Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Καβάλας

Παγγαίο Όρος

Το Παγγαίο όρος είναι από τους αρχαίους κιόλας χρόνους γνωστό για τους πλούσιους φυσικούς του πόρους, τα μεταλλεύματα του, το δασικό του πλούτο και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών. Οι δημόσιες δασικές εκτάσεις έχουν συνολική έκταση 11.239,50 εκτάρια και αποτελούνται από 5.121,80 εκτάρια συστάδων οξυάς, 1.955,92 εκτάρια μικτών συστάδων οξυάς – δρυός – καστανιάς – ελάτης και φυλλοβόλων πλατυφύλλων και 4.161,78 εκτάρια αειφύλλων πλατυφύλλων, κυρίως πρίνου. Όλο το δασικό οικοσύστημα αποτελεί βιότοπο πλούσιας άγριας πανίδας και ένα μεγάλο μέρος του είναι χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο άγριας ζωής. Από άποψη χλωρίδας μέσα στο οικοσύστημα βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία ειδών, πολλά από τα οποία, κυρίως ποώδη, είναι σπάνια ή ακόμη και ενδημικά μόνο της περιοχής αυτής. Επίσης, το όρος Παγγαίο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα χωριά του όρους Παγγαίου να δει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου με τα πετρόχτιστα γεφύρια, να νιώσει το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που μαρτυρούν η πληθώρα Ιερών Μονών και εκκλησιών, και να γευτεί τις νοστιμιές του τόπου.

Δέλτα Νέστου

Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Οι φερτές ύλες που απόθεσε ο Νέστος στις εκβολές και τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή, σχημάτισαν τις μικρές λιμνοθάλασσες της Βασσόρας, Ερατεινού, Αγιάσματος, Κοκάλας, Κεραμωτής και Μοναστηρακίου- όλες στο δυτικό τμήμα του Δέλτα συνολικής έκτασης 16.000 στρεμμάτων (Ν. Καβάλας). Στο Ανατολικό τμήμα του Δέλτα (Ν. Ξάνθης) κυριαρχούν οι εκτεταμένες εκτάσεις των αμμοθινών και οι περιοδικοί υγρότοποι. Νέστος 4Χ4. Ο πλούτος της άγριας ζωής είναι μεγάλος- παρόλο που το 1953 εκχερσώθηκε στο Δέλτα του ποταμού το μοναδικό στην Ευρώπη υδροχαρές δάσος, το περίφημο Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Θηλαστικά όπως αγριογούρουνα, λύκοι, τσακάλια, βίδρες, ασβοί, αλεπούδες, νυφίτσες και κουνάβια. Ιδιαίτερα πλούσια όμως εξακολουθεί να είναι η περιοχή για το ν φτερωτό κόσμο: Στο Δέλτα του Νέστου έχουν καταγραφεί 254 είδη πουλιών. Μεταξύ αυτών σπάνια και απειλούμενα είδη παγκοσμίως όπως ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroga), η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), ο Στικταετός (Aguila clara), ο Βασιλαετός (Aguila heliaga), και το Κιρκινέζι (Falco naumanni). Η περιοχή αποτελεί μοναδικό χώρο έρευνας,  παρατήρησης, και ενημέρωσης για τη λειτουργία των φυσικών υδατικών οικοσυστημάτων, των δομών και των αρχών που διέπουν τη λειτουργία του. Έργα όπως η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ενημέρωσης για το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, η δημιουργία μονοπατιών ξενάγησης, η επαναφορά της αυτοφυούς βλάστησης, η επαναπλημμύρα ορισμένων τμημάτων εκτός της κοίτης του ποταμού, αλλά και η διαρκής προστασία του οικοσυστήματος, αποτελούν μόνο την αρχή σε μια προσπάθεια μελέτης, διατήρησης και ανόρθωσης του μοναδικού φυσικού υδάτινου οικοσυστήματος.

Ποταμός Νέστος

Ο ποταμός Νέστος εμφανίζει δύο περιοχές οι οποίες προστατεύονται από Διεθνείς συνθήκες. Η πρώτη αφορά στο βόρειο τμήμα του ποταμού γνωστό ως «Στενά του Νέστου» και η δεύτερη στο Δέλτα του ποταμού και τις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής. Στα Στενά του Νέστου ο επισκέπτης βλέπει ένα εντυπωσιακό τοπίο το οποίο συνθέτει το αισθητικό δάσος, οι απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές και οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί μέσα από τους οποίους κυλά ο ποταμός σχηματίζοντας το μοναδικό για την Ελλάδα φαινόμενο των μαιάνδρων. Η παρατήρηση των σπάνιων πουλιών της περιοχής, η πεζοπορία σε ένα πανέμορφο τοπίο από τα διαμορφωμένα μονοπάτια, το κανό – καγιάκ και το ράφτινγκ είναι δραστηριότητες που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει. Το Δέλτα του ποταμού Νέστου είναι σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, βιότοπος πλούσιας πανίδας πτηνών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και άλλα μοναδικά της περιοχής αυτής που αποτελεί και τον τόπο διαμονής τους (π.χ. κολχικός φασιανός). Πολύ πλούσια είναι επίσης και η πανίδα των θηλαστικών, των ερπετών, των εντόμων καθώς και η ιχθυοπανίδα. Στο παρελθόν, η περιοχή καλυπτόταν από το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος της Ελλάδας, γνωστό ως «Μεγάλο Δάσος» ή «Κοτζά Ορμάν». Το δάσος αυτό όφειλε την ύπαρξη του στην περιοδική κατάκλυση της περιοχής από τα πλημμυρικά νερά του ποταμού. Απομεινάρια του δάσους αυτού υπάρχουν ακόμη και σήμερα και αποτελούν το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου. Στην περιοχή υπάρχουν διαδρομές κατάλληλες για πεζοπορία, για ποδήλατο, για παρατήρηση πουλιών, για οχήματα 4×4 καθώς επίσης περιβαλλοντικό πάρκο και υποδομές αναψυχής.

Ιαματικές πηγές Ελευθερών Καβάλας

Οι Ιαματικές πηγές Ελευθερών Καβάλας βρίσκονται 42 χλμ από την Καβάλα, στην εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, μέσα σε μια κατάφυτη κοιλάδα που διασχίζεται από τον ποταμό Μαρμαρά κι απέχουν 1,5 χλμ από τη θάλασσα. Οι τέσσερις θερμές πηγές θεραπεύουν τους ρευματισμούς, τις αρθρίτιδες, γυναικολογικά προβλήματα, ενώ παράλληλα χαλαρώνουν το μυϊκό και νευρικό σύστημα.

Καταρράκτης Παλαιάς Καβάλας

Για να προσεγγίσουμε την αρχή του μονοπατιού ακολουθούμε το δρόμο για Παλιά Καβάλα. Στα 300 μέτρα μετά τη διασταύρωση του Ζυγού, στα δεξιά, υπάρχει χωματόδρομος στον οποίο πρέπει να στρίψουμε. Συνεχίζουμε τον (καλό) χωματόδρομο για 1000 μέτρα και, αφού προσπεράσουμε μια στάνη, καταλήγουμε σε διασταύρωση μπροστά σε ένα παλιό λατομείο. Ακολουθώντας τον αριστερό κλάδο, και έχοντας στα δεξιά μας το εγκαταλειμμένο λατομείο, ανηφορίζουμε για άλλα 500 μέτρα, όπου τελειώνει ο δρόμος και αρχίζει το μονοπάτι. Φαρδύ και ευκολοδιάβατο, ακολουθεί την πλαγιά, ενώ το νερό κάνει έντονη την παρουσία του από την πρώτη στιγμή, με το κελάρυσμά του να αντηχεί από το βάθος της χαράδρας. Σε δέκα λεπτά συναντάμε το χαρακτηριστικότερο σημείο της διαδρομής, έναν εντυπωσιακό καταρράκτη στον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε με μια ελάχιστη παράκαμψη της πορείας μας. Ο καταρράκτης χωρίζει στα δύο, με το ένα τμήμα του να φτάνει τα 6 μέτρα. Το νερό, λαξεύοντας για χρόνια το βράχο, έχει δημιουργήσει δύο καταγάλανες βάθρες σε δύο επίπεδα, ιδανικές για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, ανηφορίζουμε και περνάμε την πρώτη ξύλινη γέφυρα. Σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή, βρισκόμαστε κάτω από τα ψηλά πλατάνια του ρέματος, που θα πρέπει να το διασχίσουμε άλλες πέντε φορές από γραφικές ξύλινες γέφυρες. Η βλάστηση είναι οργιαστική, με τους κισσούς και τις κλιματσίδες να σκεπάζουν τους κορμούς των πλατάνων, δημιουργώντας πραγματικά εικόνες μικρής ζούγκλας. Το καλοκαίρι οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα διαπερνούν τα πυκνά φυλλώματα, και σε συνδυασμό με το νερό που κυλά, διατηρούν την αίσθηση της δροσιάς ακόμα και σε περιόδους καύσωνα. Στο μονοπάτι θα συναντήσουμε και τα ερείπια αρκετών νερόμυλων. Αφού διανύσουμε 2,5 χιλιόμετρα (μετά από 1,5 περίπου ώρα), φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της Παλιάς Καβάλας και στην κεντρική άσφαλτο του χωριού.

Λίμνες Χρυσούπολης

Οι λίμνες της Χρυσούπολης συγκαταλέγονται στους σημαντικούς βιότοπους της περιοχής και φιλοξενούν ένα υπέροχο σύνολο φυτών από καλαμιές, νούφαρα και νεροκάστανα αλλά και υδρόβιων ειδών. Η μεγαλύτερη από τις λίμνες είναι η επονομαζόμενη Αλατζά Γκιόλα που ξεχωρίζει για την ομορφιά της

Διαμονή στο νομό Καβάλας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register