Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Κορινθίας

Γεράνεια Όρη

Τα βουνά Γεράνεια είναι μια από τις πιο ξεχωριστές οροσειρές της Πελοποννήσου, που αγκαλιάζονται από τρεις κόλπους – το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και των Αλκυονίδων. Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του. Οι κορυφές των Γερανείων είναι ιδανικές για ορνιθοπαρατήρηση κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων καθώς βρίσκονται πάνω σε ένα μεγάλο αποδημητικό πέρασμα. Επιπλέον, τα βουνά Γεράνεια εντάσσονται στο Natura 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, χάρη στην πλούσια πανίδα και βλάστηση. Έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί περίπου 950 διαφορετικά είδη φυτών (πλούσια βλάστηση, έλατα και πλατάνια, δρυς και μυρτιές, πεύκα) και άγρια ​​ζώα (τσακάλια, αλεπούδες, γερανοί, βασιλικοί αετοί, λαγοί). Διασχίζοντας τους λόφους, μπορείτε να βρείτε πολλές φυσικές πηγές με κρυστάλλινα νερά, ενώ, διάσπαρτα μέσα στο πευκοδάσος, μπορείτε να ανακαλύψετε τα πολυάριθμα μοναστήρια και τις εκκλησίες όπως την Αγία Παρασκευή, τον  Όσιο Πατάπιο, την Αγία Μαρίνα, την Παναγία Πράθη, τον Άγιο Γεράσιμος κ.ά..

Ηφαίστειο Σουσάκι

Το Σουσάκι είναι ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα και αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σήμερα, περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα καθώς από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους. Οδεύοντας στο φαράγγι, συναντάμε πολλές οπές, μικρές και μεγάλες, από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια. Στα σημεία αυτά τα πετρώματα εμφανίζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς και χρώματα. Η δυσοσμία βέβαια είναι κατά τόπους πολύ έντονη. Σε πιο ανηφορικό σημείο το φαράγγι στενεύει και καταλήγει σε ένα σημείο όπου κατά περιόδους σχηματίζεται ένας καταρράκτης με μια μικρή λιμνούλα από κάτω του. Στο φαράγγι υπάρχουν διάσπαρτες μικρές πηγές.

Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας

Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό Κυλλήνη σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρια που είναι και η υψηλότερη κορυφή στα 2.374 μ. και τη Μικρή Ζήρια στα 2.117 μ. Η έντονη βιοποικιλότητα της κοιλάδας την καθιστά πυρήνα της ευρύτερης περιοχής. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου. Παντού υπάρχουν ρυάκια και νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα και κάνουν το τοπίο ιδανικό για πεζοπορία. Στη δυτική πλευρά της Κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής.

Λίμνη Δόξα

Η Λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Είναι ίσως από τις λίγες φορές όπου η ανθρώπινη παρέμβαση δεν αλλοίωσε το περιβάλλον αλλά άφησε πίσω της ένα φανταστικό τοπίο. Η λίμνη περιτριγυρίζεται από έλατα και πεύκα δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η κατασκευή της Λίμνης Δόξα αποσκοπούσε στην άρδευση του κάμπου του Φενεού. Στη μέση της Λίμνης βρίσκεται ένα εκκλησάκι ο Άγιος Φανούριος. Παλιότερα υπήρχε εκεί το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω πλημμυρών μεταφέρθηκε στη σημερινή του τοποθεσία σε μικρή απόσταση από την Λίμνη Δόξα. Η Λίμνη Δόξα είναι διαφορετική κάθε εποχή. Το χειμώνα είναι περιτριγυρισμένη από χιόνι, την άνοιξη φωτεινή με τα μόλις ανθισμένα φυτά, και τους ήχους των πρώτων αποδημητικών πουλιών που επέστρεψαν, το καλοκαίρι ένα δροσερό μέρος (όπου αρκετοί ριψοκίνδυνοι κάνουν και μπάνιο στα νερά της) με απέραντες σκιές από τα έλατα και τα πεύκα για να κάτσει κάποιος να ξεκουραστεί και το φθινόπωρο το κόκκινο και το κίτρινο των πεσμένων φύλλων και η χαμηλή της θερμοκρασία την κάνουν τον απόλυτο χειμερινό προορισμό.

Λίμνη Στυμφαλία

Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Η λίμνη αλλάζει όψη ανάλογα με τις εποχές και αποτελεί και το νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η ιστορία της Στυμφαλίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο οικιστή της περιοχής. Η λίμνη Στυμφαλία είναι στενά συνδεδεμένη με έναν από τους άθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη. Ένας άλλος μύθος της περιοχής είναι εκείνος για τον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, ο οποίος  λάτρευε το κυνήγι, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ετάφη με βασιλικές τιμές και αμύθητα πλούτη σε κοντινή περιοχή του Γεροντείου όρους. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρεται στον τάφο του βασιλιά Αίπυτου. Στις γύρω πλαγιές είναι σκορπισμένα γραφικά χωριουδάκια με πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά. Κάθε ένα έχει τη μοναδικότητά του κι όλα μαζί ενώνονται σε μια πλούσια προσφορά στον επισκέπτη της περιοχής που θα θελήσει να τα εξερευνήσει. Στη διαδρομή του επίσης θα συναντήσει εντυπωσιακές εναλλαγές της βλάστησης. Κωνοφόρα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, μαύρης πεύκης, βελανιδιές και καρυδιές, πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και λεύκες σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, θυμάρι, λεβάντα και τσάι του βουνού ανάμεσα σε ρείκια και πουρνάρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Στυμφαλία. Ονομάζεται Phoxinellus Stymfalicius και επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας της λίμνης μέσα στα λασπόνερα σχηματίζοντας ένα γλιστερό κάλυμμα λάσπης γύρω από το σώμα του. Ανήκει στα απειλούμενα είδη και γι’ αυτό αναφέρεται στο «κόκκινο βιβλίο» της Ε.Ε., μαζί με άλλα ζώα και φυτά της περιοχής.

Σπήλαιο Ερμή

Ένα από τα αξιοθέατα στο νομό Κορινθίας είναι το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μέτρων στην Ανατολική πλαγιά του βουνού. Γνωστό από την αρχαιότητα εθεωρείτο άντρο του Θεού Ερμή, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία μας, γεννήθηκε μέσα σε αυτό. Λέγεται πως ο Δίας μαζί με τη Νύμφη Μαία θέλοντας να «κρυφτούν» από την Ήρα, διάλεξαν το πανέμορφο αυτό σπήλαιο για τις ερωτικές τους «περιπέτειες». Καρπός του «παράνομου» αυτού έρωτα ήταν ο Ερμής. Το σπήλαιο αποτελούσε ιερό κέντρο της περιοχής και σε αυτό προσέρχονταν οι άνθρωποι κατά τους αρχαίους χρόνους για να τιμήσουν τον Ερμή, να του ζητήσουν βοήθεια και να του αφήσουν αφιερώματα. Το σπήλαιο έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο! Στο τέλος του 8ου θαλάμου και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους, και στο τέλος βρίσκονται  2 βάραθρα ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων.

Φαράγγι Αγίου Λουκά

Από το χωριό Καλλιθέα κοντά στο Ξυλόκαστρο ξεκινά το πολύ εντυπωσιακό φαράγγι του Αγίου Λουκά όπου εκβάλλει ο χείμαρρος Φόνισσα. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα και διασχίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες και σπηλιές. Έχει συνολικό μήκος 1,5 χλμ. και περιλαμβάνει 5 τεχνικές καταβάσεις (με σχοινί), μιας και η υψομετρική διαφορά του είναι 250 μ. Η διαδρομή περνάει από σκοτεινά σημεία που του προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Χωρίζεται σε 2 τμήματα, το 1ο μήκους 1,5 χλμ, με 5 μικρές καταβάσεις, και το 2ο (πιο ενδιαφέρον), στο οποίο σε 800 μόλις μέτρα μήκος υπάρχουν 21 καταβάσεις. Διαθέτει νερό όλο το χρόνο, κι έτσι δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες.

Φαράγγι Φόνισσας

Η Φόνισσα είναι ένας χείμαρρος που στην πορεία του σχηματίζει βαθύ σχίσμα, από το χωριό Βρυσούλες έως το Λουτρό, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Στην αρχαιότητα αυτός ο χείμαρρος αποτελούσε το σύνορο της αρχαίας Πελλήνης και ονομαζόταν «Κριός», όνομα ταιριαστό, λόγω της ορμητικότητας του. Εξίσου ταιριαστή η σημερινή ονομασία, «Φόνισσα», καθώς είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο να βρεθείς στο στενό άνοιγμα του, όταν κατεβάζει νερό. Κρυμμένο και απροσδόκητα όμορφο, ξετυλίγεται μπροστά σου σε μια διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων. Σχηματίζεται όταν το ποτάμι που ξεκινάει από την Κορφιώτισσα διακόπτεται από ένα μεγάλο ασβεστολιθικό λόφο για περίπου 1,5 χιλιόμετρο, πριν καταλήξει στον Κορινθιακό κόλπο. Κατά τη διάσχιση τα τοιχώματα γίνονται πολύ στενά, δημιουργώντας χαρακτηριστικά σπηλαίου, που προσδίδουν εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα στο τοπίο. Το πλάτος του φαραγγιού είναι στο πλείστον περίπου στα 2-3 μέτρα και τα τοιχώματα είναι από συμπαγή ασβεστόλιθο.

Διαμονή στο νομό Κορινθίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register