Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Η φύση στο Νομό Ευρυτανίας

Η φύση στο Νομό Ευρυτανίας είναι προικισμένη με απόλυτη ομορφιά και σμιλεμένη με μοναδική χάρη. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για χειμερινές -και όχι μόνο- διακοπές μέσα σε τοπία που κόβουν την ανάσα.

Λίμνη Κρεμαστών

Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960, μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και τη συσσώρευση των νερών των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Το τοπίο της είναι μαγευτικό, με πρασινογάλανα νερά, δαντελωτές ακτογραμμές και μικρά νησάκια, ενώ ταυτόχρονα είναι καταφύγιο υδρόβιων πουλιών και ζώων. Η λίμνη προσφέρεται για βόλτα με βάρκα, κανό καγιάκ, εξερευνήσεις και πεζοπορίες. Αξίζει να δει κανείς τη μεγάλη σύγχρονη γέφυρα της Επισκοπής, που ενώνει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία, καθώς και το περίφημο πέτρινο γεφύρι του Μανώλη, του 17ου αιώνα που έχει καλυφθεί από τα νερά της.

Καρπενησιώτης ποταμός

Ο Καρπενησιώτης ποταμός πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού και ρέει νοτιοδυτικά για 15 χιλιόμετρα μέχρι να ενωθεί με τον με τον ποταμό Κρικελοπόταμο, σχηματίζοντας τον ποταμό Τρικεριώτη. Και εδώ αποκαλύπτεται το μεγαλείο του, όταν αρχίζουν οι απόκρημνες ορθοπλαγιές να ορίζουν το ανάστημα τους στο άγριας φυσικής ομορφιάς φαράγγι. Οι όχθες του στολίζονται από πολλά χωριά, από έλατα, πλατάνια και από μια ομορφιά αγνή, αμόλυντη αλλά άγρια και αυτοδύναμη. Εντυπωσιακό και το σημείο όπου ο ποταμός Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελιώτη.

Τρικεριώτης ποταμός

Το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρυτανίας, «παιδί» των  ποταμών του Καρπενησιώτη και του Κρικελοπόταμου, ο Τρικελιώτης ποταμός είναι ένα θησαυροφυλάκιο απείρου φυσικού κάλλους. Σχηματίζεται στη θέση Διπόταμα και ακολουθεί μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, πανδαιμόνιο χρωμάτων, ασύλληπτων εικόνων και έντονων συγκινήσεων. Κινείται μαιανδρικά και κάθε απότομη στροφή του, κάθε στενό του πέρασμα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πλαισιώνεται από όχθες με άγρια βλάστηση και κινείται δυναμικά μέσα σε ένα φαράγγι από αφρισμένα κύματα.  Ελίσσεται με ορμή μέχρι να καταλήξει λίγο πριν τη Λίμνη Κρεμαστών, στο πλατανόδασος του Αγαλιανού.

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Έχει πάρει το όνομα του από την Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Αφετηρία της διαδρομής είναι μία γραφική πέτρινη βρυσούλα ακολουθείτε το ανηφορικό μονοπάτι όπου σε κάποια σημεία στενεύει και χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί δεν υπάρχουν προστατευτικά και κάτω υπάρχει γκρεμός. Στην αρχή θα βρείτε μια ξύλινη γεφυρούλα και λίγο πιο πέρα τους καταρράκτες. Το μονοπάτι περνά μέσα από έλατα,πλατάνια και ιτιές και αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού Η θέα είναι μαγευτική! Ένας άλλος καταρράκτης δεσπόζει λίγο πριν τη μαύρη σπηλιά. Σε λίγο η διαδρομή φτάνει στο τέλος της αφού εκεί που τελειώνει το βουνό εκεί υπάρχει η μαύρη σπηλιά με μία πετρόκτιστη είσοδος πλάτους περίπου τριάντα μέτρων.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Το «Πανταβρέχει» δεν είναι κλασικό φαράγγι με την κλασική έννοια του ορισμού ενός φαραγγιού, αλλά είναι το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι. Στη συγκεκριμένη θέση το ποτάμι στενεύει πολύ σχηματίζοντας στενό φαράγγι μήκους 100 περίπου μέτρων, με τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Τα νερά της απόκρημνης Καλιακούδας στη νότια πλευρά του βουνού βρίσκουν διέξοδο και σχηματίζουν πηγές που χύνονται από μεγάλο υψόμετρο στον Κρικελοπόταμο. Το σημείο αυτό ονομάζεται «Πανταβρέχει». Τα νερά εδώ έχουν διαβρώσει το έδαφος που είναι σκεπασμένα με μακριά βρύα, ρέουν σε αρνητική κλίση και έτσι μετατρέπονται σε υδάτινα παραπετάσματα. Το νερό δημιουργεί λίμνες που για να τις προσπελάσει κανείς χρειάζεται να βραχεί ως την μέση. Η φύση εδώ είναι οργιώδης σε μία από τις αγριότερες και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας όπως κρίνα και πολυάριθμες φυτοκοινωνίες σαρκοβόρων. Στον Κρικελοπόταμο ζουν πέστροφες που με τη σειρά τους συντηρούν της βίδρες του ποταμού.

Φαράγγι Τσούκας

Βόρεια της Βράχας και δυτικά του Κλειστού περνά το Μέγα Ρέμα που πηγάζει από τη Φουρνά. Κάτω από την κορυφή της Τσούκας το ποτάμι στενεύει και δημιουργεί το απαράμιλλης ομορφιάς και περιβαλλοντικής βιοποικιλότητας φαράγγι, που προκαλεί τον έκθαμβο επισκέπτη να το διαβεί και να το εξερευνήσει. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής προσφέρεται για καταπληκτικές διαδρομές. 

Διαμονή στο νομό Ευρυτανίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register