Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Λασιθίου

Φαράγγι Αγίων Πάντων

Το φαράγγι των Αγίων Πάντων είναι από τα πιο άγνωστα στην ανατολική Κρήτη και παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό. Το φαράγγι αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος είναι φαρδύ και ανοικτό, ενώ στο δεύτερο μέρος στενεύει και γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον. Σ’ όλη τη διαδρομή του υπάρχουν δέντρα, τα οποία προσφέρουν ίσκιο και δροσιά το καλοκαίρι και περίπου στα μισά υπάρχουν δύο πηγές με καθαρά νερά.

Φαράγγι Καψά ή Περβολακίων

Το φαράγγι του Καψά ή των Περβολακίων ξεκινά δίπλα ακριβώς από το γνωστό μοναστήρι του Καψά. Μέσα σε ένα άγονο, ξερό και άγριο τοπίο σχηματίζεται αυτό το πανέμορφο φαράγγι. Ξεκινάει ακριβώς δίπλα από το μοναστήρι του Καψά και καταλήγει στο απομονωμένο και παραδοσιακό χωριό Περβολάκια.

Φαράγγι Μυλωνά

Το φαράγγι του Μυλωνά βρίσκεται στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και καταλήγει κοντά στην παραλία Κακιά Σκάλα ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα και συμπεριλαμβάνει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη υπάρχουν δύο μονοπάτια, ένα πολύ εύκολο και ένα πολύ δύσκολο. Το εύκολο μονοπάτι διαρκεί μόνο 20 λεπτά και ο δρόμος είναι βατός καθώς υπάρχει ένα τσιμεντένιο μονοπάτι, το οποίο είναι χτισμένο πρόσφατα. Οι ταμπέλες για την πορεία του μονοπατιού είναι ευκρινέστατες. Το δύσκολο μονοπάτι, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες. Για να διασχίσει κάποιος αυτό το μονοπάτι, πρέπει να περάσει μέσα από τον ποταμό και σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να σκαρφαλώσει στα βράχια. Στα δεξιά του μονοπατιού υπάρχει το εύκολο μονοπάτι, οπότε είναι εύκολο να αλλάξει δρόμο αν χρειαστεί. Όποιο από τα δύο μονοπάτια και αν διαλέξει, η διαδρομή θα καταλήξει στους, 40 μέτρων, καταρράκτες του Μυλωνά. Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κανείς το συγκεκριμένο φαράγγι είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, ώστε να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που δείχνει το τοπίο μαγευτικό. Ωστόσο, εάν κάποιος διαλέξει τον δύσκολο δρόμο, θα πρέπει να πάει εποχή που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, καθώς αν βρέχει, το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο. Τα νερά από τον ποταμό του φαραγγιού καταλήγουν στη θάλασσα της Κακιάς Σκάλας.Παράλληλα με το ποτάμι και μέσα στο δάσος υπάρχουν οι τσιμεντένιοι καταπότες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από Αγιαννιώτες και χρονολογούνται από το 1960-1965. Οι νευράλακες αυτοί κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν το νερό από τους καταρράκτες στο Κουτσουνάρι για αρδευτικούς σκοπούς.

Φαράγγι Ξερόκαμπου

Το φαράγγι του Ξερόκαμπου βρίσκεται σε μία έρημη και βραχώδη περιοχή μεταξύ Άνω Ζάκρου και Ξερόκαμπου. Η είσοδός του βρίσκεται δίπλα στην παραλία Κατσουνάκι. Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου δύο χιλιόμετρα. Το φαράγγι σταματά πολύ κοντά στη μέση του δρόμου που οδηγεί από Ζάκρο στον Ξερόκαμπο.

Φαράγγι Ορεινού ή των Κόκκινων Πεταλούδων

Το φαράγγι Ορεινού είναι ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια στη νοτιοανατολική Κρήτη. Η είσοδός του βρίσκεται στο δασύλλιο του Κουτσουρά. Το φαράγγι είναι στο σύνολό του ένα πανέμορφο τοπίο και σ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν διάσπαρτοι μικροί καταρράκτες. Το όνομα «Κόκκινες Πεταλούδες» οφείλεται στις κόκκινες πεταλούδες που παλαιότερα έβλεπες να ξεπετάγονται μέσα από τους θάμνους και τα  λουλούδια αποτελώντας ένα πραγματικά σπάνιο θέαμα! Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον εμφανίζονται μόνο κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Φαράγγι Ρίχτη

Πρόκειται για ένα κρατικό προστατευμένο πάρκο κοντά στα Έξω Μουλιανά της Σητείας, που ξεκινάει από το παραδοσιακό χωριό των Έξω Μουλιανών και καταλήγει στην απομονωμένη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά του χωριού Καλαβρός. Το μονοπάτι της πεζοπορίας έχει μήκος περίπου 4 χλμ., μέτριας κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έως και μεγάλης κατά το χειμώνα δυσκολίας. Η πλούσια βλάστηση (κυρίως πλατάνια, άγρια ​​μούρα, τοπικά λουλούδια και βότανα) και η ζωή των ζώων (κυρίως τοπικά είδη πεταλούδων, μικρά ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά) μπορούν να παρατηρηθούν κατά μήκος της πορείας, καθώς και παλιές πέτρινες γέφυρες και νερόμυλοι πριν να καταλήξει στον καταρράκτη του Ρίχτη και την παραλία, καθιστώντας το μονοπάτι του φαραγγιού του Ρίχτη μία από τις πιο διαφοροποιημένες πεζοπορικές εμπειρίες στην Κρήτη.

Φαράγγι Σαρακίνας

Το φαράγγι Σαρακίνας  βρίσκεται στο χωριό των Μύθων και το μήκος του είναι 1,5 χιλιόμετρο περίπου. Γενικά είναι βατό, με πλούσιο το στοιχείο του νερού. Το πλάτος του κυμαίνεται από τα 3 μέχρι και τα 10 μέτρα και τα τοιχώματά του φτάνουν τα 150 μέτρα ύψος. Σύμφωνα με το μύθο ο Σαραντάπηχος (γίγαντας, γιος του Δία) περνώντας από το βουνό, έσκυψε να πιει νερό στο ποτάμι. Η μακριά του γενειάδα έσχιζε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι. Το φαράγγι πήρε το όνομα Σαρακίνας ή Σαραντάπηχου. Το φαράγγι έχει όλο το χρόνο νερό και το χειμώνα η στάθμη του ανεβαίνει πολύ περισσότερο, γι’ αυτό και δεν γίνεται να το διασχίσει κάποιος το χειμώνα.

Φαράγγι Τοπλού

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται δυτικά της Μονής Τοπλού. Το τοπίο με τη χλωρίδα, με την ύπαρξη συστάδας με το φοίνικα του Θεόφραστου, τις συστάδες με χαρουπιές, τις πικροδάφνες και τις αγριελιές, ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη. Επίσης η πανίδα, που λόγω της ύπαρξης νερού σε πολλά σημεία, θα σας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τη χελώνα Mauremis caspica στους νερόλακκους που δημιουργούνται στο φαράγγι όλο το χρόνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί στο φαράγγι, με απότομα βράχια και εντυπωσιακές σπηλιές αλλά και μοναδικές διαβρωσιγενείς μορφές τις ονομαζόμενες «Ταφόνι». Φτάνοντας στο τέλος του φαραγγιού το τοπίο αλλάζει και γίνεται ποιο άγριο και ιδιαίτερα βραχώδες. Εκεί υπάρχουν μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται κλιμακωτά στην έξοδο του φαραγγιού. Είναι ένα υπέροχο τοπίο με υδροχαρή βλάστηση, τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο και σπάνια ερπετοπανίδα. Η περιοχή ονομάζεται Απολούστρες που στη τοπικήν διάλεκτο σημαίνει «ποτίστρες» που πίνουν νερό τα ζώα.

Φαράγγι Χα

Το Χα είναι ένα φαράγγι στην ανατολική πλευρά του νησιού της Κρήτης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο νομό Λασιθίου μεταξύ Καβουσίου και Κάτω Χωριού, στη δυτική πλαγιά του βουνού Θρυπτή, βόρεια της Ιεράπετρας. Η είσοδός του που είναι μόλις τρία μέτρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 370μ. και ως την έξοδο κατηφορίζει και καταλήγει σε υψόμετρο 140 μέτρων. Γενικά διαθέτει πολύ στενά τοιχώματα, με πλάτος μόλις λίγα εκατοστά. Προς το τέλος του φαραγγιού χύνεται ένας μεγάλος καταρράκτης ύψους 215 μέτρων. Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του, αυτή που υπερισχύει είναι ότι προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω» που σημαίνει δημιουργώ χάσμα, άνοιγμα. Το φαράγγι διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι μικρές λίμνες αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους για πολλά μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για μόνιμα πουλιά και θηλαστικά. Από τα θηλαστικά το είδος που κυριαρχεί είναι ο κρητικός λαγός, ενώ συναντάται και η κρητική νυφίτσα και ο κρητικός ασβός. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ο ακανθωτός ποντικός, τρωκτικό που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη και είναι στοιχείο της αφρικανικής πανίδας. Στο φαράγγι θα συναντήσει κανείς την τραχεία πεύκη καθώς και πλήθος άλλων ειδών δέντρων και θάμνων, αρωματικών φυτών και λουλουδιών. Πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτικά είδη έχουν βρει ιδανικό καταφύγιο μέσα στη Χαράδρα.

Φαράγγι Χοχλακιών ή Καρούμων

Το φαράγγι στις Χοχλακιές ή Καρούμες βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού νότια του Παλαίκαστρου. Το φαράγγι είναι γεμάτο από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Στα κάθετα βράχια δεξιά και αριστερά δημιουργούνται εντυπωσιακά σπήλαια, ενώ αρκετά είδη ορνιθοπανίδας, κυρίως αρπακτικά, φωλιάζουν στα απόκρημνα βράχια. Σημαντικά και σπάνια φυτά φυτρώνουν στη κύτη και στα βράχια αλλά και πολλά υδροχαρή στο έλος που δημιουργείται στην έξοδο του φαραγγιού, με κυριαρχία του βούρλου. Το φαράγγι καταλήγει στην παραλία Καρούμες όπου λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων της ακτογραμμής έχουν αποκαλυφθεί σε πολλά σημεία πλήθος απολιθωμάτων.

Σπήλαιο Πελεκητών

Το σπήλαιο των Πελεκητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης, με μήκος 310m. Το μεγάλο μέγεθός του, ο πλούσιος σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός του διάκοσμος και οι θεαματικοί ογκόλιθοι κάνουν το άγνωστο αυτό σπήλαιο μοναδικό στο νησί. Βρίσκεται σε υψόμετρο 100m, στους πρόποδες του Τραόσταλου κρυμμένο καλά μέσα στα γυμνά βράχια του άγριου τοπίου της Ζάκρου. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κάτω Ζάκρου, στην περιοχή Πελεκητά ή Συκιά. Για να φτάσει κανείς στο σπήλαιο χρειάζεται είτε μία ώρα περπάτημα από την Κάτω Ζάκρο ή ένα τέταρτο αν το προσεγγίσει από την θάλασσα. Έχει και την ονομασία «της Συκιάς ο Σπήλιος», επειδή στην είσοδό του υπάρχει μια γέρικη συκιά. Το άλλο και πιο γνωστό όνομα, «Σπήλαιο Πελεκητών», το πήρε από τους πελεκητούς λίθους που έβγαζε το εγκαταλειμμένο, σήμερα, λατομείο, που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο, προς την θάλασσα. Το σπήλαιο έχει τεράστιες αίθουσες, με πανύψηλες κολώνες, γλιστερούς ογκόλιθους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες και απότομες κλίσεις που δίνουν την αίσθηση αμφιθεάτρου. Η είσοδός του είναι εντυπωσιακή και η προσπέλαση γίνεται από θάλαμο με μεγάλη κατηφορική κλίση. Στο τέρμα του υπάρχει μικρή λίμνη με νερό. Συνολικά το μήκος του σπηλαίου είναι 310 μέτρα σε ευθεία γραμμή και η έκτασή του 4.5 στρέμματα. Κάτοικοί του, οι νυχτερίδες και μερικά σπηλαιόβια έντομα. Στο σπήλαιο έχουν διαπιστωθεί ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική περίοδο.

Διαμονή στο νομό Λασιθίου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register