογέννητος θεός Ερμής απέκρυψε την αγέλη που έκλεψε ο ίδιος από τον ΄Ηλιο –Απόλλωνα, αλλά και με το σπήλαιο όπου διανυκτέρευαν τα κοπάδια των Νηλειδών και ιδιαίτερα του Νηλέα. Μέσα στο Σπήλαιο είναι ορατοί σταλακτίτες.

Σπηλιές Βάλτας

Οι Σπηλιές της Βάλτας είναι πάνω από 12 σπηλιές μικρές και μεγαλύτερες, συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή. Οι Σπηλιές της Βάλτας χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από βοσκούς ως στάνες για αυτό και έχουν πάρει ονόματα όπως σπηλιά του μπάρμπα Μήτσου, Νίκου κ.λ.π. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές τις σπηλιές είναι η Νεροσπηλιά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λόφο του Άη –Γιώργη. Είναι αρκετά μεγάλη και έχει ένα σταλακτίτη στο κέντρο της από τον οποίο ακόμα και σήμερα τρέχει νερό. Υπάρχει ακόμα μια σπηλιά με δύο εισόδους κάτω ακριβώς από το δρόμο. Κάποιες από τις Σπηλιές της Βάλτας χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από βοσκούς της περιοχής για να σταβλίζουν τα ζώα τους.

Φαράγγι Βυρού

Βρίσκεται στο όρος Ταΰγετος και έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Το φαράγγι του Βυρού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, στην μεσσηνιακή Μάνη. Έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και περνώντας από το Δάσος Βασιλικής κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκονται τα χωριά Τσέρια και Εξωχώρι. Το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Πιστεύεται ότι κατά την αρχαιότητα, κατά μήκος του φαραγγιού διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός, η οποία ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης στον Μεσσηνιακό κόλπο. Οι Σπαρτιάτες χρησιμοποίησαν ευρέως τη Βασιλική Οδό όταν, εκτός από την Καρδαμύλη, όλα τα κοντινά στη Λακεδαιμονία λιμάνια αποσπάστηκαν από την κυριαρχία τους. Κατά τη διάρκεια των Μεσσηνιακών πολέμων, ο Αριστομένης διέσχισε τον Ταΰγετο από τον ίδιο δρόμο προκειμένου να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα. Σύμφωνα με το μύθο ο Πύρρος, γιος του Αχιλλέα, διέσχισε το φαράγγι του Βυρού για να φτάσει στην αρχαία Σπάρτη και να παντρευτεί την όμορφη Ερμιόνη, κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης. Στα χρόνια του μεσαίωνα, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν σε σπηλιές ή απόκρημνα σημεία του φαραγγιού ειδικά πέτρινα παρατηρητήρια, γνωστά και ως βίγλες. Αυτά τα παρατηρητήρια είχαν ως βασικό σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση από το ένα στο άλλο ενός μηνύματος για κάποια πιθανή επιδρομή. Χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως καταφύγια για τους εκάστοτε κυνηγημένους. Στις μέρες μας, απομεινάρια από την Βασιλική οδό και τα λίθινα παρατηρητήρια εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του φαραγγιού. Οι πλαγιές του Ταΰγετου κατά μήκος του φαραγγιού είναι γεμάτες από δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης. Ανάμεσα τους εντοπίζονται και άλλα είδη δέντρων, όπως κέδροι, κυπαρίσσια και καρυδιές.

Φαράγγι Ριντόμου

Το Φαράγγι του Ριντόμου ξεκινά από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου από τη Νεραϊδοβούνα, στα 2031 μέτρα υψόμετρο και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Προς τη μεριά της θάλασσας, το φαράγγι λέγεται Φαράγγι της Κοσκάρακας. Το Φαράγγι του Ριντόμου αποτελεί ένα πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία σχηματισμό, παρουσιάζοντας ένα μεγαλειώδες σύνολο. Σε όλο του το μήκος υπάρχει πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα. Ένα από τα αξιοθέατα στο Φαράγγι είναι το πέτρινο Πηγαδιώτικο γεφύρι. Έχει δύο τόξα, το ένα πάνω από το άλλο, ενώνοντας τις όχθες του φαραγγιού. Το φαράγγι σε αυτό το σημείο είναι στενό, σαν μία πανύψηλη πύλη που δημιουργούν οι κάθετοι βράχοι.

Φαράγγι Φονέα

Το Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς Φαράγγι της Νούπαντης σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία του Φονέα. Την έξοδο της χαράδρας προς τη θάλασσα την ονόμασαν Φονέα, επειδή αρκετοί άνθρωποι και ζώα είχαν πνιγεί στην προσπάθεια τους να διαβούν το αφρισμένο ρέμα πριν γίνουν τα γεφύρια. Το Φαράγγι είναι γεμάτο με σπήλαια που πολλά απ’ αυτά είναι απροσπέλαστα. Στα σπήλαια αυτά φωλιάζουν γεράκια, κιρκινέζια, κίσσες, κοράκια, αγριοπερίστερα κ.λ.π. που τα κρωξίματά τους είναι ο μοναδικός ήχος που διαταράσσει την απόλυτη σιωπή. Μέσα στη χαράδρα που είναι κατάφυτη από δάφνες και όλων των λογιών τα δένδρα, υπάρχουν πολλά είδη αγριολούλουδων και αρωματικών φυτών (άγριες ορχιδέες, ρίγανη και μέντα). Επίσης, ζουν χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια και τσακάλια και την άνοιξη πετάνε πανέμορφες κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες. Αξιοθέατα στο Φαράγγι του Φονέα είναι το Μοναστήρι Βαϊδενίτσας, ο Πύργος του Κιτρινιάρη, το Μοναστήρι Σαμουήλ, το Μονοκάμαρο Πετρογέφυρο και στο τέλος του ή παραλία του Φονέα.

Διαμονή στο νομό Μεσσηνίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register