Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Μαγνησίας

Δάσος Κουρί Αλμυρού

Το Δάσος Κουρί είναι αισθητικό πεδινό δρυοδάσος στην περιοχή του Αλμυρού του νομού Μαγνησίας. Έχει επίσης χαρακτηριστεί Περιοχή Βιογενετικού Αποθέματος και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Παλαιότερα το Κουρί κάλυπτε περίπου 20.000 στρέμματα, από το Νεοχωράκι έως την παραλία του Αλμυρού και από τα ρέματα του Πλατάνου έως και το Χολόρεμα κοντά στο Αϊδίνι, καθώς αποτελούσε φυσική συνέχεια της χλωρίδας του όρους Όθρυς. Σήμερα το δάσος καταλαμβάνει 1.200 στρέμματα σε περίφραξη. Ως πεδινό δρυοδάσος, πρόκειται για σπάνιο οικοσύστημα στην Ελλάδα. Επίσης, έχει σημαντική αξία ως χώρος περιβαλλοντικής ενημέρωσης πολιτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και αναψυχής. Καλύπτεται κατά κύριο λόγο από χνοώδη δρυ μέσου όρου ηλικίας 160 χρόνων, αλλά στο δάσος απαντώνται επίσης βελανιδιές καθώς και ποδισκοφόροι. Σήμερα παρατηρείται πρόβλημα στην αναγέννηση του δάσους λόγω της εισαγωγής σε αυτό αγριοπροβάτων, ζαρκαδιών και πλατωνιών.

Λίμνες Ζερέλια

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος. Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα). Εκεί έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 π.Χ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια. Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στην πιθανολογούμενη μετεωριτική τους προέλευση (λίμνες μάαρ, οι μόνες αυτού του τύπου που απαντώνται στην Ελλάδα) και στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου. Η απόσταση μεταξύ των δύο λιμνών είναι περίπου 250 μ. Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μ. και βάθος περίπου 8 μ., ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μ. και βάθος περίπου 6 μ. Ο πυθμένας τους έχει σχήμα πιάτου. Οι λίμνες αποτελούν υδροβιότοπο όπου συχνάζουν λευκοί πελαργοί και διάφορα είδη υδρόβιων πτηνών και πουλιών που ζουν κοντά στο νερό (παρυδάτια), όπως φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, και νανοπουλάδες. Μέσα στις καλαμιές ζουν διάφορα μικρά πουλιά, όπως κιστικόλες, ψευταηδόνια, τσιχλοποταμίδες και καλαμοποταμίδες.

Όθρυς

Το όρος Όθρυς (επίσης και παλιότερα Όρθρυς βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Νομού Μαγνησίας και στη βορειοανατολική πλευρά του Νομού Φθιώτιδας και οριοθετεί τη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Γκιούζι με υψόμετρο 1.726μ, ενώ οι χαράδρες συχνά ξεπερνούν τα 1.300μ. Η ανατολική πλευρά του βουνού βλέπει τον Παγασητικό κόλπο, ενώ η νότια τον Μαλιακό κόλπο. Έχει δάση βελανιδιάς, δρυός και ελάτης κυρίως κεφαλληνιακής αλλά και υβριδογενούς. Ένα από τα προβλήματα της περιοχής είναι η υπερβόσκηση καθώς και παλιότερα η υλοτομία της ελάτης που τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί. Αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και παρατηρείται πυκνή βλάστηση: το πλούσιο φυσικό περιβάλλον έχει αναδείξει το βουνό τα τελευταία χρόνια ως προορισμό οικοτουρισμού. Στην ελληνική μυθολογία, το όρος Όθρυς είναι το βουνό των Τιτάνων, στο οποίο είχαν οχυρωθεί κατά τη σύγκρουσή τους με τους θεούς του Ολύμπου. Από εκεί πετούσαν γιγάντιους βράχους προς τον Όλυμπο.

Σπήλαιο Νεροσπηλιά

Η Νεροσπηλιά είναι το μεγαλύτερο σε μήκος μέχρι στιγμής γνωστό σπήλαιο του νομού Μαγνησίας. Είναι υπόγειος ποταμός του οποίου η έξοδος στο περιβάλλον είναι ταυτόχρονα και η είσοδος του σπηλαίου. Βρίσκεται στο Όρος Όθρυς σε υψόμετρο 1090μ. κάτω από την κορυφή Πήλιουρας.  Η είσοδός της βρίσκεται στη βάση μιας ορθοπλαγιάς με αρκετό ύψος. Καθώς το νερό κυλάει αργά από την είσοδο της σπηλιάς, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο καταρράχτη (περίοδος από χειμώνα έως την άνοιξη με τα πολλά νερά) πριν το νερό καταλήξει στο φαράγγι της Νεροσπηλιάς. Η είσοδος του σπηλαίου έχει σχήμα ωοειδές, με μέγιστο ύψος 7μ. περίπου και πλάτος 4μ. Στα 20μ. πιο μέσα, από το αριστερό της τοίχωμα, παρατηρούμε ότι τους μήνες με χαμηλή υδροδότηση υπάρχει παροχή νερού. Το νερό βγαίνει από ένα μικρό άνοιγμα, όπου είναι αδύνατο να εισχωρήσει άνθρωπος, και δημιουργεί από εδώ ως την έξοδο ένα μικρό ποταμάκι.

Φαράγγι Μαυρομάτη

Το φαράγγι του Μαυρομάτη βρίσκεται στο όρος Όθρυς στο χωριό Άγιος Ιωάννης στην περιοχή του Αλμυρού. Η Όθρυς το βουνό των Τιτάνων ενδείκνυνται για τους λάτρεις του φυσικού τοπίου και της περιπέτειας. Η κατάβαση ξεκινά λίγο πάνω από το χωριό από το φράγμα της τεχνητής λίμνης μέσα σε καταπράσινό δάσος ελάτων δίνοντας μας από την αρχή μαγικές εικόνες. Η συνέχεια δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, το φαράγγι έχει στενά τοιχώματα και σε πολλά σημεία γίνετε σκοτεινό. Συνεχόμενες καταβάσεις και μοναδικά  πετρώματα που έχουν ιδιαίτερους σχηματισμούς και χρώματα ολοκληρώνουν μια ημέρα γεμάτη εμπειρίες. Συνολικά έχει 13 καταρράκτες.

Φαράγγι Νεροσπηλιάς

Το φαράγγι βρίσκεται στην Όθρυ, Μαγνησίας. Αρκετά στενό σε πολλά σημεία, έχει 13 τεχνικές καταβάσεις, ενώ χρειάζονται περίπου 3-4 ώρες για την κατάβαση του. Χαρακτηριστικά είναι τα ολισθηρά πετρώματα, τα συνεχόμενα ραπέλ και οι σπαστοί καταρράκτες του, οι οποίοι την άνοιξη γίνονται αρκετά τεχνικοί. Σημείο και σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος λόγω της ομώνυμης σπηλιάς, τα νερά της οποίας τροφοδοτούν το φαράγγι. Το φαράγγι μετά από κάποια ώρα ενώνεται με το Τσιγγενόρεμα.

Φαράγγι Τσιγγενόρεμα

Το Τσιγγενόρεμα είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο φαράγγι της Όθρυος. Έχει αρκετούς καταρράκτες, ιδιαίτερα στενά κομμάτια, πολλές αντιστηρίξεις, jump, τσουλήθρες και χρειάζονται γύρω στις 5 ώρες μόνο για το πάνω κομμάτι του. Είναι από τα πρώτα φαράγγια που ασφαλίστηκαν. Δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και ο μεγαλύτερος καταρράκτης είναι 20 μέτρα. Ονομάζεται και Ξενιόρεμα, λόγω της μονής Ξενίας που βρίσκεται εκεί. Το φαράγγι της Νεροσπηλιάς χύνει τα νερά του στο Τσιγγενόρεμα.

Διαμονή στο νομό Μαγνησίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register