Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Ηλείας

Δάσος Φολόης

Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού. Οι δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Δέλτα Αλφειού

Το Δέλτα του Αλφειού είναι υδροβιότοπος στο νομό Ηλείας στις εκβολές του ποταμού Αλφειού. Οι εκβολές του ποταμού βρίσκονται κοντά στο χωριό Επιτάλιο και στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσαϊκού κόλπου. Το δέλτα του Αλφειού καταλαμβάνει 5.770 εκτάρια. Κατά την αρχαιότητα ήταν αρκετά νοτιότερα και σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς ήταν πλωτός από τις εκβολές μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Μέχρι τη δεκαετία του ‘70 συχνά ο Αλφειός πλημμύριζε στις εκβολές του και ενώνονταν με τη Λίμνη της Αγουλινίτσας. Οι πλημμύρες σταμάτησαν όταν αποξηράνθηκε η λίμνη Αγουλινίτσας και δημιουργήθηκαν το φράγμα του Λάδωνα και το φράγμα του Φλόκα. Τα φερτά υλικά που κατέβαζε ο Αλφειός στα 112 χιλιόμετρα της πορείας του επιχωμάτωσαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας και του Αρχαίου Επιταλίου, ενώ δημιούργησαν τις λίμνες Αγουλινίτσας, Μουριάς και τη λίμνη Καϊάφα. Μετά την κατασκευή των φραγμάτων του Λάδωνα και του Φλόκα έγινε μεγάλη παρακράτηση φερτών υλικών με αποτέλεσμα σήμερα την συνεχιζόμενη διάβρωση του Δέλτα του Αλφειού που εκτιμάται σε περισσότερο από ένα μέτρο το χρόνο. Στη διάβρωση συμβάλλουν τα μεγάλα κύματα και τα ισχυρά παράκτια ρεύματα. Το δέλτα ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, έχει συμπεριληφθεί στη συνθήκη Ραμσάρ (Ramsar) και προστατεύεται διεθνώς. Το δέλτα έχει πολλές αμμώδεις παραλίες, στενές λωρίδες από άμμο, πολλή χαμηλή βλάστηση αλλά και πλατάνια.

Ενιπέας ποταμός

Ο Ενιπέας ή Βαρνίχιος ή Λεστινίτσα ή Άβουρας είναι ποταμός της Ηλείας ένας από τους μεγάλους και κυριότερους παραποτάμους του Αλφειού. Βρίσκεται στα δυτικά του νομού και έχει πολλούς παραποτάμους, ρέματα και χειμάρρους, όπως ο Ομπλός, ο Αλήσιος κ.α. Έχει τις πηγές του, γνωστές με το όνομα Άβρα, στη Φολόη κοντά στο χωριό Νεράιδα σε υψόμετρο 350 περίπου μέτρων. Το όνομα το οφείλει στην ελληνική μυθολογία και στον Ενιπέα που τον αγάπησε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά της Ήλιδας Σαλμωνέα αλλά αυτός δεν την ήθελε. Τότε ο Ποσειδώνας με τη μορφή του Ενιπέα αποπλάνησε την Τυρώ.

Κλάδεος ποταμός

Ο Κλάδεος ή Κλαδέος είναι γνωστός από την αρχαιότητα, ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Από τους αρχαίους Έλληνες είχε προσωποποιηθεί και απεικονιζόταν σε αγάλματα όπως στο ανατολικό αέτωμα του Ναού του Δία στην Ολυμπία, υπήρχε δε και βωμός του κοντά στο βωμό της Άρτεμης πίσω από το Ηραίο. Πηγάζει στην περιοχή του Λάλα και λίγο μετά τις πηγές του σχηματίζει μικρό φαράγγι, εκεί υπάρχει και το φυσικό πέτρινο γεφύρι που αποκαλείται Θεογέφυρο. Στο τέλος της πορείας του περνά από την Αρχαία Ολυμπία όπου και χύνεται στον Αλφειό στα ριζά του Κρόνιου λόφου. Στην αρχαιότητα, στο ύψος της Αρχαίας Ολυμπίας που συναντά τον Αλφειό, οι όχθες των δύο ποταμών ήταν κατάφυτες από ελαιώνα. Σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό, υπήρχαν λουτρά όπου πλένονταν οι αθλητές, καθώς και οι Θέρμες Κλαδέου που χτίστηκαν στη Ρωμαϊκή εποχή. Στην αρχαιότητα πλημμύριζε και δημιουργούσε πολλές καταστροφές. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως αντιπλημμυρικά τοιχία από την αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Σελινούντας ποταμός

Ο Σελινούντας ή Σελινούς είναι ποταμός της Ηλείας και είναι ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Ο Σελινούντας πηγάζει στην Ηλεία και στην περιοχή της Σκιλουντίας, φτάνοντας στα Μακρίσια. Σε κοντινή απόσταση από το λόφο και το δάσος του Προφήτη Ηλία σχηματίζει χαράδρα και έπειτα χύνεται στον Αλφειό. Στην αρχαιότητα διέσχιζε την αρχαία πόλη Σκιλλουντία ή Σκιλούς. Ο Ξενοφών απέκτησε κτήμα στην περιοχή, προσφορά των Λακεδαιμόνιων, που το διέσχιζε ο ποταμός και στις όχθες του υπήρχε πλούσια πανίδα με θηράματα για κυνήγι αλλά και φρούτα και άλλα.

Τρίτωνας ποταμός

Ο Τρίτωνας είναι μικρός ποταμός της Ηλειας και ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Ο Τρίτων Ηλείας πηγάζει από το όρος Μίνθη και κατά την πορεία του περνά κοντά από την αρχαία Αλίφειρα. Στην περιοχή της σημερινής ιεράς μονής Σεπετού σχηματίζει μικρό φαράγγι με καταρράκτες. Συναντά τον Αλφειό και χύνεται σε αυτόν στο χωριό Ηραία. Σύμφωνα με μία εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας είναι ο αρχαίος ποταμός Τρίτωνας όπου γεννήθηκε η θεά Αθηνά. Στις πηγές του Τρίτωνα και κοντά στην πόλη Θέναι ή Θένναι (ίσως σημερινός Σαμπάς) έπεσε ο ομφάλιος λώρος του Δία ως μωρού κατά τη μεταφορά του από το Δικταίο στο Ιδαίο άντρο. Η περιοχή ονομάστηκε Ομφάλιο Πεδίο και σήμερα είναι η περιοχή Πεδιάδα Ηρακλείου. Είναι πιθανό η Τριτωνίδα λίμνη να είναι η γνωστή λίμνη και το σπήλαιο Νεραϊδόσπηλιος.

Λίμνη Αλφειού

Η Λίμνη Αλφειού είναι τεχνητή λίμνη στην Ηλεία η οποία δημιουργήθηκε το 1962 στον Αλφειό ποταμό μετά την κατασκευή του φράγματος Φλόκα, κοντά στο χωριό Φλόκας. Το φράγμα έχει μήκος 315 μέτρα και το διασχίζει η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, είναι υπερπηδητό και λειτουργεί ως αυτόματος υπερχειλιστής. Αρχικά κατασκευάστηκε σαν ταμιευτήρας νερού για την άρδευση της περιοχής αλλά, από το 2010 λειτουργεί και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ με δύο υδροστροβίλους. Το φράγμα αποτελεί φυσικό εμπόδιο για φερτά υλικά τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι κάθε 5 με 10 χρόνια η λίμνη καθαρίζεται. Ακόμη, για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της ιχθυοπανίδας άναντι και κάταντι του φράγματος προβλέπεται η κατασκευή διόδου ψαριών με μικρή κλίση και συνεχή παροχή νερού, παράλληλα με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Λίμνη Καϊάφα

Η Λίμνη Καϊάφα είναι λίμνη της Ελλάδος στην Ηλεία, στην λουτρόπολη Καϊάφα. Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στη λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα. Αποτελεί υδροβιότοπο, το δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από τη θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα «Στροφυλιά» καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών. Το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές εξ αιτίας των σκουπιδιών,της παράνομης λαθροθηρίας, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τις παράνομης υλοτόμησης και των αθλητικών δραστηριοτήτων που γίνονται στη λίμνη. Η λίμνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό. Η Λίμνη Καϊάφα είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει πυκνά κοινά καλάμια, το απειλούμενο είδος Κλάδιο ο μαρίσκος («κοψιάς») και Scirpetum maritimi. Αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για τις χελώνες καρέτα καρέτα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες, στικτές νεροχελώνες, ρινόλοφοι (Rhinolophus mehelyi), κ.α.

Καταρράκτες Νεμούτα

Ένα από τα πολλά κρυμμένα μυστικά του Ερυμάνθου είναι οι καταρράκτες του. Δύσκολα προσβάσιμοι ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση που δημιουργούν τα νερά του ποταμού δημιουργούν το δικό τους «άγριο σκηνικό» με τα ορμητικά νερά να πέφτουν από 10, 20 ακόμα και περισσότερα μέτρα σε κάποιους από αυτούς. Στο χωριό Νεμούτα στην Ηλεία, δίπλα στο φαράγγι του Ερυμάνθου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει οχτώ εντυπωσιακούς καταρράκτες με διαφορετικά ύψη.

Φαράγγι του Γούμερου

Το Γούμερο βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το κάστρο σε υψόμετρο 617 μέτρα με ένα χιλιόμετρο μήκος από Βορρά προς Νότο και πλάτος 50 έως 70 μέτρα. Είναι ένα φυσικό κάστρο καθώς περιμετρικά περιβάλλεται από απότομους βράχους με πρωτοφανή εντερίσματα και μοναδικά γεωλογικά και φυσικά φαινόμενα, γι’ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο απείρου κάλλους και φυσικής ομορφιάς. Το φαράγγι, που αρχίζει από το Γούμερο και καταλήγει σε αυτό, είναι ένα ημικύκλιο. Το φαράγγι περιβάλλεται από πευκόφυτο δάσος πλούσια βλάστηση και πηγές με άφθονο νερό. Δύο βουνά έχουν σμίξει δημιουργώντας στο σημείο της ένωσής τους μια κωνική σχισμή ύψους πενήντα μέτρων, στη βάση της οποίας είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Ασκητή στεγασμένη σε δύο φυσικές σπηλιές που δημιουργούνται από την ένωση των δύο βουνών.

Διαμονή στο νομό Ηλείας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register